e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Στις 17-11-2023 ημέρα απεργίας και κινητοποιήσεων για τα «ατυχήματα» που κοστίζουν ζωές και σωματική ακεραιότητα εργαζομένων στους Δήμους, είχαμε άλλο ένα στο δήμο μας. Ήταν το τρίτο ατύχημα από την παραμονή των Χριστουγέννων με παθόντα εργάτη/τρια καθαριότητας, και τα τρία μετά από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε απορριμματοφόρο.  Τα δύο προηγούμενα στο Δήμο Σαρωνικού και στο Δήμο Ξυλοκάστρου είχαν τραγική κατάληξη με βαρύ ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου και επί τόπου τον θάνατο μιας – ανασφάλιστης μάλιστα- εργαζόμενης αντίστοιχα. Στο Γαλάτσι ευτυχώς δεν είχαμε τραγική κατάληξη, αλλά και πάλι είχαμε τραυματισμό μιας εργαζόμενης.

 

Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα είχαμε στο χώρο των ΟΤΑ 64 θανατηφόρα ατυχήματα και 102 περιπτώσεις βαριά τραυματισμένων και ακρωτηριασμένων εργαζομένων κύρια στο χώρο της καθαριότητας.

 

Εδώ και 12 χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

 

Εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωριακή εργασία, νυχτερινά, αργίες… Ελαστικές σχέσεις εργασίας με εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς, συχνά αλλότρια καθήκοντα, ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), πεπαλαιωμένα οχήματα είναι μερικές από τις αιτίες των εργατικών αυτών «ατυχημάτων». Έρχονται τώρα να προστεθούν τα επαναλαμβανόμενα «τροχαία» που δείχνουν ανάγλυφα πόσους παράγοντες θανάσιμου κινδύνου έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι που «κρέμονται» πίσω από τα απορριμματοφόρα, πολλές φορές τελείως ανυπεράσπιστοι.

 

Την ίδια στιγμή στους σχεδιασμούς τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής, η κατάργηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Βαριών & Ανθυγιεινών καθώς και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποτελούν αντεργατικά μέτρα «σε εκκρεμότητα» και αν κάτι τους έχει φρενάρει μέχρι σήμερα είναι μόνο οι αντιδράσεις και οι αγώνες των εργαζομένων.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων μέσω της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, απ’ ευθείας αναθέσεις, σύσταση «αναπτυξιακών οργανισμών των ΟΤΑ», συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να μετατραπούν οι Δήμοι σε Ανώνυμες Εταιρείες που θα λειτουργούν με τέτοια κριτήρια.

 

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο ήταν καινούργιο, το ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη φορούσε τα κατάλληλα παπούτσια που είχαν παρασχεθεί από την υπηρεσία από την προμήθεια ΜΑΠ, αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που αποτιμά και σε χρήμα – και όχι αποκλειστικά σε είδος-  τα ΜΑΠ.

 

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η υποχρεωτική προμήθεια με επαρκή ΜΑΠ μαζί με όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είναι καθοριστικά για την πρόληψη και αποτροπή τραυματισμών και απωλειών ζωής.

 

Ταυτόχρονα τα πρόσφατα «ατυχήματα», «χτυπούν καμπάνες» στους αρμόδιους για πάγια καθιέρωση – και με  νομοθετική κατοχύρωση- χρήσης, επιπλέον, των απαραίτητων για την οδική ασφάλεια μέσων κινούμενης οδικής σήμανσης του εξοπλισμού και προστασίας των εργαζομένων που νύχτα και πρώτες πρωινές ώρες μέσα στο σκοτάδι, εκτελούν το τόσο επικίνδυνο έργο της περισυλλογής απορριμμάτων σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και εθνικές οδούς.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή προβάλλοντας και διεκδικώντας τα σχετικά – απολύτως αναγκαία  – μέτρα.

Γαλάτσι 18/1/2023

 

 

 

 

 

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

 

 Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ. Το κάλεσμα και η επιδίωξη των Κομματικών Οργανώσεων είναι ένα:

Όλοι μαζικά στους αγώνες και πλατιά συζήτηση για δυνατό ΚΚΕ παντού. Δεν υπάρχει ώρα για αναμονή «λύσεων» από τα πάνω, αλλά χρειάζεται οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους, δυναμώνοντας τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

 

Στο Γαλάτσι, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης διοργανώνουν τις παρακάτω περιοδείες:

Πέμπτη 19 Γενάρη

§  Στις 12.00 π.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Δευτέρα 23 Γενάρη

§  Στις 9.00 π.μ., στο γκαράζ των απορριματοφόρων του Δήμου Γαλατσίου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

 

Τρίτη 24 Γενάρη

§  Στις 11.00 π.μ., στον δημοτικό παιδικό σταθμό Β' και στον βρεφονηπιακό σταθμό Ζ', με επικεφαλής την Ανθή Σύψα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Τετάρτη 25 Γενάρη

§  Στις 8.00 π.μ., στο ΙΚΑ Γαλατσίου, με επικεφαλής την Δώρα Τζογάνη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

 

Πέμπτη 26 Γενάρη

§  Στις 11.00 π.μ., στον δημοτικό παιδικό σταθμό Γ' και στον βρεφονηπιακό σταθμό Η', με επικεφαλής την Ανθή Σύψα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Παρασκευή 27 Γενάρη

§  Στις 10.00 π.μ., στα εμπορικά μαγαζιά της Βεΐκου, με επικεφαλής την Λάουρα Πετρικόλα, στέλεχος του ΚΚΕ.

 

 

 

Με ανακοίνωση ,σχετικά με την εμπρηστική ενέργεια σε εργοτάξιο του Μετρό στο Γαλάτσι, η Δημοτική ΣύμβουλοςΑγγέλικα Σαπουνά και η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι από κοινού", ζητούν από την Δημοτική Αρχή να απαιτήσει από την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της,για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος χώρου 

Σχετικά με την εμπρηστική ενέργεια στο εργοτάξιο του Μετρό στο Γαλάτσι

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού», η επικεφαλής δημοτική σύμβουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο του Μετρό στη λεωφόρο Βεϊκου 98, ύστερα από δημοσιεύματα δημοσιογραφικών ιστοσελίδων που ανέφεραν απόπειρα εμπρησμού στο σημείο αυτό με εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από την Πυροσβεστική, κατόπιν ειδοποίησης του φύλακα του εργοταξίου.

Η απουσία επαρκών μέτρων προφύλαξης, τόσο του εργοταξίου, των μηχανημάτων και του περιβάλλοντος χώρου, όσο και του ενός -και μόνον- εργαζόμενου ως φύλακα που έχει την ευθύνη της επιτήρησης του χώρου, σε κάθε βάρδια, εκ μέρους της εταιρείας κατασκευής του μετρό στο Γαλάτσι, χωρίς ούτε καν ένα κουβούκλιο για να κάθεται και να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και για να δίνει το σήμα ότι εδώ είναι φυλασσόμενος χώρος εργασίας, μας εξέπληξε δυσάρεστα.

Και ναι μεν σήμερα τα ξημερώματα, ο βραδινός φύλακας αντελήφθη εγκαίρως την εμπρηστική απόπειρα και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Τι θα γινόταν, όμως, αν δεν είχε προλάβει, αν είχε δεχτεί επίθεση ή είχε τραυματιστεί ο ίδιος, αν η έκρηξη ήταν ισχυρή, αν σπίθες είχαν εκτραπεί προς το δάσος που είναι δίπλα στο εργοτάξιο, αν … μια σειρά από υποθέσεις όχι αβάσιμες, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικές;

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίο η δημοτική αρχή να προβεί άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

• Να απαιτήσει από την εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, του περιβάλλοντος χώρου και φυσικά και του έργου καθ’ εαυτού.

• Να ενημερωθεί αρμοδίως και να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους, για ποιον λόγο τη διερεύνηση του συμβάντος ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναδημοσιεύεται σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

Με την ελπίδα τα ανησυχητικά συμβάντα τέτοιου τύπου να μην πυκνώσουν τη νέα χρονιά, ευχόμαστε υγεία, προκοπή και αισιόδοξα μηνύματα για το 2023, σε όλες και όλους τις/τους συνδημότισσες/ες της πόλης μας!

 

Γαλάτσι Από Κοινού 1 Ιανουαρίου 2023

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»

Αγγέλικα Σαπουνά