e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Πριν λίγο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος σε δημόσιο ραδιοφωνικό μέσο εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να μετατρέψει το πάρκο Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, σκόπιμα ανέφερε ότι η παρούσα έκταση, που απαλλοτριώθηκε το 2003, έχει χαρακτηριστεί εξαρχής ως υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Αυτό είναι ψευδές και δείχνει την επιθυμία του δημάρχου να αποχαρακτηρίσει το οικόπεδο από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και να το αξιοποιήσει για τελείως διαφορετική χρήση στην οποία βρίσκεται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Ήδη για τις εργασίες των έργων του μετρό, που θα ολοκληρωθούν σε περίπου μια δεκαετία, έχουν θυσιαστεί πέντε πλατείες, δύο παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και ο περίπατος προς το Άλσος Βεΐκου. Ταυτόχρονα ο Δήμος Γαλατσίου έρχεται να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας, το πάρκο Ηνιόχου.

Από τη δεκαετία του ’90, όπου οι κληρονόμοι του Βέικου θέλησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το οικόπεδο, μέχρι και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, όλοι έφερναν συνεχώς το ίδιο σχέδιο για τη δημιουργία ιδιωτικού πάρκινγκ. Ήταν πάντα όμως η μαχητική και η μαζική αντίσταση των κατοίκων που απέτρεπε και άφηνε στα χαρτιά τα σχέδιά τους.

Έτσι μετά από τους νικηφόρους αγώνες υπεράσπισης, οι κάτοικοι της γειτονιάς και της περιοχής με προσωπικό χρόνο, έξοδα και κόπο διαμόρφωσαν ένα οικόπεδο περίπου 3.5 στρεμμάτων σε πάρκο με δέντρα, θάμνους, φυτά, παγκάκια, τραπέζια, φροντίζοντας για τη συντήρηση και την καθαριότητά του. Ενώ ταυτόχρονα στον χώρο αυτόν έχουν φιλοξενηθεί πληθώρα δημόσιων και χωρίς αντίτιμο εκδηλώσεων.

Το πάρκο, λοιπόν, βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εμάς, τους κατοίκους της περιοχής που θα υπερασπιστούμε και πάλι τον δημόσιο, πράσινο χαρακτήρα αυτού του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες.

Σας καλούμε σε συνέλευση-συζήτηση την Tετάρτη 10 Απριλίου, ώρα 18:00 στο πάρκο Ηνιόχου για να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητα τις αντιστάσεις μας.

Να τους κόψουμε την φόρα, προτού μας κόψουνε τα δέντρα!

 

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου

ΥΓ. Διαβάστε ένα να σύντομο ιστορικό του Πάρκου