e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης ΚΚΕ Συριζα στο Γαλάτσι,με αφορμή την εκδήλωση του ΚΚΕ για το δασόκτημα Βεϊκου.Οι κομματικές οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ,απαντούν στην ανακοίνωση μελών του Σύριζα, μιλώντας για στρατηγική σύμπλευσης του Σύριζα  με την κυβέρνηση της ΝΔ και στα ζητήματα της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

 

Για όσους κάνουν ότι  δεν καταλαβαίνουν...

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Γαλάτσι, όλο το τελευταίο διάστημα έχουν μπει μπροστά για την αποκάλυψη στο λαό των επικίνδυνων εξελίξεων στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου, ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό και μη δασικό/αναδασωτέο ένα οικόπεδο έκτασης 702 τ.μ. εντός του ευρύτερου δασοκτήματος.

 Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η απόφαση, οι οργανώσεις του ΚΚΕ ενημέρωσαν το λαό του Γαλατσίου τονίζοντας πως ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των δημόσιων και δασικών - αναδασωτέων χώρων της περιοχής που περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «Κτήμα Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου» έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων. Κάλεσαν τη νεολαία και το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση ώστε με τον μαζικό τους αγώνα να προστατέψουν το δασόκτημα αλλά και το Άλσος, να απαιτήσουν από το κράτος, την περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των δημόσιων και δασικών – αναδασωτέων εκτάσεων από όσους τις εποφθαλμιούν.  

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης, πρωτοστάτησαν στο να γίνει βασικό αντικείμενο της λαϊκής πάλης το ζήτημα της προστασίας του δασικού/αναδασωτέου χαρακτήρα του κτήματος Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου. Για παράδειγμα, στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην ακρίβεια, εντάχθηκε στις διεκδικήσεις και το παραπάνω ζήτημα.

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απαίτησαν  να γίνει δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικά αυτό το θέμα. Εκεί έθεσαν κρίσιμες ερωτήσεις, ανέδειξαν το ιστορικό της καταπάτησης από το 1836 και ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου. Η σημερινή διοίκηση Μαρκόπουλου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης λέγοντας πως "η Λαϊκή Συσπείρωση κινδυνολογεί".

Την Κυριακή 27.11.22, οι οργανώσεις του ΚΚΕ οργάνωσαν μαζική πολιτική συγκέντρωση με τίτλο "Κάτω τα χέρια από το δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου" στην οποία αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι θέσεις του ΚΚΕ.

Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, αναδείξαμε τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους, κεντρικού (βλ. κυβερνήσεις) και τοπικού (βλ. περιφερειακές και δημοτικές αρχές). Δηλαδή την ολιγωρία και τον σχεδιασμό τους στην κατεύθυνση της μη υπεράσπισης του δασικού/αναδασωτέου χαρακτήρα και της ευρύτερης περιοχής, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους κάθε λογής επενδυτές - ληστές της δημόσιας λαϊκής περιουσίας.

Αναδείξαμε για παράδειγμα πως μόνο τα τελευταία 8 χρόνια ψηφίστηκαν 6 αντιδασικοί νόμοι από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την κρυστάλλινη αλήθεια φαίνεται ότι δεν την αντέχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι και... χάνει την ψυχραιμία της στην απέλπιδα προσπάθειά της να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ και στα ζητήματα της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος. Τί να κάνουμε όμως; Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου όπως νομίζουν.

Θυμίζουμε λοιπόν ξανά τους αντιδασικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ευνοούν την καταπάτηση δασών και τη διατήρηση αυθαιρέτων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους:

 

       Ο νόμος 4351/2015 για τις «βοσκήσιμες γαίες» αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων (βλέπε αιτιολογική έκθεση του νόμου, άρθρο 3 παρ. 2 και άρθρο 8 παρ. 3). Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος ώστε τεράστιες εκτάσεις που εποφθαλμιούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα να μετατραπούν σε πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες.

       Ο νόμος 4389/2016 που αφορά την «επιτάχυνση κατάρτισης δασικών χαρτών», στην ουσία νομιμοποίησε έμμεσα τους οικισμούς αυθαιρέτων, τους οποίους «βάφτισε» «οικιστικές πυκνώσεις» οι οποίες σε ποσοστό τουλάχιστον 95% βρίσκονται σε καταπατημένες δημόσιες δασικές εκτάσεις, δάση και αιγιαλό.

       Ο νόμος 4467/2017 που αφορά τροποποιήσεις διατάξεων για τη δασική νομοθεσία, καταργεί την προστασία των χορτολιβαδικών εκτάσεων στα νησιά από τη δασική νομοθεσία (βλ. άρθρο 6). Αυτό, ως γνωστόν, ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατασκευαστικών, τουριστικών ομίλων και ξένων επενδυτών, που χρόνια τώρα ζητούν τέτοιες εκτάσεις για να επενδύσουν.

 

       Ο νόμος 4495/2017 ο οποίος εξαιρεί από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του Τουρισμού! Ενώ ο νόμος απαγορεύει κάθε δικαιοπραξία και κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο με αυθαίρετο κτίσμα, όπως μίσθωση, άδεια λειτουργίας, ασφάλιση του ακινήτου, κληρονομιά κ.λπ., ως διά μαγείας εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς τα τουριστικά ακίνητα και τα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (βλ. άρθρο 82).

Θυμίζουμε επίσης και τους παρακάτω νόμους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

       Το άρθρο 6 του Ν.4499/2017 το οποίο καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη θέση μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας, που φωτογράφιζαν ως χώρο υποδοχής του το Κτήμα Δηλαβέρη στο Μαρούσι των 40 στρεμμάτων ελεύθερης έκτασης. Έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που απόμειναν συνολικά στην Αττική.

       Το νόμο 4422/2016 με τον οποίο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ένας τεράστιος ελεύθερος χώρος, παραχωρήθηκε στον μεγαλοκαπιταλιστή Λάτση. Γι’ αυτό και πριν λίγες μέρες ο Λάτσης δήλωσε: "Είναι πολλοί και δεν μπορώ να τους αναφέρω. Θέλω να ευχαριστήσω τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη"...

Τί έχει να πει για όλα αυτά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι; Τίποτα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να "πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" λέγοντας πως όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα στο Κτήμα Βεΐκου.

Και πάλι όμως ρωτάμε: 

       Στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τί πρωτοβουλίες πάρθηκαν από το κεντρικό κράτος αλλά και την Περιφέρεια (την διοίκηση είχε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ) για την κατοχύρωση του δασικού/αναδασωτέου χαρακτήρα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου. ΚΑΜΙΑ!

       Γιατί για παράδειγμα δεν επικαιροποιήθηκε από την περιφερειακή αρχή της κ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του νομάρχη το 1994 που κήρυξε την περιοχή αναδασωτέα; Μήπως δεν πρόλαβε...; Γιατί κατά τα άλλα η κ. Δούρου πρόλαβε να ψηφίσει μαζί με τον κ. Πατούλη (ΝΔ) και άλλους την επέκταση της χωματερής στη Φυλή...

       Γιατί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το "Παλαί" παρέμεινε στο ΤΑΙΠΕΔ;

 

Ρητορικά τα ερωτήματα. Γιατί από παντού επιβεβαιώνεται πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην ίδια πλευρά: Αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας σε κάθε πτυχή της ζωή τους.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε τίμιο αγωνιστή και αγωνίστρια, σε καθέναν και καθεμιά που αγωνιά για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Κτήμα Βεΐκου και θέλει κάτι να κάνει, που βλέπει γενικότερα την ανάγκη να υπάρξουν λύσεις προς όφελος του λαού για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κάλεσμα συμπόρευσης στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χωρίς αναμονή για νέους επίδοξους δήθεν σωτήρες που διαχρονικά όλοι αποδεικνύονται συνεχιστές των αντιλαϊκών προκατόχων τους. Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει λαό...

 

Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Γαλάτσι