e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η δημοτική παράταξη  "Λαϊκή Συσπείρωση", υπερψήφισε  την απόκτηση του οικοπέδου της «Ζαΐρας» και την παράλληλη αλλαγή χρήσης τμήματος του κοινόχρηστου πρασίνου του οικοπέδου  Κυμοθόης – Παπαφλέσσα – Φαύνου για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 18/5/2020 ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΚΥΜΟΘΟΗΣ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ – ΦΑΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΖΑΪΡΑ

 

Οι κομμουνιστές έχουμε δώσει πρωτοπόρο αγώνα εδώ και δεκαετίες μαζί με το Γαλατσιώτικο λαό ανάμεσα στα άλλα τόσο για την δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όσο και για τη διάσωση του εμβληματικού για το Γαλάτσι χώρου της «Ζαΐρας» αλλά και τους ελεύθερους χώρους γενικότερα.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της πρότασης της διοίκησης, θα θέλαμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας να αναλογισθούν ότι το γεγονός προσφέρεται για την άντληση κρίσιμων και διαχρονικών συμπερασμάτων ιδιαίτερα χρήσιμων για το μέλλον του λαού και τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή αντάξια των προσδοκιών μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά και τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, οι δημοτικές αρχές, το Κράτος συνολικά, πολιτεύτηκαν για πολλές δεκαετίες με αποκλειστικό κριτήριο την εμπορευματοποίηση της γης. Παράλληλα και για να καλλιεργήσουν και συμμαχίες, πολιτεύτηκαν «κλείνοντας σε κάποιους το μάτι» και είναι από κοινού υπεύθυνοι και συνένοχοι για το απαράδεκτο πολεοδομικό χάος της υπέρ -κεκορεσμένης αστικής δόμησης που έχουν κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Δεν ξεχνάμε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η κατεδάφιση της «Ζαΐρας» έγινε από τις μπουλντόζες παλιού Αντιδημάρχου της διοίκησης Παπαδιονυσίου. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι για 10 περίπου χρόνια, 2 διαφορετικές διοικήσεις, με διαφορετικό δήμαρχο, με την στάση τους αδιαφόρησαν εντελώς για την τύχη του οικοπέδου της «Ζαϊρας», παραδίδοντάς το επί της ουσίας στους τότε υποψήφιους κατασκευαστές. Δεν ξεχνάμε τέλος, ότι όλες οι παλιότερες διοικήσεις του Δήμου, μαζί και η σημερινή, στηρίζουν με τα μπούνια της πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας των δήμων, με τις γνωστές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Η πολιτική αυτή, μας έχει καταδικάσει ώστε κάθε τωρινή και μελλοντική απόπειρα στην κατεύθυνση της πολεοδομικής ανάταξης της πόλης, υπό το παρόν κοινωνικό σύστημα, να είναι μια δύσκολη και σύνθετη μάχη μέσα στις συμπληγάδες της αγοράς και του real estate και πρέπει να καταδικαστούν πολιτικά. Πιο συγκεκριμένα:

• Μόνο και μια απλή ανάγνωση των εισηγητικών της Τεχνικής 

Υπηρεσίας, ενδεικτικά της 353/2009 απόφασης Δ.Σ. για την τροποποίηση του Ο.Τ. 75/τ.98 αλλά και των παρόντων θεμάτων, αποτελεί καταθλιπτική απεικόνιση της υστέρησης της πόλης σε κοινόχρηστους χώρους, πράσινο, αθλητικούς χώρους, πρόνοια κλπ βάσει των στοιχειωδών πολεοδομικών σταθερότυπων (τ.μ/κάτοικο).

• Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τη λειτουργία της αγοράς γης έχουν οδηγήσει ώστε κάθε συζητούμενη λύση από τους σε ανεπάρκεια κατάλληλους προσφερόμενους χώρους να αποτελεί μια δύσκολη τεχνικο - οικονομική άσκηση αφού έκτος από το σκέλος του εύλογου και όχι υπερβολικού τιμήματος πρέπει να συνεκτιμηθεί προκαταβολικά και με κριτήριο του κατά πόσο εξυπηρετεί  το μελλοντικό master – plan της χρήσης που πρόκειται να εξυπηρετήσει ενώ αυτό δεν υπάρχει ακόμη καν στο χαρτί αλλά ιδεατά! Πρέπει να μπούμε στο δαίδαλο των πολεοδομικών ΦΕΚ με την απειρία εξαιρέσεων από τις διατάξεις των νόμων. Το αστικό κράτος όμως όποτε θέλει πραγματικά για τα συμφέροντα των «επενδυτών» έχει αποδείξει ότι με «φωτογραφικά» ΦΕΚ ρυθμίζει κάθε τους θέμα.

• Ταυτόχρονα στο σκέλος του εύλογου τιμήματος είμαστε «όμηροι» τυχόν λανθασμένων εκτιμήσεων των υποχρεωτικά από το νόμο ορισμένων «πιστοποιημένων εκτιμητών», όπως δείχνει και το παράδειγμα του οικοπέδου Αγ. Ειρήνης και Νιόβης που ήρθε σήμερα προ ημερήσια διάταξης. Καμία πιστοποίηση επιστημονικής ειδικότητας από τα επιμελητήρια των «ομίλων» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη στέρεη επιστημονική γνώση που δεν υπηρετεί απλά την «αγορά» αλλά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

• Τέλος στο θέμα των «ισοζυγίων» πρασίνου εντός του Δήμου και της μετατόπισης των χώρων κοινόχρηστου πρασίνου μέσα στον πολεοδομικό ιστό, το αστικό κράτος έχει επίσης αποδείξει, το πιστοποιεί και μια απλή ανάγνωση της νομικής γνωμοδότησης, ότι εύκολα βαφτίζει το κρέας ψάρι και το αντίστροφο. Οι παραγόμενες πολεοδομικές λύσεις πρασίνου δεν αντέχουν καν σε φοιτητική κριτική επιπέδου 3ου έτους στο μάθημα της Πολεοδομίας. Έτσι διαχρονικά πολιτεύεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος από τη γη.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, καλεί τους Γαλατσιώτες να αναλογισθούν ότι σε ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, με την εργατική τάξη στην εξουσία, η γη και οι χρήσεις της θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και επομένως τα ζητήματα αυτά θα έμπαιναν για λύση με κριτήριο την αποκλειστική πολεοδομική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και όχι το κέρδος και με εργαλείο τον ενιαίο κοινωνικοποιημένο φορέα μελετών – κατασκευών της λαϊκής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού. 

Με αυτές τις σκέψεις, η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψηφίζει την απόκτηση του οικοπέδου της «Ζαΐρας» και την παράλληλη αλλαγή χρήσης τμήματος του κοινόχρηστου πρασίνου του οικοπέδου  Κυμοθόης – Παπαφλέσσα – Φαύνου για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού.

Καλούμε τέλος την Διοίκηση του Δήμου ανεξάρτητα από τις γενικότερες προθέσεις που έχει στον τομέα της οδικής ασφάλειας συνολικά, πριν την δημοπράτηση του έργου του βρεφονηπιακού σταθμού να φροντίσει σε άλλη μελέτη (οδοποιίας) να προβεί σε πλήρη ανασχεδιασμό του ισόπεδου σηματοδοτούμενου αστικού κόμβου Παπαφλέσσα και Κυμοθόης που αποτελεί παράγοντα πρόκλησης οδικών ατυχημάτων.

Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου      19/05/2020