e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική Παράραξη "Ενότητα για την Ανατροπή" με Δελτίο Τύπου,καταγγέλλει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να καταβάλει  490.000€ στην ΕΥΔΑΠ και 190.000€ στον όμιλο Χαραγκιώνη,ποσά που προήλθαν μετά από προσφυγές των παραπάνω στα δικαστήρια και κάποιους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γαλάτσι 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι θέλουμε τους Δημάρχους άμα διοικούν οι δικηγόροι και τα συμφέροντα;

Ο κ. Μαρκόπουλος χαρίζει 660.000 σε ΕΥΔΑΠ και Χαραγκιώνη

Η ιστορία επιμελώς κρατήθηκε κρυφή από τους πολίτες. Ούτε διθύραμβοι της διοίκησης υπήρξαν αυτή τη φορά ούτε «καταγγελίες» της αντιπολίτευσης. Με τη σιωπή όλων επιχειρείται να συγκαλυφθεί ένα σκάνδαλο. Κυρίως να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όλων ανεξαίρετα των διοικήσεων  του Δήμου για το γεγονός ότι χρήματα των πολιτών του Δήμου μας χαρίζονται στη κυριολεξία, χωρίς μάχη, στα μεγάλα συμφέροντα.

Η ιστορία συνοπτικά.

Η ΕΥΔΑΠ προσέφυγε στα δικαστήρια με σκοπό να μην πληρώσει δημοτικά τέλη και τέλη ηλεκτροφωτισμού για τις χρονιές 1994-2007 επικαλούμενη τυπικούς λόγους, ότι δηλαδή ο  Δήμος δεν είχε κάνει νομότυπα την ανάρτηση της απόφασης επιβολής τελών και φόρων για τις αντίστοιχες περιόδους. Να σημειωθεί  ότι ο Δήμος παρείχε κανονικά τις υπηρεσίες  του στο αντίστοιχο διάστημα στην ΕΥΔΑΠ, συνολικού κόστους 1 εκατομμυρίου ευρώ, και η ΕΥΔΑΠ αποδεχόταν αυτές τις υπηρεσίες παρά τις δικαστικές προσφυγές. 

Παρά την καταφανή αδικία και το παραλογισμό μια εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο να στρέφεται για τυπικούς λόγους κατά του Δήμου διεκδικώντας χρήματα πολιτών για υπηρεσίες που προσφέρθηκαν, ο κ. Δήμαρχος, με πρόσχημα τα πορίσματα μιας γνωμάτευσης -που ο ίδιος παρήγγειλε- νομικού συμβούλου και χωρίς να ερωτηθούν οι δικηγόροι που χειρίζονται αυτά τα θέματα υιοθέτησε ένα συμβιβασμό με την ΕΥΔΑΠ και αφαιρεί από το δημοτικό ταμείο, δηλαδή από τους πολίτες του Δήμου 490.000 €. 

Ο παραλογισμός της υπόθεσης Δήμος και ΕΥΔΑΠ παίζουν την κολοκυθιά σχετικά με το ύψος του ποσού. Το ύψος του διακανονισμού καθορίστηκε εντελώς αυθαίρετα. Η ΕΥΔΑΠ καθορίζει από μόνη της το ποσό και  ο Δήμος δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία να  το αντικρούσει. Τώρα ζητά 490.000 €, πριν λίγες μέρες η ΕΥΔΑΠ με τη ίδια αυθαίρετη διαδικασία ζητούσε το εξωφρενικό ποσό των 924.000 € που το έφτανε στα 1,6 εκατ. € με τόκους και προσαυξήσεις και ο Δήμαρχος συζητούσε να αποδεχθεί τα 924.000 €

Με αντίστοιχο τρόπο ο κ. Μαρκόπουλος αποδέχεται ανάλογο  διακανονισμό με το Χαραγκιώνη την  επιστροφή 190.000  € το γεγονός ότι οι 45 από τις 68 αγωγές του Χαραγκιώνη εκκρεμούν ακόμα στη Δικαιοσύνη και από αυτές που έχουν εκδικαστεί ο Δήμος έχει κερδίσει τις 10 από τις 23. Και εδώ με τη μέθοδο της κολοκυθιάς, ποσοστό χαμένων/ κερδισμένων αγωγών επί τον αριθμό αγωγών που απομένουν προς εκδίκαση....άρα αποφάσισε να επιστρέψει 190.000 € λες και διαχειρίζεται την προσωπική του περιουσία.

Αντί η διοίκηση να εξαντλήσει τα έννομα και πολιτικά μέσα που διαθέτει για να αποτραπεί  η άδικη απαίτηση των δυο εταιρειών αποδέχεται την κατάφωρη αδικία και χρεώνει στους πολίτες ένα τεράστιο ποσό σε μια εποχή αφάνταστων οικονομικών δυσκολιών για όλους μας.

Ως δικαιολογία ο κ. Δήμαρχος προβάλει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και επικαλείται μια υπόσχεση της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τη κυβέρνηση στα πλαίσια της επόμενης δόσης των δανειστών. Λες και τα χρήματα αυτά, επειδή θα προέλθουν από την κυβέρνηση, δεν είναι του λαού δηλαδή δικά μας.

Αντί να πιέσει τη κυβέρνηση να άρει την κατάφωρη και παράλογη απαίτηση της δημόσιας ακόμα ΕΥΔΑΠ, αντί να πιέσει και τη σημερινή της διοίκηση που συνεχίζει τη παράλογη διεκδίκηση, θεωρεί «νοικοκύρεμα» να χρεώσει  τους πολίτες όλης της χώρας, μέσω της αύξησης του Δημόσιου χρέους,  για να  ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δύο εταιρειών.

Σοβαρότατες ευθύνες υπάρχουν αναμφισβήτητα σε όλες τις διοικήσεις του Δήμου κατά τη περίοδο 1994 έως 2009. Οι δημοτικοί άρχοντες παρά τις παχυλές αμοιβές τους και τη πλειάδα των υπηρεσιακών και νομικών συμβούλων που τους περιστοίχιζαν, στάθηκαν ανίκανοι να εφαρμόσουν το τυπικό του νόμου και χρεώνουν με ελαφριά τη καρδιά 660.000 ευρώ τους πολίτες του Γαλατσίου. Έτσι διοίκησαν μέχρι τώρα... με αδιαφάνεια, με αδιαφορία, με ατιμωρησία και όλα αυτά στην υγεία των «συνηθισμένων κορόιδων».

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε όλα αυτά. 

Μέχρι πότε θα αδιαφορούμε για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διοίκησης απλά και μόνο για να «γλυκαίνονται τα αυτιά της» στους κυβερνητικούς διαδρόμους;

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την ένοχη όλων των πρωταγωνιστών αυτού του σκανδάλου;

Η Δημοτική μας Κίνηση Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι δεν αρκέστηκε στη καταψήφιση της πρότασης της Διοίκησης. Δεσμεύθηκε ότι θα αναδείξει το θέμα στη πόλη.

Πρότεινε το παρακάτω Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το υποστήριξε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και την ευχαριστούμε δημόσια.

Εύγλωττα το καταψήφισαν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης εκτός μιας που ψήφισε λευκό.

 

Πρόταση Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου  καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη πολιτικά και ηθικά στάση των διοικήσεων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, να διεκδικήσει από τους πολίτες της πόλης το ποσό των 823.515,76 ευρώ.

Οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ  αν και επί σειρά ετών, από το 1994 έως και το 2007, δεχόταν τις υπηρεσίες του Δήμου στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τη συντήρηση του οδικού ηλεκτροφωτισμού του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεών της, σήμερα επικαλούμενες έναν τυπικό λόγο, ζητούν να επιστραφεί ένα τεράστιο ποσό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους πολίτες και το Δήμο.

2. Οι συγκεκριμένες ενέργειες εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια να απαλλαγεί η ΕΥΔΑΠ από βάρη ή απαιτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται τώρα από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή την πολιτική κατεύθυνση και τις στρατηγικές επιλογές χειροκροτούν και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, που προέρχονται, στηρίζουν ή στηρίχτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου επισημαίνει στους πολίτες της πόλης τις σοβαρές ηθικές και πολιτικές ευθύνες των διοικήσεων του Δήμου από το 1994 έως και το 2009 οι οποίες, παρά τα μέσα που διέθεταν, αμέλησαν να εφαρμόσουν το νόμο κι έτσι έδωσαν την ευκαιρία στην ΕΥΔΑΠ να πετύχει δικαστικές αποφάσεις  εις βάρος τους Δήμου και των πολιτών. 

Η αδιαφορία για τους πολίτες, η αδιαφάνεια και αμεριμνησία στη Διοίκηση του Δήμου επιβάλλεται να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν προς όλους μας, ώστε να αποφευχθούν λάθη στο μέλλον.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει για να αποτραπεί η χρέωση του ποσού που διεκδικεί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αλλά και ιδιωτικών εταιρειών όπως η PARK AVENUE, τόσο  από το ταμείο του Δήμου όσο και από το Δημόσιο ταμείο εις βάρος των πολιτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου είναι η ενεργή και πολύπλευρη συμμετοχή των  συμπολιτών για την επίτευξη αυτής της δίκαιης   διεκδίκησης.

    

 

 Ενότητα για την ανατροπή  στο Γαλάτσι

Σπύρος Παναγιώτου

Άρης Παπαδοκωστόπουλος