e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις  8 το βράδυ το ΚΚΕ διοργανώνει στο Άλσος Βεΐκου πολιτική εκδήλωση για την Πυρασφάλεια και Πυροπροστασία.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 Η νέα αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι και φέτος όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- είναι παρόντες, δίπλα στην πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης και των δασών.

Σε τι οφείλονται οι πυρκαγιές

Ο υπεύθυνος που οπλίζει το χέρι κάθε λογής καταπατητών, των ίδιων των εμπρηστών, είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Είτε αυτό αφορά κατασκευαστικούς ομίλους, είτε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της βιομηχανίας γενικότερα. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται άλλωστε να εξυπηρετήσουν μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων, οι πολλαπλές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι άλλοι δασοκτόνοι νόμοι.

Και στο Γαλάτσι παραμένουν εδώ και δεκαετίες, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, με φερόμενους ιδιοκτήτες ή και επιχειρήσεις που έως και σήμερα προσπαθούν να ρουφήξουν όσο πιο πολλά τετραγωνικά μέτρα μπορούν από ελεύθερους δημόσιους χώρους, από δασικές αναδασωτέες εκτάσεις.

Καταστροφική η ανυπαρξία πρόληψης

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης εξυπηρετείται και με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Τα χρήματα προς τη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη φτάνουν τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μόνο το 10% των ετήσιων αναγκών.

Δεν γίνονται μεταξύ άλλων:

  •  Η αναγκαία συντήρηση και διάνοιξη των δικτύων δασικών και αγροτικών δρόμων.
  • Η κατασκευή δικτύων ανοιχτών ή κλειστών δεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, λιμνοδεξαμενών και η συντήρησή τους.
  • Η διάνοιξη των αναγκαίων αντιπυρικών λωρίδων.
  •  Καθαρισμοί και άλλοι δασοκομικοί χειρισμοί αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της επιστημονικής διαχείρισης, προστασίας και των μελετών αντιπυρικής προστασίας με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των υπό μελέτη δασικών συμπλεγμάτων.

 

Αντίστοιχες ελλείψεις πρόληψης εντοπίζονται και στην περιοχή μας, τη στιγμή που την περασμένη χρονιά υπήρξαν 2 απόπειρες εμπρησμού κοντά στο Άλσος Βεϊκου, ενώ πριν λίγες μέρες υπήρξε αντίστοιχη απόπειρα στην περιοχή των Τουρκοβουνίων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος κοινός σχεδιασμός για τον ενιαίο χώρο των Τουρκοβουνίων μεταξύ Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασαρχείου και όμορων δήμων.

Την ίδια στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα αποδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο, με τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος να δίνουν κάθε καλοκαίρι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, κόντρα όμως σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι οποίες δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους.

Λύση υπάρχει

Για να αλλάξει αυτή η πορεία και να εξασφαλιστεί η διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των αγροτικών καλλιεργειών συνολικά -και από τις πυρκαγιές- απαιτείται να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του λαϊκού κινήματος.

Μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, συνολικά στους φυσικούς πόρους, μπορεί να τα προστατέψει ουσιαστικά και μόνιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων. Να απορρίψουν την αυταπάτη ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που τα πάντα, ο αέρας, το νερό, η υγεία και η εργατική δύναμη του ανθρώπου, είναι εμπορεύματα, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση. Να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και την κυριαρχία του κέρδους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. 

Να συμπορευτούν με το Κ.Κ.Ε. δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στην πεποίθηση ότι υπάρχει ο δρόμος που αλλάζει το σκοπό της παραγωγής και αξιοποιεί την υπεροχή του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ Δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας.

Θα παρέμβει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημ. σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