e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απλή αναλογική στις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές ,εφαρμόστηκε για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν εξ' αρχής στις προθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ.Η πανδημία όμως καθυστέρησε την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, που σύφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται,είναι  οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας τον 50%. που ισχύει σήμερα.Αυτό που επικαλούνται είναι ότι «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» .

Παράλληλα όμως εξετάζεται,να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση: Η διαφορά του πρώτον υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Να θυμίζουμε ότι στις εκλογές του  2006,με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο  δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.

Αλλαγές  όμως θα γίνουν και στη λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.Υπάρχουν σκέψεις για μείωση του αριθμού των Συμβούλων, ακόμα και κατά 30%.  Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

Στο Γαλατσι  σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις το νούμερο των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων θα μειωθεί από 33 σε 23

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση τον μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

Άλλη μία προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2019...και τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους