e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν στον πολιτιστικό χώρο Αμπάριζα , τη θεατρική παράσταση 

 Η Αλήθεια Πέθανε

 Τέσσερα μονόπρακτα του Οκτάβ Μιρμπώ

 «Ο Πόλεμος και ο Άνθρωπος», «Η συνέντευξη», «Η επιδημία», «Η Αλήθεια πέθανε»

 Συντελεστές

Κείμενο: Οκτάβ Μιρμπώ

Μετάφραση: Ντίνα Μαυρίδου, Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Ευαγγελία Καραγεωργίου Αλέξης Κομνηνίδης

 Παίζουν και σκηνοθετούν τον εαυτό τους: Μαρίνος Μουζάκης, Ντίνα Μαυρίδου

Δραματουργική επεξεργασία-διασκευή-διεύθυνση παραγωγής: Ντίνα Μαυρίδου

Μουσική: Μαρίνος Μουζάκης

Κατασκευή σκηνικών και σκηνικών αντικειμένων: Μαρία Μαρκοπούλου, Κώστας Βαλατσός, Ντίνα Μαυρίδου

Κατασκευή κοστουμιών: Αγγελική Βασιλοπούλου

Η αφίσα και το εξώφυλλο του προγράμματος της παράστασης βασίστηκε στο ομότιτλο έργο του Διονύση Ματαράγκα

Επιμέλεια κειμένου προγράμματος: Κώστας Δεσποινιάδης

Κινησιολογική επιμέλεια, μουσικές επιλογές, σκηνικά, κοστούμια, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2022

 Ευχαριστούμε το αντιεξουσιαστικό, αναρχικό στέκι Αντίπνοια για τη φιλοξενία των προβών μας κι όλες τις τσιριτσάντσουλες που βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της παράστασης.

 

 Υπόθεση

 Μετά από δυόμιση χρόνια επιδημιών, λιμών, σεισμών και καταποντισμών, οι Τσιριτσάντσουλες έχουν καταλήξει να ζουν (ξανά) στα σκουπίδια. Εκεί ανακαλύπτουν ένα παλιό γαλλικό βιβλίο του Οκτάβ Μιρμπώ, με μονόπρακτα και διηγήματα και αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σε παράσταση. Οι ιστορίες του Μιρμπώ ζωντανεύουν από υλικά των σκουπιδιών και μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε τη συνάντηση του Πολέμου με την Ανθρωπότητα, την αυθαιρεσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την πολιτική αντιμετώπιση μιας επιδημίας και τη δολοφονία της Αλήθειας. Ιστορίες που ενώ γράφτηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν, μοιάζουν να περιγράφουν τις ζωές μας.

 

Για την παράσταση

 Η συνάντησή μας με τον Οκτάβ Μιρμπώ (1848-1917) ήταν τυχαία και στάθηκε μοιραία. Στα κείμενά του βρήκαμε έναν παθιασμένο συγγραφέα, με βαθιά αίσθηση περί Δικαίου, μαχητικό, με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, γνώστη της θεατρικής τέχνης, με ένα ιδιαίτερο, κοφτερό χιούμορ που πολύ μας ταίριαξε. Στην έρευνά μας βρήκαμε μόνο λίγα κείμενά του μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ένα πολιτικό κείμενο περί εκλογικής απεργίας, λίγα μυθιστορήματα (εκ των οποίων μόνο Ο Θάνατος του Μπαλζάκ δεν είναι εξαντλημένο) και κάποιους διαλόγους που είχαν δημοσιευτεί στις αρχές του 20ού αιώνα στην καθαρεύουσα. Είδαμε ότι κάποια κείμενά του είχαν παρουσιαστεί το 2018 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και πέραν αυτού τίποτα άλλο. Έτσι, ο πολυγραφότατος αυτός αναρχικός συγγραφέας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, παραμένει στη χώρα μας εν πολλοίς, άγνωστος. Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των κειμένων του, μείναμε εντυπωσιασμένοι από το πόσο επίκαιρα και φρέσκα παραμένουν τόσο τα έργα του, όσο και το ύφος της γραφής του. Με τη βοήθεια κοντινών μας ανθρώπων, με επαρκέστερη γνώση της γαλλικής γλώσσας, επιχειρήσαμε να μεταφράσουμε ορισμένα από αυτά και τελικά καταλήξαμε στα τέσσερα κείμενα (δύο μονόπρακτα και δύο διαλόγους) που δραματοποιήσαμε σε μία ενιαία παράσταση, με τον γενικό τίτλο «Η Αλήθεια Πέθανε».

Σε αυτά τα κείμενα ο Μιρμπώ ασχολείται με διαχρονικές ιδέες όπως ο πόλεμος, η «τέταρτη» εξουσία του Τύπου, οι επιδημίες, η Αλήθεια και το Ψέμα. Μία δραματουργική διαδρομή που, κατά την κρίση μας, διαγράφει έναν ευρύ θεματικό κύκλο που παραμένει ψηλά στις ανησυχίες και της σύγχρονης εποχής μας. Το κωμικό, σχεδόν γκροτέσκ ύφος και η οξυδερκής ανάλυση των ζητημάτων που διαχειρίζεται, καθιστά το κείμενο πολύτιμο εργαλείο έκφρασης των δικών μας σημερινών αγωνιών, μέσα από ένα μοτίβο λαϊκού θεάτρου, που μπορεί να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας, γεγονός που αποτελεί για την κολεκτίβα μας μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τη συνέχιση της θεατρικής μας πορείας.

Χρειάστηκε να διασκευάσουμε ελαφρώς τα πρωτότυπα κείμενα και να τα επεξεργαστούμε δραματικά, ώστε να γίνουν θεατρική δράση σύμφωνα με τις ανάγκες του θιάσου μας. Οι δύο κλοσάρ κλόουν, που θα διηγηθούν αυτές τις ιστορίες, χρησιμοποιούν υλικά από τα σκουπίδια, καθώς -όπως λέει και ο Μιρμπώ- η Αλήθεια είναι γυμνή. Το Ψέμα είναι αυτό που «...Το πρόσωπό του είναι βαμμένο σαν παλιού αριστοκράτη... Είναι ντυμένο με βαριά, πλούσια διακοσμημένα υφάσματα και φοράει περούκες και ψεύτικα κοσμήματα... και ποτέ δεν κλαίει στο πεζούλι ενός σιντριβανιού...». Και οι κλόουν αυτοί οφείλουν να πουν αυτές τις ιστορίες γιατί «Μπορεί πραγματικά, κάποιος να σκοτώσει την Αλήθεια... Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, αφού έτσι και αλλιώς η Αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ...»

Για τον συγγραφέα

 Ο Οκτάβ Μιρμπώ ήταν συγγραφέας, κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος. Είναι γνωστός στις μέρες μας κυρίως για το μυθιστόρημά του Ημερολόγιο μιας καμαριέρας, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Λουί Μπουνιουέλ. Λιβελογράφος που έκανε τους πάντες να τρέμουν, αλλά και νεωτεριστής μυθιστοριογράφος, έγραψε θεατρικά έργα κλασικά και μοντέρνα μαζί. Λογοτεχνικά ανορθόδοξος, πέρα από κατηγοριοποιήσεις, περιφρονούσε σχολές και θεωρίες και έσβηνε μέσα σε όλα τα λογοτεχνικά είδη τη ριζική του αποστροφή προς οτιδήποτε θεσμικό. Βίαια ατομικιστής και αναρχικός, ενσάρκωνε τον κριτικό, δυνητικά ανατρεπτικό διανοούμενο.

 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Η απεργία των ψηφοφόρων εκδ. Άγρα 2014.)

 

Για την έκδοση του προγράμματος

 Το γεγονός πως το σύνολο σχεδόν του έργου του Μιρμπώ δεν είναι γνωστό στη χώρα μας, μας οδήγησε στη σκέψη να εκδώσουμε τα τέσσερα κείμενα που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, σε μορφή προγράμματος της παράστασης. Στο πρόγραμμα αποφασίσαμε να μην παραθέσουμε τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία που κάναμε εμείς, για τις ανάγκες της παράστασής μας, αλλά τη μετάφραση των πρωτότυπων κειμένων του συγγραφέα, ώστε να μπορέσει να διασωθεί πλήρης και αυτούσιος ο λόγος του και να κοινοποιηθεί αδιαμεσολάβητα στο κοινό. Αυτή μας η προσπάθεια δεν θα είχε καταλήξει σε αποτέλεσμα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Τατιάνας Σκανάτοβιτς, της Ευαγγελίας Καραγεωργίου και του Αλέξη Κομνηνίδη στη μετάφραση και του Κώστα Δεσποινιάδη στη σελιδοποίηση και την τελική επιμέλεια της έκδοσης.

 

www.tsiritsantsoules.gr

mailtsiritsantsoules@gmail.com

 

ΥΓ.Κοινωνικός & πολιτιστικός χώρος «παίρνω αμπάριζα»

Γαλακηδών 11 & Λυσίου – Γαλάτσι

Πως θα Πάτε : [ΕΔΩ]

email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ: 211 11 69 879

 

 

 

 

Από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου  έως την Τέταρτη 21 Δεκεμβρίου , το “Παίρνω Αμπάριζα” διοργανώνει παζάρι βιβλίου,  σε συνεργασία με γνωστούς   εκδοτικούς οίκους. Στο χώρο θα βρείτε και πολλούς αξιόλογους μεταχειρισμένους τίτλους σε εξαιρετικές τιμές.

Επίσης θα υπάρχουν φωτογραφίες από το αρχείο της Φωτογραφικής Ομάδας του Παίρνω Αμπάριζα, προσφορά των μελών της για την οικονομική στήριξη του χώρου , καθώς και χειροτεχνήματα προσφορά  της Έφης Ψαλτίδη για τον ίδιο σκοπό.

Ώρες λειτουργίας :

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου από 11.00πμ έως 4.00μμ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  από 11.00πμ έως 4.00μμ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου   από 6.00μμ έως 9.00μμ

Τρίτη  20    Δεκεμβρίου    από 6.00μμ έως 9.00μμ

Τετάρτη  21  Δεκεμβρίου   από 6.00μμ έως 9.00μμ

 

Κάθε ημέρα βιβλίου είναι μέρα μοιράσματος της γνώσης, του ταξιδιού, της ανάγκης για αναζήτηση που γίνεται όλο και πιο αναγκαία για τον προσανατολισμό σε μια μεταβατική εποχή. Στο “παίρνω Αμπάριζα” αποφασίζουμε να είμαστε συνοδοιπόροι του βιβλίου και να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε βιβλιοπαρουσιάσεις, συλλογικές αναγνώσεις, συζητήσεις με αφορμή ένα βιβλίο, παζάρια βιβλίων.

Καλή ανάγνωση!

Παίρνω Αμπάριζα

Λυσίου & Γαλακηδών 11, Γαλάτσι τηλ.2111169879

https://pernoampariza.wordpress.com/

Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί γονείς, αδυνατούν να προσφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα που κάθε παιδί περιμένει.

Για αυτό, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ!!!

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Γαλατσίου, διοργανώνει δράση συγκέντρωσης χριστουγεννιάτικων δώρων, ώστε να μην αφήσει κανένα παιδί χωρίς το δώρο του. 

Η δράση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022, από τις 10:00 έως τις 14:00 στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους)

Σας περιμένουμε για να συγκεντρώνουμε για τα παιδιά των ωφελούμενων της Κοινωνικής Υπηρεσίας δώρα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και ό, τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί κάθε παιδί.

 

 

Ξεκινoύν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου,οι φετεινές  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Γαλατσίου ,οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Χριστουγεννιάτικο πάρκο ,που θα στηθεί στο  στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ» (Καραϊσκάκη & Ρεθύμνης).

Θα πραγματοποιούνται καθημερινά ,από  την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιανουαρίου.

 ώρες 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00 (εκτός από 25 Δεκεμβρίου, 1 & 6 Ιανουαρίου), 

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ  σε όλες τις εκδηλώσεις!

Κατεβάστε..Διαβάστε το πρόγραμμα

Mε αφορμή απόφαση του Άρειου Πάγου,που  έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτική μια έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου,μέσα σε περιοχή που έχει  κριθεί δασική και αναδασωτέα,οι κομματικές οργανώσεις Γαλατσίου  του ΚΚΕ,διοργανώνουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου "Καμίνι"  με θέμα το Δασόκτημα Ομορφοκλησιάς(Βεϊκου)

Ομιλητές 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης,  Δημοτικός Σύμβουλος & επικεφαλής της ¨Λαικής Συσπείρωσης" Γαλατσίου

Γιάννης Πρωτούλης , μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ & επικεφαλής της ¨Λαικής Συσπείρωσης" Αττικής

 

ΥΓ ..Διαβάστε την σχετική αακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Γαλατσίου 
     
...η Εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε μια (1) εβδομάδα αργότερα..Κυριακή 27 Νοεμβρίου