Στο μακρινό 1916, η σύγκρουση του Βενιζέλου με τον Κωνσταντίνο τον Α' έχει διχάσει τη χώρα.
Ο Βενιζέλος με τη σύμπραξη-στήριξη των αγγλογάλλων σχηματίζει κυβέρνηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ο Κωνσταντίνος που όπως όλοι τους, προηγούμενοι και επόμενοι εννοούσαν και να βασιλεύουν και να κυβερνούν και ως ουσιαστικός κυβερνήτης του κράτους των Αθηνών, έχει διορίσει πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα Λάμπρου.( Ιστορικός και πολιτικός πατέρας της Λίνας Τσαλδάρη)
Η ηγεσία της εκκλησίας διά του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου, παλαιόθεν πιστή στο δόγμα της εξάρτησης από την κάθε εξουσία προφανώς με παρότρυνση και του παλατιού, αναθεματίζει το Βενιζέλο. Το ανάθεμα διαβάζεται από άμβωνος σε όλες τις εκκλησίες που υπάγονται στο κράτους των Αθηνών. Σύμφωνα με το "ανάθεμα" οι Έλληνες καλούνται να ρίξουν από μια πέτρα σε εκ των προτέρων ορισμένο σημείο, αναφωνόντας " ανάθεμα στον Βενιζέλο"
Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημεία που προσδιορίζονται ως "το ανάθεμα". Δηλαδή το σημείο που έλαβε χώρα το ανάθεμα του 1916
Την 12η Δεκεμβρίου του 2016, η ιερά σύνοδος οργανώνει αντιβενιζελική πορεία, η οποία κατέληξε στο πεδίο του Άρεως και οι Αθηναίοι με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο, ακολουθώντας την θλιβερή και γελοία πομπή στο ορισμένο σημείο εκεί που σήμερα είναι το άγαλμα της Αθηνάς, ρίχνουν από μια πέτρα που κουβαλούν μαζί τους.
Οι τότε πλειοψηφούντες κτηνοτρόφοι κάτοικοι Γαλατσίου με μεταφορικά μέσα τα υποζύγια που διέθεταν, αλλά και οι υπόλοιποι με τα πόδια, μετέφεραν τον "λίθον του αναθέματος" και εξακοντίζοντας τον, αναφώνησαν με πάθος.
"Ανάθεμα στον Βενιζέλο"
Ο σκοταδισμός είναι πάντα εργαλείο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης. Ακόμα και σήμερα.
Πόσο μάλλον το μακρινό 1916.
YΓ..... από διηγήσεις του κτηνοτρόφου παππού μου ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ (1878-1966)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ του ΘΑΝΑΣΗ