e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Από μία συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 18.10.2017

Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος, μέσα στο πλαίσιο της θεσμικά  απόλυτης Δημαρχιακής εξουσίας του, όρισε πριν από μέρες ως πρόεδρο του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού την κ. Μανδηλαρά Μαργαρίτα , μία συμπαθέστατη  πολύ νεαρά Δημοτική Σύμβουλο .
Επειδή ο πολιτισμός( όχι οι εκδηλώσεις ) στην πόλη κακοπερνάει, αναθαρρήσαμε, όταν η ίδια, προσωπικά, μας κάλεσε στο τηλέφωνο σε  "μία συγκέντρωση προέδρων των Συλλόγων " που πραγματοποιήθηκε στις 17.10.17 σtο Δημαρχείο.
Παρά την συμπάθεια που απέπνεε η νεαρά πρόεδρος, το κλίμα της  συγκέντρωσης δεν ήταν δυνατόν να αποφορτιστεί από τα υφιστάμενα αγκάθια στις σχέσεις ορισμένων τουλάχιστον Συλλόγων με την Διοίκηση του Δήμου και τον μέχρι πρότινος (;) υπεύθυνο του πολιτισμού στο Γαλάτσι. Είναι,συνεπώς, απορίας άξιο πως η νεαρά πρόεδρος ,με θητεία ολίγων μόνο ημερών στο πόστο της, αφέθηκε μόνη στις απαιτήσεις μίας τέτοιας συγκέντρωσης !.
Γνωστό είναι ότι η τήρηση ισορροπιών  στους Δημοτικούς  συνδυασμούς της πλειοψηφίας επιχειρείται με την ανακατανομή ρόλων και αμοιβομένων θέσεων με μόνιμη αναφορά στις επερχόμενες εκλογές. Δεν είναι, όμως, γνωστό αν,στο Γαλάτσι, μοναδική υπεύθυνος για τον πολιτισμό – αθλητισμό  είναι η πρόεδρος του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού.Τούτο, γιατί στον αντιδήμαρχο παιδείας διακρίνουμε Δημαρχιακή  προίκα και αρμοδιότητες  "πολιτισμού και αθλητισμού και νέας γενιάς" Που αυτές θα ασκηθούν; Στα σχολεία ;
Το μόνο που ακούστηκε στη συγκέντρωση ήταν ότι εφέτος οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν θα γίνουν όπως πέρυσι.Κι όμως, μάθαμε ότι το  "Καμίνι"  είναι κλεισμένο από τις 6/11/17 έως 5/1/18 από τον Δήμο!!

Επίλογος :Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε ότι :
Πολιτισμός, πέραν άλλων, σημαίνει απλότητα, ειλικρίνεια και ήθος . 
Πολιτισμός
σημαίνει και μέριμνα για τον πολίτη με περιορισμένη κινητικότητα,πολίτη που δεν έχει φωνή ,πουείναι ΑΜΕΑ,τυφλός, κουφός,που  δικαιούται να μπορεί να περΠατάει  την Λ..Βέικου που τώρα δεν μπορεί !
Πολιτισμός είναι να πείσεις τον πολίτη,να.. φροντίζει τα εκτεθειμένα στους δρόμους ,περιττώματα του σκύλου του 

Η τεράστια αξία του πολιτισμού:

Κίσιντζερ : Για να εξαφανίσεις τον επικίνδυνο λαό της Ελλάδος εξαφάνισε τον πολιτισμό της….

 

