e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Την Κυριακή 12 και Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023   ώρα 7.00 μμ,θα προβληθούν στον πολιτιστικό & κοινωνικό χώρο "παίρνω Αμπάριζα" τα  δύο Μέρη του αναβληθέντος λόγω κακοκαιρίας, Ντοκιμαντέρ "Το Σχέδιο" ,το οποίο αναδεικνύει τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Μετά το τέλος της δεύτερης προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο, 1ο Μέρος: "8 δέκατα και αναφορά"

 

Μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα, κατάφερε με μηδενικό άνεμο και “εντολές μη διακινδύνευσης” (που ισοδυναμούν με εντολές μη παρέμβασης), να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης.

 

Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση. Αντιθέτως, σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της “ανάπτυξης” και της “ανασυγκρότησης”.

 

 

 Όλες οι μουσικές που ακούγονται στην ταινία μας παραχωρήθηκαν ευγενικά από τους δημιουργούς τους και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Όπως γνωρίζετε το ντοκιμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια είναι ανεξάρτητη παραγωγή και στηρίζεται στη δική σας δωρεά, στην ελεύθερη συνεισφορά σας με την οποία καλύπτουμε τα έξοδά του και πληρώνονται όσοι εργάζονται σε αυτό.
Ευχαριστούμε όσους και όσες έχουν ήδη συνεισφέρει είτε οικονομικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Σας ενημερώνουμε πως, υπολειπόμαστε κατά πολύ από τον στόχο που είχαμε θέσει για τη δημιουργία ενός και μόνο ντοκιμαντέρ. Πόσο μάλλον που οι ανάγκες της έρευνας και της παρουσίασης έχουν οδηγήσει στη δημιουργία και 2ου ντοκιμαντέρ, αυτού που ολοκληρώνουμε προσεχώς. Εκτός από τους βασικούς μας συνεργάτες που δεν έχουν πληρωθεί γι’ αυτό καθόλου, έχουν προκύψει και νέα έξοδα από ζημιές, όπως σκληροί δίσκοι, βλάβες και ανάγκες αναβάθμισης υλικών. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε. Και ζητάμε, για άλλη μια φορά, να μας βοηθήσετε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που αντιμετωπίζουμε.

Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο 2ο μέρος: "Πάρτυ Συνεργειών"

Μετά από δεκατέσσερις μήνες έρευνας ολοκληρώθηκε το έργο που αναλάβαμε, να αναδείξουμε τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Έτσι προέκυψαν δύο ντοκιμαντέρ όπου στο πρώτο μέρος, με τίτλο “8 δέκατα και αναφορά”, παρουσιάζουμε μέσω των μαρτυριών των κατοίκων το “Πώς” κάηκε η Βόρεια Εύβοια, και είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον Απρίλιο. Ο κόσμος το υποδέχτηκε με θέρμη, και έχει ήδη 360.000 προβολές, χωρίς καμία διαφήμιση, καθώς οι δημιουργοί είναι μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, με ελάχιστους πόρους, πυρόπληκτοι και οι ίδιοι (από τη Λίμνη που κάηκε στις πυρκαγιές).

Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ έχει ως αφορμή τη Βόρεια Εύβοια αλλά αφορά σε όλη τη χώρα. Στις μελέτες που μόλις πριν λίγες μέρες κατατέθηκαν από το σωματείο Διάζωμα, του Σταύρου Μπένου, αναφέρεται το εξής: «ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα».

Για τη δουλειά μας αυτή βασιστήκαμε στη στήριξη του κόσμου. Πριν λίγες μέρες ανανεώσαμε το κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση, καθώς ακόμη προσπαθούμε να καλύψουμε τα κόστη για τα δύο ντοκιμαντέρ. Είστε χιλιάδες όσοι μας τιμήσατε βλέποντας και προωθώντας την προσπάθειά μας για να λάμψει η αλήθεια για την Βόρεια Εύβοια. Και η ελάχιστη πραγματικά συνεισφορά σας είναι σημαντική καθώς ενέχει και ένα στοιχείο ηθικής ανταμοιβής, πέραν της υλικής βοήθειας που συνοψίζεται στο μότο μας, “λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους”.
Για την στήριξή μας, μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gogetfunding.com/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-the-plan-fundraising-campaign/

Ευχόμαστε αυτή η έρευνα να αφυπνίσει τους συμπολίτες μας και να αναλάβουμε από κοινού δράση ώστε να υλοποιήσουμε τα δικά μας οράματα.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας σε όλα μας τα βήματα ως τώρα.

Νέλλη Ψαρρού, Ιωάννης Λαζάρου

 

https://pernoampariza.wordpress.com/