e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Την χειμωνιάτικη , συννεφιασμένη Κυριακή 17 Δεκέμβρη , πρωί -πρωί, ένα πούλμαν κατάφορτο  με παιδικά παιχνίδια, ξεκίνησε από το Γαλάτσι, γιά την Φαρκαδόνα Θεσσαλίας (πλημμυρισμένο χωριό – Δήμος, χτυπημένο από την θεομηνία).
Επέβαιναν   άνθρωποι της ΔΡΑΣΗΣ ( μέλη και φίλοι ) σε πούλμαν του γραφείου Μαυρογιάννη, την δαπάνη του οποίου  καλύπτει ο   Δήμος Γαλατσίου!                                                                                                                                               
Σκοπός: Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν ηθικά τους δεινοπαθούντες κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών της Θεσσαλίας  , με την προσφορά ενός  δώρου – παιχνίδι  σε κάθε μικρό παιδί της περιοχής! .

Τα δώρα, με μέριμνα της ΔΡΑΣΗΣ , συγκεντρώθηκαν  από κατοίκους στο Δημαρχείο Γαλατσίου , στο πλαίσιο μουσικής εκδήλωσης  με τον Αντώνη Χατζηγιάννη.                                                             

Παρά τον χειμώνα, την κουραστική  διαδρομή και τις ...ιώσεις , η ενέργεια αυτή του Δ.Σ .της ΔΡΑΣΗΣ,  δεν παρέμεινε  στο επίπεδο μίας επαινετής εντυπωσιακής  πρωτοβουλίας . Εξελίχθηκε  σε κάτι πρωτόγνωρο , πολύ πέραν από  συνηθισμένες τυπικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης.                                                                                                                                              

Η υποδοχή  που έτυχε η αντιπροσωπεία  της ΔΡΑΣΗΣ από τους/τις εκπαιδευτικούς (δασκάλες κ.λ.π. ), από τον τοπικό   Σύλλογο Γυναικών και από τους συγκεντρωμένους κατοίκους, κυρίως όμως από τους μικρούς μαθητές Νηπιαγωγείων   και Δημοτικών υπήρξε εξαιρετικά ζεστή, ενθουσιώδης, πρωτόγνωρη .Οι καταγραφές  που σημειώθηκαν  έχουν  τα στοιχεία της αποδοχής της ανιδιοτελούς προσφοράς, της ειλικρίνειας, της αυθεντικότητας , της απουσίας κάθε ίχνους σκοπιμότητας και προβολής .
Μέσα στο φορτισμένο  κλίμα , έγιναν  ομόθυμα αποδεκτές  οι δύο προτάσεις της ΔΡΑΣΗΣ ( ο  φορέας δίνει  <<συνέχεια >> στις ενέργειές του).                                                                

Η ΔΡΑΣΗ    προκηρύσσει διαγωνισμό παιδικού  παραμυθιού -ζωγραφικής μεταξύ μαθητών  Δημοτικών –Νηπιαγωγείων της περιοχής του Δήμου Φαρκαδόνας .                                                                          

Η ΔΡΑΣΗ αδελφοποιείται με φορείς του Δήμου Φαρκαδόνας ( Σύλλογος Γυναικών  κ.α.). Οι βραβεύσεις των μαθητών και  το τελετουργικό  της αδελφοποίησης θα αποφασιστούν από κοινού  σε εύθετο χρόνο.  

Στη μοναδική ατμόσφαιρα ,αποτυπώνονταν   η άδολη  σχέση που δημιουργήθηκε  μεταξύ  άγνωστων , μέχρι προ τινος, που ταπεινά έρχονται και   εκδηλώνουν την πραγματική έγνοια τους, στους δεινοπαθούντες  συνανθρώπους  τους που,  οι τελευταίοι αισθάνονται ότι αυτοί οι άγνωστοι είναι τώρα πραγματικοί φίλοι τους που  δεν τους λύνουν το πρόβλημα, τον σκέπτονται όμως  .Και δεν θα διστάσουν να  προσθέσουν την φωνή τους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντί τους. 

« Δεν ξέρουμε, ούτε είναι της στιγμής αυτής , αν   ο  ανεπτυγμένος σήμερα άνθρωπος με τις γνώσεις που έχει στην  διάθεσή του,,  με την τεχνολογία  που .έχει αναπτύξει θα μπορούσε αν όχι να προλάβει το κακό, ίσως  μπορούσε να το μετριάσει. 
Είναι, όμως, της στιγμής, η απαίτηση  να  επουλωθούν οι πληγές, να αποκατασταθεί η ζωή των πληγέντων κατοίκων, να επιταχυνθούν οι  λύσεις και τα μέτρα που ανακοινώνονται, να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.                                                                                       
Με την συμβολική μας αυτή κίνηση, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε  ότι    είμαστε κοντά σας,  στα παιδιά, στους γονείς, στους ηλικιωμένους, τους ριζωμένους στον τόπο τους κατοίκους  στην προσπάθεια που καταβάλλετε  να ξαναγίνει ζωή , η ζωή στα χωριά σας, στην περιοχή σας.                                                                                                                                                   
Αποτελείτε  πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδας. Και η Ελλάδα οφείλει  να ξεπερνάει τις πληγές, να  ανορθώνεται  και να  βρίσκει τον δρόμο της
»

Ήταν τόσο πλούσιο  το θετικό κοινωνικό φορτίο με το οποίο επέστρεφαν οι άνθρωποι της ΔΡΑΣΗΣ , που στο πούλμαν της επιστροφής, όλοι τους  θέλησαν να  το αποτυπώσουν  περιληπτικά σε ένα κομμάτι χαρτί, καθένας. Τα σημειώματα  αυτά το Δ.Σ.  της ΔΡΑΣΗΣ , τα θεωρεί σημαντικά  ,θα τα αξιοποιήσει.

 

                                                       

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ενημερώνει ότι ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, για αδέσποτα ζώα στην πόλη μας.

Ειδικότερα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 09:00 έως τις 12:30, θα υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο (pet taxi), το οποίο κατόπιν ειδοποίησης θα παραλαμβάνει το αδέσποτο ζώο από τη διεύθυνση που θα οριστεί από τον πολίτη, για να το μεταφέρει στον κτηνίατρο για στείρωσηεμβολιασμό και ηλεκτρονική ταυτοποίηση (το οποίο επιστρέφεται την επόμενη ημέρα στον χώρο επανένταξης του).

 Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του προγράμματος καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό να τηλεφωνήσουν στο 213-2055437, στο Γραφείο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Δήμου Γαλατσίου, για περαιτέρω πληροφορίες και για να δώσουν τη διεύθυνση από όπου θα γίνει η παραλαβή του αδέσποτου ζώου για στείρωση (το οποίο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κλωβό μεταφοράς).

Η Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κ.  Ασπασία Παναγιωτακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων μέσα στο αστικό περιβάλλον, καθώς και ο έλεγχος στον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων αποτελεί βασικό στόχο του Δήμου Γαλατσίου, στον οποίο η συμβολή όλων των ευαισθητοποιημένων πολιτών είναι πολύτιμη».

Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τις αδέσποτες γάτες να ζουν αξιοπρεπώς στον δρόμο, ξεκινώντας με τη στείρωσή τους.

 

-

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας  για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών(25 Νοεμβρίου), ο Τομέας Ισότητας Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Γαλατσίου, ενημερώνει για το τι μπορείτε να κάνετε, πως να προστατευτείτε,  πως να την αντιμετωπίσετε και που μπορείτε να απευθυνθείτε 

Υποστήριξη για γυναίκες θύματα βίας

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ – ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ – ΞΕΝΩΝΕΣ

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Τί μπορώ να κάνω προτού ξεσπάσει ένα επεισόδιο βίας;

Προσπάθησε να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στην ασφαλή διαφυγή. Εντόπισε την οδό που θα σε απομακρύνει από το σπίτι με ταχύτητα και ασφάλεια. Κάνε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του σπιτιού σου, όπου θα λάβεις υπόψη τα παράθυρα, τις πόρτες, τις εξόδους. Σκέψου σε ποιο δωμάτιο θα μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε τηλέφωνο και ταυτόχρονα σε έξοδο διαφυγής. Μπορείς αυτό το δωμάτιο να το κλειδώσεις εσωτερικά;

Απομνημόνευσε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων αλλά και τηλεφωνικούς αριθμούς άμεσης δράσης (του δικηγόρου σου, της άμεσης δράσης: 100, της γραμμής SOS 15900, έμπιστου φίλου ή συγγενή) στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς άμεσα.

Μίλησε για το πρόβλημα της βίας που αντιμετωπίζεις σε έναν γείτονα που εμπιστεύεσαι και ζήτησέ του να καλέσει τις αστυνομικές αρχές εάν αντιληφθεί ότι είσαι εκτεθειμένη σε κίνδυνο.

Επινόησε μία συνθηματική λέξη ή φράση από κοινού με το παιδί σου, τους συγγενείς, τους φίλους ή τους γείτονες που θα σηματοδοτεί πως επείγει να καλέσουν τις αστυνομικές αρχές.

Μάθε τα παιδιά σου να μην μπαίνουν στη μέση όταν υπάρχει ξέσπασμα βίας και να καλούν το 100 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εξήγησέ τους τι ακριβώς θα πρέπει να αναφέρουν (π.χ. πλήρες όνομα, διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου).

Θα ήταν καλό να έχεις ετοιμάσει μια βαλίτσα με τα αναγκαία για σένα και για τα παιδιά σου, να την έχεις κρύψει σε χώρο μη εμφανή, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετικό, όπως στο σπίτι ενός φίλου. Έχοντας μια βαλίτσα έτοιμη, δεν θα χάσεις πολύτιμο για σένα χρόνο για να συλλέξεις τα απαραίτητα και ταυτόχρονα να δέχεσαι τις απειλές του δράστη για την απόφασή σου να τον εγκαταλείψεις ή να αφήσεις περιθώριο στον εαυτό σου για δεύτερες σκέψεις.

Προνόησε για κάποια προσωρινή λύση στέγασης για την περίπτωση που θα αποφασίσεις να εγκαταλείψεις το σπίτι, ακόμη και εάν πιστεύεις πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.

Αποταμίευε χρήματα σε δικό σου ατομικό τραπεζικό λογαριασμό.

Εάν επιθυμείς να εγκαταλείψεις το δράστη, ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ, ούτε να το ανακοινώσεις σε κάποιον που θα του το μεταφέρει. Μην ξεχνάς ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι η στιγμή της εγκατάλειψης του σπιτιού.

Προσπάθησε να ανακαλείς στη μνήμη σου το προσωπικό σου σχέδιο ασφάλειας όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν θα έρθει η στιγμή να φύγεις θα χρειαστεί να κινηθείς άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι πως δεν θα διαθέτεις διαύγεια σκέψης.

 

«Βοήθεια – Help Me»: Η χειρονομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Υπάρχει το διεθνές σήμα (χειρονομία) «Βοήθεια – Help Me», προκειμένου να μπορούμε όλοι σε περίπτωση εκφοβισμού (bullying), εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ.:

  1. Να αναγνωρίσουμε ότι κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια, ή
  2. Να το χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι.

Η χειρονομία είναι απλή: η παλάμη σηκωμένη, ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός, κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα.

Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women’s Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη.

Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό βίας και να καταγγείλουν υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Την προσαρμογή της εφαρμογής στην Ελληνική Γλώσσα ανέλαβε η Γενική Γραμματεία  Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.

 

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η έκταση όλων των μορφών βίας κυμαίνεται από κοινωνία σε κοινωνία ανάλογα με τη νομική και οικονομική θέση των γυναικών. Οι μορφές βίας κατά των γυναικών που καλύπτονται από την Ελληνική Νομοθεσία είναι:

α) Η Ενδοοικογενειακή σωματική βία

β) Ο Βιασμός, μέσα και έξω από μια σχέση.

γ) Η Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

δ) Η Σωματεμπορία (trafficking).

Μορφές ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης και αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε όλες, στο γάμο, τη σχέση, τη συμβίωση, από τον νυν, πρώην ή τέως σύζυγο/σύντροφο.

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί.

Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση.

Πέρα από τη σωματική κακοποίηση (χαστούκια, σπρώξιμο, τράβηγμα από τα μαλλιά, κ.ά.) που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, η ενδοοικογενειακή βία παίρνει διάφορες μορφές: λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση και οικονομική βία – που δεν αφήνουν ορατά σημάδια αλλά τραυματίζουν εξίσου.

Ψυχολογική βία

Πρόκειται για συστηματική, επίπονη και διαβρωτική διαδικασία που οδηγεί την επιζώσα σε διανοητική και συναισθηματική οδύνη ή βλάβη. Ως ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση αναφέρεται ένα σύνολο ενεργειών: Πρώτον, ο εκφοβισμός και οι απειλές για σωματική ή σεξουαλική βία. Συχνότατα ο θύτης απειλεί ότι θα βλάψει το θύμα ή την οικογένειά του, ότι θα πάρει την κηδεμονία των παιδιών ή ότι θα αυτοκτονήσει. Δεύτερον, η συστηματική ταπείνωση και διαρκής κριτική, η δημιουργία ενοχών στη σύντροφο και ο αδιάκοπος έλεγχο της προσωπικής της ζωής. Τρίτον, η προσπάθεια απομόνωσης του θύματος, από τον οικογενειακό/φιλικό/συγγενικό περίγυρο.

Τα παραπάνω στοχεύουν στη μείωση της αυτοπεποίθησης και την υπονόμευση της αυτοεκτίμησης του θύματος, σε σημείο που το ίδιο να αμφιβάλλει για την ψυχική του διαύγεια και να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο και ένοχο για την κακοποίηση που δέχεται.

Λεκτική βία

Η λεκτική βία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακοποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως το λεκτικό εξευτελισμό και την τρομοκράτηση.

Στόχος της λεκτικής κακοποίησης είναι η χειραγώγηση διαμέσου του φόβου και ο έλεγχος πάνω στη ζωή του ατόμου. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμηση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα,  οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου. Αν και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, περνάει ως συμπεριφορά κανονικότητας, είτε γιατί δεν υπάρχουν ορατές αποδείξεις ή γιατί ο θύτης μπορεί να παραπλανά, διατηρώντας άψογη συμπεριφορά στο δημόσιο χώρο.

Οικονομική βία

Η οικονομική βία είναι η στέρηση πόρων, ευκαιριών, αγαθών και υπηρεσιών. Συνήθως, η οικονομική βία εντός της σχέσης αποσκοπεί στον έλεγχο της συντρόφου προκειμένου να αισθανθεί ανίσχυρη και αδύναμη να εγκαταλείψει τον κακοποιητικό δεσμό. Η οικονομική βία ασκείται με πολλούς τρόπους: Πρώτον, τη στέρηση του δικαιώματος για οικονομική αυτονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η απαγόρευση ή παρεμπόδιση του δικαιώματος στην εργασία. Δεύτερον, τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και του εισοδήματος του θύματος. Ο θύτης μπορεί να αποσπά το μισθό της συντρόφου του ή να αρνείται την κατά βούληση αξιοποίησή του, να την αποκλείει από χρηματοπιστωτικούς πόρους (π.χ. παρακράτηση τραπεζικής κάρτας), να την εξαναγκάζει να πάρει δάνειο στο όνομά της, να μην της επιτρέπει την πρόσβαση στο οικογενειακό εισόδημα ή να αποφασίζει για κοινούς πόρους χωρίς την ενημέρωση της. Τέλος, περιλαμβάνει την αποστέρηση του θύματος από αναγκαία εισοδήματα για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Σεξουαλική βία

Αφορά οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, αλλά και απόπειρα τέτοιας πράξης, χωρίς την εκούσια και ελεύθερη συναίνεση του θύματος. Κατά την άσκησή της, συχνά, αλλά όχι πάντα, χρησιμοποιείται σωματική βία, εξαναγκασμός, αλλά και απειλές βίας.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;

 Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (για κακοποιημένες γυναίκες)

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου και παρέχεται δωρεάν για κλήση από την Vodafone και την Wind ενώ χρεώνεται με μια αστική μονάδα για κλήση από την Cosmote.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απευθύνεται σε γυναίκες:

που υφίστανται σωµατική κακοποίηση,

που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία,

που υφίστανται οικονοµική βία,

που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού,

που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking,

που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια,

Καθώς και σε πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Παρέχονται:

  • Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
  • Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
  • Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.

Οι σύμβουλοι:

  • παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες,
  • τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας,
  • ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Άμεση Δράση 100

Αν είστε θύμα:

Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στον ίδιο αριθμό (100), με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).

Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).

Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Γαλατσίου

Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 π.μ. – 4 μ.μ.

Τηλ: 210-2222011

Παρέχονται:

  • Συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
  • Κοινωνική στήριξη (Κοινωνικό παντοπωλείο, Επίδομα στέγασης, ΚΕΑ κλπ.).

 

Κέντρα Συμβουλευτικής

ΑΘΗΝΑ (Σύνταγμα)

Το Κέντρο λειτουργεί από το 1988 και παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 – 16:30, Νίκης 11, Αθήνα (Σύνταγμα).

Τηλ: 210-3317305-6, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ (Ομόνοια)

Λειτουργεί από τις 27/3/2012 και αποτελεί επέκταση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Αθήνας (Σύνταγμα). Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς:

α) ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας,

β) νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,

γ) σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία σε συνεργασία με το Μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00, Κρατίνου 11-13 (2ος όροφος), Αθήνα (Ομόνοια).

Τηλ: 210-5202800, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στον τομέα ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00,. Λεωφ. Εθνάρχου Μακαρίου, Εντός Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), Νέο Φάληρο.

Τηλ: 210-4828970 & 210-4825372, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Α. ΞΕΝΩΝΕΣ – Ε.Κ.Κ.Α. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Γραμμές: 197 & 1107

Για λόγους ασφάλειας η διεύθυνση των Ξενώνων παραμένει απόρρητη.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Στο Καταφύγιο Βραχείας Φιλοξενίας για Γυναίκες Θύματα Βίας & Πολλαπλών Διακρίσεων, λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις γυναίκες και τα παιδιά τους από έμπειρους και καταρτισμένους -μέσω συνεχών επιμορφώσεων και πιστοποιημένων σεμιναρίων- επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Συγκεκριμένα παρέχονται:

- Συμβουλευτική υποστήριξη που εστιάζει: στην αποδοχή βοήθειας για τη συνειδητοποίηση και την ιεράρχηση των αναγκών και των προβλημάτων της γυναίκας, στην ενθάρρυνση προς τον αυτοσεβασμό, την αυτοεκτίμηση και την ψυχο-κοινωνικο-οικονομική ανεξαρτησία.

- Διασύνδεση με Υπηρεσίες της Κοινότητας, του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καθώς και με Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις, Διεθνείς Οργανισμούς και Συλλόγους που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την διεκπεραίωση των αναγκών των φιλοξενουμένων και των παιδιών τους.

- Ένταξη παιδιών στην Α΄θμια και τη Β΄θμια Εκπαίδευση.

- Διαμεσολάβηση και Παραπομπή με σκοπό τη:

  • νομική συμβουλευτική, ενημέρωση και τη δωρεάν νομική εκπροσώπηση,
  • παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης και
  • παρακολούθηση συνεδριών συμβουλευτικής απασχόλησης.

- Συνεργασία με Υπηρεσίες παροχής διερμηνείας, προκειμένου η επικοινωνία να πραγματοποιηθεί στην μητρική γλώσσα των γυναικών και να καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν πληροφορίες που αφορούν στις πολιτισμικές τους αξίες, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των χωρών καταγωγής των φιλοξενουμένων.

- Διαμόρφωση εξατομικευμένου σχεδίου δράσης και παρακολούθηση εφαρμογής και εξέλιξης αυτού.

- Συνοδείες σε Υπηρεσίες που κρίνεται απαραίτητο.

- Ψυχολογική στήριξη και βραχεία ψυχοθεραπεία η οποία εστιάζει:

  • στην απενοχοποίηση της γυναίκας και στην αύξηση της προσωπικής της ασφάλειας,
  • στην αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος, ως επακόλουθου της βίας και όλων των τραυματικών συμβάντων που έχει βιώσει και, τέλος,
  • στην αύξηση της αίσθησης της ενδυνάμωσης, της αυτοεκτίμησης και του ελέγχου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΡΕΦΩΝ-ΝΗΠΙΩΝ

Το πρόγραμμα αφορά στα παιδιά των φιλοξενουμένων και λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο με έμπειρους επαγγελματίες παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας.

Παρέχει:

- εξατομικευμένες και ομαδικές παιδαγωγικές δραστηριότητες ανάλογα με τις αναπτυξιακές ανάγκες των φιλοξενούμενων βρεφών και νηπίων,

- υποστήριξη για την ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου των μητέρων,

προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση των νηπίων σε δομές προσχολικής αγωγής και Α΄θμιας τυπικής εκπαίδευσης,

συνεργασία με Εθελοντικές Οργανώσεις για την πραγματοποίηση παιδαγωγικών/εκπαιδευτικών δράσεων,

εμψύχωση σε θέματα που άπτονται παιδιατρικής φροντίδας και διατροφής των βρεφών και νηπίων και, τέλος,

διασύνδεση με Α΄θμιες Μονάδες Παιδιατρικής Φροντίδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Παρέχεται από παιδαγωγό Δημοτικής εκπαίδευσης και προσφέρει:

μελέτη των σχολικών μαθημάτων των φιλοξενούμενων παιδιών,

συνεργασία με τις σχολικές μονάδες που φοιτούν τα παιδιά και

πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας προς τις φιλοξενούμενες και τα παιδιά τους.

Μολονότι το Καταφύγιο είναι χώρος προστασίας των γυναικών πρέπει να είναι και είναι σε αλληλεπίδραση και συνεργάζεται με τις Υπηρεσίες της τοπικής Κοινότητας αλλά και της Περιφέρειας. Υπάρχει στενή συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής που βρίσκεται το Καταφύγιο, με τα Αστυνομικά Τμήματα, με την Εισαγγελία Ανηλίκων ειδικά όταν υπάρχουν θέματα επιμέλειας ανηλίκων, γονικής μέριμνας, τα Κέντρα Υγείας, το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γ.Α.Δ.Α. για τις περιπτώσεις των γυναικών θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και με Πρεσβείες, Προξενεία, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με όποια άλλη Υπηρεσία κριθεί απαραίτητο.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Στον Ξενώνα Επείγουσας Φιλοξενίας φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, σωματική) ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας. Επίσης φιλοξενούνται γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), γυναίκες που στερούνται στέγης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης, μόνες ή μητέρες με τα παιδιά τους.

Η εισαγωγή τους μπορεί να γίνει άμεσα όλο το 24ωρο, με τις ελάχιστες διαδικασίες.

Η λειτουργία του Ξενώνα υποστηρίζεται από το Κ.Κ.Σ. Αμπελοκήπων και στελεχώνεται με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Φροντιστές.

Η διαμονή στον Ξενώνα της Επείγουσας Φιλοξενίας έχει σκοπό την παροχή ασφαλούς στέγης και προστασίας για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων και την επιλογή της πιο κατάλληλης για τις συνθήκες λύση, με την ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των γυναικών και στόχο την προστασία, ανακούφιση και πρόληψη περαιτέρω βλάβης για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Στο διάστημα αυτό, υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ασφαλή διαβίωσή τους με άλλα άτομα και αν κριθεί απαραίτητο, συνεχίζεται η φιλοξενία τους σε άλλο Ξενώνα του ΕΚΚΑ ή άλλου Φορέα.

Στον Ξενώνα, εκτός από την ασφαλή στέγη, καλύπτονται όλες οι βασικές ανάγκες για τις γυναίκες ή και τα παιδιά τους, συνοδεύονται για τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων.

Οι φιλοξενούμενες γυναίκες συνεργάζονται με Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο της Υπηρεσίας, με στόχο: Την ενδυνάμωση τους, Την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, Τη διερεύνηση των εναλλακτικών πηγών βοήθειας.

Επιδιώκεται η Διασύνδεση και Διαμεσολάβηση για τη συνεργασία με Υπηρεσίες ανάλογες των αναγκών των φιλοξενουμένων και των παιδιών τους, όπως Νοσοκομεία, Δημοτικά Ιατρεία, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Υπηρεσία Ασύλου, Εισαγγελίες, Αστυνομικά Τμήματα, ΜΚΟ για φιλοξενία, εκμάθηση γλωσσών, νομικά θέματα, δραστηριότητες, διερμηνεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες διαφόρων φορέων, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες του δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ κ.ά.

Β. Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους» του Δήμου Αθηναίων – Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Για λόγους ασφάλειας η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένει απόρρητη.

Ο «Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας & των παιδιών τους» του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Ιούνιο του 2013 και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο. Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους ασφαλή φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός).

Στόχος του ξενώνα είναι η υποστήριξη, η ενδυνάμωση και η επανένταξη των γυναικών στην κοινότητα και στην αγορά εργασίας.

Η διαμονή έχει προσωρινό και μεταβατικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, θρησκείας, εθνικότητας που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας όπως: σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική βία.

Νομική συμβουλευτική και αρωγή παρέχονται μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε φορείς προώθησης στην απασχόληση, εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210-8625355, 210-8625858, 210-5210634.

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.