e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Με το Νόμο 4406/2016, που ψήφισε  η  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση  το Εκλογικό Σύστημα της  Απλής  Αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Απλή Αναλογική ήταν πάγια επιδίωξη και αίτημα των Αριστερών Κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία ταυτόχρονα κατάγγελλαν το «καλπονοθευτικό» σύστημα  της Ενισχυμένης Αναλογικής, που αλλοιώνει την βούληση του εκλογικού σώματος με το BONUS  των εδρών που δίνει στο πρώτο Κόμμα .

Είναι επίσης  κοινή διαπίστωση ότι η  Απλή Αναλογική,   για να παράγει παράλληλα  κυβερνησιμότητα   στη  Χώρα,  προϋποθέτει συνεργασίες των Πολιτικών Κομμάτων στη βάση συμφωνημένων Κυβερνητικών προγραμμάτων.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  γι αυτό είναι αναγκαία μια « ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ»  .

Από εδώ και πέρα αρχίζει το ΠΑΡΑΔΟΞΟ.  Όλα τα Κόμματα της Αριστεράς, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που το ψήφισε στη Βουλή, διαπιστώνουμε ότι  απορρίπτουν με μεγάλη ένταση κάθε Κυβερνητική Συνεργασία μεταξύ τους  μετά τις Εκλογές. Δηλαδή, ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ  το Εκλογικό  Σύστημα της Απλής  Αναλογικής σαν  μη λειτουργικό στην ουσία. Για να το εξηγήσει αυτό κανείς χρειάζεται μάλλον «ψυχιατρική βοήθεια». Με τη ρητορική τους αυτή  τα Αριστερά Κόμματα, δυστυχώς, ρίχνουν νερό στο μύλο της Δεξιάς, η οποία πάγια  επιδιώκει την αυτοδυναμία μέσα από το εκλογικό σύστημα   της Ενισχυμένης Αναλογικής.

Ελπίζουμε ότι  η άρνηση Κυβερνητικής Συνεργασίας να μη συνεχιστεί μετά τις Εκλογές, όταν θα είναι εκφρασμένη η βούληση του Ελληνικού Λαού, γιατί αυτό  θα δυναμίτιζε και θα δυσφήμιζε την Απλή Αναλογική, με ευθύνη των  Αριστερών Κομμάτων, σαν αντιπαραγωγικό Εκλογικό Σύστημα.

Του Ηλία Ανδριόπουλου
27.4.2023