e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Tης Κατερίνας Αρβανιτάκη

Έπεσε -αρκετά καθυστερημένα- στα χέρια μου η «Γραμμή» του Οκτωβρίου, όπου εκτίθενται οι απόψεις των «παραγόντων» της πόλης για την υπόθεση της φιλοξενίας των προσφύγων στο Παλαί. Και έχω μείνει κατάπληκτη (μπορεί και απόπληκτη) από το μέγεθος της δηλητηριώδους υποκρισίας που αναδίδεται από τις δηλώσεις πλείστων εξ αυτών, καθώς, ακολουθώντας την πεπατημένη των τηλε-καννιβάλων, υποβάλλουν το ρατσισμό και την ανθρωποφοβία στους Γαλατσιώτες και τους τη χρεώνουν κιόλας!  

Αφού λοιπόν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μ. Ελευθερίου δηλώσει ρητά (μεταξύ άλλων) ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής, οι πρόσφυγες «είναι άνθρωποι πολύ καθαροί», λειτουργεί πολύ καλά οργανωμένο φαρμακείο με επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα, καθώς επίσης και καθημερινά ιατρεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους γιατρούς του Κόσμου, και το Νοσοκομείο Παίδων εμβολιάζει τα παιδιά,

Αρχίζει η «πασαρέλα» των «επωνύμων», που όλοι ξεκινούν εκφράζοντας τη βαθιά … φιλανθρωπία τους, για να συνεχίσουν:

Σύμφωνα με το «κοινό αίσθημα» «σ’ όλη την πόλη η αίσθηση διαφωνίας υπερβαίνει το 70%, … οι συμπολίτες μας νοιώθουν ανασφάλεια για την καθημερινότητά τους σε όλα τα επίπεδα και την ποιότητα ζωής τους» (Αυτό σαφώς προκύπτει από τις ατελείωτες προσφορές σε είδη και εθελοντική εργασία τόσων συμπολιτών μας), επισημαίνει η Ε. Ζέρβα-Γκουρτζιάν-Ιστορικές Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (όπως υπογράφει) και εγκαλεί το Δήμαρχο γιατί δεν «καλεί σε κάποια κινητοποίηση για να ισχυροποιήσει την αντίθεσή του». 

«Με αγωνία και αγανάκτηση όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας» εγκαλεί το Δήμαρχο και η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου-Δημοκρατική Συνεργασία Πολιτών/Κ. Ζώμπος, Ι. Μανιάτης, Α. Μπούρας, Α. Παναγιωτακοπούλου, Γ. Κιτσίνη. Και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν υποδέχεται τους δυστυχισμένους αυτούς σε … αξιοπρεπείς χώρους με υποδομές (ωϊμέ! και δεν διαθέτει σάουνα και ινστιτούτο αισθητικής το άθλιο Παλαί!) «μακριά απ’ το κέντρο της πόλης» (σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα όρη στα βουνά; Στα ξερονήσια; Στον Καιάδα;) Η διαμονή των προσφύγων δημιουργεί στους πολίτες «αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, αλλά και ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ στο να επισκεφθούν το όμορφο Άλσος!» Γιατί έχουν αφεθεί να κινούνται ελεύθεροι στην πόλη, στο Άλσος και με τις συγκοινωνίες (ενώ θα έπρεπε να συλλαμβάνονται και να κρατούνται σιδηροδέσμιοι), άρα «μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία, μεταδοτικά νοσήματα και άλλοι κίνδυνοι»

Για την έλλειψη υποδομών θρηνεί και ο Ν. Μαγκανάρης-επικεφαλής «Γαλάτσι Νέα Αρχή». Και θεωρεί ότι δεν είναι σωστή πολιτική αντιμετώπιση ν’ αδειάσουν η Βικτωρίας και οι άλλες πλατείες της πρωτεύουσας και να μεταφέρεται το «πρόβλημα» στο Γαλάτσι και το Ελληνικό. (Προφανώς ήταν πολύ πιο άνετα οι πρόσφυγες στο ύπαιθρο των πλατειών, εκτεθειμένοι στους καιρούς, χωρίς νερό και τουαλέτες, πράγμα που απογειώνει και το βιοτικό επίπεδο των εκεί περιοίκων!)

Ο κ. Γ. Τράπαλης βλέπει στην απόφαση του υπουργείου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο Παλαί «ως κίνηση εχθρική για την τοπική κοινωνία» και «καταιγίδα»! (Προφανώς οι πρόσφυγες είναι μια τρομερή απειλή, την οποία εξαπέλυσε το υπουργείο εναντίον του Γαλατσίου σ΄ έναν ακήρυχτο πόλεμο!)  Και εξηγείται βεβαίως παρακάτω διευκρινίζοντας ότι υπάρχει «όχι αδικαιολόγητος φόβος» (sic) σε πολλούς κατοίκους για τη δημόσια υγεία και τις συνθήκες υγιεινής όλου αυτού του πληθυσμού (τώρα κατάλαβα: το όπλο είναι βιολογικό!), αλλά και κίνδυνοι να «εισχωρήσουν σε όλο αυτό τον κόσμο οι πανταχού παρόντες παράνομοι κάθε είδους». Άσε που ζητάει να υπάρξει «ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά»! (Κρίνει ότι χρειάζονται πιο εξειδικευμένη μέριμνα οι γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες; Αν όχι, αντιλαμβάνομαι ότι τα γυναικόπαιδα του Γαλατσίου διατρέχουμε κινδύνους από τους πρόσφυγες. Τι είδους κινδύνους; Αν το εξειδικεύσω περισσότερο θα γίνω χυδαία και δε θέλω. Πάντως άλλη εκδοχή δεν υπάρχει!) Κατά τα άλλα «κατανοεί εκείνους που φωνάζουν να φύγουν οι παράνομοι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ από το Γαλάτσι» (Μήπως είμαι κουφή; Έκανε δημόσια διαμαρτυρία η Χρυσή Αυγή στην πόλη;).  «Δε φταίνε αυτοί, αλλά τα … μέσα μαζικής αποχαύνωσης» !!!!

Η ίδια η έγκριτη εφημερίδα «μάγκες μου», τολμά να πει ότι «οι μετανάστες» (δεν πρόκειται για μετανάστες κυρίες και κύριοι! Πρόσφυγες πολέμου είναι! Όπως οι δικοί μας, του ’22!), «δεν έπρεπε να έρθουν στο Παλαί χωρίς κατάλληλες συνθήκες διαμονής (κι αυτή διαμαρτύρεται για την έλλειψη πισίνας, κομμωτηρίου και solarium φαντάζομαι). Τους έστειλαν εδώ για να τους ξεφορτωθούν από κάπου αλλού» !!! «Εγώ δε λέω να τους διώξουμε δια της βίας! (δια της μη βίας όμως;) Αφού ήρθαν, να τους φερθούμε τέλεια … όμως μη μας το πάνε για μόνιμη εγκατάσταση»!

Μοναδική δική τους «συμβολή» στο «πρόβλημα», το ρατσιστικό παραλήρημα, οι απειλητικές προειδοποιήσεις όπως: «η φιλάνθρωπη διάθεση των πολιτών δεν είναι ανεξάντλητη» (Μαγκανάρης) (θα εξεγερθούν να τους λυντσάρουν; Πώς το φαντάζεσαι;) και οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση που «τους μεταφέρει οπουδήποτε προκειμένου ν’ αποφύγει τα τοπικά προβλήματα και αντιδράσεις» (Μ. Πρωτονοτάριος)

Αρκετοί μάλιστα με θράσος αναρωτιούνται γιατί οι προσφορές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για τους Έλληνες-θύματα της κρίσης. Το κρεσέντο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Β. Χαρισάκη, που ισχυριζόμενος ότι «ο τρόπος ζωής των κατοίκων μας άλλαξε, ο φόβος κυριαρχεί, η ανασφάλεια, ο θυμός, η καχυποψία και η αναστάτωση των οικογενειών έχουν εμφανή αποτελέσματα», κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» να μετεγκατασταθούν άμεσα οι μετανάστες και να χρησιμοποιηθεί ο χώρος «για τους εκατοντάδες Έλληνες άστεγους»

Μετά από όλα αυτά τι θα είχε να προσθέσει η ΧΑ; 

Και μια υποσημείωση για κάποιες αριστερές απόψεις, που δεν έχουν βεβαίως σχέση με το ρατσισμό:

Η αλληλεγγύη, σύντροφοι, είναι ένα πράμα που εκδηλώνεται με έργα. Ο καυγάς για την ιδεολογική της οριοθέτηση από τη φιλανθρωπία δεν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια σε κανέναν πρόσφυγα. Κι επίσης δεν είναι «χρέος του κράτους». Είναι κοινωνική υπόθεση. Αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Λέσβου, των άλλων νησιών και χιλιάδες άλλοι κανονικοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ που μοιράζονται με τους πρόσφυγες το (υλικό) ΥΣΤΕΡΗΜΑ τους και το (ηθικό και ψυχικό τους) ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ. Με όλη την αδιαφορία των υπεύθυνων σφαγέων στην πλάτη τους!

Και που δεν έχουν -ευτυχώς- αυτιά για μικρόψυχες σειρήνες σαν κι αυτές που κρώζουν καλλιεργώντας το μίσος και την ανθρωποφαγία.

 

Όποιος/α θέλει πραγματικά να κάνει κάτι, ας πάει στο Παλαί να προσφέρει ένα χαμόγελο, ένα χέρι βοήθειας στους εθελοντές που ξημεροβραδιάζονται και ξεροσταλιάζουν κι ας διεκδικήσει με όποιον τρόπο μπορεί να μη μετατρέψει η «πολιτισμένη Ευρώπη» τον τόπο μας σε μόνιμο νεκροταφείο κυνηγημένων και κολαστήριο ψυχών, ντόπιων και ξένων, όπως προσπαθεί να κάνει, αφού ρημάζει και τους δικούς τους και το δικό μας τόπο!

Οι άλλοι ας λουφάξουν στη γωνιά τους, γιατί ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!

 

Κατερίνα Αρβανιτάκη

Γαλάτσι, 26 Οκτωβρίου 2015