e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Γνωστή είναι λίγο-πολύ η ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Γαλατσίου. Του πρώτου αθλητικού σωματείου της πόλης μας. Ιδρύθηκε αρχικά σαν «Αναγέννηση» το 1932[1] από τους: Κεφαλληνό, Ανδρεόλα, Καφρίτσα, Πρωτονοτάριο, Σιαμάντα, Ασφή, Γεωργαντή και Φακίνο. Αργότερα, μέσα στο καθεστώς του Μεταξά το 1938, ή κατ’ άλλους το 1951, μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Γαλατσίου. Επί της ουσίας, η ΑΕΓ, ήταν ένα αριστερό αθλητικό σωματείο. Δια πυρός και σιδήρου πορεύθηκε στα επόμενα χρόνια, μέχρι που η δικτατορία των συνταγματαρχών απαγόρεψε τη λειτουργία του.

 

 

Στη φωτογραφία, το Γαλάτσι το 1920.

Πέραν του ποδοσφαίρου, η ΑΕΓ[2] επέκτεινε τις δραστηριότητές της και σε άλλα αθλήματα. Στο βόλεϊ (γυναικών και αντρών), στο μπάσκετ (γυναικών και αντρών) και στη ρυθμική γυμναστική. Στις παραπάνω δραστηριότητες συνεχίζει με μεγάλη μάλιστα επιτυχία και στις μέρες μας.

Εμείς θα σταθούμε στο χώρο του ποδοσφαίρου διότι με αυτό μεγαλώσαμε παρακολουθώντας σαν πιτσιρικάδες τον Μπεάρα να πετάγεται στη γωνία του τέρματος ν’ αποκρούει τη μπάλα και να σκάει στο γαρμπίλι του γηπέδου χωρίς να καταλαβαίνει πόνο. Που βλέπαμε τον αρχαίο καιρό ποδόσφαιρο; Μα που αλλού; Στο γήπεδο πριν το άλσος του Βεΐκου.

Στον καιρό της χούντας ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Γαλατσίου, ο ΑΟΓ. Εν αντιθέσει με την ΑΕΓ, με τον ΑΟΓ «δεν κινδύνευε το κράτος» να καταλυθεί από τους κομμουνιστές. Τι ωραία ήταν εκείνα τα χρόνια της αθωότητας; Ήταν η ίδια εποχή που πηγαίναμε στο κατηχητικό με τη βία ν’ ακούσουμε τον «θεόπνευστο» λόγο εκείνου του αρχιμανδρίτη του Χρυσόστομου (ζωή σ’ εμάς). Την δεκαετία 1980-90 δημιουργήθηκε και τμήμα μπάσκετ με την ομάδα να διαπρέπει στις χαμηλές κατηγορίες.

Ο ΑΟΓ έκανε πολύ καλή ομάδα. Ένα φεγγάρι, έφερε τον Στράτο από την Longlived της Κυψέλης – και μαζί μ’ αυτόν ακολούθησε και η μισή ομάδα της. Την εποχή εκείνη, εγώ, ο αδελφός μου ο Τάσος (δεν βρίσκεται στη ζωή), ο φίλος μου ο Γιώργος ο Πορφύρης, και αμέσως μετά από εμάς ο φίλος μου ο Γιάννης Γιαννάκος, γίναμε μέλη του ΑΟΓ μιάς και έδρευε στη γειτονιά μας, στο υπόγειο των οδών Διδύμων και Αθανασίου Διάκου. Με συνοπτικές όμως διαδικασίες λίγα χρόνια αργότερα, μας διέγραψαν σε μία γενική συνέλευση που κυριάρχησε η προβοκάτσια και ο αυταρχισμός της τότε διοίκησης.

 

ΑΟΓ. Στη φωτογραφία διακρίνονται: Όρθιοι – Μητρούσης (προπονητής), Στασινόπουλος, Χωριανόπουλος, Νταβαρίνος, Περίχαρος, Κοσκινάς, Ματσούκης, Στέφος, Νταμάνης, Μάρκου και Γιαννικόπουλος (αρχηγός ή έφορος). Καθιστοί: Πετρόπουλος, Φυρογένης, Κακαρούχας, Παγώνης, Παπαδόπουλος, Τελαλιάν, Βερούλης.

Όταν κάποια στιγμή έφυγε ο Στράτος από την ομάδα κι αυτή έπαψε να έχει «ήθος», άρχισε την άνοδό της και από την Γ’ Αθηνών έφτασε μέχρι την Εθνική Ερασιτεχνική (ή την Δ’ Εθνική κατηγορία, αν θυμάμαι καλά). Εκεί όμως δεν κατάφερε να σταθεί και έπεσε στην Α’ Αθηνών.