Ίκαρος Πετρόπουλος

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο :  "Με τα λεφτά μας "  έκφρασα προβληματισμό  για τα περισσεύματα που, στην πτωχευμένη χώρα μας,  ο Δήμαρχος  διαλαλεί ότι έχει . Στην ίδια γραμμή στοιχήθηκε , με άρθρο της και η τοπική βουλευτίνα και τ.Δημοτική σύμβουλος κ.Αυλωνίτη.
Στο ίδιο άρθρο διερωτήθηκα από πού προέρχονται αυτά τα περισσεύματα   ώστε να δίνουν την δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες  να μεγαλοπιάνονται ( απαλλοτριώσεις τετραγώνou,δημιουργία πλατείας….).
Επίσης υπαινίχθηκα ότι, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, ο Δήμος μας, δεν παρέχει αυτονόητες υπηρεσίες στον Δημότη και ότι γενικότερα στο Γαλάτσι  δεν λειτουργούν κανόνες  που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ευταξία  ,ούτε επιδεικνύεται μέριμνα  για τους πολίτες που δεν έχουν φωνή( δεν αναφέρομαι σε συσσίτια κι άλλες φιλανθρωπίες ).
Τέλος,  δεσμευτήκα ότι σε  αμέσως επόμενο άρθρο θα ασχοληθώ με το:
Από πού λείπουν τα λεφτά που έγιναν περισσεύματα και που πρέπει να πάνε. 
Έτσι  προκύπτει  μία σειρά άρθρων.
Για πληρέστερη κατανόηση του θέματος,ίσως θα έπρεπε να επισκεφθούμε έναν άλλο Δήμο,γειτονικό η όχι,  να δούμε τι εκεί υπάρχει,να σκεφθούμε τι αντίστοιχο δεν υπάρχει  στο δικό μας Δήμο  ( δεν μαξιμαλίζουμε,για απλά πράγματα μιλάμε)  και βέβαια για το κόστος αυτών που δεν έχουμε κι έπρεπε να έχουμε  και που αν τα είχαμε , δεν θα είχαμε περισσεύματα αλλά ελλείμματα( ! ).
Πιο συγκεκριμένα: 

1. Γαλάτσι :  Πόλη χωρίς κανόνες

Η πόλη είναι συμβιβασμένη με την απραξία έναντι της ανομίας και των αυθαιρεσιών.  Δεν αρκεί η υπερκινητικότητα του κ. Δήμαρχου.Δεν είναι άλλωστε δουλειά του η προσωπική επίλυση προβλημάτων. Ο Δήμος είναι ένας μεγάλος οργανισμός εντάσεως προσωπικού. Καθήκον του Δήμαρχου είναι η κατεύθυνση,η καθοδήγηση και ο έλεγχος  αυτού του μηχανισμού.
Καθήκον, επίσης, του Δήμαρχου είναι η δημιουργία μηχανισμού εκεί που δεν υπάρχει για την τήρηση των κανόνων της τάξης.  Και στο Γαλάτσι δεν υπάρχει στοιχειώδης,έστω,εποπτεία για την τήρηση της τάξης  στη παράνομη στάθμευση, στο   διπλοπαρκάρισμα (ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων ), στις καταλήψεις ελεύθερων κοινωφελών – κοινόχρηστων  χώρων . ( Στο Δήμο Αθήνας   παρότι όλες οι Διοικήσεις του ασχολούνται με την βιτρίνα και το προφίλ τους,η δε σημερινή Διοίκηση,όπως και οι προηγούμενες,   εγκαλείται για αναποτελεσματικότητα , η Δημοτική Αστυνομία  στο 6/μηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 17 έκοψε 53.536 κλήσεις παράνομης στάθμευσης ).  

Το Γαλάτσι είναι μία πόλη που κουβαλάει εγγενή προβλήματα - αδυναμίες  από τα πρώτα στάδια της δόμησής του ( δείτε το πλάτος των πεζοδρομίων στην Λ.Γαλατσίου ).Τούτο δεν σημαίνει ότι η πόλη έπρεπε και πρέπει να αφεθεί στην τύχη της και να αυθαιρετεί όποιος επιθυμεί.  Η επίκληση του "προηγούμενου"  δεν γίνεται ανεκτή, όταν υπάρχουν κανόνες.Μία απλή παρακολούθηση του τι συνέβη και τι συμβαίνει, ιδιαίτερα  στην Λ.Βέικου,την τελευταία επταετία θλίβεται βαθύτατα.Εννοώ από το 2010 όταν καταργήθηκαν οι πολεοδομίες και ο νόμος ανέθεσε το θέμα της αξιοπρέπειας της κάθε πόλης στους οικείους Δήμους.Οι περισσότεροι Δήμοι ανέλαβαν αυτή την ευθύνη .Δυστυχώς,ο Δήμος Γαλατσίου ανέθεσε την πολεοδομική του αξιοπρέπεια στην Ν.Ιωνία !! Εντάξει,ο νόμος έδινε περιθώριο προετοιμασίας  μέχρι το 2012.Από τότε….

