e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΤΗΕ GREEN CITY», που αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), από την εταιρεία Southstar, εισάγοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων.

Με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνω – Συμμετέχω – Κερδίζω», το πρόγραμμα «THE GREEN CITY» ξεκινά την προσπάθεια ουσιαστικής αύξησης του όγκου των υλικών που προωθούνται προς ανακύκλωση, μειώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρουν τα οικιακά μας απορρίμματα.

Μέσω αυτού, οι πολίτες 66 Δήμων της Αττικής θα μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν 8 κατηγορίες και είδη διαχωρισμένων υλικών  που μέχρι σήμερα κατέληγαν στις χωματερές.

Συγκεκριμένα:

  1. Χαρτί/Χαρτόνι (εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, έντυπο υλικό κτλ.),
  2. Πλαστικά (λεκάνες, δοχεία, θήκες, κτλ.)
  3. Μεταλλικά Αντικείμενα (σκεύη, εργαλεία, κλειδιά, κτλ.),
  4. Αλουμίνιο (σκεύη, μπολ, περιέκτες τροφίμων και ποτών, κτλ.),
  5. Γυαλί (ποτήρια, πιάτα, βάζα, κτλ.),
  6. Ηλεκτρονικός & Ηλεκτρικός Εξοπλισμός (μικρές οικιακές συσκευές, CD/DVD, tablets, κτλ.)
  7. Βρώσιμα Έλαια & Λίπη (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, κτλ.)
  8. Ρούχα (ένδυση/υπόδηση)-Υφάσματα (ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, πανιά, κτλ.)

θα μπορούν πλέον να αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία, δίνοντας στο περιβάλλον μία επιπλέον «ανάσα».

Ο τύπος και το βάρος των υλικών που προσκομίζονται προς ανακύκλωση, μετατρέπονται σε πόντους και οι πολίτες κερδίζουν οφέλη µέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του προγράμματος, οι οποίες παρουσιάζονται στην mobile εφαρμογή THE GREEN CITY.

Η πρωτοτυπία του Προγράμματος δεν περιορίζεται στα είδη προς ανακύκλωση που αφορά, τα οποία εκτείνονται εκτός της συνήθους κατηγορίας υλικών συσκευασίας που ήδη ανακυκλώνονται μέσω άλλων προγραμμάτων, αλλά στην όλη λειτουργία του, που επικεντρώνεται στη διευκόλυνση του κάθε πολίτη, ώστε να ανακυκλώσει εύκολα και αβίαστα και στην απτή επιβράβευση της κάθε συμμετοχής στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω εξήντα (60) Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης τα οποία με δυνατότητα συλλογής 1.2 τόνων το καθένα, θα πραγματοποιούν δρομολόγια με προκαθορισμένες στάσεις σε πλατείες, υπαίθρια parking, κτλ.

Επίσης, το Πρόγραμμα υλοποιείται και μέσω των 47 Σταθερών Γωνιών Ανακύκλωσης (Έξυπνος Οικίσκος και Έξυπνη Νησίδα), όπου οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώσουν οποιαδήποτε ώρα και ημέρα επιλέξουν οι ίδιοι.

Οι πολίτες αποκτούν άμεσα επιβράβευση μέσω του προγράμματος, αφού πραγματοποιήσουν εγγραφή είτε online, μέσω του app του Προγράμματος ή μέσω του www.thegreencity.gr, είτε συμπληρώνοντας τις έντυπες φόρμες εγγραφής, στα σημεία λειτουργίας των Κινητών Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια, κάθε φορά που παραδίδουν στα σημεία συλλογής διαχωρισμένα είδη προς ανακύκλωση, λαμβάνουν πόντους που υπολογίζονται βάσει του τύπου υλικού και του βάρους του. Οι πόντοι αυτοί «εξαργυρώνονται» μέσω συνεργαζόμενων στο Πρόγραμμα επιχειρήσεων υπό τη μορφή δώρων ή εκπτώσεων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, όπως ΔΕΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA BANK, SAMSUNG, JYSK, ΚΡΗΤΙΚΟΣ Super Market, L’Artigiano, CITYZEN Parking & Services, ENTOS by SATO, Everest, Pizza Fan, κ.ά.

Το κινητό πράσινο σημείο θα βρίσκεται στο Δήμο Γαλατσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα (2 δρομολόγια την εβδομάδα) το οποίο  θα ισχύει από 01.04.2024.

ΤΡΙΤΗ

09:30 – 11:00 ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 8

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

09:30 – 11:00 ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (ΑΓ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΔΡΥΑΔΩΝ)

11:30 – 13:30 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

13:45 – 15:10 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ & ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.thegreencity.gr  ή καλέστε στο τηλ.: 210 9215 000

H ΔΡΑΣΗ με επιστολή της προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τους θέτει υπόψη τις ενέργειες  που, κατά την εκτίμησή της, επιβάλλεται να αναληφθούν,  στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης πολιτικής, για την υπεράσπιση του Δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα των περιοχών  του Δασικού Χάρτη Γαλατσίου

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΗΜΟΥ ΓΆΛΑΤΣΙΟΥ

 

Θέμα : Ενέργειες  για την προστασία της δασικής – αναδασωτέας περιοχής του περιαστικού Δάσους Γαλατσίου, ( Μητροπολιτικού πάρκου Τουρκοβουνίων ), μετά την έκδοση αποφάσεων της επιτροπής που εξετάζει τις  ενστάσεις κατά του Δασικού Χάρτη   των κληρονόμων Βέϊκου και οικιστών  του λόφου Κόκκου.

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σε συνέχεια, σχετικών με το θέμα  συνεδριάσεων και αποφάσεων  του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Δημοτική περίοδο , το Διοικητικό Συμβούλιό μας   θέτει  υπόψη σας τις παρακάτω ενέργειες  που, κατά την εκτίμησή του, επιβάλλεται να αναληφθούν  στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης πολιτικής.                                                                                                                     

Α. Σύσταση νομικής επιτροπής- υπηρεσίας   ειδικής  για την υπεράσπιση του Δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα των περιοχών  του Δασικού Χάρτη Γαλατσίου.  Η επιτροπή- υπηρεσία  αυτή  θα συλλέξει όλα  τα διαχρονικά τεκμήρια  που κατοχυρώνουν τον Δασικό – Αναδασωτέο χαρακτήρα ,προκειμένου, ο Δήμος ,  να παρεμβαίνει , όπου απαιτείται, ΄και σε όλους τους βαθμούς της δικαιοσύνης και σε  τυχόν νέες προσφυγές,   όταν αμφισβητείται  ο προστατευτικός χαρακτήρας της περιοχής                                                                                                         
Εξυπακούεται ότι η <<  Δράση>> θα θέσει στη διάθεση της Νομικής Επιτροπής τα στοιχεία-διαχρονικά τεκμήρια  υπεράσπισης του Δασικού -Αναδασωτέου χαρακτήρα  της περιοχής  που έχει στη διάθεσή της και με  όσα επιπλέον  θα εντοπίσει .

Β.  Αναζήτηση  όλων των αποφάσεων  της επιτροπής, πέραν όσων έχουμε γνώση, εκτύπωση  αυτών και εντοπισμός  των αμφισβητούμενων ως προς τον δασικό – αναδασωτέο χαρακτήρα τους , τμημάτων του Δάσους .

Γ. θα απαιτηθεί  << ταύτιση>> των  αμφισβητούμενων , ως προς τον δασικό χαρακτήρα τους, τμημάτων , προκειμένου  να διαπιστωθεί η τωρινή κατάστασή τους, συνεκτιμώντας τον χαρακτηρισμό της  επιτροπής  «χορτολιβαδικές τώρα» και «χορτολιβαδικές παλιά»  και με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις  που έχουμε υπόψη μας  έχουν απορριφθεί. 

Δ. Τούτο αναδεικνύει την  ευθύνη  ανεύρεσης του  τρόπου υλοποίησης αναδάσωσης στα τεμάχια που θα απαιτηθεί η πραγματοποίησή της.      

Ε.  Για την  στήριξη της όλης διαδικασίας  και σύμφωνα και με την πρόσφατη  διαπίστωση του κ. Δήμαρχου  στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής λογοδοσίας – Διαβούλευσης   «είμαστε μόνοι μας», καθίσταται αναγκαία η συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής.                   

Μέσα  από την διαπαραταξιακή επιτροπή , αναμενόμενο  είναι, να αναπτυχθεί  ένα   μαζικό αποτελεσματικό  κίνημα πόλης για να υπερασπιστεί το δασόκτημα.                                                               
Το κίνημα αυτό, στις σημερινές συνθήκες,  αποτελεί μοναδική  κοινωνική δύναμη εναντίωσης και αποτροπής δυσμενών εξελίξεων,.

ΣΤ. Σκόπιμη , ίσως, κρίνεται  και η  εμπλοκή στη διαδικασία και των όμορων Δήμων  Ν. Ιωνίας και Φιλοθέης – Ψυχικού,  συνιδρυτών του ΣΠΑΤ .

Ζ. . Τέλος,  χρήσιμο  θεωρούμε για  την αποτελεσματικότητα του κινήματος πόλης, το  Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώσει  την τοπική κοινωνία, ότι οι    οικιστές του λόφου Κόκκου  δεν  θεωρούνται καταπατητές και ότι  τα συμφέροντά τους  έχουν άλλο νομικό  και  ηθικό βάρος απ’  αυτό των «κληρονόμων»  και ότι  η δικαίωσή τους   μπορεί να επέλθει μόνον με τον διαχωρισμό  των επιδιώξεών τους , απ’  αυτές των  «κληρονόμων».                                                           

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Είναι  καταφανές  ότι  η   συνέχιση  της ίδιας πολιτικής  αναμονής τετελεσμένων, δεν συνιστά πολιτική, είναι  μία  επικίνδυνη παρελκυστική  τακτική.

Σας καλούμε, στη προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  να προβείτε  σε οριστική απόφαση για την υλοποίηση  των ως άνω  εκκρεμουσών, σε μεγάλο βαθμό,  συμφωνημένων  ,αποφάσεων.

 

                                                                                                                                                                  .

 

Γαλάτσι 27/3/2024                           Για  Το Διοικητικό Συμβούλιο

                                         Ο Προέδρος                                    Η Γενική Γραμματέας

 

                                        Πέτρος Ζάκης                                 Ρίτσα Χριστοθανοπούλου

 

 

Ξεκινά σήμερα  η λειτουργία του Δημοτικού πάρκινγκ στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου, στην συμβολή  Λεωφ. Γαλατσίου και  Αγίας Γλυκερίας.

Aυτός όμως ο  χώρος στάθμευσης, θα λειτουργήσει για όσο διαρκούν οι εργασίες του Μετρό , ενώ μετά το τέλος αυτών, μαζί με τα δύο παρακείμενα κτίρια, θα αποτελέσει τμήμα της  Κεντρικής πλατείας των 5 στρεμμάτων.

Χθες, στην επέτειο της 25ης Μαρτίου,προφανώς δοκιμαστικά , άνοιξε την πύλη του και κάποιοι συμπολίτες μας μπόρεσαν να παρκάρουν εντός αυτού.

Η Είσοδος( Έξοδος)  βρίσκεται στην αρχή της οδού Γλυκερίας  και έχει 90 θέσεις Δωρεάν στάθμευσης.

Ένα πολύ χρήσιμο έργο, που όλοι ευελπιστούν  να αποσυμφορήσει την Λεωφόρο Βεϊκου από τα διπλο-τριπλοπαρκαρίσματα.

Συγχρόνως όμως, εκφράζονται κάποιοι φόβοι για τυχόν μποτιλιαρίσματα που θα δημιουργηθοούν, αφού η μοναδική Είσοδος/Έξοδος βρίσκεται ακριβώς σε διασταύρωση, που πολλές φορές δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ίσως η σκέψη για μελλοντική Έξοδο από την παρακείμενη οδό Ιπποκράτους να δώσει λύση.