Τι κάνει μια Δευτέρα τον χρόνο να ξεχωρίζει?
Μα φυσικά “Η Λαγάνα του Στέλιου “, που κάθε Καθαρά Δευτέρα είναι η πρωταγωνίστρια στον Φούρνο Μαρέτση.
Η «παράσταση» ξεκινά στις 6 το πρωί…με τους θεατές να έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στο «Φούρνο» για να την δουν...
Tηλέφωνο κρατήσεων: 210-2024963
Λεωφόρος Γαλατσίου 82 - ΣΤΑΣΗ ΛΙΝΑΡΑ
Το άγχος εντείνεται λίγο πριν το άνοιγμα της αυλαίας. Με το άνοιγμα αυτης και την εμφάνιση της Πρωταγωνίστριας, αρχίζουν τα χειροκροτήματα...όλοι παρασυρμένοι από την εμφάνιση και την μυρωδιά της ,θέλουν να την απολαύσουν.
Γιατί η μαγεία του θεάτρου ξεκινάει από τα "καμαρίνια", εκεί που γίνονται οι ετοιμασίες..Ο παραγωγός ο Στέλιος έχει φροντίσει για την παραμικρή λεπτομέρεια. Μια άψογη εμφάνιση και αγνά ποιοτικά υλικά, που δίνουν ένα ελκυστικό άρωμα, μια ξεχωριστή γεύση.
Η πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας, «η Λαγάνα του Στέλιου » θα αποζημιώσει και με το παραπάνω τους φανατικούς θεατές της.
ΥΓ: Και επειδή την Καθαρά Δευτέρα ,πρωταγωνιστής είναι και ο Χαρταετός...δεν ξεχνάμε τους μικρούς μας φίλους και τους δίνουμε
έναν ,με την ευχή να πετάξει τόσο ψηλά ...όσο τα όνειρά τους
Δυο λόγια για την Λαγάνα
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.
Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”.
Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίου του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο .
Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται κατά το έθιμο πάντα την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Το όνομα “Καθαρά” (Καθαρά Δευτέρα) προήλθε από μια συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να καθαρίζουν σχολαστικά με αλισίβα δηλαδή ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν αχρησιμοποίητα μέχρι να λήξει η νηστεία της Σαρακοστής. Για τις νοικοκυρές ήταν η μέρα της κάθαρσης. Επίσης κατά την ημέρα αυτή ξεχύνονταν όλοι οικογενειακώς έξω στην ύπαιθρο και έστρωναν πετσέτες κάτω στη γη τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά όπως λαγάνες, λαχανικά, χαλβά, ελιές και ταραμά.
Η κυρά Σαρακοστή
Ένα έθιμο που τείνει να χαθεί είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα μιας γυναίκας «κυρά Σαρακοστή». Η κυρά Σαρακοστή έχει ένα σταυρό στο κεφάλι ή στο στήθος, αλλά δεν έχει στόμα θέλοντας να δείξει ότι νηστεύει. Έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής και επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.
"ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΑΡΕΤΣΗ" - Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