e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες της πόλης, που πήγαν να παρακολουθήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο αφιερωμένο στα προβλήματα των σχολείων του Γαλατσίου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την έναρξη της συνεδρίασης και αφορούσαν  διαδικαστικά θέματα.Η πρώτη ώρα αναλώθηκε σε προτάσεις επί της διαδικασίας(διάβασμα ανακοινώσεων, παρεμβάσεις Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών, αναλυτική ή γενική παρουσίαση των προβλημάτων).

Τελικά αποφασίστηκε οι Ανακοινώσεις να διαβαστούν από το προεδρείο και με το διάβασμα αυτών πέρασαν ακόμα 45',χωρίς ακόμα να έχουν μπει στην ουσία της συζήτησης.
Κατόπιν πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Σκληράκης ,πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, και άρχισε να παρουσιάζει αναλυτικά τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στα σχολεία.
Ήταν τότε, που πήγε να τιναχτεί στον αέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού αντιπολίτευση και Καθηγητές(Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνά) άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και απειλούσαν με αποχώρηση.Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν ,με απόντες πλέον τους εκπροσώπους του Συλλόγου Αθηνά) και αρκετούς πολίτες, που βαρέθηκαν ή θεώρησαν την συζήτηση άνευ ουσίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν Διευθυντές Σχολείων και περιέγραψαν ο καθένας την κατάσταση, τις ανάγκες και τα προβλήματα του σχολείου του.Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν τα σχολεία του Γαλατσίου που στεγάζονται στο συγκρότημα της Γκράβας...και έχουν να κάνουν με τις πολύ παλιές κτηριακές υποδομές.

Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε  με τις παρεμβάσεις του ,μαθητής -πρόεδρος 15μελούς ,που με πολύ απλό και ενδεικτικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.

Αυτό πάντως που έμεινε από αυτή την χθεσινή βραδιά είναι,ότι και στη περίπτωση αυτή, όπως όλοι ομολόγησαν, το πρόβλημα είναι οικονομικό. Οι σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές των σχολείων απαιτούν μεγάλα ποσά, ενώ τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία,  από τον Δήμο και κυρίως  από το κράτος, παίζουν το ρόλο της  ασπιρίνης.
Τελικά μήπως έχουν δίκιο, αυτοί που λένε, ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα σχολεία και ότι αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους;

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο ,εν έτει 2019 να μιλάμε για το δικαίωμα στη θέρμανση τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.Ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη ανεμιστήρα(τα air conditions είναι μάλλον χλιδή) και τη λέξη μαυροπίνακας και κιμωλία...και θυμηθήκαμε τα δικά μας χρόνια στο σχολείο...30 -40 χρόνια πριν.


Μια συζήτηση για τη παιδεία και τα σχολεία είναι πάντα χρήσιμη και αναγκαία. Καλό θα ήταν όμως τέτοιες συζητήσεις να προετοιμάζονται καλύτερα  και να γίνονται σε χρόνους που δεν συμπίπτουν με εκλογές.