e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Του Ίκαρου Πετρόοπουλου

 

<< Θα τολμούσαν  να προτείνουν τέτοιους όρους, αν είχαν απέναντί τους, όχι έναν άνθρωπο( τον Δήμαρχο ), αλλά  μία πόλη και τους ενεργούς πολίτες της ;>>

 Την παραμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (3/11/20) , η σύμβαση παραχώρησης του ΠΑΛΑΙ από την  ΕΤΑΔ  στον Δήμο Γαλατσίου είχε γίνει γνωστή. Με άρθρο μου είχα ζητήσει  από την αντιπολίτευση να καταψηφίσει την σύμβαση  και τους ταπεινωτικούς όρους της, όχι μόνον για την αξιοπρέπεια της πόλης, αλλά και για το  << αύριο >> της. Tην χαρακτήρισα <<λεόντεια>>.Έγραψα, πέραν άλλων, :
<<Ούτε οι αποικιοκράτες δεν υπέβαλαν τέτοιους  ταπεινωτικούς όρους στους υπηκόους τους>>

Αρκετοί παραξενεύτηκαν για τους χαρακτηρισμούς ,τους βρήκαν οξείς μέχρι επιθετικούς ,ενώ άλλοι το απέδωσαν σε... αντιπολιτευτική διάθεση( ! )
Είναι ,όμως, γνωστό ότι τέτοια διάθεση δεν έχω,  ούτε  προς τον, εξ άλλου, φιλικό, Γ. Μαρκόπουλο .Έχω ,όμως, απόψεις.

Επιμένω στην  άποψη ότι, Δήμος ( << κύτταρο δημοκρατίας >> ) σημαίνει κάτι παραπάνω  από ένα άτομο  ( Δήμαρχος ) που είναι  επικεφαλής ενός μηχανισμού, τον οποίο οφείλει να  κατευθύνει, καθοδηγεί και ελέγχει, με την συνδρομή της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται ,στηρίζεται και λογοδοτεί.  Και αυτή η σχέση θεσμική, όχι μόνον προσωπική ) Δήμαρχου – κοινωνίας ,όταν υπάρχει,  προσδίδει δυναμισμό στην πόλη  ,αποτρέπει  ολιγωρία και συμβιβασμούς, εξασφαλίζει την διαφάνεια  στην διαχείριση, αποτρέπει  υπεξαιρέσεις, και εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων. 

Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης ο Δήμαρχος υποβοηθείται από ανιδιοτελείς και ικανούς  του ψηφοδελτίου του( πλειοψηφία ) στους οποίους κατανέμει αρμοδιότητες κατ' αξία ( γνώση – εμπειρία -ήθος ).

 Για όσους θέλουν να ξέρουν , έκρινα σκόπιμο να παραθέσω το ίδιο το σχεδιο της σύμβασης, χωρίς σχολιασμούς και ιδιαίτερες αναφορές. Έτσι μπορεί  να ανοίξει ένας διάλογος, απαραίτητος για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα ,που μπορεί να ψηφίστηκε από την παράταξη του Δήμαρχου μόνον, όμως  << αύριο >> πιθανότατα η πόλη θα βρεθεί απέναντί της.     

Συνημμένα : Σχέδιο σύμβασης παραχώρησης  (που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφούσα παράταξη)

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη