e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Τελικά ,μετά από διαβουλεύσεις και πολύ  παρασκήνιο, η ομιλία του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαϊου , στο  Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου(ΠΑΛΑΙ).[1*]

Για τον χώρο της εκδήλωσης-φιέστας, είχε ακουστεί και το ΣΕΦ, για το οποίο όμως δεν συμφωνούσε η αλβανική πλευρά, που είχε εκφράσει την "απειλή", να πραγματοποιήσει την ομιλία στην πλατεία Συντάγματος.

Τελικά επιλέχθηκε το Γαλάτσι  και την 
 άδεια για τη συγκέντρωση έδωσε η  Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου(ΕΤΑΔ) , με τη συμφωνία να κλείνεται  από τον ιδιώτη του Christmas Theater, που διαχειρίζεται τις μέρος των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Μια συμφωνία που σίγουρα δεν ικανοποιεί τον δήµαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν πληροφορήθηκε τις διαπραγματεύσεις  του ιδιώτη επιχειρηµατία με την αλβανική πλευρά, είχε αντιδράσει και είχε ζητήσει από τον επιχειρηµατία να παγώσει τις όποιες συζητήσεις,

Όπως όμως φαίνεται , με άνωθεν εντολή, παρακάμφθηκε ο Δήμαρχος Μαρκόπουλος, και μπήκε στο παιχνίδι η ΕΤΑΔ, η οποία έδωσε και την σχετική άδεια.

 

 [1*] Σύμφωνα με ρεπορτάζ  της εκπομπής "Live News"  του MEGA

 

 

 

Ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου ή Ομορφοκκλησιά όπως είναι γνωστός, λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του, εφέτος γιορτάζει την Δευτέρα  23 Μαϊου  

Η Ομορφοκκλησιά παραμένει κλειστή όλο το χρόνο εκτός από την ημέρα που γιορτάζει ο Αγ. Γεώργιος. 
Εφέτος για όσους θέλουν να την επισκεφτούν, θα είναι ανοιχτή την Κυριακή του Πάσχα, από τις 18:00 έως τις 21:00 και την Δευτέρα από τις 7:30 έως τις 21:00

Συγκεκριμένα σήμερα Kυριακή στις 18:00, θα τελεστεί στον Βυζαντινό Ναό ο Εσπερινός και στις 20:30 θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του Αγ. Γεωργίου, ενώ  αύριο Δευτέρα 6 Μαϊου , ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το πρωί, στις 07:30  θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 7:00 ο Εσπερινός.

Λίγα λόγια για την Ομορφοκκλησιά

Η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου (Σταυροειδής εγγεγραμμένος, τέλη 12ου αιώνα), η οποία είναι χτισμένη με τα υλικά πρωτοχριστιανικού ναού, η εκκλησιά στης οποίας την τοιχοποιία κάποιες λίθοι, θραύσματα και σπαράγματα είναι μέλη αρχαιοελληνικού κτιρίου, που λεηλατημένο κείτεται δίπλα! Γύρω από τον ναό εξάλλου, έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου υπήρχε και το αρχαίο νεκροταφείο του αρχαίου Δήμου Βατής. Ο Δήμος Βατής ανήκε στην Αιγηίδα φυλή περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Άστεως γύρω από τα αφιλόξενα τότε Τουρκοβούνια .

Ο ναός βρίσκεται στο Γαλάτσι, στη λεωφόρο Βεΐκου. Είναι γνωστός με την ονομασία Ομορφοκκλησιά λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του. 



 

Πρόκειται για έναν δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά. Έτσι, στην ανατολική της όψη προβάλλουν δύο αψίδες, των Ιερών του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου. Ο τρούλος του ναού είναι αθηναϊκός και το σύστημα τοιχοδομίας πλινθοπερίκλειστο.

Ο Ορλάνδος χρονολόγησε το μνημείο στο τρίτο τέταρτο του 12ου αι., ακριβώς όπως και ο Megaw το 1931. Ο καθηγητής Μπούρας το τοποθετεί στον ίδιο αιώνα, με μια οψιμότερη απόκλιση, που ίσως δικαιολογεί τα νεοφανή δυτικά στοιχεία επίδρασης που εμφανίζονται τόσο στο παρεκκλήσιο όσο και στον κυρίως ναό. Θεωρεί δε ότι ο κυρίως ναός είναι σύγχρονος με το παρεκκλήσιο.

Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες, εξαιρετικό δείγμα τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες καλύπτουν με αρμονική πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Βέβαια, ο χρόνος, οι βαρβαρότητες των ανθρώπων, αλλά και ο φανατισμός των αλλόδοξων έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος τους, ιδιαίτερα στα χαμηλά και ευκολότερα προσβάσιμα μέρη. Το ίδιο σημαντικό για τις τοιχογραφίες του είναι και το παρεκκλήσιο.

Μερικές από τις τοιχογραφίες είναι: στο νάρθηκα του ναού, όπου διακρίνονται σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται η εκκλησία. Στον κυρίως ναό, άγιοι, ασκητές, οι κορυφαίοι των Αποστόλων Πέτρος και Παύλος, Ιεράρχες, η Παναγία με αρχαγγέλους, ο Παλαιός των Ημερών, ο Ματθαίος από τους ευαγγελιστές (ο μόνος που διατηρείται άθικτος), Προφήτες, και βέβαια ο Παντοκράτωρ του τρούλου. Ο κομψός ναός του Αγ. Γεωργίου κατέστη γνωστός όχι μόνο στον χώρο των βυζαντινολόγων αλλά και των ζωγράφων, κυρίως από την παράσταση στον τρούλο του Παντοκράτορα, που διασώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά τις κακουχίες που υπέστη στη διαδρομή των αιώνων.

 

Ο Φώτης Κόντογλου, αντιγράφει, σε αρκετούς Ναούς που αγιογραφεί, τη μορφή του και είναι αυτή η μορφή που προτείνει στο βιβλίο του ΕΚΦΡΑΣΗ, ως κατ' εξοχήν αποδίδουσα τον Παντοκράτορα. Προφανώς, έργο περίφημου ζωγράφου της εποχής, έχει, κατά παράδοξο τρόπο εκπληκτικές ομοιότητες με ένα έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως ΕΙ Greco - προσωνύμιο της διαβίωσης και της καλλιτεχνικής του καριέρας στο Τολέδο της Ισπανίας. Πρόκειται για τον πίνακα "ο Ιππότης με το ξίφος" καθώς επίσης και άλλα έργα του κρητικού στην καταγωγή ζωγράφου (1541-1614). Επισημαίνονται τα κοινά εικονογραφικά στοιχεία των δύο παραστάσεων και γίνεται διερεύνηση κατά πόσον οι ομοιότητες αυτών έχουν κοινή προέλευση - δηλ. απ' τον κορμό της Βυζαντινής εικονογραφίας. Ακόμα, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά για μια πιθανή άφιξη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στην Ομορφοκκλησιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού της μετανάστευσης του από την Κρήτη στη Βενετία - και ακολούθως στην Ισπανία - το καλοκαίρι του 1566 ή την άνοιξη του 1567.

 

Ακόμα, στον κυρίως ναό αναπτύσσονται συνθέσεις όπως η Μεταμόρφωση, η Έγερση του Λαζάρου, η Βαϊοφόρος κ.ά. Συνθέσεις ωστόσο υπάρχουν και στο παρεκκλήσιο, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Φιλοξενία του Αβραάμ ή ο Αναπεσών κ.ά.

Και τα τρία μέρη της Ομορφοκκλησιάς (νάρθηκας, ναός και παρεκκλήσιο) έχουν ζωγραφιστεί από ομάδες ζωγράφων που η καθεμιά ερμηνεύει στα μέτρα της ρεύματα της μεγάλης σύγχρονης τέχνης. 

 

"Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει η Όμορφη Εκκλησιά είναι η απόδειξη, ότι στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, η μεγάλη τέχνη έβρισκε δρόμους να φθάσει και σε ταπεινές επαρχίες, όπου υπήρχαν άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να την υιοθετήσουν...είναι σημάδια κάποιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ευρωστίας και αναγέννησης που καλλιεργείτο - αυτό είναι το σημαντικότερο - όχι από τους μεγάλους άρχοντες, εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς, αλλά από τον απλό λαό..."

 

ΠΗΓΗ:Δήμος Γαλατσίου

 

Δείτε εδώ(http://www.byzantineathens.com)  περισσότερες πληροφορίες ,φωτογραφίες και  αγιογραφίες του ναού 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενημέρωση για το Πάρκο Ηνιόχου από  μέλος  της "Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου"  στην εκπομπή «Μεσημβρινή Ενημέρωση» του Ρ/Σ Αθήνα 9.84 στις 24 Απρίλιου και παρέμβαση του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, ο οποίος είπε, ότι το θέμα αυτό ήρθε στην  επικαιρότητα,  για να δημιουργηθεί μια αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή

Μια απάντηση στα παραμύθια τους…

«Κάποιοι έχουν ανακαλύψει το συγκεκριμένο θέμα για να έχουν μια αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή….» δηλώνει ο Δήμαρχος Γαλατσίου σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή.

Και, περιγράφοντας αναλυτικά το σχέδιό του για μετατροπή του πάρκου Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ, ισχυρίζεται πως … δεν τίθεται τέτοιο θέμα

Είναι ο τρίτος κατά σειρά Δήμαρχος που μεθοδεύει την παράδοση του πάρκου στο τσιμέντο και τα κέρδη των εργολάβων. Τώρα, στην αναμπουμπούλα, που ασύδοτοι ξεκοιλιάζουν το Γαλάτσι και καταπίνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, κάθε δέντρο και δεντράκι, με το Δήμο να παρακολουθεί αμέτοχος.

Θέλουμε να «θυμίσουμε» στο Δήμαρχο:

Καμία υπόγεια κατασκευή δεν αντέχει στατικά τα 3-4 μέτρα βρεγμένο χώμα που χρειάζονται τα ψηλόκορμα δέντρα για να ριζώσουν και ν’ αναπτυχθούν. Ούτε καν γκαζόν δεν αντέχει, γιατί κι αυτό χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Μονάχα ζαρντινιέρες και λουλουδάκια. Οι «υποσχέσεις» πως πάνω απ’ το πάρκινγκ θα γίνει πλατεία με δέντρα και … παιδική χαρά, είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.

Ακόμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αναφέρουν πως:

§  Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου είναι το εντελώς απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό και η διατήρησή τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία της ποιότητας ζωής στην πόλη.

§  Χώρος χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου-πλατείας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σαν υπόγειος χώρος στάθμευσης, γιατί αυτό περιορίζει ουσιωδώς την κύρια χρήση του και εμποδίζει την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό. Αντίθετα, η αυξημένη κίνηση οχημάτων που προκαλεί, αναιρεί τη βασική πολεοδομική λειτουργία του χώρου πρασίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε ο Δήμος επί Τσίρου, δηλ. 15 χρόνια πριν, στο πάρκινγκ θα μπαινοβγαίνουν 400 αυτοκίνητα την ώρα. Φαντάσου το θόρυβο, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, και κυρίως το καυσαέριο! Ποιος/ποια θα καθίσει σε τέτοια πλατεία και ποιος/ποια θα πάει το παιδάκι του/της να παίξει σε τέτοιο περιβάλλον; Και πόσο θ’ αντέξουν σ’ αυτή τη χαβούζα οι περίοικοι που πρέπει από τώρα να ψάξουν πού θα μετακομίσουν; Και αν λοιπόν κάποιοι ισχυριστούν πως η μελέτη είναι παλιά και οι αριθμοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα να τονίσουμε πως τα πράγματα από τότε έχουν γίνει χειρότερα. Ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα το 2007 αντιστοιχούσαν 480 αυτοκίνητα ενώ το 2023 περισσότερα από 510.

Ισχυρίζεται ο Γ. Μαρκόπουλος  ότι το παρκινγκ θα είναι δημοτικό και δωρεάν και ότι οι περίοικοι θ’ απαλλαγούν απ’ το χαράτσι της απαλλοτρίωσης. Καλό θα ήταν να σταματήσει να εμπαίζει αυτούς που καλούνται να πληρώσουν, μιας κι ο ίδιος ξέρει καλύτερα απ’ όλους πως τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.

Δεν είμαστ’ εμείς λοιπόν που επιλέγουμε την αντιπαράθεση με το Δήμαρχο. Εκείνος επιλέγει μια ακόμα επίθεση στην ήδη εξαιρετικά υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής μας, για την οποία και ο ίδιος ευθύνεται.

Εμείς επιλέγουμε να υπερασπιστούμε ΞΑΝΑ το πάρκο Ηνιόχου: το δημόσιο και πράσινο χαρακτήρα του, ενάντια στα κέρδη των εργολάβων και των επιχειρηματιών εις βάρος της φύσης και της ζωής μας.

Παίρνουμε συλλογικά την κατάσταση στα χέρια μας.

Απρίλιος 2024

"Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου"

 

Ακολουθεί ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή «Μεσημβρινή Ενημέρωση» του Ρ/Σ Αθήνα 9.84 στις 24 Απρίλιου, οπού έκανε ενημέρωση για το θέμα του πάρκου μέλος της Πρωτοβουλίας για το πάρκο Ηνιόχου και καλέστηκε από τον Ρ/Σ να τοποθετηθεί και ο Δήμαρχος Μαρκόπουλος.(στο  53:45)