e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου συνεχίζει από αύριο 20 Απριλίου και κάθε Πέμπτη   την διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ Rapid test για όλους στο ισόγειο του Δημαρχείου από τις 8:00 11:00.

Eπίσης από την Παρασκευή 21 Απριλίου και κάθε Παρασκευή από 8:00 έως 9:00 και χωρίς Ραντεβού,συνεχίζεται η διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ rapid test για  παιδιά, εφήβους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα για:

  • covid 19
  • γρίπη Α και Β
  •  συγκυτιακό ιό (RSV)

στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους) στο Δημοτικό Ιατρείο, στον 1ο όροφο

Απαιτούνται:

  • ΑΜΚΑ
  • Αριθμός κινητού
  • Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης γονέα – κηδεμόνα (για όσους προσέρχονται μόνοι τους)

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν προστατευτική μάσκα

 

Η δημοτική παράταξη "Γαλάτσι Από Κοινού" ,με αφορμή   το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και αιχμές για αδιαφάνεια,  για το έργο που αφορά τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» (ένα από αυτό και στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου), στηλιτεύει  τις φιέστες του Δημάρχου και την έλλειψη δημοτικού προγράμματος ανακύκλωσης

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η αδιαφάνεια «παγώνει» την ανταποδοτική ανακύκλωση

Την 21η Ιουλίου 2022, ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος, μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Κώστα Σκρέκα, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, εγκαινίαζε μετά εορταστικών εκδηλώσεων, το γνωστό «Σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στη γωνία Γαλατσίου και Αγίας Γλυκερίας.

Το «Γαλάτσι Από Κοινού» είχε καταγγείλει το όλο σκηνικό ως Φιέστα Υποκρισίας.

Κι είχαμε πολλούς, καλούς και γνωστούς τοις πάσι λόγους, αφού οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβαίνει στο Γαλάτσι σχετικά με τα απορρίμματα εκτός από ανακύκλωση.

Δεν είχαμε, ωστόσο, φανταστεί, ότι η υποκρισία θα μπορούσε να συνοδεύεται κι από δυσλειτουργίες αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του προγράμματος «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και το οποίο και με όχημα τα εν λόγω «Σπιτάκια», προωθήθηκε σε αρκετούς δήμους, όπως και στον δικό μας. «Προξενητές» ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμητικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του οποίου προΐσταται η Περιφέρεια Αττικής. Κι όμως, 9 μήνες αργότερα:

Η Επίτροπος της Ε.Ε για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, με επιστολή της, με ημερομηνία 8/3/2023 και κατόπιν προηγούμενης αλληλογραφίας με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια γύρω από τις επενδύσεις που αφορούν τα «σπίτια ανακύκλωσης» («recycling houses») και αποσύρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο έως ότου δοθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό!

Υιοθετούμε, λοιπόν, κι εμείς τις εύλογες ερωτήσεις που έθεσε στις 12/4/2023 ο Δημήτρης Παπαδημούλης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς:

Ø  Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί;

Ø  Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων;

Ø  Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος; 

Δεν επιχαίρουμε καθόλου γι’ αυτή την εξέλιξη, όσο και αν επιβεβαιώνεται κι από μια ακόμη, εξίσου δυσάρεστη σκοπιά, η καλοκαιρινή μας δυσφορία για τις υποκριτικές φιέστες του δημάρχου, Γ. Μαρκόπουλου, και των πολιτικών του φίλων.

·         Μια εξέλιξη που σπέρνει, εκ των πραγμάτων, ένα ακόμη αγκάθι καχυποψίας εναντίον των ελάχιστων και επιπλέον ελάχιστα αποτελεσματικών πρακτικών ανακύκλωσης που ακολουθούνται στο δήμο μας. Ιδιαίτερα καθώς η πλήρης απουσία οποιουδήποτε δημοτικού προγράμματος ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κατοίκων και των εργαζομένων του δήμου σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και η υποκριτική αντιμετώπιση του θέματος με πρακτικές του τύπου να βάφονται μπλε οι ούτως ή άλλως μη χρησιμοποιούμενοι σωστά καφέ κάδοι βιοαποβλήτων, οδηγεί στις αθλιότητες που βλέπουμε σε καθημερινή βάση στις γειτονιές μας.

·         Μια εξέλιξη που μας γεννά ανησυχίες για το μέλλον του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που έχει πάρει ο δήμος μας για να εφαρμόσει διαλογή απορριμμάτων σε πολλαπλά ρεύματα (γυαλί, μέταλλο, βιοαπόβλητα, χαρτί κ.λπ), πρόγραμμα το οποίο και η παράταξή μας, καλή τη πίστει, υπερψήφισε.

Κι αυτό διότι παραμένουμε ακλόνητα πεπεισμένοι πως η ανακύκλωση, η επανάχρηση και, πριν απ’ όλ’ αυτά, η διαλογή στην πηγή των αποβλήτων, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διαχείριση των απορριμμάτων που θα σέβεται τις αντοχές του περιβάλλοντος, την υγεία όλων μας αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών, αντί να γίνεται βιτρίνα για πολιτική εκμετάλλευση και ευκαιρία κερδοσκοπίας πάσης φύσεως επιτηδείων.

17 Απριλίου 2023

 

 

 

 

 

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»

Νίκος Χωριανόπουλος, συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου

 

Υ.Γ. Στα εγκαίνια του "σπιτιού  ανακύκλωσης" στο Γαλάτσι ,υπήρχε πράγματι η πληροφορία, ότι  θα παρευρίσκονταν  οι κ.κ ΄Α. Γεωργιάδης και Γ.Πατούλης ,που τελικά  όμως δεν επιβεβαιώθηκε 

 

Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για την στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιοηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

 

Ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους  57 Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω Δήμοι,ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος Γαλατσίου,  απευθύνουν πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών  να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

 

Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι  με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1. του άρθρου 8 και της παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για
κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 239),
2. την αρ. πρωτ. 24777/7-3-2023 ΚΥΑ με θέμα «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων υλοποίησης του προγράμματος στεγαστική συνδρομής Κάλυψη» (ΦΕΚ Α’ 1315),
3. Την από 31.3.2023 Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Γαλατσίου.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «ΚΑΛΥΨΗ»
καλεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA II» της υπ’ αρ. 13348/2.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β΄ 1199) και του προγράμματος «ESTIA 2021» της υπ’ αρ. 270/2.2.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β΄ 451),να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» της υπό στοιχεία24777/7-3-2023 κ.υ.α.

Η αίτηση υποβάλλεται στον Δήμο Γαλατσίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η κατοικία έως την 14.4.2023, είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε ηλεκτρονική στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Τα διαμερίσματα εντάσσονται στο Πρόγραμμα εφόσον πληρούν τα κριτήρια των προστατευόμενων διαμερισμάτων της Δ23/οικ.19061−1457 κυα «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για Δομές Παροχής Υπηρεσιών σε Αστέγους» (ΦΕΚ 1336, Β’), με την εξαίρεση των όσων προβλέπονται για την οικοσκευή αυτών, με απόφαση ένταξης του νομίμου εκπροσώπου των φορέων του άρθρου 2 της 24777/7-3-2023 κ.υ.α.

Η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από:
α. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
β. Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.
Σε περίπτωση ιδιοκτήτη που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα
στοιχεία όλων των ακινήτων.
Πρότυπο του εντύπου της αίτησης συμμετοχής επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο παράρτημα της παρούσας και βρίσκεται αναρτημένο σε μορφή αρχείου
wordστον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του ΟΠΕΚΑ και των οικείων Δήμων.
Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης ή η ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή φαξ στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Γαλατσίου ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού
ταχυμεταφοράς.
Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση της Αίτησης και την τήρηση των όρων της παρούσας.