e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Με αφορμή την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο(22/07/2020) της δανειακής σύμβασης ,για την αγορά των 3 ακινήτων στο Παλιό Τέρμα .για τη δημιουργία κοινοχρήστου χώρου – κεντρικής πλατείας, η Δημοτική παράταξη Γαλάτσι ο Τόπος μου(καταψήφισε το Δάνειο),μιλά για την έναρξη της διαδικασίας υποθήκευσης των οικονομικών του Δήμου και την υποχρεωτική εγκατάλειψη όλων των άλλων έργων και κοινωνικών παρεμβάσεων που είναι αναγκαία στην πόλη; 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Είναι ιστορική η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Σήμερα γράφουμε ιστορία» δήλωσε ο κ. Δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 4.650.000 ευρώ για την αγορά 3 εκ των 5 οικοπέδων στο Παλαιό Τέρμα για την κατασκευή Πλατείας.

Πράγματι γράφτηκε ιστορία! Το ερώτημα είναι αν η ιστορία θα αναφέρει την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή Κεντρικής πλατείας ή την έναρξη της διαδικασίας υποθήκευσης των οικονομικών του Δήμου και την υποχρεωτική εγκατάλειψη όλων των άλλων έργων και κοινωνικών παρεμβάσεων που είναι αναγκαία στην πόλη; 

Υποστηρίζουμε ότι θα συμβεί το δεύτερο. 

Το δάνειο, με δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής, θα επιβαρυνθεί με τόκους ύψους 1.286.490 ευρώ. Η ετήσια εξυπηρέτηση του, για τα πρώτα χρόνια, θα υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα καλύπτονται υποχρεωτικά από τα έσοδα του Δήμου, ειδικά από τη δέσμευση των εσόδων του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας . Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου θα προκύψει νέα δαπάνη ύψους πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που θα αφορά την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των υπολοίπων οικοπέδων που επίσης θα δεσμεύσουν  τα έσοδα του Δήμου από τέλη και φόρους. Τα ποσά αυτά θα εκμηδενίσουν, αν δεν χρεωκοπήσουν ολοσχερώς το Δήμο, κάθε άλλη δαπάνη κρίσιμη για τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών.

Έρχεται νέος «κεφαλικός φόρος»

Ο κ. Δήμαρχος «διαβεβαίωσε»το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «έχει μεριμνήσει» ώστε να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε οικονομική αδυναμία. Η βεβαιότητα του αμφισβητείται αν υπολογίσει κανείς τη νέα περίοδο αβεβαιότητας που πυροδοτεί η επανεμφανιζόμενη υγειονομική κρίσης λόγω κορωνοϊού και τις προδιαγραφόμενες οικονομικές συνέπειες .

Η βεβαιότητα του κ. Δημάρχου  προδικάζει τις πραγματικές του προθέσεις. Η αποπληρωμή του δανείου θα φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών με την επιβολή ειδικού «κεφαλικού φόρου» και όλα αυτά για ένα έργο που θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση των έργων για το Μετρό!

Η υποτιθέμενη ικανοποίηση ενός «ιστορικού αιτήματος» θα μεταστραφεί σε ένα επώδυνο βρόγχο για τους πολίτες. Σε αυτό συνέβαλε και η αντιπολίτευση  είτε στηρίζοντας την πρόταση του Δημάρχου για την αγορά των ακινήτων είτε με ανώδυνες <<αντιπολιτευτικές>> υπεκφυγές όσο αφορά τη δανειακή σύμβαση.

Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου πήρε μια δυσβάστακτη για την τοπική κοινωνία απόφαση που, για την επόμενη δεκαετία, το μόνο που θα προσφέρει είναι κάποια πανηγυρικά πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου και μια Πινακίδα Μακέτα στο Παλαιό Τέρμα που θα διαφημίζει την έλλειψη κάθε οράματος, δυνατότητα ιεραρχήσεων και σχεδιασμού επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της πόλης. 

 

Γαλάτσι 22 Ιουλίου 2020