Από το 2010,λοιπόν,η Ν.Ιωνία αποφασίζει γιά την πολεοδομική νομιμότητα στο Γαλάτσι και συγκεκριμένα:
"για την έκδοση οικοδομικών αδειών,τον προέλεγχο για την εκδοσή τους ,τον  έλεγχο των μελετών για τις οικοδομικές άδειες …. Τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων για την κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων "!! 

Σε αμέσως επόμενο άρθρο με τίτλο:
"Πόλεις που δεν αναμετριώνται με τους βιαστές τους δεν έχουν στίγμα , δεν συσπειρώνουν τους Δημότες "  θα αναφερθώ στην κύρια αιτία ( Ναι σε όλα ) που  η αυθαιρεσία έχει γίνει συνήθεια και εξυπνάδα.

Συνεχίζεται.....

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

Γαλάτσι : Δήμος… πλεονασμάτων σε χρεοκοπημένη χώρα !!!

Ν.Ιωνία :Πλατεία 5,5 στρεμμάτων και τριώροφο υπόγειο parking

Όλοι θα θέλαμε  οι καλοκαιρινές βραδυνές ώρες γύρω από το θεατράκi του Άλσους Βέικου, αλλά και η ανεμελιά των ξαπλωμένων στο, όχι και τόσο περιποιημένο, χόρτο στους άλλους χώρους του Άλσους ( όσοι φωτίζσνται ), να έκφραζε την καθημερινότητα του Έλληνα/δας,του  Γαλατσιώτη/σας.
Όμως,η ζωή στο Γαλάτσι και στην Ελλάδα δεν είναι αυτή.

Ακούγοντας τις  "περί συσσιτίων"  διακηρύξεις της Θεανώς και τις ανακοινώσεις  των Δημοτικών παραγόντων στα Δημοτικά Συμβούλια,και αν ζούσες  στο κενό, θα σχημάτιζες  την εντύπωση ότι στην Ελλάδα η φτώχεια αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά,στο δε Γαλάτσι, ηδυστυχία και η απόγνωση αρκετών,πλέον, πολιτών, έχουν υποχωρήσει γιατί  ο Δήμος φροντίζει τους ανήμπορους ,με τις διάφορες δομές του ( Κοινωνική υπηρεσία,κοινωνικό παντοπωλείο,Ιατρείο κ.λ.π.).
Εκτός αυτών,δηλαδή παράλληλα   με την κοινωνική αρωγή που τους παρέχει,φροντίζει  να ανεβάζει το ηθικό τους με καλοκαιριάτικες εκδηλώσεις,όχι ασήμαντου κόστους

Τα… περισσεύματα

Κορύφωση όμως, της εικόνας αποτελεί  η  είδηση, ότι ο  Δήμος έχει περισσεύματα  αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τάση αυξήσής τους!. Υπονοείται ότι αυτά προέκυψαν απo  "χρηστή διαχείριση" που δεν ασκούσαν οι  "άλλοι " .
Οι " άλλοι", όμως, από το 2013, μιλούσαν για περίσσευμα 1,5 δις και για ``καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου``,ανεξάρτητα αν αυτή η θέση της τότε Δημοτικής αρχής αμφισβητήθηκε  έντονα από το   Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο (Περιοδικο `` Γαλάτσι ο Δήμος μας `` Ιούνιος 13) . Εδώ αναπόφευκτα προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα:
Είναι πραγματικά τα περισσεύματα  και πως προκύπτουν;
Που έπρεπε να είχαν πάει τα λεφτά και γιατί δεν πήγαν;               

Μιλάμε για Δήμο σε φτωχευμένη χώρα όπου οι πόροι προς την Τ.Α. είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.Οι Δήμοι γενικά αδυνατούν ακόμη και για τα τρέχοντα.Γι αυτό το λόγο, οι Δήμοι για δικαιολογημένα , "δομικά "  έργα, με την κοινωνική δυναμική που διαθέτουν,   προσφεύγουν στην κεντρική Διοίκηση.Προφανώς,έτσι έπραξε ο Δήμος Ν.Ιωνίας, και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ( κι όχι ο Δήμος )   με προχθεσινή απόφαση ενέκρινε,στο κέντρο της Ν.Ιωνίας  `` την διαμόρφωση πλατείας 5,5 στρεμμάτων  καθώς και τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης  350 θέσεων. Παρά ταύτα, στο Δήμο Γαλατσίου από υπεύθυνα χείλη διαδίδεται ότι ο  ίδιος ο  Δήμος ,με τα λεφτά του ( !) ,θα απαλλοτριώσει  το τετράγωνο Γαλατσίου Αγ.Γλυκερίας, Ιπποκράτους και Λυσίου και θα κατασκευάσει  την μεγάλη πλατεία – κέντρο πόλης . Πρόκειται για το τετράγωνο που είχε χαρακτηρίσει και ο τ.Δήμαρχος  κ. Θ.Τούντας, χωρίς καμία συνέχεια.

Είναι πρόκληση να μιλάς για περισσεύματα -Το ευρωβαρόμετρο: 

Μοιάζει ως πρόκληση να μιλάς για περισσεύματα σε Δήμο χώρας όπου τα αισθήματα και οι όροι της βαθειά κλονισμένης ζωής των κατοίκων  είναι γνωστοί και έχουν αποτυπωθεί ακόμη καιστην έκθεση του  ευρωβαρόμετρου  του Μαίου 2017

  • Έχει καταρριφθεί κάθε ρεκόρ απαισιοδοξίας στην Ευρώπη των 28 !!!
  •  Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έει πλέον καμία εμπιστοσύνη στην Ευρώπη,στην κυβέρνηση της χώρας ,στο κόμματα,στη βουλή…..
  • Το 98% των κατοίκων είναι απαγοητευμένοι, έναντι του 43% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και όπου το 62% ( ευρωζώνη 18% ) εκτιμά ότι ηκατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους 12 μήνες ( ευρωζώνη 18 %)  Ενώ  μιλάμε για μείωση της ανεργίας κατά  3,9% τα τρία τελευταία έτη, όμως, η χώρα έχει χάσει το 3% του πληθυσμού της (έλλειμμα των γεννήσεων άναντι των θανάτων  λόγω της κρίσης) και μετανάστευσης 100/άδων χιλιάδων ελληνόπαιδων.
  • Για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια, η μερική η εκ περιτροπής εργασία  ξεπερνούν την πλήρη και σταθερή εργασία  για μεγάλο χρονικό διάστημα ( Ιανουάριος –Μάιος 2017 ) και όπου `` το 70% των θέσεων  πλήρους απασχόλησης που δημιουργήθηκαν αμείβονται  λίγο πάνω ,λίγο κάτω  από το βασικό μισθό ( 586 ευρώ μεικτά )!!!.

Αν,κάτω απ αυτή την έντονα αρνητική ψυχολογία του Έλληνα και συνεπώς του Γαλατσιώτη, , ένα τόσο αναγκαίο ,πλην βαρύ έργο, για το οποίο υπάρχει διαχρονική ευθύνη, μπορεί και πρέπει,σήμερα,  να προταχθεί και μάλιστα  να βαρύνει, αποκλειστικά τους/τις Γαλατσιώτες/σες, τότε η πόλη , με τα λεφτά της, θα είχε,εδώ και καιρό, λύσει τα προβλήματά της .Γιατί όλοι ήθελαν αυτό το έργο.Μόνο που δεν έκαναν ότι έπρεπε ,όταν έπρεπε.    Θα ήταν μία κανονική πόλη. μπορεί να  λειτουργούσε  τέλεια.  Όμως ,δυστυχώς για όλους, μόνο τέλεια δεν λειτουργεί η πόλη. Αντίθετα είναι μία πόλη,χωρίς υποδομές,με χαμηλή ποιότητα ζωής ,χωρίς ταυτότητα, που απουσιάζουν οι κανόνες λειτουργίας .  Και όπου δεν ισχύουν κανόνες  ( π.χ.παράνομη στάυμευση ,πολεοδομικό γραφείοκαταλήψεις …. )υποχωρεί η δημοκρατία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Αντί, λοιπόν, να μαξιμαλίζουν ,με φόντο τις επόμενες εκλογές, ας φροντίσουν για τα στοιχείώδη αυτής της πόλης,γι αυτά που σε άλλους Δήμους είναι αυτονόητα. Κι ας διαθέσουν γι αυτά τα αυτονόητα τα…περισσεύματά τους                                       

Στο αμέσως επόμενο : Από πού λείπουν τα λεφτά που έγιναν περισσεύματα και που πρέπει να πάνε

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου