e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

"Μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία μπορεί να προστατέψει συνολικά και μόνιμα τα δάση και τους φυσικούς πόρους" ...τονίστηκε από τους ομιλητές στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 18 Ιούλη οι ΚΟ Γαλατσίου του ΚΚΕ στο Άλσος Βεΐκου για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία.

Η ανάγκη το λαϊκό κίνημα και οι φορείς του να παλέψουν για την κατάργηση όλου του αντιδασικού νομικού πλαισίου, με αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό γιατί μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, συνολικά στους φυσικούς πόρους μπορεί να τα προστατέψει ουσιαστικά και μόνιμα, αναδείχτηκε στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 18 Ιούλη οι ΚΟ Γαλατσίου του ΚΚΕ στο Άλσος Βεΐκου για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία. Στην εκδήλωση μίλησαν ο ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ Δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»Ο Μιχάλης Σκαρβέλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εμπορευματοποίηση της γης, ο χωροταξικός σχεδιασμός των χρήσεων γης και η διεκδίκηση της κυριότητας και της ατομικής ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις μετά τον αποχαρακτηρισμό τους και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τα μέτρα για την εξαγορά κρατικών δασικών εκτάσεων, όλα αυτά αποτελούν το έδαφος της εμπρηστικής πολιτικής.

Οι δασικές πυρκαγιές, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από όποια μέτρα "προστασίας", ευνοούν σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΑΕΛ, από όλες τις πηγές χρηματοδότησης δίνουν λιγότερο από το 0,50% του προϋπολογισμού για τις συνολικές ανάγκες του τομέα των δασών.

Επίσης, όλοι συσκοτίζουν τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος, δηλαδή την άναρχη ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της Ενέργειας, διαμορφώνοντας παράλληλα ευνοϊκό νομικό και οικονομικό επενδυτικό πλαίσιο και πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Καταλήγοντας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν, να μετατραπεί σε κρατική περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα μεγάλα δασικά οικοσυστήματα, να καταργηθεί όλο το νομικό πλαίσιο που διευρύνει την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση».


Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι «εδώ και τώρα το λαϊκό κίνημα με τους φορείς του πρέπει να απαιτήσει την κατάργηση όλου του σχετικού αντιδασικού και αντιπεριβαλλοντικού πλαισίου, να συγκρουστεί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, να εκφράσει την αντίθεσή του με την πρόταση της "εθνικής στρατηγικής για τα δάση" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που και αυτή, όπως όλες οι προηγούμενες, επικροτεί την προφητική ρήση του Κων. Μητσοτάκη "ότι είναι δάσος δεν σημαίνει ότι για πάντα θα είναι δάσος"».

ΠΗΓΗ:902

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις  8 το βράδυ το ΚΚΕ διοργανώνει στο Άλσος Βεΐκου πολιτική εκδήλωση για την Πυρασφάλεια και Πυροπροστασία.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 Η νέα αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι και φέτος όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- είναι παρόντες, δίπλα στην πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης και των δασών.

Σε τι οφείλονται οι πυρκαγιές

Ο υπεύθυνος που οπλίζει το χέρι κάθε λογής καταπατητών, των ίδιων των εμπρηστών, είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Είτε αυτό αφορά κατασκευαστικούς ομίλους, είτε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της βιομηχανίας γενικότερα. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται άλλωστε να εξυπηρετήσουν μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων, οι πολλαπλές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι άλλοι δασοκτόνοι νόμοι.

Και στο Γαλάτσι παραμένουν εδώ και δεκαετίες, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, με φερόμενους ιδιοκτήτες ή και επιχειρήσεις που έως και σήμερα προσπαθούν να ρουφήξουν όσο πιο πολλά τετραγωνικά μέτρα μπορούν από ελεύθερους δημόσιους χώρους, από δασικές αναδασωτέες εκτάσεις.

