e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Η προστασία του περιβάλλοντος και τα χούγια τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα.Λογικό λοιπόν να μην τον εγκαταλείπουν και στα συχνά ταξίδια του στην Κρήτη...που μέρα με τη μέρα, στο όνομα της "ανάπτυξης"  τείνει να γίνει έρμαιο μεγάλων και μικρών συμφερόντων.

Λογικό λοιπόν, ο Ίκαρος να ενοχλήσει για μια ακόμα φορά Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο....Της Σητείας αυτή τη φορά!!!!

 

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

Στις  16.8.23 με αριθμό πρωτοκόλλου Δήμου Σητείας 6246, σας   απέστειλα επιστολή (συνημμένη )  με θέμα:

 

·         < Θέσπιση και τήρηση κανόνων προστασίας  του περιβάλλοντος  από την  επιδημική ανέγερση ογκωδών ,πολυτελών  κατοικιών ( βίλες ) στην περιοχή  Τουρλωτής προς Μόχλος , από  αλλοδαπούς. >>.

 

Δεν έτυχα απάντησης , ούτε  κλήθηκα  να παρακολουθήσω   την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου το έγγραφο  θα ανακοινώνονταν ( εκτός ημερήσιας διάταξης ), σύμφωνα με την πρακτική των Δημοτικών Συμβουλίων .                                                                    Προφανώς, τελείτε με την αντίληψη ότι  στα υψηλά καθήκοντα των Δημοτικών αρχόντων δεν εντάσσονται απαντήσεις σε απλούς  πολίτες μη εγγεγραμμένους  στο   τοπικό Δημοτολόγιο!.

 

Δικαιολογούσα την παρέμβασή μου με την παρατήρηση ότι:

 

<< τυγχάνουν πλέον  ευρείας κοινωνικής αποδοχής οι προειδοποιήσεις  για έντονη ξηρασία μέχρι ερήμωση  μεγάλης περιοχής της χώρας  στην οποία περιλαμβάνεται και το Λασήθι>>.

 

   Ο Χειμώνας που μεσολάβησε  , ακόμη και στον πιο ανίδεο – αδιάφορο  πολίτη  (πόσο μάλλον  στην Δημόσια Διοίκηση  της Τ.Α. συμπεριλαμβανομένης ),  έδωσε ηχηρό  μήνυμα της <<κλιματικής κρίσης>>  για την οποία ,ο γνωστός καθηγητής ΧΡ. Ζερεφός , πρόσφατα  μιλάει  για <<  ημιέρημο τοπίο >>  σε αρκετές περιοχές της χώρας.

 

Είναι πλεονασμός να καταγραφούν οι προειδοποιήσεις  επιστημόνων και  οργανισμών για την ανάγκη λήψης μέτρων απέναντι στο φαινόμενο της ξηρασίας.                                                            Αρκούν οι μαρτυρίες  των ανθρώπων  της υπαίθρου, των καλλιεργητών γης ,της Γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των επιπτώσεων στην παραγωγή και  στα εισοδήματά τους από  τις  εντεινόμενες μεταβολές  στο περιβάλλον.                                                                                                                      Σε μία δημοκρατική πολιτεία ( στην σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία),  ανήκει και στους πολίτες η απαίτηση  τήρησης της νομιμότητας( άδειες οικοδομής ), αλλά   και η ευθύνη της υπόδειξης  και ενίοτε διαμαρτυρίας μπροστά σε ρυθμίσεις που εξόφθαλμα Βιάζουν το περιβάλλον όπως συμβαίνει στην περιοχή  της Τουρλωτής  που  όχι μόνον βιάζεται το περιβάλλον, αλλά  προσβάλλεται και  το εθνικό φιλότιμο του Έλληνα , διότι  οι κατασκευές   των   << επενδυτών >>- είναι τόσο προκλητικές που δείχνουν νοοτροπία αποικιοκράτη που  μπορεί να χτίζει όπου θέλει, όπως θέλει  στην αποικία που ελέγχει.

 

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

 

Μεταξύ  των πολλών άλλων ,  θέτω υπόψη σας κατασκευή  στον δημοτικό δρόμο Τουρλωτής -Μόχλου, περίκλειστης  εγκατάστασης, δίκην φυλασσόμενου  στρατοπέδου, με μάντρα  φαραωνικού  παραλληλόγραμμου, με την μικρή πλευρά του ακριβώς στην άκρη του δρόμου , ενώ αντίστοιχη κατασκευή , πανομοιότυπη, επίσης   στην άκρη του δρόμου, έχει  χτιστεί  στην ακριβώς απέναντι πλευρά του δρόμου , με αποτέλεσμα   στο σημείο  να μην χωράνε  δύο  συνηθισμένα αυτοκίνητα.                                                                               

Δυσκολεύεται να εννοήσει ο διερχόμενος πολίτης ότι αυτή η προκλητική – αντιαισθητική, θηριώδης κατασκευή προήλθε  από κάποια άδεια δημόσιας  ή Δημοτικής υπηρεσίας !.

 

Παράλληλα με την  συνημμένη επιστολή μου της 16.8.23 , σας πληροφορώ ότι  μεγάλη δυσφορία – απογοήτευση προκαλεί στους κατοίκους, ακόμη και σε αυτούς που πωλούν γη  ( οφείλετε να το γνωρίζετε ), όταν διαπιστώνουν ότι το πολύτιμο νερό  που χρησιμοποιούν στις πισίνες οι <<  επενδυτές της  ανάπτυξης >> το χύνουν  στον Δημοτικό δρόμο όταν, κατά διαστήματα,  ανανεώνουν την πισίνα  τους.

 

Τελώντας  με την πεποίθηση ότι οι  δημόσιοι και αυτοδιοικητικοί λειτουργοί, σε καιρούς χαλεπούς, όπως οι σημερινοί,   οφείλουν  να τάσσονται με την πλευρά της ευθύνης απέναντι  σε αυτούς που << έρχονται>> , της ευθύνης  να  τους παραδώσουμε, τουλάχιστον, αυτό που παραλάβαμε από τους προηγούμενους,  σε γη, σε φύση, σε οξυγόνο. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει παράλληλα με την υπεύθυνη, λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων, για σταθερή , όχι πρόσκαιρη , συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

 

17/5/24

 

Με τιμή,                   
Ίκαρος Αναστασίου Πετρόπουλος

Ήρας 16 Γαλάτσι, 11147, προσωρινά κάτοικος Τουρλωτής

τηλ. 6977268371 ,  e/m Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συν. 1 επιστολή