e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο Δήμος Γαλατσίου σας ενημερώνει, ότι η μεγάλη πισίνα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, που είχε κλείσει το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, θα ανοίξει ξανά για το κοινό την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού.

 

 

Σε λίγες μέρες από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι θα ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας από τον δίδυμο μετροπόντικα της «Αθηνάς», τη «Νίκη», που έχει ήδη συναρμολογηθεί σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 80%), για να διανύσει μια απόσταση σχεδόν 7,2 χλμ. έως τον Ευαγγελισμό, όπου θα «συναντηθεί» με τον έτερο υπερσύγχρονο TBM (μετροπόντικα).

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί μόλις 5 από τους 15 σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς Κολωνάκι, Ακαδημίας, Δικαστήρια, Γαλάτσι Ελικώνος. 

Η καθυστέρηση ενός έτους που καταγράφεται αποδίδεται κυρίως στην  επιλογής οι πρόδρομες εργασίες να γίνουν με ξεχωριστή εργολαβία, η οποία όμως ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με το βασικό έργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν παραδοθεί στην κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom, πλήρως μόνο τρία εργοτάξια στους σταθμούς Κολωνάκι, Δικαστήρια και Γαλάτσι, ενώ σε Ακαδημίας και Βεΐκου μόνο μερικώς.

 

 Στις 21 Γενάρη 2024, «ευτυχώς» ημέρα Κυριακή απόγευμα, ο δυνατός άνεμος έσπασε και έσκισε σαν χαρτόνι την περίφραξη του εργοταξίου του βρεφονηπιακού σταθμού Κυμοθόης και Παπαφλέσσα σε επαφή με το 11ο Δημ. Σχολείο ακριβώς επάνω από το υψηλότερο και πιο επικίνδυνο σημείο των εκσκαφών για την κατασκευή του υπογείου. Ο κίνδυνος διπλός, το αδυνατισμένο φράγμα προστασίας από πτώση στο κενό και οι σπασμένες λαμαρίνες έρμαια του ανέμου να απειλούν να μεταβληθούν σε ιπτάμενες φονικές λεπίδες αν αποκολλούνταν τελείως. Το τι θα συνέβαινε αν η αστοχία γινόταν την ώρα της προσέλευσης ή της αποχώρησης των παιδιών κανένας δεν το γνωρίζει αλλά και δεν θέλει ούτε να το φανταστεί. Το θέμα είναι ο δια παντός αποκλεισμός τέτοιων αστοχιών.

Την επομένη στις 8 το πρωϊ κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενο από τον δημοτικό σύμβουλο Μάνθο Ιμπριάλο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Κώστα Μουδάκη έκανε αυτοψία στο χώρο και διαπίστωσε την πρόχειρα στερεωμένη κατεστραμμένη περίφραξη. Οι διαπιστώσεις όμως που κάναμε για την ποιότητα της περίφραξης άρα και επί της ουσίας για το κατά πόσο τηρήθηκαν από την αρχή από τον εργολάβο οι προδιαγραφές μέτρων ασφάλειας και προστασίας των διερχόμενων και της κυκλοφορίας είναι το ουσιωδέστερο εύρημα. Βρήκαμε μια περίφραξη κατασκευασμένη από την πιο λεπτή και ελαφριά λαμαρίνα που υπάρχει στο εμπόριο στηριγμένη σε επίσης πολύ ελαφρές στραντζαριστές αντηρίδες! Μια περίφραξη που κουνιόταν εύκολα και παλλόταν με το χέρι!

 

Είναι φανερό ότι αυτός ο πολύ «φτωχός» προϋπολογισμός λήψης των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας της περίφραξης συμβάλλει με τον τρόπο του, ως συνήθως στο σύστημα που ζούμε, στην κερδοφορία του εργολάβου σε βάρος της ασφάλειας των διερχόμενων δημοτών και ιδιαίτερα (με δραματική επισήμανση) των μικρών μαθητών/τριών!

Η σημερινή (29-1-2024) εικόνα του εργοταξίου δεν μας πείθει ότι η ασφάλεια της περίφραξης έχει ανέβει στο απαιτούμενο επίπεδο. Βασικά στοιχεία της παραμένουν τα ίδια.

 

 

 

Απαιτούμε να ληφθούν ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ όλα τα απαραίτητα μέτρα (εννοούμε πλήρη ανακατασκευή με βαριά περίφραξη ανάλογα αντιστηριγμένη) ώστε η ασφάλεια των παιδιών και όλων των διερχόμενων να μην ξαναμπεί στο «ζύγι» με την κερδοφορία του εργολάβου και η δεύτερη να βγαίνει βαρύτερη. Καλούμε και τους δημότες (γονείς και όχι) να το απαιτήσουν.

Σημειώνουμε επίσης εμφατικά ότι εξαρχής διαφωνήσαμε με την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης των έργων με την «Αναπτυξιακή» (επιβλέπει το έργο) και καλούμε τους δημότες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της συνεχούς ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

  Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Άννα Αναστασοπούλου Μάνθος Ιμπριάλος

Στέφανος Δημητριάδης

Κώστας Αγγελής