e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Αναστάτωση προκλήθηκε πρόσφατα στο Γαλάτσι, με την είδηση περί κατασκευής ενός γυμναστηρίου -έπειτα από δωρεά - στο προαύλιο χώρο του 11ου Δημοτικού σχολείου(οδός Φαύνου), με γονείς μαθητών να διαμαρτύρονται εντόνως για μια τέτοια απόφαση, η οποία τελικά, έμεινε στις συζητήσεις. Ο δήμαρχος της περιοχής δε, δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σε σχέση με την καταγγελία γονέων αλλά και δημοτικών συμβούλων, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με καταγγελία που προέρχεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά», αλλά και τους Δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» Νίκο Χωριανόπουλο και Αγγέλικα Σαπουνά, το εν λόγω γυμναστήριο θα κατασκευαζόταν στον προαύλιο χώρου του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, από ιδιώτη δωρητή, με τη συναίνεση και  της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Όπως τόνιζαν, το συγκεκριμένο γυμναστήριο θα ήταν... ιδιωτικό και θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του δωρητή, ο οποίος ουσιαστικά θα εκμεταλλευόταν τον προαύλιο χώρο του σχολείου, ο οποίος θα περιοριζόταν δραστικά, για να... λειτουργήσει την επιχείρησή του.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, επισκέφτηκε το  εν λόγω δημοτικό σχολείο και ζήτησε συναίνεση των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών για  την παραχώρηση του μισού προαύλιου χώρου του,  όπως άλλωστε ήταν η «επιθυμία» της κ. Κεραμέως η οποία του υπέδειξε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του,  συγκεκριμένο χορηγό –αγνώστων λοιπών στοιχείων– ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 500.000 ευρώ την ανέγερση του εν λόγω ιδιωτικού αθλητικού κέντρου.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο κ. Μαρκόπουλος έσπευσε να ικανοποιήσει το «αίτημα» της κ. Κεραμέως και αμέλησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να εκχωρήσει δημόσια περιουσία και μάλιστα την αυλή ενός δημοτικού σχολείου.

Έτσι, όταν το θέμα τέθηκε, με αφορμή τη σχετική  καταγγελία, στο δημοτικό συμβούλιο από τη δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού», ο κ.  Μαρκόπουλος, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, αλλά και υπεραμύνθηκε των κινήσεων του, δηλώνοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αίτημα για την επιχορήγηση στο Υπουργείο Παιδείας και ότι δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί γι’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο, για να μη χαθεί χρόνος. Δεν αποκάλυψε το όνομα του αγνώστου χορηγού παρά μόνον ότι η μοναδική απαίτηση για τη χορηγία είναι να μπει αναμνηστική πλακέτα με τ’ όνομά του.

Για το γεγονός δε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο σύλλογος των διδασκόντων και ο σύλλογος των γονέων του σχολείου απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση, επισημαίνοντας επιπλέον και τους κινδύνους που θα προέκυπταν από την υλοποίησή της, αφού το προς ιδιωτικοποίηση προαύλιο, εκτός από χώρος αναψυχής και άθλησης των μαθητών είναι και χώρος συγκέντρωσης όλου του ανθρώπινου δυναμικού, σε περίπτωση σεισμού ή άλλου λόγου εκκένωσης του σχολείου, ο δήμαρχος σχολίασε ότι «κάποιοι δάσκαλοι και γονείς γκρίνιαξαν λίγο».

Απάντηση του δημάρχου Γαλατσίου: Το Γυμναστήριο θα γινόταν για το σχολείο

Ωστόσο, το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το έργο θα αξιοποιούνταν αποκλειστικά από τους μαθητές του εν λόγω σχολείου, οι οποίοι χάρη στη δωρεά θα αποκτούσαν ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις αντιδράσεις, καθώς από την εν λόγω κατασκευή δεν θα υπήρχε κανένα ιδιωτικό συμφέρον, αφού όπως τόνισε στο γυμναστήριο θα είχαν πρόσβαση μόνο οι μαθητές.

Σκέψεις για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου σε άλλο χώρο απορρίφθηκαν, αφού απαίτηση του δωρητή,ήταν να χτιστεί δίπλα σε σχολείο και να ονομαστεί με το  όνομα του νεκρού παιδιού του 

Τελικά, όπως είπε ο Δήμαρχος Γαλατσίου , ο δωρητής απέσυρε τη δωρεά του και πλέον αναζητεί άλλον δήμο για την κατασκευή γυμναστηρίου σε σχολείο.

Πηγή:Σωτήρης Σκουλούδης- Zougla.gr

ΥΓ. 

- Προφανώς εκτός των παραπάνω σημαντικών λόγων για την μη συναίνεση των εμπλεκόμενων γονέων και εκπαιδευτικών  στην ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου, υπάρχουν και οι βάσιμες υποψίες,ότι ο χώρος δεν θα προσφέρονταν μόνο στους μαθητές του σχολείου,αλλά θα δίνονταν και για προπονήσεις  ιδιωτών αλλά και των αθλητικών σωματείων, που έχουν εκδιωχθεί από το ΠΑΛΑΙ,εξ' αιτίας της 5μηνης ενοικίασης του χώρου από την ΕΤΑΔ,  σε εταιρεία για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων .

-Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου(ΠΑΛΑΙ),είχε ανεγερθεί με την υπόσχεση,ότι μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,θα  δινόταν  στους Δημότες