e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

«Αν το κλείσιμο του σταδίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων εκφράζει τη βούληση της δημοτικής αρχής του Γαλατσίου, τότε λυπάμαι που το Γαλάτσι αποτελεί μία από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που κρατά με εμμονή κλειστές τις αθλητικές εγκαταστάσεις, παρά την επάρκεια προσωπικού και ενάντια στη νομοθεσία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την άθληση την περίοδο του κορωνοϊού», δηλώνει σε επιστολή του, σήμερα 2 Μαρτίου 2021, ο Νίκος Αποστόλου, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού». 

Ο  Νίκος Αποστόλου ζητά τη λήψη απόφασης του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου για την άμεση λειτουργία του ανοιχτού σταδίου του Γαλατσίου των γηπέδων τένις, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες του Γαλατσίου να αθλούνται και οι αθλητές όλων των συλλόγων να προπονούνται ατομικά, ή ανά δυάδες, όπως προβλέπει η ΚΥΑ  (ΦΕΚ 648Β/20-102-2021) και οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και επισημαίνει:

«Λυπάμαι που δεν δόθηκε καμιά ευκαιρία στα μέλη του Δ. Σ. για διάλογο και συζήτηση, καθώς το ζήτημα ποτέ δεν τέθηκε ως θέμα συζήτησης στο Δ. Σ., ούτε καν με τηλεδιάσκεψη. Ούτε, όμως, και πάρθηκε κάποια απόφαση ούτε καν υπήρξε εισήγηση από το Δ. Σ. του ΠΑΟΔ για κλείσιμο των εγκαταστάσεων. Αντιθέτως, οι αποφάσεις για το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν αναρτήθηκαν με σφραγίδα και υπογραφή των αρμοδίων οργάνων στην είσοδο των εγκαταστάσεων. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή είναι αντίθετες με όσα ορίζονται από την πρόσφατη νομοθεσία για τη λειτουργία τους;»

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 

"Γαλάτσι από κοινού"

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

 

 

Προς  

Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Δ. Γαλατσίου, κ. Εμμ. Ελευθερίου

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Δ. Γαλατσίου

 

                                                                                       Γαλάτσι 2/3/2021

 

Θέμα: Αίτημα για λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Γαλατσίου και για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές δημοτών, αθλητών και αθλουμένων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αγαπητοί/ες συνάδελφοι

Επανέρχομαι (μετά την επιστολή μου της 21/12/20 με το ίδιο θέμα) θέλοντας να υπενθυμίσω, ότι η κατάσταση, όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό στο Γαλάτσι και συγκεκριμένα το δικαίωμα όλων των δημοτών, αθλητών και αθλουμένων, στην άθληση, έχει επιδεινωθεί.

Ένα χρόνο μετά το αρχικό Lockdown (Μάρτιος 2020), ο Αθλητικός Πολιτιστικός Οργανισμός (ΠΑΟΔ), δεν έχει προβεί σε ενέργειες ούτε καν έφερε σε συζήτηση τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά και συσσωρεύονται, περιορίζοντας τη δυνατότητα οποιασδήποτε μορφής άθλησης σε συνδημότες μας, αθλητές και αθλούμενους.

Αντιθέτως, επιμένει να κρατά κλειστές όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της άθλησης για τη στήριξη της κοινωνίας (εξ ου και το κουτάκι 6 στο έντυπο εξόδου από το σπίτι), τη σωματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και οι εξαιρέσεις για λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για άθληση πολιτών και προπονήσεις αθλητών συλλόγων, που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία (τέσσερα ΦΕΚ του 2020 και ένα του 2021, βλ. παράρτημα στο τέλος της επιστολής).

Μάλιστα δε, οι παραπάνω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) της 21/02/2021 (βλ. παράρτημα) εξαιρούν των περιορισμών τις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως οι αντίστοιχες του Δήμου Γαλατσίου και συγκεκριμένα το στάδιο και τα γήπεδα τένις) και οριοθετούν με συγκεκριμένο τρόπο την άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για ατομική άσκηση, καθώς και την άσκηση του δικαιώματος των αθλητών συλλόγων  για ατομικές προπονήσεις ή σε ομάδες έως τριών (3) ατόμων συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από τις οδηγίες της ΓΓΑ: 

«Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

• στίβος (έως 80 άτομα, αθλητές και αθλούμενοι, συνολικά, εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).

 • αντισφαίριση (έως 4 αθλητές ή αθλούμενοι στο γήπεδο. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).

 • επιτραπέζια αντισφαίριση, σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση (έως 2 αθλητές ή αθλούμενοι ανά τραπέζι. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους)»

Όλα τα στάδια-γήπεδα της χώρας από 7 Νοεμβρίου 2021 παραμένουν ανοιχτά για όλους τους πολίτες, εφαρμόζοντας τους παραπάνω περιορισμούς στην ταυτόχρονη παρουσία. Εν τούτοις τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί στον Δήμο μας.

 

Κύριε πρόεδρε, κ. κ. συνάδελφοι

Αν το κλείσιμο του σταδίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων εκφράζει τη βούληση της δημοτικής αρχής του Γαλατσίου, τότε λυπάμαι που το Γαλάτσι αποτελεί μία από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που κρατά με εμμονή κλειστές τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Λυπάμαι που με το κλείδωμα των γηπέδων υπονομεύεται η προσπάθεια της πολιτείας και των υγειονομικών αρχών, όχι μόνον για να παραμείνουμε ασφαλείς, αλλά για να παραμείνει  και η κοινωνία όρθια μέσα στην καραντίνα. 

Λυπάμαι που δεν δόθηκε καμιά ευκαιρία στα μέλη του Δ. Σ. για διάλογο και συζήτηση, καθώς το ζήτημα ποτέ δεν τέθηκε ως θέμα συζήτησης στο Δ. Σ., ούτε καν με τηλεδιάσκεψη. Ούτε, όμως, και πάρθηκε κάποια απόφαση ούτε καν υπήρξε εισήγηση από το Δ. Σ. του ΠΑΟΔ για κλείσιμο των εγκαταστάσεων. Αντιθέτως, οι αποφάσεις για το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν αναρτήθηκαν με σφραγίδα και υπογραφή των αρμοδίων οργάνων στην είσοδο των εγκαταστάσεων. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή είναι αντίθετες με όσα ορίζονται από την πρόσφατη νομοθεσία για τη λειτουργία τους;

Ως μέλος του Δ. Σ. του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου αισθάνομαι ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τους συνδημότες μας, απ’ όλους τους νέους και τις νέες και τις οικογένειες τους, που υπέστησαν ή θα υποστούν τις συνέπειες του κλεισίματος των εγκαταστάσεων

Για το γεγονός ότι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου στερήθηκαν το δικαίωμα της προετοιμασίας τους από τέλος Οκτωβρίου 2020 έως 9 Φεβρουαρίου 2021 (που αντιληφθήκατε την αναγκαιότητα, όπως την  ορίζει η νομοθεσία).

Για το γεγονός ότι το προσωπικό και οι εργαζόμενοι του δήμου παρέμεναν στωικά στις εισόδους εγκαταστάσεων αναγκαζόμενοι να μην επιτρέπουν την είσοδο για άθληση στους δημότες – κατανοώ πλήρως την αγανάκτησή τους για την έλλειψη συγκεκριμένων οδηγιών.

Για το γεγονός ότι ο Δήμος Γαλατσίου απέτυχε να λειτουργήσει το στάδιο, παρά την επάρκεια προσωπικού και ενάντια στη νομοθεσία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την άθληση την περίοδο του κορωνοϊού.

 

Κύριε πρόεδρε, κ. κ. συνάδελφοι

Ας  αναλογιστούμε την αναγκαιότητα της άθλησης για όλους τους ανθρώπους και τις ευεργετικές επιδράσεις, όχι μόνο στις βιολογικές παραμέτρους, αλλά και στην ψυχική υγεία όλων, ιδιαίτερα, μάλιστα, όσοι/ες έχουμε, οι ίδιοι/ες, υπάρξει αθλητές και αθλήτριες, αθλούμενοι /-ες. Γνωρίζουμε, λοιπόν, πολύ καλά, ότι:

·         Η λειτουργία των εξαιρουμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, θα δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές όλων των αθλημάτων ( μπάσκετ, βόλευ, ποδόσφαιρο, στίβος, τένις, πολεμικών τεχνών, ξιφασκίας, πιγκ-πογκ, ρυθμικής και ακροβατικής γυμναστικής, κολύμβησης και άλλων) να προπονηθούν και να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση, όπως άλλωστε επιτρέπεται και σε όλη τη χώρα.

·         Θα δοθεί η δυνατότητα σε αθλητές να διεκδικήσουν την επιπλέον μοριοδότησή τους με τη συμμετοχή τους το καλοκαίρι σε πανελλήνιους αγώνες με τους συλλόγους τους.

·         Θα μπορούν και οι δημότες του Δήμου Γαλατσίου, οικογένειες, παιδιά, γυναίκες και άντρες που αθλούνται συστηματικά να οργανώσουν τη ζωή τους, εντάσσοντας την άθληση  στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των βιολογικών παραμέτρων ιδιαίτερα για τα παιδιά, την ευεξία, τη ηρεμία, και την ψυχική υγεία για όλους. 

·         Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που εξετάζονται σε αθλητικές δοκιμασίες θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατάλληλα και ισότιμα με τους μαθητές άλλων περιοχών.

 

Κύριε πρόεδρε, κ. κ. συνάδελφοι

Αφουγκραζόμενος   τις ανάγκες των συνδημοτών μας και το δικαίωμα τους στην άθληση, όπως ορίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία και την υγειονομική επιτροπή, και επειδή η αναγκαιότητα λειτουργίας του σταδίου και των γηπέδων είναι πρόδηλη:

Αιτούμαι την συνεδρίαση του ΔΣ του Π.Α.Ο.Δ. Γαλατσίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την άμεση λειτουργία του ανοιχτού σταδίου του Γαλατσίου των γηπέδων τένις, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες του Γαλατσίου να αθλούνται και οι αθλητές όλων των συλλόγων να προπονούνται ατομικά, ή ανά δυάδες, όπως προβλέπει η ΚΥΑ  (ΦΕΚ 648Β/20-102-2021) και οι οδηγίες της ΓΓΑ.

Η λειτουργία του σταδίου  μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, πχ. με ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής ή / και τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι πολίτες θα δηλώνουν εκ των προτέρων την ημέρα και την ώρα που θα προσέρχονται στο στάδιο και τα γήπεδα για άθληση. Έτσι οι εργαζόμενοι θα έχουν από πριν, την έντυπη κατάσταση βάση της οποίας θα εισέρχονται οι δημότες για να αθληθούν.

 

Είναι καθήκον και υποχρέωση του Δ.Σ. να συνεδριάσει να συζητήσει και εξασφαλίσει το δικαίωμα των δημοτών στην άθληση!   

Ένας οργανωμένος δήμος οφείλει και μπορεί να βρει λύσεις!

 

 Με εκτίμηση 

Αποστόλου Νίκος 

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μέλος Δ. Σ. ΠΑΟΔ Γαλατσίου

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

(<https://www.0008.syzefxis.gov.gr/images/odigies_athlitsmos_lockdown_21_02_2021.pdf >)

-ΦΕΚ 648Β/20-02-2021 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00". Πεδίο 20, σελ.6797-6802.

-ΦΕΚ 5486Β/12-12-2020 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00", Πεδίο πίνακα 20, σελ. 64674.

-ΦΕΚ 5350Β/05-12-2020 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του
κορωνοϊού CΟVID - 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00". Πεδίο πίνακα 20, σελ.59325.

-ΦΕΚ 5255Β/28-11-2020 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020".πεδίο πίνακα 20, σελ. 58343.

-ΦΕΚ 4899Β/06-11-2020 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020".πεδίο πίνακα 20,54592.