e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

           

Όρθιος, στο  φέρετρό του , ο  τεράστιος των Ελλήνων, ο Μ. Θεοδωράκης,  με τα πελώρια χέρια του τραβάει της<< καμπάνας το σχοινί >> σαλπίζοντας  στον βουβό και ορφανό πλέον  Έλληνα ,την   εθνική  πρόταση – συμβόλαιο που μία ζωή προβάλλει: 
<<Είσαι Έλληνας.  να  ξαναγίνεις αυτό που ήσουν  κάποτε >>. 

Είναι ο Μίκης που μία ζωή με το έργο του και τον λόγο του, παρακινεί ( τον Ελληνα )   να ανταμώσει  τις ρίζες του ,να  αντισταθεί στον  παρακμιακό μονόδρομο , να αναγεννήσει την πατρίδα. Γιατί η πατρίδα είναι ο κόσμος όλος,  έχει,  όμως, και  χώμα ποτισμένο με αίμα αγωνιστών για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια. 

Και, <<  τούτο το χώμα είναι δικό τους >>  ( όλων αυτών που έπεσαν για τα ιδανικά και  την πατρίδα ) αλλά <<και δικό μας >> ( που ευθύνη έχουμε να το προστατεύουμε από εισβολείς (  ένοπλους ή γραβατομένους ).  

Ήταν καλοκαίρι του  1992 ,όταν πέντε (5) συνάδελφοι της ΤτΕ ,μετά την δουλειά,  τον επισκεφθήκαμε στο Βραχάτι ,σε συμφωνημένο ραντεβού. Μας  υποδέχθηκε απλά ,ανθρώπινα στην βεράντα του σπιτιού του  ,φορώντας σόρτς. Παρά τις παρεμβάσεις της Μυρτώς ( αρχικά μας κέρασε γλυκό σταφύλι κατασκευής της ) , η συζήτηση - ποταμός  με δική του διάθεση, κράτησε τέσσερες ώρες !.                                                                      
Ξέραμε τον Μίκη ,όμως τότε καταλάβαμε πόσο  Έλληνας και ταυτόχρονα πανανθρώπινος είναι. Καταλάβαμε, επίσης, ότι ο ίδιος  αποτελεί μία ασυνήθιστη  σπάνια ανθρώπινη  δημιουργία προορισμένη ( εκ φύσεως και εκ των πραγμάτων  ), να δρα λεύτερος  ,να δείχνει τον δρόμο  και συνεπώς να μην χωράει σε στενά γραφειοκρατικά πλαίσια μηχανισμών.

Ο Μίκης ποτέ δεν  βγήκε έξω από την δική του  κοσμοθεώρηση των πραγμάτων που  απέδωσε με την μουσική του.                                      
Στο τεράστιο διαμέτρημά του άλλοι-  πολιτικοί και μη – υποκλίθηκαν προσχωρώντας  στον Μίκη !.  

Ο Μίκης, δεν προσχώρησε στο σύστημα και στις κυβερνήσεις του που με σαγήνη  τον καλούσε να << γίνει δικός τους >> .Παρέμεινε δεμένος με την λαϊκή δεξαμενή  που τον γέννησε.

Toυ Ίκαρου Πετρόπουλου

 

 

 

 

Βeatles  και  «Honeymoon Song»,  το γνωστό «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»,   

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη