e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Μοναδική εγγύηση  ένα τοπικό κίνημα!

Κοινή είναι η  πεποίθηση ότι  ο συνδυασμός Τουρκοβουνίων  - Αττικού ΆλσουςΠεδίο Άρεως,  αποτελεί μοναδικό  πνεύμονα πρασίνου και υπερτοπικό πόλο δασικής αναψυχής των κατοίκων της Αττικής .                                                                                   
Το περιαστικό δάσος Γαλατσίου αποτελεί μέρος των Τουρκοβουνίων.                                      
Τούτο σημαίνει ότι στο Γαλάτσι, πέφτει η κύρια  ευθύνη για την προστασία του.                                                      
Κινδυνεύει άραγε το δάσος μας;   

Τι είναι εκείνο που, πρόσφατα,  κινητοποίησε την ΔΡΑΣΗ ( παρέμβαση  στο Δημοτικό Συμβούλιο ),τις Δημοτικές κινήσεις και  μερικούς Συλλόγους;.                                                                                                                                      
Πρόκειται για μία απόφαση  του Α.Π. ( 1591?2021) που αναγνωρίζει  ιδιοκτήτη σε  έκταση 702 τ.μ. μέσα στην δασική αναδασωτέα περιοχή ( λόφος Κόκκου ) .

Δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης ιδιοκτητών.

H αναγνώριση  ιδιοκτησίας μέσα στην δημόσια - δασική – αναδασωτέα περιοχή δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Έχουν προηγηθεί  αρκετές  ανάλογες δικαστικές  αποφάσεις  όπου σημειώθηκε   ολιγωρία , των  κεντρικών και τοπικών αρχών  ( π.χ.  προάστιο Αθηνών – συνοικισμός δασκάλων-201 στρέμματα-,σχολεία, ΠΑΛΑΙ  κ.λ.π.) 

Παρά  ταύτα, το μεγάλο κομμάτι του δάσους παραμένει δημόσιο ,δεδομένου ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αποτελούν << δεδικασμένο >>. Άλλωστε, στο δάσος Γαλατσίου ο Δήμος και η πολιτεία ασκούν  πράξεις διακατοχής  (Άλσος ΒέΙκου - κοπή χόρτων- απομάκρυνση  καύσιμης ύλης- ράντισμα – κλάδεμα  δένδρων, επιμέλεια δασικών δρόμων, ακόμη  τα <<  υιοθετημένα>>  της ΔΡΑΣΗΣ.

Ασπίδα προστασίας ο δασικός-αναδασωτέος χαρακτήρας.

Αυτό ,όμως, που δεν αμφισβητείται και αποτελεί την ασπίδα προστασίας του δάσους,   είναι ο δασικός – αναδασωτέος χαρακτήρας του.  
Ο χαρακτηρισμός αυτός αντλεί  δύναμη από το σύνταγμα που  απαγορεύει οποιαδήποτε πράξη επ αυτού .΄Προσωπικά  δεν γνωρίζω καμία απόφαση ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ( Άρειος Πάγος – ΣτΕ ) που να  προσβάλλει  την  καταστατική ισχύ  του δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα. 
Όσο δε   για μία απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου (  2374/19 ) με την οποία  κηρύσσεται  άκυρη  απόφαση  του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία  κηρύσσεται  αναδασωτέα  συγκεκριμένη ιδιοκτησία, πρόκειται  για δικαστική απόφαση ακύρωσης    με αιτιολογία  << ανεπαρκώς αιτιολογημένη >>.

Το Γαλάτσι γνωρίζει τι σημαίνει << αξιοποίηση!! >>.

Προς τι λοιπόν η ανησυχία και η πρόσφατη  κινητοποίηση;  
Η περιοχή  λόγω της τεράστιας αξίας της ,   ανέκαθεν έμπαινε στους στόχους << επενδυτών >>, όμως τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται  έντονη   κινητικότητα  για την << αξιοποίησή της  >>.
Και το πολύπαθο Γαλάτσι , χωρίς πλατείες, ελεύθερους  χώρους  χωρίς ,υποδομές αθλητισμού – πολιτισμού, γνωρίζει  τι σημαίνει<<  αξιοποίηση >>.                                                       
Το Γαλάτσι   << αξιοποίησε>> όλους τους ελεύθερους χώρους , χτίστηκαν τα πάντα, και Κατάντησε  περικυκλωμένο  σε τέσσερις δρόμους με πεζοδρόμια φρίκης,  τριπλοπαρκαρίσματα στο κέντρο  και  προβληματική την περιφέρεια της πόλης.                                                          
Η Κερδοσκοπία δεν συμβιβάζεται  με ελεύθερους χώρους.

Τι προτάσσουμε απέναντι στον κίνδυνο;

Καλό είναι να συνειδητοποιηθεί από που προέρχεται ο κίνδυνος και πως  θα αντιμετωπιστεί.  Αποφάσεις  ανακήρυξης ιδιοκτητών  στην δασική περιοχή μας μπορεί να υπάρξουν κι άλλες. Άλλωστε η ιδιοκτησία αποτελεί  το βάθρο της  αστικής δημοκρατίας μας ,οι δε  επενδυτές έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίζουν δικαστικές αποφάσεις εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.                                                
Μία ακόμη απόφαση ιδιοκτησίας, δεν συνιστά από μόνη της πρόσθετο κίνδυνο. Ούτε  αποτελεί άμεση    προσβολή στο δασικό χαρακτήρα το ότι  περιλαμβάνονται στο σκεφτικό της απόφασης  ΄εκτιμήσεις ότι σε διάφορες χρονικές περιόδους ,μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η  περιοχή δεν ήταν δάσος.                                                     
Κίνδυνο θα αποτελούσε εάν  υπήρχε απόφαση άρσης του δασικού χαρακτήρα και τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Θα ήταν παράνομη, αντισυνταγματική. Το σύνταγμα , άρθρο 24, παρ.<< ο Αποχαρακτηρισμός  δάσους ή δασικής έκτασης  μόνο  ένεκα λόγου  υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος .

Επίσης κίνδυνο αποτελούν αυθαίρετες πράξεις  υπονόμευσης του δασικού     χαρακτήρα ( π.χ. Ναίδριο  στο Άλσος << νομιμοποιημένου>> με κατάπτυστη τροπολογία.)                                                                                                                                                      

Αυτό που μετράει είναι ότι σήμερα   ολόκληρη η περιοχή μας είναι δάσος ,μετά από αναδασώσεις που διενήργησε σε δημόσια – δασική έκταση , η κρατική υπηρεσία < Διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής>> σε συνεργασία με  τους δήμους και τον ΣΠΑΤ.  Όσες δε αναδασώσεις ακολούθησαν έγιναν  από τους δήμους ,πάντοτε  με ενημέρωση – έγκριση της  Δ/νσης  Αναδασώσεων . Τούτο σημαίνει πολλά εν όψει  << αυριανών >>  δικαστικών αποφάσεων.         

Ο σοβαρός κίνδυνος που προβάλλει είναι ο αδηφάγος  κερδοσκοπισμός που έχει θεριέψει στις ημέρες μας και  θέλει να αξιοποιεί- χτίζει  κάθε ελεύθερο χώρο.                            
Και το περιαστικό δάσος μας  είναι χρυσοφόρο.                                                                                                                                      
Απέναντι στον κίνδυνο αυτό, μόνον ένα ισχυρό, πολυτασικό , χωρίς αποκλεισμούς, κίνημα μπορεί να αποτελέσει  εμπόδιο.

Συνέχεια στο επόμενο:

 Το δάσος << Λεβεντάκη >>διδάσκει !

Χρέος  η άμεση ανάπτυξη κινήματος πόλης – περιοχής.                                                                                                        

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Περισσότερα του ιδίου 

 Tσίπρας Μελισσουργός:Διαφορετικά μεγέθη,ίδιο πρόβλημα
Με το...μπαλόνι.
Ανάλαφρα ...και σοβαρά!!!
Δεν ήθελα να ήμουν νέος και τραπεζικός υπάλληλος!
Σου απάντησα
Σκέφτομαι(οφείλω)
Εικόνα,εντυπωσιασμός,μετέωρες αποφάσεις
Πανδημία εποχής:προβολή μαγικής εικόνας!!
Η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα στα γραφεία του Σύριζα Γαλατσίου
Το να ακούς καλά είναι προσόν,το να  κακολογείς είναι αδυναμία !
Πορεία λύτρωσης του ανθρώπου ή συντριβή της γης?
We4all : Παλαιότερα  "αγγλικούρες", τώρα  Δενδροφύτευση στο ΠΑΛΑΙ!
Ακόμα και το "4" ,είναι πολύ μεγάλος αριθμός κε Δήμαρχε!
Μίκης Θεοδωράκης
Διακρίθηκαν για το ήθος και την σεμνότητά τους
Πόσα χρόνια απέχει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από το Άλσος Βεϊκου?
Είναι η ώρα : Καμία έκπτωση σε βάρος  της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος!.Πόσο απέχει η ΓΚΡΑΒΑ από το ΆΛΣΟΣ?

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη