e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ανακοίνωση των  κομματικών  οργανώσεων  του ΚΚΕ στο Γαλάτσι,με αφορμή ένα κείμενο στήριξης-υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής από την οργάνωση μελών Γαλατσίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ 

Την Τετάρτη 17/5, μία μέρα πριν από την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, αποφάσισε η οργάνωση μελών Γαλατσίου του ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορήσει ανακοίνωση στήριξης-υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής και εν προκειμένω της μεγάλης προσπάθειάς της να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσαν ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν, να συμβιβαστούν αλλά και να θεωρήσουν ως θετική εξέλιξη και ...ελπίδα τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους που φέρνει η κυβέρνηση με το 4ο μνημόνιο.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική του οργάνωση βλέπουν «Ρεαλιστική προοπτική εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία» με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν για άλλη μια φορά να εξαπατήσουν τον λαό, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν, όχι μόνο έχουν διάρκεια πολύ πέρα από το 2020, αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής συνεπάγεται διαρκή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, που είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, κοροϊδεύουν τον λαό προσπαθώντας να πείσουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αν ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα φέρουν ένα «καλύτερο αύριο για τη χώρα και το λαό». Εξάλλου, είναι πολλές οι φωνές, και από τα υπόλοιπα κόμματα που υπερασπίζονται του καπιταλιστικό μονόδρομο, οι οποίες καλούν για «εθνική συστράτευση» για το ζήτημα του χρέους.

Αυτό που περιγράφει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση (πλην του ΚΚΕ) σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από όλα εκείνα τα μέτρα και τις συνθήκες που θα ευνοήσουν το κεφάλαιο. Κι αυτό γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να εξοικονομηθεί χρήμα στα κρατικά ταμεία που θα το δώσει πάλι στο κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την όποια απόφαση διευθέτησης για το χρέος. Αλλωστε, για να συμβεί αυτό προϋποθέτει μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Όλες οι προτάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους προβλέπουν ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα από τα οποία θα πληρώνονται οι τόκοι, προκειμένου να καταστεί το χρέος «βιώσιμο», μέχρι το 2060! Μάλιστα, θα πρέπει οι ρυθμοί ανάπτυξης να παραμένουν σταθεροί για 32 ολόκληρα χρόνια (!) από το 2022 και έπειτα, διαφορετικά τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο! 

Αποδεικνύεται ότι η ίδια η συμφωνία για το χρέος θα αποτελέσει από μόνη της ένα μνημόνιο διαρκείας στο σβέρκο του λαού, για να εξοικονομήσει το κράτος χρήματα που θα κατευθύνονται στο ακέραιο για την ενίσχυση του κεφαλαίου και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Για το κυβερνητικό «φιλολαϊκό» έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Και τι δεν μας λέει στη συνέχεια η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της να βγάλει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Μέχρι και την.. κάλπικη «απλή αναλογική» θυμήθηκαν, μπας και μπορέσουν να μας πείσουν για το «φιλολαϊκό» έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το τόσο «φιλολαϊκό» έργο, η τελευταία μόνο πράξη του οποίου, κοστίζει σε μισθωτούς, συνταξιούχους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα 5 δις ευρώ, φορολογώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους με εισόδημα από 405 ευρώ τον μήνα, καταργώντας σειρά προνοιακών επιδομάτων, μειώνοντας για πολλοστή φορά τις συντάξεις κ.α. 

Την ίδια στιγμή για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ψήφισαν διατάξεις που περιλαμβάνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μεγαλύτερη απομείωση των ποσοστών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εκχώρηση σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. ενώ όσον αφορά τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια καθιερώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και μάλιστα για τρεις φορές τη βδομάδα, πώληση και στεγαστικών δανείων σε funds.

 Τέλος, η συγκυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στις συντάξεις, μετατρέποντας το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε πτωχοκομείο και τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα, βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων. Ο νέος νόμος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες περικοπές με τον  συνολικό λογαριασμό σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για το διάστημα 2016 - 2021 να ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ!

Φυσικά, η 1η φορά «αριστερή» κυβέρνηση αποδεικνύεται.. ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών! Είναι η κυβέρνηση που «πέτυχε» (!) να εγκατασταθεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό, ενώ συνολικά βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο όνομα του δόγματος της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη, προσφέρει το ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα της χώρας μας και πολύμορφες διευκολύνσεις στο φονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ. Εμπλέκει με αποφασιστικότητα πιο ενεργά τη χώρα και τον λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συναποφασίζει και υπογράφει αποφάσεις που πραγματικά βρωμάνε μπαρούτι για τους λαούς της περιοχής. 

 

Μέτρα – αντίμετρα και άλλα παραμύθια για ...λαϊκή κατανάλωση

 

Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα της η κυβερνητική προπαγάνδα πριν την ψήφιση του 4ου μνημονίου και αντίστοιχα η εν λόγω ανακοίνωση, είναι στους πανηγυρισμούς για το κατόρθωμα της ψήφισης των εξίσου αντιλαϊκών αντίμετρων. Καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση προσπαθούσε να στρέψει τη συζήτηση στα «θετικά» μέτρα της συμφωνίας με τους θεσμούς, τα λεγόμενα «αντίμετρα», για να αποπροσανατολίσει από την νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμαζόταν. Πανηγυρίζουν πλέον για τα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, αποσιωπώντας ότι προϋποθέτουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή την περαιτέρω λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος μέσα από τα νέα μέτρα, τα οποία επεκτείνονται πολύ μετά την λήξη του προγράμματος και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ξεχνούν να μας αναφέρουν επίσης ότι βασικό μέρος των «αντίμετρων» αφορά επιπλέον ενισχύσεις στο κεφάλαιο, όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές αγροτικής παραγωγής και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων, παροχή στους εργοδότες 30.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

«Πέτυχαν»μείωση του συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% και της Εισφοράς Αλληλεγγύης, όταν μόνο από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου θα προκύψει επιβάρυνση 650€ σε φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο, χώρια τις περικοπές των συντάξεων. Μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά 200 εκατ. ευρώ από το 2019, αρκεί βέβαια να επιτευχθούν οι στόχοι. Να σημειωθεί εδώ ότι τα έσοδα από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ ξεπερνούν τα 2,6 δισ.€ το χρόνο, ενώ η συνολική ετήσια βεβαίωση του αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ. Μήπως η μείωση ενός φόρου που υποτίθεται ότι ήταν προσωρινός, κατά 200 εκατ. ευρώ, συνιστά σταγόνα στον ωκεανό; Ρητορική η ερώτηση..

Και αφού με την εν λόγω ανακοίνωση, υπερασπίζονται με σθένος την κυβερνητική πολιτική, πετάνε και ένα «είμαστε υπέρ των κινητοποίησεων και των διεκδικήσεων». Σαν να λέμε.. το δούλεμα πάει σύννεφο!

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ!

 

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να υποδεχθεί την «επόμενη μέρα» από την ψήφιση των μέτρων επιθετικά και διεκδικητικά. Να αξιοποιήσει την πείρα της, να έχει το δικό της σχέδιο που θα στηρίζεται στην ανασύνταξη του κινήματός της. Να κλιμακώσει την απαίτηση για επιστροφή όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδωσαν καλή απάντηση στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό, όπως και στην κυβερνητική προπαγάνδα που διατυμπάνιζε μέσω του πρωθυπουργού ότι «ο κόσμος μας στηρίζει γιατί δεν κινητοποιείται».

Χρειάζεται τώρα να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε χώρο δουλειάς, στα συνδικάτα και τους φορείς.Αντίστοιχα σε κάθε λαϊκη γειτονιά, όπως η δική μας, να οργανώνεται η κοινή πάλη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μέσω των λαϊκών επιτροπών, με αφετηρία τα κοινά λαϊκά προβλήματα. Το ΚΚΕ δίνει και θα συνεχίζει να δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη, για να κατακτιούνται ο αντικαπιταλιστικός- αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του κινήματος, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, για να ανοίγει τελικά καθημερινά ο δρόμος για την εργατική εξουσία, που μπορεί και θα δώσει  τελικά συνολική λύση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. 

 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