e-Galatsi

σερφάροντας στο ΓαλάτσιΠΡΟΣ:   ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σε συνέχεια  επιστολής  του φορέα μας (Α.Π. 10628/28.3.24) που  για δεύτερη φορά  δεν έτυχε δίκαιης μεταχείρισης και  σεβασμού, το Διοικητικό Συμβούλιό μας  αποφάσισε να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω :

                                               Ο  Φορέας μας

Α. Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, επί 23 έτη, τηρώντας τη δεοντολογία, τη νομιμότητα και στο πλαίσιο του καταστατικού της, προσπαθεί για την ποιότητα ζωής των πολιτών στο Γαλάτσι και την ευρύτερη περιοχή.

Β. Ουδέποτε άσκησε πολιτική εντυπώσεων για να επηρεάσει τα πράγματα.                                    
Η κοινωνική διείσδυση και αποδοχή που   έχει  στην  τοπική κοινωνία,  οφείλεται στη συλλογική – δημοκρατική λειτουργία της, στις θέσεις που με συνέπεια  υποστηρίζει και  στις παρεμβάσεις  που πραγματοποιεί  για τα  δομικά προβλήματα της πόλης - περιοχής (Περιαστικό  Δάσος – ΠΑΛΑΙ -ΑΛΣΟΣ - ΜΕΤΡΟ - λειτουργία πόλης – προστασία κοινωφελών – κοινόχρηστων χώρων στο Γαλάτσι, στην Έ Δημοτική  Κοινότητα, στην Α. Κυψέλη  κ.λ.π.). Τούτο, πέραν των τομέων του πολιτισμού και του Περιβάλλοντος  όπου  αναπτύσσει  δραστηριότητα. 

 Γ. Στα χρόνια λειτουργίας του, ο φορέας μας, έχει σημειώσει ότι ενώ  δεν υπήρξε Δημοτική αρχή που να μην διακήρυξε «έργα και προσπάθειες»   που θα  βελτίωναν τη ζωή των κατοίκων (κάποιοι επέμεναν ότι θα άλλαζαν την εικόνα της πόλης) εν τούτοις, παρά την ωρίμανση  κάποιων έργων, όπου η  συνεισφορά  φορέων και πολιτών  ήταν ουσιώδης,  π.χ. «ΚΑΜΙΝΙ», τα πράγματα στην πόλη σημείωναν συνεχόμενη καθίζηση.                                                                                                                                               Τα όποια έργα έχουν γίνει, είναι αναντίστοιχα  προς τις ανάγκες των πολιτών και  κυρίως προς  τις δυνατότητες  που οι Διοικήσεις του Δήμου  δεν αξιοποίησαν (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΠΑΛΑΙ – ΜΕΤΡΟ). Το βιβλίο του σπουδαίου συμπολίτη Ν. Χατζούδη,... διδάσκει.

 

Επί της επιστολής ( Α.Π.  10628/28.3.24 )

Tο Διοικητικό Συμβούλιό μας επιθυμεί να σταθεί ιδιαίτερα στην επιστολή αυτή .                                                                            

Α. Άπτεται της σοβαρότητας, του Δημοτικού Συμβουλίου και των «θεσμικών» η υποχρέωση  να σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει.  Γιατί   αποτελεί πραγματικότητα ότι το Δ.Σ., σε συνεχόμενες συνεδριάσεις, έχει συμφωνήσει  και αποφασίσει,  συγκεκριμένες ενέργειες,  μετά τη γνωστοποίηση  των αποφάσεων  της επιτροπής  που έκρινε  τις ενστάσεις των  «κληρονόμων» κατά των Δασικών χαρτών  που, ναι μεν  απέρριψε τις ενστάσεις τους, χαρακτήρισε, όμως, επιλεγμένα από αυτούς, τμήματα δάσους ως  «χορτολιβαδικά». 

Β. Μόνον άσχετοι δεν αντιλαμβάνονται τι προσφέρει στους  «κληρονόμους» και τι  εμπερικλείει αυτός ο χαρακτηρισμός  για τα συγκεκριμένα τμήματα δάσους  που παλαιόθεν, αλλά και  πρόσφατα (απόφαση Νομάρχη Αθηνών Νο 1147/10.10.94), είναι  δασικά – αναδασωτέα. Η απουσία συστοιχίας δένδρων δεν  αναιρεί τον προστατευτικό αυτό  χαρακτήρα.                                    
Στερείται ρεαλισμού η   θεώρηση ότι η ευθύνη του Δήμου περιορίζεται μόνον  στην παρακολούθηση των  επόμενων κινήσεων των «κληρονόμων» που διαθέτουν ισχυρές νομικές και «άλλες» δυνατότητες  (μέχρι  προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -Στρασβούργο), κι  ότι  θα αφορούν αποκλειστικά  στις  συγκεκριμένες αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής.

Γ. Η συνεκτίμηση της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής  (ιδιώτες στα δάση, τεκμήριο κυριότητος κ.λ.π.), όπως και  των αρνητικών αποφάσεων των Δικαστηρίων (μεταξύ αυτών του Α.Π.  και δυστυχώς, του ΣτΕ), αλλά και της ισχυρής νομικής   δυνατότητας  των «κληρονόμων», δεδομένου ότι «τα λεφτά είναι πολλά»  και, τέλος, η ασθενική μέχρι αδιάφορη στάση της  πολιτείας,  οδηγεί στην εκτίμηση ότι  συγκεκριμένα συμφέροντα «βλέπουν» χρυσοφόρα επενδυτική ευκαιρία (Το  Ψυχικό – Φιλοθέη γειτνιάζουν) και τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που δεν αντιμετωπίζονται  με  επιδέξιες κινήσεις – επαφές  παραγόντων της πόλης  με υπουργούς  και παράγοντες. 

Δ. Εδραία είναι η πεποίθησή μας ότι  η μη ενημερωμένη  τοπική κοινωνία (αδιάφορη και εφησυχάζουσα) με μπροστάρη  τον Δήμαρχο, τις Δημοτικές κινήσεις, τους φορείς, τους πολίτες, οφείλει, στο όνομα των παιδιών – εγγονιών της, να  υπερασπίσει  τον θεσπισμένο, με αγώνες,  χαρακτήρα της περιοχής. Ζητάμε να υλοποιηθεί επιτέλους η συμφωνημένη σύσταση σταθερής  νομικής  βάσης στον Δήμο  η οποία  θα  είναι «εφ όλης της ύλης», δηλαδή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει  σε όλες τις επόμενες ενέργειες των «κληρονόμων» που δεν θα  περιοριστούν μόνον   στην απόρριψη  των ενστάσεών τους, αλλά θα εκτείνονται  σε όλους τους βαθμούς  της δικαιοσύνης, και στις Διάσπαρτες αρχές (Δημόσιες – Δασικές -Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Α/θμιες –Β/θμιες επιτροπές  δασικών αμφισβητήσεων....) όπου με επίκληση του χορτολιβαδικού θα επιδιώξουν  χαρακτηρισμό  που θα οδηγεί  σε οικοδομική άδεια. 
Η ΔΡΑΣΗ   θεωρεί σκόπιμο  να υπογραμμίσει την  κινητοποίηση που  απαιτήθηκε (Κίνημα πόλης,  Δήμος - (Χρ. Γκουβέτσου), Υπ. Πολιτισμού (Διευθύνσεις), αρχαιολόγοι... ) για να υποχρεωθεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ  να ανακαλέσει εκδοθείσα  Νο 7/14.10.08  οικοδομική άδεια εργασιών στο ΠΑΛΑΙ που αν  «πέρναγε», σήμερα θα ήταν εμπορικό κέντρο  της κοινοπραξίας 
Sonae Sierra -Ακροπόλ Χαραγκιώνης. 

Ε. Μπροστά στον διαγραφόμενο κίνδυνο της απώλειας του δάσους και για την αφύπνιση της κοινωνίας  ο ρόλος, η στάση,  Δήμαρχου και Δ.Σ.  είναι καθοριστικός. Ορισμένες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παραγόντων αποδεικνύονται   ιστορικές. Δεν αρκεί σήμερα να   μιλάμε  για «έλλειψη οράματος» του Β. Παπαδιονυσίου (μεγάλη προσωπικότητα) αλλά  να παραδειγματιζόμαστε ανάλογα. 

ΣΤ.  Τέλος, χρήσιμο  είναι για τη Δημοτική πολιτική, να μην ξεχνάμε ότι το  όραμα (παρ΄ ολίγον πραγματικότητα) του ΠΑΛΑΙ ήταν ο αναπροσανατολισμός της αδιέξοδης πόλης και ΠΑΛΑΙ  «κυψέλη αθλητισμού – πολιτισμού για τη νεολαία  της πόλης – περιοχής» (τώρα παρκαρισμένη  στις καφετέριες).  Όμως, η συμβιβαστική πολιτική  (βελούδινες καταλήψεις κ.λ.π.) κατέληξε το   95% της εγκατάστασης να   ανήκει,  σε  ιδιώτες (πέντε  εταιρείες), ο δε Δήμος να έχει στη διάθεσή του μόνον  το  5%  και να ασκεί  καθήκοντα...  διαχειριστή!

 

Ο Πρόεδρος                                                             Η     Γραμματέας                                                                                                                  

Ζάκης Πέτρος                                                Χριστοθανοπούλου Σταυρούλα

 

 

                                                                                                                                                                                                                         Γαλάτσι 7 Ιουνίου  2024                                                

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΤΟΝ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΖΩΗΣ

ΗΡΑΣ 16   -  111 46 ΓΑΛΑΤΣΙ   - τηλ. 210 2222839  -ΑΦΜ 999797049 –Δ.Ο.Υ. ΙΓ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                                      

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου μαζί με το στούντιο πολυχώρος 11147 στο Γαλάτσι.

Οι μπάντες που θα συμμετέχουν είναι οι εξής:

Pirates city, N’ Cheezed, Desert Monks, Godsleep, Scumbath

Το live θα ξεκινήσει αυστηρά στην ώρα του και θα τελειώσει στις 12:00.

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους, δημιουργούμε εστίες αγώνα και στήνουμε τις δικές μας γιορτές έκφρασης και αλληλεγγύης. Το πάρκο Ηνιόχου ήταν και θα παραμείνει χώρος πρασίνου.

 

Συνέλευση της Πρωτοβουλίας 

Καλούμε την Τετάρτη 12/6 στις 18.30 στο Πάρκο Ηνιόχου συνέλευση για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα μας για την υπεράσπιση του πάρκου.

Ούτε να το σκέφτεστε το πάρκινγκ δεν θα γίνει!

Να τους κόψουμε την φόρα προτού μας κόψουνε τα δέντρα.

 

 

Παρέμβαση της πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 28 Μαίου

Την Τρίτη 28 Μαίου πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στο Δημαρχείο Γαλατσίου. Φυσικά η μέρα που κάθε μήνα γίνεται το Δ.Σ δεν είναι αυτή αλλά τεχνηέντως αλλάχτηκε από την Δευτέρα με σκοπό φυσικά να μην συμπέσει με την πορεία που είχε προγραμματίσει η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου την ίδια ημέρα με τελικό προορισμό το Δημαρχείο.

Εφόσον λοιπόν ο Δήμαρχος Γ. Μαρκόπουλος επιδίωξε σκόπιμα να αποφύγει τους κατοίκους της περιοχής αποφασίσαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας και να τους επισκεφτούμε την Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση για την υπεράσπιση του πάρκου.

Δεκάδες κάτοικοι κάναμε ξεκάθαρο πως το πάρκο Ηνιόχου ήταν και θα παραμείνει χώρος πρασίνου. Ένα πάρκο που με κόπο και χρόνο οι ίδιοι οι κάτοικοι του Γαλατσίου μετέτρεψαν σε ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή μας. Με αγώνες και διεκδικήσεις υπερασπιστήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες τον δημόσιο και πράσινο χαρακτήρα του χώρου αυτού και με τον ίδιο τρόπο θα σταματήσουμε τα σχέδια που έχει ο δήμαρχος Γαλατσίου για μετατροπή του σε υπόγειο πάρκινγκ.

Να τους κόψουμε την φόρα προτού μας κόψουνε τα δέντρα.

Το πάρκο Ηνιόχου πράσινο θα μείνει, ούτε να το σκέφτεστε το πάρκινγκ δεν θα γίνει.

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου

Στην όγδοη μέρα του απεργιακού αγώνα τους βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό της εταιρείας «ΑΒΑΞ» διαψεύδοντας τις διαρροές που ξεκίνησαν από τις πρώτες μέρες της απεργίας τους, ότι σε 2-3 μέρες θα «σπάσουν» και θα γυρίσουν στις δουλειές με «σκυμμένα κεφάλια».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε ένα από τα εργοτάξια του Μετρό στο Γαλάτσι. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου. Ακολούθησε πορεία μέχρι το δημαρχείο όπου έγινε νέα συγκέντρωση και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο.

Στη συγκέντρωση ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο μιλώντας στους απεργούς τόνισε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας με την ίδια δύναμη». Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Άννα Αναστασοπούλου, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τον Αλέξανδρο Βαλσάμη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο. Η Αννα Αναστασοπούλου τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τον αγώνα τους και ότι και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο προωθούν τα ζητήματα που διεκδικούν. Ο Αλέξανδρος Βαλσάμος επισήμανε ότι «ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Και εμάς τελειώνει ο μισθός στις 20 μέρες. Έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα».

Στη συνάντηση ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι η απεργία τους έχει «νεκρώσει» τα εργοτάξια και παραδέχθηκε ότι χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Επισήμανε ότι είναι ένα έργο που θα αλλάξει την ταυτότητα της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι ο δήμος θα προσφέρει ό,τι βοήθεια του ζητηθεί. Στη συνάντηση παρενέβη και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, προτείνοντας να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο οικονομικής στήριξης του αγώνα των εργαζομένων.

Μετά τη συνάντηση ο Βασίλης Κλουβάτος ενημέρωσε όσους εργαζόμενους δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση τονίζοντας πως οι «πόρτες» ανοίγουν χάρη στην μαζική παρουσία και κινητοποίηση των εργαζομένων. Ακόμα ο Γιώργος Αδαμόπουλος, μηχανικός στο έργο, τόνισε πως διαψεύσθηκαν όσοι διέρρεαν πως η απεργία θα λήξει σε δύο - τρεις μέρες και πως υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει αν δεν πάρουν έγγραφες απαντήσεις από την εργοδοσία

 

ΠΗΓΗ 902.gr