Την ίδια περίπου εποχή η ΑΕΓ, έφτανε στον τελικό της Αθήνας (όλων των ομάδων της Αττικής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) και στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας (του Παναθηναϊκού), κέρδισε την ΜΑΡΚΟ (μεγάλη ομάδα τότε του Μαρκόπουλου) με 3-1. Στον αγώνα εκείνο είχε γεμίσει όλο σχεδόν το γήπεδο από γαλατσιώτες.

Και οι δυό ομάδες μας έπαιζαν πολύ καλή μπάλα. Για κάποιο διάστημα – για λόγους που αγνοώ όμως, υπήρξε μεγάλη ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους.

 

 

ΑΕΓ. Στη φωτογραφία διακρίνονται : Όρθιοι - Χωριανόπουλος, Φραγκουλόπουλος, Σταθιάς, Κασάπογλου, Στέφος, Πρίντζος, Ρουγγέρης, Μπαρτζιώκας, Σαββάκης. Καθιστοί: Παναγούλιας, Κατσιμάνης, Γκέκας, Μπάκης, Κορρές, Βλάχος, Περράκης, Σκουρλής.

Εάν η ένωση των δύο αυτών ομάδων γινόταν την περίοδο εκείνη που είχαν και οι δυο τους μεγάλους μπαλαδόρους, θα ανέβαιναν -πιστεύω- πολύ εύκολα κατηγορίες και θα έφταναν με άνεση στην Β’ Εθνική. Για λόγους που πάλι αγνοώ, η ένωση πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα αλλά δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

***

 

Η αναφορά για το μικρό αυτό άρθρο, έγινε με προτροπή του Ν. Δημητρακόπουλου, που σαν μέλος της ΑΕΓ, μου πρότεινε να γράψω -σαν παλιός γαλατσιώτης που είμαι- λίγα λόγια γι’ αυτήν. Ακριβώς όμως επειδή είμαι γέννημα-θρέμμα της πόλης μας, και επειδή αγαπούσα και τις δυο ομάδες, έκρινα σκόπιμο να αναφερθώ και στις δύο. Παιδικοί φίλοι έπαιζαν και στις δυο ομάδες, οπότε για πιο λόγο να σπάσω την ενότητα;

Εάν διαπιστώσετε κάποια λάθη ή παραλείψεις στην αναφορά αυτή, διορθώστε με.

           

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 



[2] Η φωτογραφία με την ποδοσφαιρική ομάδα προέρχεται από το ingalatsi.gr. 

 

 

 

 

Πριν λίγο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος σε δημόσιο ραδιοφωνικό μέσο εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να μετατρέψει το πάρκο Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, σκόπιμα ανέφερε ότι η παρούσα έκταση, που απαλλοτριώθηκε το 2003, έχει χαρακτηριστεί εξαρχής ως υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Αυτό είναι ψευδές και δείχνει την επιθυμία του δημάρχου να αποχαρακτηρίσει το οικόπεδο από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και να το αξιοποιήσει για τελείως διαφορετική χρήση στην οποία βρίσκεται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Ήδη για τις εργασίες των έργων του μετρό, που θα ολοκληρωθούν σε περίπου μια δεκαετία, έχουν θυσιαστεί πέντε πλατείες, δύο παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και ο περίπατος προς το Άλσος Βεΐκου. Ταυτόχρονα ο Δήμος Γαλατσίου έρχεται να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας, το πάρκο Ηνιόχου.

Από τη δεκαετία του ’90, όπου οι κληρονόμοι του Βέικου θέλησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το οικόπεδο, μέχρι και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, όλοι έφερναν συνεχώς το ίδιο σχέδιο για τη δημιουργία ιδιωτικού πάρκινγκ. Ήταν πάντα όμως η μαχητική και η μαζική αντίσταση των κατοίκων που απέτρεπε και άφηνε στα χαρτιά τα σχέδιά τους.

Έτσι μετά από τους νικηφόρους αγώνες υπεράσπισης, οι κάτοικοι της γειτονιάς και της περιοχής με προσωπικό χρόνο, έξοδα και κόπο διαμόρφωσαν ένα οικόπεδο περίπου 3.5 στρεμμάτων σε πάρκο με δέντρα, θάμνους, φυτά, παγκάκια, τραπέζια, φροντίζοντας για τη συντήρηση και την καθαριότητά του. Ενώ ταυτόχρονα στον χώρο αυτόν έχουν φιλοξενηθεί πληθώρα δημόσιων και χωρίς αντίτιμο εκδηλώσεων.

Το πάρκο, λοιπόν, βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εμάς, τους κατοίκους της περιοχής που θα υπερασπιστούμε και πάλι τον δημόσιο, πράσινο χαρακτήρα αυτού του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες.

Σας καλούμε σε συνέλευση-συζήτηση την Tετάρτη 10 Απριλίου, ώρα 18:00 στο πάρκο Ηνιόχου για να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητα τις αντιστάσεις μας.

Να τους κόψουμε την φόρα, προτού μας κόψουνε τα δέντρα!

 

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου

ΥΓ. Διαβάστε ένα να σύντομο ιστορικό του Πάρκου

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΤΗΕ GREEN CITY», που αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), από την εταιρεία Southstar, εισάγοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων.

Με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνω – Συμμετέχω – Κερδίζω», το πρόγραμμα «THE GREEN CITY» ξεκινά την προσπάθεια ουσιαστικής αύξησης του όγκου των υλικών που προωθούνται προς ανακύκλωση, μειώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρουν τα οικιακά μας απορρίμματα.

Μέσω αυτού, οι πολίτες 66 Δήμων της Αττικής θα μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν 8 κατηγορίες και είδη διαχωρισμένων υλικών  που μέχρι σήμερα κατέληγαν στις χωματερές.

Συγκεκριμένα:

  1. Χαρτί/Χαρτόνι (εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, έντυπο υλικό κτλ.),
  2. Πλαστικά (λεκάνες, δοχεία, θήκες, κτλ.)
  3. Μεταλλικά Αντικείμενα (σκεύη, εργαλεία, κλειδιά, κτλ.),
  4. Αλουμίνιο (σκεύη, μπολ, περιέκτες τροφίμων και ποτών, κτλ.),
  5. Γυαλί (ποτήρια, πιάτα, βάζα, κτλ.),
  6. Ηλεκτρονικός & Ηλεκτρικός Εξοπλισμός (μικρές οικιακές συσκευές, CD/DVD, tablets, κτλ.)
  7. Βρώσιμα Έλαια & Λίπη (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, κτλ.)
  8. Ρούχα (ένδυση/υπόδηση)-Υφάσματα (ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, πανιά, κτλ.)

θα μπορούν πλέον να αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία, δίνοντας στο περιβάλλον μία επιπλέον «ανάσα».

Ο τύπος και το βάρος των υλικών που προσκομίζονται προς ανακύκλωση, μετατρέπονται σε πόντους και οι πολίτες κερδίζουν οφέλη µέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του προγράμματος, οι οποίες παρουσιάζονται στην mobile εφαρμογή THE GREEN CITY.

Η πρωτοτυπία του Προγράμματος δεν περιορίζεται στα είδη προς ανακύκλωση που αφορά, τα οποία εκτείνονται εκτός της συνήθους κατηγορίας υλικών συσκευασίας που ήδη ανακυκλώνονται μέσω άλλων προγραμμάτων, αλλά στην όλη λειτουργία του, που επικεντρώνεται στη διευκόλυνση του κάθε πολίτη, ώστε να ανακυκλώσει εύκολα και αβίαστα και στην απτή επιβράβευση της κάθε συμμετοχής στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω εξήντα (60) Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης τα οποία με δυνατότητα συλλογής 1.2 τόνων το καθένα, θα πραγματοποιούν δρομολόγια με προκαθορισμένες στάσεις σε πλατείες, υπαίθρια parking, κτλ.

Επίσης, το Πρόγραμμα υλοποιείται και μέσω των 47 Σταθερών Γωνιών Ανακύκλωσης (Έξυπνος Οικίσκος και Έξυπνη Νησίδα), όπου οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώσουν οποιαδήποτε ώρα και ημέρα επιλέξουν οι ίδιοι.

Οι πολίτες αποκτούν άμεσα επιβράβευση μέσω του προγράμματος, αφού πραγματοποιήσουν εγγραφή είτε online, μέσω του app του Προγράμματος ή μέσω του www.thegreencity.gr, είτε συμπληρώνοντας τις έντυπες φόρμες εγγραφής, στα σημεία λειτουργίας των Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια, κάθε φορά που παραδίδουν στα σημεία συλλογής διαχωρισμένα είδη προς ανακύκλωση, λαμβάνουν πόντους που υπολογίζονται βάσει του τύπου υλικού και του βάρους του. Οι πόντοι αυτοί «εξαργυρώνονται» μέσω συνεργαζόμενων στο Πρόγραμμα επιχειρήσεων υπό τη μορφή δώρων ή εκπτώσεων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, όπως ΔΕΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA BANK, SAMSUNG, JYSK, ΚΡΗΤΙΚΟΣ Super Market, L’Artigiano, CITYZEN Parking & Services, ENTOS by SATO, Everest, Pizza Fan, κ.ά.

Το κινητό πράσινο σημείο θα βρίσκεται στο Δήμο Γαλατσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα (2 δρομολόγια την εβδομάδα) το οποίο  θα ισχύει από 01.04.2024.

ΤΡΙΤΗ

09:30 – 11:00 ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 8

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

09:30 – 11:00 ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (ΑΓ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΔΡΥΑΔΩΝ)

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.: 210 9215 000