e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η λεωφόρος Βεϊκου θα είναι ίσως ο μοναδικός μεγάλος δρόμος, που θα δεχθεί  για πολλά χρόνια την μεγαλύτερη πίεση και αναστάτωση από τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό.

Και αυτό γιατί στη λεωφόρο Βεΐκου και στις πλατείες Κολωνακίου και Κυψέλης θα δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα ανοιχτά εργοτάξια για την κατασκευή των σταθμών της γραμμής 4 του μετρό. Ολοι οι υπόλοιποι σταθμοί θα κατασκευαστούν κατά κύριο λόγο με υπόγεια εκσκαφή, με τα μηχανήματα να εισέρχονται στο υπέδαφος από μικρών διαστάσεων ανοίγματα. Πρόκειται για μια μέθοδο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα σε έργα μετρό στη χώρα μας… εξ ανάγκης, αφού οι διαθέσιμοι χώροι δεν είναι μεγάλοι και η κυκλοφοριακή ή άλλη όχληση πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πόση όμως θα είναι αυτή η αναστάτωση; Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό», η όχληση στη λειτουργία της πόλης θα είναι περιορισμένη, σε σχέση με το μέγεθος του έργου. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι σταθμοί δεν θα κατασκευαστούν με ανοιχτό όρυγμα (δηλαδή σκάβοντας κάθετα στη θέση του σταθμού και μετά χτίζοντας τον σταθμό από κάτω προς τα επάνω), αλλά ως μεικτές κατασκευές, με το τμήμα των αποβαθρών (που φθάνουν σε μήκος τα 80 μέτρα) να διαμορφώνεται με υπόγεια διάνοιξη με συμβατικά μηχανικά μέσα και ο υπόλοιπος σταθμός και οι είσοδοι με τη μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover). 

Επίσης  επί της λεωφόρου Βεΐκου, περίπου στο ύψος του ΠΑΛΑΙ  γυμναστηρίου του δήμου (στο άκρο του Αλσους Βεΐκου),θα στηθεί το  μεγαλύτερο εργοτάξιο της γραμμής 4 του μετρό  Ετσι το ρεύμα από Γαλάτσι προς ΟΑΚΑ αναμένεται να κλείσει εντελώς σε μήκος περίπου 250 μέτρων, με την κυκλοφορία και των δύο ρευμάτων να εκτρέπεται στο έτερο ρεύμα της Βεΐκου και στους γύρω δρόμους. (Δείτε εδώ τις κυκλοφοριακές αλλαγές)

Αιτία για τη ρύθμιση αυτή, η οποία θα κρατήσει σχεδόν για το σύνολο της κατασκευαστικής περιόδου, είναι ότι από το σημείο αυτό όχι μόνο θα εισέλθει στο υπέδαφος ο ένας από τους δύο μετροπόντικες (άρα και θα εξέρχονται τα υλικά της εκσκαφής). Αλλά και θα κατασκευαστεί ένα υπόγειο αμαξοστάσιο, που θα εξυπηρετεί τη συντήρηση και το πλύσιμο των συρμών του μετρό.

Με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος θα κατασκευαστούν (σε μεγάλο βαθμό) μόλις τέσσερις από τους 15 σταθμούς: στο Κολωνάκι (κάτω από την πλατεία), στην Κυψέλη (στην πλατεία Κανάρη) και–πιο περιορισμένα– στο Γουδί (στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Λοχαγού Σπηλιωτόπουλου) και στην Πανεπιστημιούπολη. Στο Γουδί αναμένεται να υπάρξουν αρκετά εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τον νέο σταθμό (στη συμβολή της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου με την οδό Λοχαγού Σπηλιωτόπουλου).
Στους υπόλοιπους σταθμούς στο Γαλάτσι(Δείτε τον χάρτη των Σταθμών)

• Στο Αλσος Βεΐκου (στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Τραλλέων) θα ανοιχθούν δύο ορύγματα εκατέρωθεν της λεωφόρου Βεΐκου, κάτω από την οποία θα κατασκευαστεί ο σταθμός.

• Στο Γαλάτσι, τα μηχανήματα θα εισέλθουν από όρυγμα στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας (προέκταση της Βεΐκου) και Πρωτοπαπαδάκη (προέκταση της Γαλατσίου).

• Στην Ελικώνος, το όρυγμα θα δημιουργηθεί στο παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος.

Στόχος της «Αττικό Μετρό» είναι να μη διαταραχθεί η κυκλοφορία σε καμία μεγάλη λεωφόρο (πλην της Βεΐκου στο Γαλάτσι, όπου είναι αναπόφευκτο), αλλά οι όποιες ρυθμίσεις να είναι τοπικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η όχληση στην πόλη είναι αναπόφευκτη, καθώς θα κινούνται για τις ανάγκες των έργων βαριά μηχανήματα ακόμα και μέσα στο κέντρο. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν μέσα από τις κυκλοφοριακές μελέτες, τις οποίες θα εκπονήσει ο ανάδοχος της «μικρής» σύμβασης (η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ). Οι κυκλοφοριακές μελέτες θα εκπονηθούν και θα κατατεθούν σταδιακά, σε τρεις ομάδες: σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται τα δύο σημεία εισόδου του μετροπόντικα, στα άκρα της γραμμής. Κάθε μελέτη που θα υποβάλλεται θα ελέγχεται από την «Αττικό Μετρό» και θα εγκρίνεται από το υπουργείο Υποδομών. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση ανάμεσα στην «Αττικό Μετρό» και στην ΕΡΕΤΒΟ, η οποία θα αφορά την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, δεν έχει ακόμα υπογραφεί.

Τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφεί και η κύρια σύμβαση, που αφορά την κατασκευή του έργου. Και έπειτα θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος τουλάχιστον 8 ετών (τόσο ορίζει η σύμβαση, αλλά με την εμπειρία των προηγούμενων έργων μετρό θα διαρκέσει περισσότερο), κατά τη διάρκεια του οποίου σημαντικά κομμάτια της πόλης θα «αναστατωθούν» υπέρ του ευγενούς σκοπού. Οι μετροπόντικες αναμένεται να εισέλθουν στο υπέδαφος 6-8 μήνες αργότερα.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή(Γιώργος Λιάλιος)