e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι


Παραμονές 17 Νοέμβρη είναι και κάθισα αναπαυτικά στον υπολογιστή μου, να γράψω κι εγώ δυό λόγια για την επέτειο -εθνική νομίζω-, μη βγεί κανείς βλάχος και με πεί οπισθοδρομικό. Στο πικάπ, το Another brick in the wall μόλις έχει αρχίσει, ανέβασα λίγο τον ήχο κι έπιασα το πληκτρολόγιο, έτοιμος για την επανάσταση κι εγώ!

Η σκέψη γύρισε πίσω στο παρελθόν, στο 1973. Τότε, δυό-τρείς παιδικοί φίλοι από τις αλάνες της γειτονιάς μας, ξεκινήσαμε, την παραμονή της εξέγερσης για το Πολυτεχνείο αλλά δεν φτάσαμε ποτέ. Στο ύψος της Αλεξάνδρας και της Πατησίων, μας γύρισαν πίσω κακήν κακώς οι δυνάμεις ασφαλείας. Εμείς, σβέλτοι καθώς ήμασταν, σε χρόνο ντέ τέ, φθάσαμε πίσω στην ήσυχη πόλη μας. Τι πόλη δηλαδή, ένα χωριό μεγάλο ήταν το Γαλάτσι τότε. Την επόμενη μέρα, δεν θυμάμαι αν το Γυμνάσιο μας λειτούργησε ή ήταν κλειστό, έχω εδώ ένα κενό μνήμης. Πηγαίναμε στο παλιό Γυμνάσιο επί της οδού Αλαμάνας, εκεί όπου ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος γύρισε μιά φοβερή σκηνή για το αριστούργημα «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση». Δίπλα από το Γυμνάσιο υπήρχαν κάτι μικρά σπίτια, έπαιρνε φόρα ο Βέγγος από μακριά, από τον χωματόδρομο, διένυε περί τα 100 μ. και μπούκαρε σε ένα σπίτι. Η σκηνή αυτή θα πρέπει να γυρίστηκε τουλάχιστον 25-30 φορές, αλλά ο μέγιστος Βέγγος ήταν ακούραστος.


Τότε, στο Γυμνάσιο, είχαμε καθηγητές διαμάντια, τον κ. Καφαντάρη μαθηματικό, στη χημεία την κ. Τάσκα (κι έλιωνε η μαθητιούσα νεολαία για χάρη της), είχαμε την δύστροπη κ. Λαρίου φιλόλογο, είχαμε στα θρησκευτικά τον κ. Γκιζέλη (τι έχουμε ζήσει ΠΑΝα μου), στα αγγλικά τον κ. Σπυρόπουλο (δώσε μου δύναμη θεέ), μια άλλη χρονιά είχαμε στα μαθηματικά τον κ. Σκιαδά (καλά, άλλη περίπτωση), είχαμε και είχαμε. Α… ναι, και τον κ. Κανδηλιώτη στη μουσική, με κείνο το φοβερό Volvo και μαθαίναμε τις νότες. Στα τόσα χρόνια μουσικής, μιά φορά μόνο μπήκε στην τάξη ένα αρμόνιο και ακούσαμε ήχους αληθινούς.

Δεν θυμάμαι κάτι επαναστατικό από τους καθηγητές μας, μερικοί ήσαν προοδευτικοί γιατί τους έβλεπες πως σε αντιμετώπιζαν, αλλά η εποχή η μαύρη είχε απλώσει παντού τα πλοκάμια της.

Όταν έπεσε η χούντα και μετά στην πρώτη επίσημη επέτειο του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ήμουν κι εγώ εκεί με φίλους μου. Τότε, τη βραδιά εκείνη με το ένα εκατομμύριο και βάλε κόσμο στους δρόμους, ένιωσα σα θεός, άτρωτος. Μετά, στις επόμενες επετείους, σαν γέμισαν οι δρόμοι με μαλλιά της γριάς, με σουβλάκια, με λουκάνικα αχνιστά τύπου Σικάγου, με πάσης φύσεως πανηγυριώτικα καλούδια, στρόφαρα αλλιώς, δεν πάτησα πάλι το πόδι μου σε πορεία του Πολυτεχνείου. Γιατί, κοντά με το μαλλί της γριάς, ξεκίνησαν και τα κόμματα το δικό τους χαβά, το δικό τους παραμύθι. Κόμματα και μαλλί της γριάς, ένα κουβάρι πιασάρικο μα ανθυγιεινό.

Άφησα την επανάσταση στη μέση, πρόδωσα τα «αυθόρμητα» λαϊκά κινήματα, τράβηξα μακριά από την πολιτική σαπίλα. Εκείνα τ’ αρχαία χρόνια, κάποιοι φωνασκούσαν λέγοντας: φέρτε μου ένα νεκρό του Πολυτεχνείου, κάποιοι άλλοι εξαργύρωσαν τον υλισμό τους με θέσεις στη πολιτική, ένας τεράστιος κουβάς με περιττώματα συνεργάστηκε για «το καλό όλων μας». Ευτυχώς, έφυγα νωρίς.

Κοιτάζοντας το Πολυτεχνείο σήμερα, οι νεκροί του δεν ησυχάζουν, δεν τους αφήνουν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τη θυσία τους. Ανίκανοι οι ίδιοι να στήσουν το κορμί τους μπροστά από ένα άρμα μάχης, συνεχίζουν να φλυαρούν. Τότε, μετρούσαν οι πράξεις, σήμερα μετράνε οι θεατρινισμοί, γιατί σήμερα το Πολυτεχνείο ένα καλοστημένο πολιτικό θέατρο είναι, οι νεκροί του έχουν αποσυρθεί σε άλλα πεδία, πεδία ηρωικά.

Για να σωθεί ατόφια στη μνήμη μας η θυσία του Πολυτεχνείου, ο δρόμος είναι μονάχα ένας, να καταργηθεί αυτή η επέτειος με τον άθλιο τρόπο που γίνεται εδώ και δεκαετίες. Να αποσυρθούν από το Πολυτεχνείο όλα τα κόμματα (στην κυριολεξία όλα) γιατί αυτά μολύνουν χώρο ιερό. Και το Πολυτεχνείο δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ανήκει στους νεκρούς του και σε αυτούς που ποτέ τους δεν εξαργύρωσαν την επαναστατικότητά τους. Υπάρχουν κι αυτοί, αλλά είναι λίγοι, δεν κάνουν θόρυβο. Θόρυβο κάνουν μόνο οι ιδεολογίες και οι άδειοι τενεκέδες.


Του "ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ"

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

- Απάντηση του Πεζοπόρου στην επιστολή-κόλαφο που έλαβε από το Κονκλάβιο Γαλατσίου!

- ΜΚΟ στο ΠΑΛΑΙ και παίζω-πορεία

- Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ

Ta ΜΜΕ του Γαλατσίου..

-Οι "προοδευτικοί" εν Γαλατσίω φίλοι μας...και όχι μόνο

Το Κονκλάβιο του Γαλατσίου ,έλυσε το πρόβλημα του COVID 19 στο Ιντερνετ καφέ.

-
Εκεί στο Ιντερνετ καφέ,γιατι φλυαρείτε και δεν λέτε απολύτως τίποτα?

-
Το Χάος επόμενη Δημοτική αρχή?

- Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος ... τού Γαλατσίου

- Στον καιρό του "Μπάλου"

- Δήμαρχος μαινόμενος

- Φιλάνθρωπος ή φιλόζωος

- Από την καλύβα ψηλά στο βουνό, στη γκρίζα πόλη .

- Οι αναλυτές γκρεμίζουν - τα χελιδόνια κτίζουν...

-- Καψούρες....
Οι αναλύσεις στο Καφέ Gallo

- Ντεϊσμός και Ύβρις  

 Λαχανόκηποι και κάνναβις  

- Στο κήπο της Παναγιάς της Ινδιάνας

-... Το Πανηγύρι 

--- 12 ο' clock

-Η Αίθουσα αναμονής στο Γαλάτσι

- Σφοδρή σύγκρουση του Δημάρχου με τον υιό του Δαιδάλου

 Αμπέλια και λαχανόκηποι στο Γαλάτσι

Είναι η κ. Έλενα Ζέρβα η αντανάκλαση της κ. Αυλωνίτου;

- Ξανθή και κόκκινη Παναγιά

- Το Γαλάτσι στην αρχαιότητα

- Η διανόηση του Γαλατσίου στην εξορία

- Τα ιερά της πόλης μας

Ίδιες ειδήσεις - ίδια προπαγάνδα - ίδιες μορφές

- Είδωλα ή άλλως αντανακλάσεις 

- Όλα είναι "Μήδεια"...

- Αφιέρωμα στον Έρωτα

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς - μέρος Β' 

Πανδημία και Φρόϋντ ή άλλως το καφενείον η Ελλάς  

-Πλατεία Ιάκωβου Καμπανέλη...στο Γαλάτσι

Διανόηση στο καφέ Ιντερνέτ ...

-Προς αφελείς ψηφοφόρους …

-Ο Διανοούμενος ...

 

-Λεωφόρος Βέϊκου