Καταστροφική η ανυπαρξία πρόληψης

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης εξυπηρετείται και με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Τα χρήματα προς τη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη φτάνουν τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μόνο το 10% των ετήσιων αναγκών.

Δεν γίνονται μεταξύ άλλων:

  •  Η αναγκαία συντήρηση και διάνοιξη των δικτύων δασικών και αγροτικών δρόμων.
  • Η κατασκευή δικτύων ανοιχτών ή κλειστών δεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, λιμνοδεξαμενών και η συντήρησή τους.
  • Η διάνοιξη των αναγκαίων αντιπυρικών λωρίδων.
  •  Καθαρισμοί και άλλοι δασοκομικοί χειρισμοί αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της επιστημονικής διαχείρισης, προστασίας και των μελετών αντιπυρικής προστασίας με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των υπό μελέτη δασικών συμπλεγμάτων.

 

Αντίστοιχες ελλείψεις πρόληψης εντοπίζονται και στην περιοχή μας, τη στιγμή που την περασμένη χρονιά υπήρξαν 2 απόπειρες εμπρησμού κοντά στο Άλσος Βεϊκου, ενώ πριν λίγες μέρες υπήρξε αντίστοιχη απόπειρα στην περιοχή των Τουρκοβουνίων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος κοινός σχεδιασμός για τον ενιαίο χώρο των Τουρκοβουνίων μεταξύ Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασαρχείου και όμορων δήμων.

Την ίδια στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα αποδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο, με τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος να δίνουν κάθε καλοκαίρι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, κόντρα όμως σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι οποίες δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους.

Λύση υπάρχει

Για να αλλάξει αυτή η πορεία και να εξασφαλιστεί η διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των αγροτικών καλλιεργειών συνολικά -και από τις πυρκαγιές- απαιτείται να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του λαϊκού κινήματος.

Μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, συνολικά στους φυσικούς πόρους, μπορεί να τα προστατέψει ουσιαστικά και μόνιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων. Να απορρίψουν την αυταπάτη ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που τα πάντα, ο αέρας, το νερό, η υγεία και η εργατική δύναμη του ανθρώπου, είναι εμπορεύματα, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση. Να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και την κυριαρχία του κέρδους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. 

Να συμπορευτούν με το Κ.Κ.Ε. δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στην πεποίθηση ότι υπάρχει ο δρόμος που αλλάζει το σκοπό της παραγωγής και αξιοποιεί την υπεροχή του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ Δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας.

Θα παρέμβει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημ. σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ  

  

 

Συναυλία Αλληλεγγύης και προσφοράς από την Δράση , με την Λαϊκή ορχήστρα και την χορωδία του Ωδείου Αθηνά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ν. Μανιταρά.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Ο φορέας  «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» σας προσκαλεί στη μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στην Αθήνα και στις γειτονιές της, την Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας(Ταϋγέτου 60).

 

 που θα προσφέρουμε στο ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων).

Θα χαρούμε να είμαστε όλοι μαζί σε μια γιορτή μουσικής χαράς, κοινωνικής προσφοράς και ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους.

Σας περιμένουμε με την έμπρακτη υποστήριξή σας ...ανα χείρας!

 

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Γάλα εβαπορέ

Λάδι σε συσκευασίες ενός λίτρου

Ελληνικός καφές

Ζάχαρη

Φρυγανιές

Ντοματοχυμοί και σάλτσες

Ζυμαρικά

Όσπρια

Μαρμελάδα

Μέλι

Κονσέρβες

Μπισκότα

 

ΦΑΡΜΑΚΑ (παυσίπονα, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, αντιπηκτικά, γαστροπροστατευτικά κλπ).

Ο κόσμος μπορεί να φέρει επίσης φάρμακα από το σπίτι του εφόσον δεν έχουν λήξει ακόμα

και ανοιχτές συσκευασίες (εκτός από σιρόπια και αλοιφές).

 

Ευχαριστούμε τον ΟΠΑΝΔΑ για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική κάλυψη

 

Τα είδη θα προσφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων