e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, η ΔΡΑΣΗ για τον Πολιτισμό, την Κοινωνία και την Ποιότητα Ζωής, κλείνει τα 20 και το γιορτάζει στο Ανοιχτό Θέατρο του Αλσους Βεϊκου ...

 

 

Λίγα λόγια για την ΔΡΑΣΗ…
Οι λόγοι ίδρυσής της…

 

1. Η μελέτη, καλλιέργεια, προβολή & διάδοση του πολιτισμού, η προστασία & βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Γαλατσίου, του Ε΄ Διαμερίσματος Αθηνών & της Άνω Κυψέλης.

2. Η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των ανωτέρω περιοχών, σε συνδυασμό με τις όμορες περιοχές.

3. Η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, επικοινωνίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης αλληλοβοήθειας των μελών του και η παροχή κάθε δυνατής συμπαράστασης σε μέλη & συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

4. Η κατανόηση & αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας, η αναζήτηση πειστικών τρόπων επικοινωνίας μαζί της & η προσπάθεια συμμετοχής της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με την παραχώρηση βήματος διαλόγου & χώρου δραστηριοποίησης της.

5. Η ηθική & υλική βράβευση για πνευματικά, καλλιτεχνικά & αθλητικά επιτεύγματα.

6. Επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη δασικών εκτάσεων, άλσεων, οικοπέδων -με ακίνητα διατηρητέα ή χωρίς - ανενεργών λατομείων & βιομηχανικών χώρων εντός της πόλης, χαρακτηρισμένων ως δημόσια, ή διεκδικούμενων από την τοπική κοινωνία για κοινωφελή χρήση, από ενέργειες όπως καταπάτηση, οικοπεδοποίηση, οικοδόμηση, κατεδάφιση, αλλαγή χρήσης.

7. Η συνεργασία με τοπικούς φορείς για την ανάδειξη & αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ζωής.

8. Η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται για την άσκηση των παραπάνω δραστηριοτήτων μέσω των φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά & φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ιστορικό του φορέα

Ο φορέας, κοινωνικός, πολιτιστικός, περιβαλλοντικός, ιδρύθηκε το 2002 από κατοίκους του Γαλατσίου, & του 5ου Διαμερίσματος Αθηναίων. Διοικείται από 19μελές Συμβούλιο και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του λειτουργούν ομάδες εργασίας (Περιβάλλοντος, Θεατρική, Λόγου & Τέχνης, Αλληλεγγύης, Εκδηλώσεων κ.α.).  

 Έχει συνεχή & δυναμική παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής με εκδηλώσεις πολιτιστικές (θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, συναυλίες, διοργάνωση μαθητικών λογοτεχνικών διαγωνισμών, φεστιβάλ νεολαίας, εκθέσεων εικαστικών κ.α.),

ψυχαγωγικές (εκδρομές, συνεστιάσεις), μορφωτικές (επισκέψεις εκθέσεων  αρχαιολογικών χώρων), κοινωνικές (για την ενίσχυση φορέων που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και φροντίδα ατόμων εχόντων ανάγκη), συμμετοχή σε πολυσυλλογικά όργανα για τη διεκδίκηση κοινωφελών χώρων (πλατεία Ηνιόχου, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου, Θερμίδα, Columbia), υιοθεσία, φροντίδα και προστασία έκτασης δενδρυλλίων στο άλσος Ομορφοκκλησιάς. 

 

Υιοθετημένα ΔΡΑΣΗΣ 

Περιοχή των Τουρκοβουνίων, πάνω από το Λόφο Κόκκου.Μια περιοχή που έχει μεταμορφωθεί μετά από μεγάλη, διαρκή και εθελοντική δουλειά, σε ένα δάσος με τους δρόμους του, τα μονοπάτια του, την πλατεία του, με τραπέζια και παγκάκια, όλα κυριολεκτικά χειροποίητα..

15 χρόνια  υιοθεσίας αυτής της δημόσιας – αναδασωτέας περιοχής  ,που με εθελοντική, συνεχή και επίπονη προσπάθεια της Περιβαλλοντικής  Ομάδας της ΔΡΑΣΗΣ ,μεταμορφώθηκε από χώρο ουσιαστικά γυμνό - κρανίου τόπος -, σε ένα όμορφο  δάσος με τους δρόμους του ,την πλατεία του,  τον χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών των  Σχολείων που με την καθοδήγηση εμπνευσμένων Δασκάλων-Καθηγητών επισκέπτονται το χώρο και περνάνε στους μαθητές τους  πολύτιμες γνώσεις φυτών ,καταγράφοντας εικόνες .

Μια δημόσια έκταση , μέρος   του  περιαστικού δάσους Γαλατσίου ( γενικότερα  Μητροπολιτικό πάρκο Τουρκοβουνίων ) με  τεράστια σημασία για το Γαλάτσι ( και  τους κατοίκους  της Αθήνας  ) ,  του οποίου ο δασικός – αναδασωτέος  χαρακτήρας πρέπει να προστατευτεί από  κάθε  ενέργεια που, άμεσα ή έμμεσα, αμφισβητεί – υπονομεύει  τον χαρακτήρα αυτό.

 

 



|

Στο πλαίσιο του Θερινού Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου «Παρέα με τ’ αστέρια», την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023, στις 20:00, κάτω από την Πανσέληνο του Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο της Ομορφοκκλησιάς, πραγματοποιείται  συναυλία του Παντελή Θαλασσινού, 

Το φωτισμένο μνημείο της Ομορφοκκλησιάς το οποίο θα έχει την τιμητική του, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, θα περιμένει ανοικτό τους επισκέπτες του, από τις 18:00 έως 22:00.

Θα προσφέρονται δωρεάν παγωτά ΚΡΙ-ΚΡΙ για όλους και κεράσματα 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 

 



Τὴν Παρασκευήν 14 Ἰουλίου 2022, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου, τοῦ Ναξίου, πανηγυρίζει τὸ ὁμώνυμον Ἱερόν Παρεκκλήσιον, παραπλεύρως τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
 Ι. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΙΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΗΣ
ΤΗΣ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΝ ΤΩΙ ΙΕΡΩΙ ΝΑΩΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

 

12 ΕΩΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 μ.μ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΗΣ  εἰς τὰ Προπύλαια τοῦ Ἱ. Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου καὶ ἐν συνεχείᾳ Ἑσπερινὸς καὶ Παράκλησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. Ὂρθρος καὶ Θεία Λειτουργία

7:30 μ.μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ μετ' ἀρτοκλασίας καὶ Ἱεροῦ Κηρύγματος

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

7:00 μ.μ. Μεθέορτος Ἑσπερινὸς καὶ Παράκλησις Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου

 

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. Ὂρθρος καὶ Θεία Λειτουργία

9:30 π.μ. Παράκλησις τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου