e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Δεν ήταν ένα απλό Δημοτικό Συμβούλιο. Στιγμάτισε μία πόλη ! 

Στο χθεσινό ( 22.1.15 ) έκτακτο  Δημοτικό Συμβούλιο  με μοναδικό θέμα την ‘’πρόταση’’ που επέδωσε η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στον καταληψία Δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Μαρκόπουλο ( την αποδέχθηκε απνευστί), αρκετοί από την  παράταξή του επιστράτεψαν διάφορα  επιχειρήματα, όπως άλλωστε έπραξε και ο ίδιος ο  Δήμαρχος. Στη προσπάθειά τους αυτή περιέπεσαν σε σειρά αντιθέσεων, ανακριβειών, αφέλειας  και άγνοιας της ιστορίας της πόλης του  ΠΑΛΑΙ και του δημόσιου βίου γενικότερα. Ακολουθούν μερικές μόνον σκέψεις γύρω από την συνεδρίαση: 

Πρώτον: Χωρίς την σύμφωνη γνώμη, έστω ανοχή, της τοπικής κοινωνίας που εκφράζεται από τον εκάστοτε Δήμαρχο ,δεν θα γίνει/γινόταν το XFACTOR του SKY, όπως ,άλλωστε, δεν έγινε εμπορικό κέντρο.                                                                                                                                                              

Δεύτερον:Ο Δήμαρχος είναι το πρώτο βιολί της πόλης. Δεν κρύβεται πίσω από καμία διαπαραταξιακή για  τις συνεδριάσεις της οποίας ,παρά τη κατάθεση συμπαθούς Δημοτικού Συμβούλου,  ουδέποτε παρουσιάσθηκαν ΄΄ πρακτικά ‘’ για ενημέρωση και υπογραφή. Εκτός μίας μόνο φοράς που κι αυτή  έμεινε στη μέση. Άλλο είναι οι σημειώσεις που ο Δ. Σύμβουλος κρατούσε, όπως άλλωστε κι εγώ  κρατούσα, κι άλλο επίσημα υπογεγραμμένα από τα μέλη πρακτικά συνεδρίασης.

Τρίτον:  Ζήσαμε δύο ‘’ βελούδινες’’,’’ υπηρεσιακές ‘’  καταλήψεις .Ειπώθηκε ότι η δεύτερη κατάληψη , μέσα σε οκτώ ώρες, απέδωσε την ‘’ πρόταση’’ του ΤΑΙΠΕΔ που, δυστυχώς, δεν είναι μόνο  αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο Γαλάτσι καταφέραμε και διαστρέψαμε εντελώς το νόημα ‘’ κατάληψη . Δεν υπάρχει κατάληψη στα μέτρα και στις σκοπιμότητες μίας  παράταξης που πλειοψήφισε στις εκλογές. Δεν υπάρχει κατάληψη  ‘’ σημαδεμένη ‘’, "ακόμη και με σπάσιμο αλυσίδας μπροστά στα μάτια ορισμένων πολιτών.  Κατάληψη σημαίνει, ότι πιστεύεις απόλυτα στο δίκιο σου και  όταν γύρω από ένα στόχο και με συγκεκριμένη πολιτική   συσπειρώνεις με ενωτικές κινήσεις  μία πόλη, μία περιοχή. Ακόμη με το λόγο σου και τις πράξεις σου δείχνεις αποφασισμένος να αντιμετωπίσεις την πίεση – βία του κρατικού μηχανισμού. Αποσπασματικές, χωρίς συνοχή, ενέργειες, δεν συνιστούν κατάληψη.  

Τέταρτον : Ο καταληψίας δεν αποδέχεται από την πρώτη στιγμή διαδικαστικούς όρους.   Όταν ο   "απέναντι" σε καλεί σε συζήτηση σημαίνει ότι πιέζεται να εξασφαλίσει την συναίνεσή σου .Δεν μπορεί συνεπώς να σου ορίζει τον αριθμό της αντιπροσωπείας  ( 4- 5 άτομα.).Η αποδοχή του όρου σήμαινε ότι δεν πίστευες  στην κατάληψη σου, ούτε στην δύναμή της. Και οπωσδήποτε αιρετοί Δήμαρχοι  δύο μεγάλων Δήμων, εν καταλήψει, δεν δέχονται όρους από διορισμένους παράγοντες- υπάλληλους. Οι Δήμαρχοι δεν είναι υπάλληλοι .Η  αντιπροσωπεία που πήγε στην συνάντηση με την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να ήταν πολυάριθμη και αντιπροσωπευτικότερη.

Πέμπτον : Αιωρείται ένα πελώριο ερώτημα : Γιατί  επιδείχθηκε τέτοια βιασύνη  να κλείσει άμεσα  η κατάληψη; Η μονομερής προσωπική απόφαση του κ. Δήμαρχου για τον τερματισμό της ,χωρίς καμία ενημέρωση, είναι αυθαίρετη, είναι προσβλητική προς τους πολίτες που καλοπροαίρετα δήλωσαν ‘’ παρών ‘’. Αυτοί οι πολίτες δεν  είδαν μόνο  την κατάληψή τους να οδηγεί στην είσοδο ιδιώτη στο ΠΑΛΑΙ. Εισέπραξαν από πάνω και  την περιφρονητική απαγόρευση εισόδου από την  security  της πόρτας !

Έκτο :Η μελέτη δεν είναι πανάκεια, γιατί δεν ορίζει την πολιτική του Δήμου. Αντίθετα η μελέτη χρησιμοποιείται για την άσκηση πολιτικής του Δήμου, όταν αυτός έχει πολιτική .Γι αυτό η μελέτη πρέπει να  είναι προσβάσιμη από τον έντολέα  (Δήμο ) σε  όλα τα στάδιά της.Στην συγκεκριμένη μελέτη που ανατίθεται στο Ε.Μ.Π. ποιός θα αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, για να μη  βρεθούμε μπροστά σε τελική  μελέτη απαγορευτική χρήσης του ΠΑΛΑΙ ; Μήπως ο μη εμφανής τώρα ‘’ επενδυτής’’ είναι κάπου εδώ  κρυμμένος; Όσο δε τις ανιαρές παλινδρομήσεις στα πεπραγμένα Τσίρου, η αλήθεια είναι ότι πήρε δύο φορές έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο για ανάθεση μελέτης κι έκτοτε… ουδέν

Έβδομο:Ο Τσίρος παλινδρομούσε μεταξύ των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της προσωπικής Δημαρχιακής αδυναμίας, όπως αυτή εκδηλώνονταν με τις αντιφατικές δηλώσεις του.  Δεν ήταν αφελής.  Δεν ήθελε – ήταν ασύμφορο για το μέλλον του - να έρθει κόντρα στο κίνημα .Γι αυτό,  συντελούσης και της πέννας  της νομικής του Συμβούλου κ.Χρ.Γκουβέτσου που ουσιαστικά με τα έγγραφά της διαμόρφωνε την Δημοτική πολιτική, ο  Δήμαρχος Τσίρος, κρατήθηκε στο δρόμο της αρετής.  Έτσι το ΠΑΛΑΙ δεν έγινε εμπορικό κέντρο.Είναι αστειότητα να σε εγκαλούν με το ‘’ Εσείς τόσα χρόνια τι κάνατε; ‘’ οι απόντες από τα συλλογικά πράγματα της πόλης τους σημερινοί  Δημοτικοί σύμβουλοι που θα γυρίσουν και πάλι  στην συλλογική απραξία μετά τη λήξη της θητείας τους. 

Όγδοο:Σωστά διερωτήθηκε Δημοτικός Σύμβουλος: Στη συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μίλησε ο Γκότσης;  Η αφωνία του ( εάν υπήρξε αφωνία )σημαίνει  ,άραγε, και δική του συναίνεση στη ‘’πρόταση’’;

Έννατο:Οι μήνες που πέρασαν και οι  λίγοι ακόμη  που θα ακολουθήσουν, αποτελούσαν/ αποτελούν την ευνοικότερη περίοδο για ένταξη του ΠΑΛΑΙ στην λειτουργία της πόλης, διότι :

  • Θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ  κυρίως μη κυβερνητικοί δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί σε λογικές εξουσίας.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ ,σύμφωνα με την  αποστολή του, δεν προσδοκά άμεσα πόρους από ενοικίαση του ΠΑΛΑΙ. Το αισθάνεται  ως βαρίδι. Αντί να το παραχωρήσει σε κάποια ΠΑΕ που, παρά τα λόγια τους, … ξεχνούν να πληρώνουν για τη χρήση δημόσιων εγκαταστάσεων   ( όρα ΟΑΚΑ ),η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  προτιμά την έστω  προσχηματική πρόταση   ενός διαδημοτικού  φορέα ,τριών Δήμων ,με κοινωνική συναίνεση . Τούτο, γιατί ξέρουν ότι  μετά την απομάκρυνση από τη θέση τους, συνήθως, ακολουθούν τα σε βάρος τους, δικαστήρια.

Δέκατο: Ακούστηκαν  πολλά περί ‘’ πονηρών’’ που υπάρχουν   στη πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ,όμως πονηροί, δήλωσαν, ότι είναι και όσοι συγκροτούν  την πλειοψηφία του Δ.Σ.  Εύστοχα συνεπώς σχολιάσθηκε από παριστάμενο  πολίτη: Μήπως κι εμείς οι αγαθοί, θα πρέπει να πονηρευθούμε σχετικά με την γνησιότητα της κατάληψης αλλά και το αψεγάδιαστο της συμφωνίας Δήμου – ΤΑΙΠΕΔ;

Ενδέκατο:Διερωτήθηκε παράγων της πλειοψηφίας : ‘’ Κατάληψη με ένα άτομο; Κατάλαβε άραγε τις ευθύνες του; .Μέτρησε πόσοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους  της παράταξής του ήταν παρόντες; Τι εξήγηση δίνει μπροστά στη φτώχεια της μη συμμετοχής των "δικών" του ,σε αντίθεση με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους; 

Δωδέκατο:Αρκετοί της πλειοψηφίας, για να αποδείξουν ότι δεν είναι πρώτη φορά που μπαίνει ιδιώτης στο ΠΑΛΑΙ, αναφέρθηκαν, με επιμονή μάλιστα, στον Χαραγκιώνη, ότι δήθεν μπήκε στο ΠΑΛΑΙ. Η αλήθεια είναι ότι ο Χαραγκιώνης  ουδέποτε μπόρεσε να βάλει έστω ένα καρφί στο ΠΑΛΑΙ.                                               Ένα πρόχειρο  υπαίθριο λυόμενο κατασκεύασμα επιχείρησε σε ,μία άκρη  και άμεσα υποχρεώθηκε και το απέσυρε.                                                                         Μία παράνομη οικοδομική άδεια εξασφάλισε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και υποχρεώθηκε και την ‘’ κατάπιε ‘’.Καραδοκούσε το κίνημα. Ο μακαρίτης ο Κ. Καλεσάκης (και όχι μόνο ) στους καθημερινούς περιπάτους του, έριχνε και μία προσεκτική ματιά. Μία μόνο φορά λάθεψε, όταν εντόπισε μπουλντόζα να διευθετεί μπάζα και φέραμε άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδείχθηκε ότι οι εργασίες εκτελούνταν στο πίσω μέρος εκτός, όμως, του περιβάλλοντος χώρου.

Δέκατο τρίτο: Η SONAE SIERRA – AKROPOL ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ, αφού μάταια προσπάθησε να προσεγγίσει την τοπική κοινωνία, δεν  τόλμησε να υποβάλλει έγκαιρα  την απαιτούμενη  Μ .Π. Ε. προκειμένου, μετά την έγκρισή της, να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Όταν δε την υπέβαλλε με πολύμηνη καθυστέρηση βρήκε απέναντί του το κίνημα, τους φορείς, τον Δήμο – Δημοτικό Συμβούλιο ,το νομαρχιακό συμβούλιο, με αποτέλεσμα ο τότε αρμόδιος υπουργός κ.Σουφλιάς να μην στέρξει σε υπογραφή της. 

Δέκατο τέταρτο : "Είμαστε Διοίκηση και αποφασίζουμε " είπαν ορισμένοι. Αιτιολόγησαν ότι αυτούς ψήφισαν περισσότεροι Γαλατσιώτες/σες, παρότι ο Δήμαρχος είπε, προς τιμή του , ότι είναι Δήμαρχος του 23% . Κοινωνία των ψηφοφόρων λοιπόν, κι όχι κοινωνία των πολιτών. 

Δέκατο πέμπτο:Ενώ διατυπώθηκαν τόσες αντιρρήσεις και επιχειρήματα από το σύνολο της αντιπολίτευσης  βρέθηκαν σύμβουλοι να  υποστηρίξουν ότι ‘’ όλοι τα ίδια λέμε’’ ,ότι ‘’εσείς απλά γράφετε εκθέσεις ιδεών ενώ εμείς δρούμε’’ ,ότι ‘’ διαφέρουμε μόνο στη ….προσέγγιση !’’.Τι να πείς !

Υ.Γ. θα συνεχίσω σε επόμενο .Θα φθάσουμε σε μεγάλο αριθμό .Ίσως να ταχυδρομήσω στους Δημοτικούς Συμβούλους  που σημείωσαν τα περισσότερα φάουλ το πόνημα  «Το ιστορικό του ΠΑΛΑΙ ‘’ για να μην περιπέσουν σε νέα ατοπήματα .

 Toυ Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου