e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Υπερψηφίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αγορά των τριών ακινήτων, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους, Αγ. Γλυκερίας και Λεωφ. Γαλατσίου, για την δημιουργία κοινοχρήστου χώρου – κεντρικής πλατείας.

Ο  Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος στην εισήγησή του, μίλησε για την αναγκαιότητα της Κεντρικής Πλατείας...που μελλοντικά όπως είπε θα αποτελέσει Κέντρο πόλης, αφού μετά την δημιουργία της ,θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για παρεμβάσεις και στους γύρω χώρους.Μίλησε για μελλοντικά σχέδια,που προβλέπουν πεζόδρομο στην Αγίας Γλυκερίας και ενοποίηση με τον χώρο που βρίσκεται το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Όπως ανέφερε , το κόστος αγοράς για τα 3 ακίνητα είναι 4.6 εκατομμύρια  και θα αντληθούν μέσω δανείου από τράπεζα,ενώ τα υπόλοιπα δύο ακίνητα,τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν πωλούν,θα διεκδικηθούν μελλοντικά μέσω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ,με το κόστος της σημερινής τους αξίας ,να υπολογίζεται γύρω στο 1.1 εκατομμύριο.

(*)Τα  3 ακίνητα τα οποία θα αγοραστούν είναι το κτήριο στο οποίο στεγάζονται τα Goodys δύο οικόπεδα που βρίσκονται στη γωνία Ιπποκράτους και Αγίας Γλυκερίας.

 Οι επικεφαλής των  Δημοτικών Παρατάξεων, Κωνσταντίνος Ζώμπος(Γαλάτσι,Ζούμε εδώ), Γρηγόρης Χαραλαμπίδης(Λαϊκή Συσπείρωση), Αγγέλικα Σαπουνά(Γαλάτσι από κοινού)   και Έλενα Ζέρβα (Γαλάτσι Αύριο), αν και εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις για την στιγμή της αγοράς ,αναφερόμενοι στις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις εξ' αιτίας της πανδημίας και  το  ενδεχόμενο δυσκολιών αποπληρωμής του δανείου,ψήφισαν ΝΑΙ στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Η μοναδική "παραφωνία" στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Σπύρος Παναγιώτου.Ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης "Γαλάτσι ο τόπος μου" εξήγησε ,με έντονο ύφος κάποιες στιγμές, το ΟΧΙ στην αγορά των οικοπέδων.
Μίλησε για μια αγορά, που δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπλασης, αλλά θα δεσμεύσει τον Δήμο για τα επόμενα 10-12 χρόνια.Όπως είπε ο Δήμος θα πάρει ένα δάνειο σε μια  χρονική στιγμή μεγάλης οικονομικής κρίσης και με αβέβαιο το μέλλον.Η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων θα  ισοδυναμεί με τον προϋπολογισμό των τρεχόντων τεχνικών έργων ,ενώ σίγουρα μελλοντικά θα επιβαρυνθούν και οι πολίτες με αύξηση των Δημοτικών τελών.Μίλησε για την μελλοντική απαλλοτρίωση των 2 ακινήτων, που θα γίνει με χρήματα από τα αποθετικά του Δήμου και σίγουρα  με την έναρξη των έργων του Μετρό ,θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 1 εκατ.., ενώ θα είναι και χρονοβόρα , αφού θα υπάρξουν προσφυγές στην δικαιοσύνη εκ μέρους των ιδιοκτητών.

ΥΓ.Το συμπέρασμα που βγήκε από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι, ότι η Κεντρική Πλατεία που θα αρχίσουμε  πληρώνουμε μετά την σύναψη της δανειακής σύμβασης  ,αν όλα πάνε  καλά , θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό....(δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει).
Το όνειρο όλων των Δημοτικών Αρχών εδώ και 40 χρόνια ,αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.Προφανώς είναι ένα έργο για τις επόμενες γενιές ...που όλοι μας ελπίζουμε να μην έχει τη πορεία του Μετρό.

Καλό θα ήταν όμως να μην περιμένουμε  άπραγοι τη  πλατεία ,όπως κάναμε εδώ και χρόνια. Έως ότου πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο λειτουργική και προσβάσιμη τη πόλη μας,Να δώσουμε την ευκαιρία να την χαρούν και αυτοί που ίσως δεν προλάβουν το Μετρό και τη Κεντρική Πλατεία.

 

Τα ακίνητα που θα αγοραστούν

 

Τα ακίνητα που μελλοντικά θα απαλλοτριωθούν 

 

 

 

....και όμως .στο Γαλάτσι κάποτε,υπήρχε Κεντρική Πλατεία