e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώνει, ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο, στο Άλσος Βεΐκου (μικρή και μεγάλη πισίνα) ,που είχε κλείσει για τον μήνα Φεβρουάριο, ανοίγει τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες επισκευές.

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" Γαλατσίου,με αφορμή το κτιριακό πρόβλημα σε Δημοτικό Σχολείο και τις σχετικές ανακοινώσεις από  την  Δημοτική Αρχή, απαντά στις κατηγορίες του Δημάρχου  για φτηνή προεκλογική προπαγάνδα

 

MIA ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Φεβρουαρίου, κατατέθηκαν ανακοινώσεις από τον σύλλογο γονέων του 16ου δημοτικού σχολείου, την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου και την παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού», σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα που έχει προκύψει με την μόνωση της ταράτσας του σχολείου, το οποίο είχε αντίκτυπο και εσωτερικά του κτιρίου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο σύλλογος γονέων είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για μια σειρά ακόμα προβλήματα, από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Φυσικά, ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν ισχυριστήκαμε ότι υπάρχει κάποιος είτε εντός είτε εκτός του δημοτικού συμβουλίου, είτε πρόκειται για τον κ. δήμαρχο είτε για τον οποιοδήποτε πολίτη, ο οποίος να χαίρεται με αυτήν την κατάσταση..

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος από την μία προτιμά να γίνει απολογητής τής κυβερνητικής πολιτικής, μη καταγγέλλοντας τον σχεδιασμό του αστικού κράτους το οποίο παραχωρεί αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να τις χρηματοδοτεί, ενώ από την άλλη κατηγορεί όλους όσους αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά τους, ως "επαγγελματίες μέλη των συλλόγων " οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προσωπική τους προβολή.

Το ίδιο έχει κάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και με προέδρους φορέων και συλλόγων. Φαίνεται μάλλον ότι ο κ. δήμαρχος και η διοίκηση έχουν μια «α λα καρτ» αντίληψη για όλα αυτά τα ζητήματα.

Έτσι, και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση και συζήτηση τού δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή αποφάσισε να αποκρύψει τις διαχρονικές ευθύνες τόσο του κράτους όσο και των τοπικών διοικήσεων για την κατάσταση  των σχολικών κτιρίων και γενικότερα αλλά και ειδικότερα.

Προσπάθησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα»,  περιορίζοντας την όποια συζήτηση στο κατά πόσο έπεσαν σοβάδες από μόνοι τους ή αν τους αποξήλωσε η τεχνική υπηρεσία αφού είχαν φανεί τα φουσκώματα και οι ρωγμές στο ταβάνι.  Προσπάθεια πού προφανώς έγινε για να κρύψει τις ευθύνες της για τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα, ως αποτέλεσμα της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου ποτέ δεν επένδυσε σε ψέματα και σε φτηνή προεκλογική προπαγάνδα, όπως απαράδεκτα την κατηγόρησε ο κ. Μαρκόπουλος. Οδηγός μας είναι αποκλειστικά η διεκδίκηση και προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ – κυβερνήσεων – τοπικών αρχών,  που έχει άλλες προτεραιότητες, αυτές της εξασφάλισης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως δεν κάναμε προεκλογική προπαγάνδα στις διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις και καταγγελίες μας το Σεπτέμβρη του 2019 – λίγους μήνες μετά τις εκλογές – όταν το 2ο Δημοτικό αφέθηκε σε κατάσταση να πέφτουν μπετά μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έτσι δεν κάνουμε και τώρα.

Επαναλαμβάνουμε, όπως αναφέραμε και στο δημοτικό συμβούλιο :

1.    Δεν είναι εκπαιδευτική κανονικότητα εν έτει 2023 η διενέργεια δομικών επισκευών και μάλιστα στον φέροντα οργανισμό στη μέση της σχολικής χρονιάς. Οι βλάβες αυτές πρέπει να προλαμβάνονται και όχι να τρέχουμε ασθμαίνοντας όταν διογκωθεί ένα ενυπάρχον πρόβλημα στη μέση της χρονιάς, για να αποφύγουμε ατυχήματα με θύματα παιδιά, διδάσκοντες και βοηθητικό προσωπικό. Εδώ ακριβώς – στην μη πρόληψη - βρίσκεται η αμέλεια της δημοτικής αρχής. Εξάλλου, η σοβαρή βλάβη στις αίθουσες του 16ου  είναι τυπικό αποτέλεσμα της συνολικής αστοχίας της μόνωσης του δώματος, κάτι που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει η δημοτική αρχή. Ολόκληρη η θερμοϋγρομόνωση του δώματος του 16ου Δημοτικού θα έπρεπε να είχε πλήρως ανακατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

2.    Η ασφαλής βραχυπρόθεσμη – μέχρι το τέλος της χρονιάς - χρήση συνολικά του ορόφου απαιτεί την σχολαστική, χωρίς εκπτώσεις και παραλείψεις, πιστοποιημένη εφαρμογή των σχετικών εγκεκριμένων τεχνικών οδηγιών για τις βλάβες εντός του κτιρίου. Με την λήψη προφανώς όλων των αναγκαίων μέτρων. Το απαιτεί και η ασφάλεια έναντι σεισμού. Η μόνωση του δώματος του 16ου δημοτικού σχολείου πρέπει να ξηλωθεί και να ανακατασκευαστεί ολόκληρη το καλοκαίρι.

3.    Απαιτείται να μάθουμε ποια η κατάσταση των μονώσεων του δώματος σε όλα τα σχολικά κτίρια ειδικότερα για την τελευταία 15ετία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται άμεσα μελετημένο και κοστολογημένο συνολικό πρόγραμμα ολικών ή/και μερικών ανακατασκευών των μονώσεων όλων των σχολικών κτιρίων, οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει διαχρονικό χαρακτήρα.

4.    Στις βαριές συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων συγκαταλέγεται και ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και η κατάλληλη αντισεισμική ενίσχυση, σε περίπτωση που απαιτείται. Οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Δήμων μέχρι και πριν λίγες μέρες όπου έλαβαν χώρα οι καταστροφικοί σεισμοί στην γειτονική Τουρκία, κώφευαν στις εκκλήσεις του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του γονεϊκού κινήματος για ελέγχους και αντισεισμική θωράκιση, καθώς πρόκειται για εργασίες που δεν αποδίδουν το επιθυμητό ποσοστό κέρδους στους κατασκευαστές. Αντιθέτως,  εκεί που θέλουν οι μεγάλοι όμιλοι της «Πράσινης Ανάπτυξης», χρήματα υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπογραφή με τυμπανοκρουσίες της Προγραμματικής Συμφωνίας Περιφέρειας - Δήμου Αθηναίων - Δήμου Γαλατσίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας ηλικίας άνω του μισού αιώνα. Ούτε εδώ προβλέπεται προληπτική αντισεισμική θωράκιση, τουλάχιστον με τα δημοσιευμένα στοιχεία, για ένα σχολικό συγκρότημα χτισμένο με τον ξεπερασμένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959!

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα σχολεία ως ξερά ντουβάρια. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά στους γονείς και στους εργαζόμενους. Να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και παλεύουμε για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τους.

Το ΚΚΕ και ο συνδυασμός του σε δήμους και Περιφέρειες, στηρίζει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Ανάμεσα σε αυτές τις ανάγκες και στη συνεχή απόκλιση από την πραγματικότητα του δημόσιου σχολείου, από την πλευρά μας αποκαλύπτουμε και φέρνουμε στη συζήτηση εκπαιδευτικών - μαθητών – γονιών, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες όλων όσων έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα.

-          Για να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολείων. Κι αυτό σημαίνει να χαρακτηριστούν ως “χώροι σχολείων” και να αγοραστούν όλα τα αναγκαία οικόπεδα. Κόντρα στη λογική που οδηγεί η χρήση γης να υπαγορεύεται από το αν αξιοποιούνται διάφορα φιλέτα για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

-          Για να προχωρήσει άμεσα πρόγραμμα συντήρησης όλων των υποδομών των σχολείων, προσεισμικού ελέγχου.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

Σε μαθητές του 1ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ανακύκλωσης «ΤΗΕ GREEN CITY», παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γιώργου Βλάχου και του Αντιδημάρχου Παιδείας Γαλατσίου, κ. Κωνσταντίνου Μπάστα, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και υλοποιείται από την εταιρεία Southstar εισάγοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων.

Με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνω – Συμμετέχω – Κερδίζω», το πρόγραμμα «THE GREEN CITY» ξεκίνησε την προσπάθεια ουσιαστικής αύξησης του όγκου των υλικών που προωθούνται προς ανακύκλωση, μειώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρουν τα οικιακά μας απορρίμματα. Μέσω αυτού, οι πολίτες 66 Δήμων της Αττικής μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν 8 κατηγορίες και είδη διαχωρισμένων υλικών  που μέχρι σήμερα κατέληγαν στις χωματερές.

Συγκεκριμένα:

  1. Χαρτί/Χαρτόνι (εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, έντυπο υλικό κτλ.),
  2. Πλαστικά (λεκάνες, δοχεία, θήκες, κτλ.)
  3. Μεταλλικά Αντικείμενα (σκεύη, εργαλεία, κλειδιά, κτλ.),
  4. Αλουμίνιο (σκεύη, μπολ, περιέκτες τροφίμων και ποτών, κτλ.),
  5. Γυαλί (ποτήρια, πιάτα, βάζα, κτλ.),
  6. Ηλεκτρονικός & Ηλεκτρικός Εξοπλισμός (μικρές οικιακές συσκευές, CD/DVD, tablets, κτλ.)
  7. Βρώσιμα Έλαια & Λίπη (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, κτλ.)
  8. Ρούχα (ένδυση/υπόδηση)-Υφάσματα (ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, πανιά, κτλ.)

Ο τύπος και το βάρος των υλικών που προσκομίζονται προς ανακύκλωση, μετατρέπονται σε πόντους και οι πολίτες κερδίζουν οφέλη µέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του προγράμματος, οι οποίες παρουσιάζονται στην mobile εφαρμογή THE GREEN CITY.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω εξήντα (60) Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης, τα οποία με δυνατότητα συλλογής 1.2 τόνων το καθένα, θα πραγματοποιούν δρομολόγια με προκαθορισμένες στάσεις σε πλατείες, υπαίθρια parking, κτλ.

Οι πολίτες αποκτούν άμεσα επιβράβευση μέσω του προγράμματος, αφού πραγματοποιήσουν εγγραφή είτε online, μέσω του app του Προγράμματος ή μέσω του www.thegreencity.gr, είτε συμπληρώνοντας τις έντυπες φόρμες εγγραφής, στα σημεία λειτουργίας των Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια, κάθε φορά που παραδίδουν στα σημεία συλλογής διαχωρισμένα είδη προς ανακύκλωση, λαμβάνουν πόντους που υπολογίζονται βάσει του τύπου υλικού και του βάρους του. Οι πόντοι αυτοί «εξαργυρώνονται» μέσω συνεργαζόμενων στο πρόγραμμα επιχειρήσεων υπό τη μορφή δώρων ή εκπτώσεων. Έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, όπως SAMSUNG, JYSK, ΚΡΗΤΙΚΟΣ Super Market, COSMOSSPORT, ΔΕΗ, L’Artigiano, Sneaker10, CITYZEN Parking & Services, thebabycity, flask, ENTOS by SATO, Everest, Pizza Fan, κ.ά.

Το κινητό πράσινο σημείο θα βρίσκεται στο Δήμο Γαλατσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα (3 δρομολόγια την εβδομάδα).

 ΤΡΙΤΗ

09:30 – 11:00 ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 8

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΕΜΠΤΗ

09:30 – 11:00 ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΔΡΥΑΔΩΝ)

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

09:30 – 11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.: 210 9215 000