Εργασίες φροντίδας και καθαρισμού του πάρκου Hνιόχου έγιναν την Κυριακή 28/4 από ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του πάρκου.
Το κάλεσμα ευαισθητοποίησε πολλούς κατοίκους από όλες τις γειτονιές του Δήμου Γαλατσίου.
Με χλοοκοπτικό, τσουγκράνες, τσάπες, σακούλες, σκούπες, λάστιχα κ.α, κόπηκαν και μαζεύτηκαν τα ξερόχορτα, πετάχτηκαν όλα τα σκουπίδια, κλαδευτήκαν και ποτιστήκαν τα δέντρα και τα φυτά οπού οι ίδιοι οι κάτοικοι φυτέψανε όλα αυτά τα χρόνια μετατρέποντας σταδιακά ένα άδειο χώρο σε καταπράσινο πάρκο ενώ ο Δήμος Γαλατσίου διαρκώς έγειρε ζήτημα δημιουργίας πάρκινγκ. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα επί δημάρχου Γ. Μαρκόπουλου.
Συνεχίζουμε δυναμικά και συλλογικά να φροντίζουμε, να οικειοποιούμαστε και να υπερασπιζόμαστε το πάρκο και να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης και αλλαγής χρήσης του χώρου.
Καλούμε την Τετάρτη 8/5 στις 18.00 σε συνέλευση και την Δευτέρα 27/5 στις 18.00 σε συγκέντρωση και πορεία στο πάρκο.
"Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου"
Tην Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11μμ καθαρίζουμε συλλογικά το πάρκο μας.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο κείμενο μας “Το πάρκο δεν ποτίζεται, οι φθορές σε δέντρα, σε παγκάκια και τραπέζια δεν αποκαθίστανται, καθαρίζεται σπάνια, ενώ δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Άραγε αυτή την εικόνα θέλει ο δήμος Γαλατσίου για ένα πάρκο που καθημερινά επισκέπτονται νεολαία, οικογένειες και παρέες;”
Εμείς λοιπόν απαντάμε πως δεν θέλουμε αυτή την εικόνα και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του χώρου θα μας βρει αντιμέτωπους.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δρούμε συλλογικά.
Το πάρκο θα παραμείνει πάρκο και μάλιστα όπως ακριβώς το μάθαμε από τους κατοίκους της περιοχής που το φροντίζανε και το δημιουργήσανε.
Καθαρό και ελεύθερο για όλους. Ένα χώρο δημιουργίας και αναψυχής.
Ερχόμαστε με γάντια, σκούπες, τσουγκράνες, σακούλες απορριμμάτων και ότι άλλο θεωρεί χρήσιμο κάποιος/α για την εργασία.
Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή στις 11:00
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, που τον τελευταίο χρόνο έχει μετατρέψει ήδη 5 ελεύθερους χώρους σε πάρκινγκ, εξέφρασε για άλλη μια φορά σε ραδιοφωνικό σταθμό την πρόθεσή του να μετατρέψει και το πάρκο Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, λανθασμένα ανέφερε ότι η παρούσα έκταση, που απαλλοτριώθηκε το 2003, έχει χαρακτηριστεί εξαρχής ως υπόγειος χώρος στάθμευσης.
Αυτό είναι ψευδές και φανερώνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις του δημάρχου να το μετατρέψει από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου σε κάτι τελείως διαφορετικό έπειτα από μια 30ετία σχεδόν. Με την έναρξη των εργασιών του μετρό, που θα ολοκληρωθούν σε τουλάχιστον μια δεκαετία, έχουν θυσιαστεί πέντε πλατείες, δύο παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο περίπατος προς το Άλσος Βεΐκου. Ταυτόχρονα ο Δήμος Γαλατσίου έρχεται να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας, το πάρκο Ηνιόχου. Το μοναδικό με δέντρα υψηλής βλάστησης, δίχως τσιμέντο, γεμάτο χώμα και πράσινο. Μια όαση στη γειτονιά μας για όλο τον χρόνο. Και μάλιστα την ώρα που σημαίνουν καμπάνες και καμπανάκια για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στα Τουρκοβούνια του Γαλατσίου με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές.
Τη δεκαετία του ’90 οι κληρονόμοι του Βέικου θέλησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το τότε χέρσο οικόπεδο. Ο Παπαδιονυσίου το χαρακτήρισε ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Οι επόμενες δημοτικές αρχές (Τούντας-Τσίρος) έφερναν συνεχώς το ίδιο σχέδιο για τη δημιουργία ιδιωτικού πάρκινγκ. Ήταν πάντα όμως η μαχητική και η μαζική αντίσταση των κατοίκων που απέτρεπε και άφηνε στα χαρτιά τα σχέδιά τους.
Έτσι μετά από τους νικηφόρους αγώνες υπεράσπισης, οι κάτοικοι της γειτονιάς και της πόλης ολόκληρης με προσωπικό χρόνο, έξοδα και κόπο διαμόρφωσαν μια βρώμικη αλάνα 3,6 στρεμμάτων σε καταπράσινο πάρκο με δέντρα, θάμνους, φυτά, παγκάκια, τραπέζια φροντίζοντας για τη συντήρηση και την καθαριότητά του. Σημειωτέον δε ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει φιλοξενήσει πληθώρα δημόσιων και χωρίς αντίτιμο εκδηλώσεων.
Στον αντίποδα όλων αυτών, ο δήμος Γαλατσίου από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πάρκο πέρασε στα χέρια του, το 2003, όχι μόνο αδιαφορεί για τον χώρο αυτό, αλλά με δικές του ενέργειες επιδίκασε υπέρογκα ποσά-χαράτσια τους ιδιοκτήτες των όμορων πολυκατοικιών εκβιάζοντάς τους συνεχώς πως θα τα ενεργοποιήσει στην εφορία. Το πάρκο δεν ποτίζεται, οι φθορές σε δέντρα, σε παγκάκια και τραπέζια δεν αποκαθίστανται, καθαρίζεται σπάνια, ενώ δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Άραγε αυτή την εικόνα θέλει ο δήμος Γαλατσίου για ένα πάρκο που καθημερινά επισκέπτονται νεολαία, οικογένειες και παρέες; Ή μήπως σκόπιμα υποθάλπει την παραβατικότητα για να την επικαλείται ως άλλοθι;
Εμείς θεωρούμε ότι σχεδιασμένα απαξιώνεται η δημόσια αυτή περιουσία ώστε να υποβαθμιστεί και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ως επιτακτική ανάγκη η «αξιοποίησή» της, δηλαδή τσιμεντοποίηση και δωρεάν παραχώρηση σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.
Αυτό πρακτικά, λοιπόν, σημαίνει κόψιμο των δέντρων και ολική καταστροφή του πάρκου. Πάρκο-πλατεία με ψηλόκορμα δέντρα πάνω από 3 υπόγειους ορόφους τσιμέντο δεν μπορεί να υπάρξει. Αν κάτι φτιαχτεί, μετά από πόσα χρόνια επιπλέον ταλαιπωρίας των κατοίκων και ραγδαίας υποβάθμισης της ζωής και της περιουσίας τους, θα είναι τσιμεντωμένη έκταση με ζαρντινιέρες και λουλουδάκια που θα δοθεί κι αυτή για τραπεζοκαθίσματα ώστε να κονομήσουν μερικοί ιδιώτες ακόμα, εκτός από τον επιχειρηματία του πάρκινγκ. Αρκεί να δούμε τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές.
Το πάρκο, λοιπόν, βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εμάς, τους κατοίκους της περιοχής και τη πόλης που θα υπερασπιστούμε και πάλι τον δημόσιο πράσινο χαρακτήρα του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες.
Σας καλούμε σε συνέλευση-συζήτηση την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 18:00 στο πάρκο Ηνιόχου για να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητα και οριζόντια τα επόμενα βήματα της αντίστασής μας.
Να τους κόψουμε την φόρα, προτού μας κόψουνε τα δέντρα!
Το πάρκο Ηνιόχου ήταν και θα παραμείνει χώρος πρασίνου.
Ούτε σκέψη για πάρκινγκ.
"Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου"