e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «παίρνω Αμπάριζα» διοργανώνει εφέτος μια σειρά από λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης απ’ τις άκρες του κόσμου για μεγάλους αλλά και για μικρούς.

Τα λαϊκά παραμύθια είναι κοινή ανάσα και πατρίδα των λαών του κόσμου που δεν γνωρίζουν σύνορα, μήτε βολεύονται μέσα στα όριά τους. Αποτελούν ένα άυλο σταυροδρόμι συνάντησης του ατομικού με το συλλογικό, του οικουμενικού με το στενά τοπικό αλλά ταυτόχρονα κι ένα χαρμάνι αλληλεπίδρασης και ταυτότητας. Φτιάχνουν ένα γαϊτανάκι άτυπης «συνομιλίας» του άχρονου θεματικού κορμού των ιστοριών του «Μια φορά κι έναν καιρό…» με τις συνθήκες του ιστορικού πλαισίου του «εδώ και τώρα…» της συνάντησης. Μια αέναη σκυταλοδρομία λόγου και συναισθημάτων, παγιώσεων και μετασχηματισμού, όπου το παραμύθι διατρέχει ασταμάτητα τόπους και χρωματίζεται από αντιλήψεις καθώς ενδύεται προβολές.

Είναι μια  παρακαταθήκη πολιτισμού των ανθρώπων όλων των τόπων κι όλων των εποχών που αποτυπώνεται μέσα στον λαϊκό λόγο και ένας τρόπος να πραγματεύονται όσα σημαντικά αφορούν, διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία τους στη ζωή.

Ξεκινάμε από αυτό το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, ώρα 20:30,  με τα «Παραμύθια Αγάπης και Έρωτα» από την ομάδα αφήγησης  «Ήμουνα κι εγώ εκεί». Αφηγούνται Α. Γεωργίτση, Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη και Θ. Ήντας.

https://pernoampariza.wordpress.com/

Ιστορίες  που φανερώνουν  αλήθειες κρυμμένες κάτω από μεγάλα ψέματα για να ειπωθούν όσα πρέπει ν’ ακουστούν, λόγια που φέρνουν στο φως όσα δεν πρέπει να κρυφτούν…

Πώς μπορεί μια αγάπη να δικαιωθεί;

Ποια είναι η Λυγερή του φεγγαριού και ποια είναι η ιστορία της;

Πόσους μπορεί να χωράει μια σχέση αγάπης;

Έχει ο καιρός γυρίσματα και για της αγάπης τα γινάτια ή μήπως παίζει τα δικά της παιχνίδια σε όσους την αρνήθηκαν;