e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Την Κυριακή 16/10 πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου, σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής με θέμα τον συντονισμό της δράσης τους απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια αλλά και την προετοιμασία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της ακριβείας και της αύξησης του κόστους της ενέργειας, τα οποία όμως δεν είναι ίδια και για τους μεγάλους ομίλους και τις εταιρείες ενέργειας οι οποίοι απολαμβάνουν κέρδη ρεκόρ. Τόνισε ότι η απεργία στις 9 Νοέμβρη δεν πρέπει να είναι μια από τα ίδια, αντίθετα θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση με μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νέων, να είναι αφορμή για μεγαλύτερους αγώνες.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι από τα ΔΣ των φορέων και από όλες τις ομιλίες έγινε ξεκάθαρο πως “δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν οικογένειες που κρυώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, να ξεπαγιάζουν οι μαθητές την ώρα που θα κάνουν μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται μέσα στο κρύο. Δεν θα αφήσουμε να βάλουν χέρι στο Άλσος Βεϊκου. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, τη δημοτική αρχή και σε οποιονδήποτε άλλο να μας οδηγούν στην απόγνωση. Ξέρουμε τον τρόπο! Η οργάνωσή μας, η μαζικοποίηση των σωματείων και των συλλόγων μας, ο αγώνας μας και η κοινή μας δράση είναι η δύναμή μας!” διατράνωσαν οι φορείς και απαιτούν:

·      Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

·      Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο ενέργειας και το χαράτσι για τις ΑΠΕ.

·      Καμιά διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Καμία διακοπή ρεύματος και παροχής πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες. Κόβουμε το χέρι σε όποιον δώσει εντολή να κοπεί το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους.

·      Γενναία μείωση στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.

·      Μείωση των δημοτικών τελών τουλάχιστον κατά 50%. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, για ευπαθείς ομάδες.

·      Έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

·      Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.

·      Διατήρηση του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του ευρύτερου «κτήματος Βεΐκου».

·      Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό. Κατώτατος μισθός στα 825 ευρώ.

·      Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο — 35ώρο — 5μερο καθορισμένο σε ΣΣΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Γαλατσίου, η επιτροπή συνταξιούχων Γαλατσίου, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Γαλατσίου, ο Συλλόγος «Δράση για την κοινωνία τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής», ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από την Αθλητική Ένωση Γαλατσίου, τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Πανοράματος Γαλατσίου «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» και τον πολιτιστικό χώρο “αμπάριζα”.

Τα σωματεία και οι φορείς κατέληξαν στην διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 22/10 στις 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Γαλάτσι και πορεία στο Δημαρχείο.

 

 

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης φωταγώγησης της Ομορφοκκλησιάς, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, από τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο.

Όσοι παρευρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της Ομορφοκκλησιάς βίωσαν μια κατανυκτική βραδιά πλημμυρισμένη με «χρώματα και αρώματα» υπό τους ήχους των τραγουδιών του Νίκου Ξυλούρη από το έντεχνο συγκρότημα  ΕΜΕΛΛΟΝ, με μουσικό επιμελητή τον Ελευθέριο Μαυρομάτη. 

 

Παρουσιαστής της εκδήλωσης, που έγινε σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής(Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), ήταν ο γνωστός ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, λίγο πριν από τη φωταγώγηση της Ομορφοκκλησιάς, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του είπε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση όλων μας σήμερα που φωταγωγείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η Ομορφοκκλησία, γιατί αν και κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν εύκολη υπόθεση κι ότι άλλα έργα έχουν προτεραιότητα, προσπαθώντας να μειώσουν την αξία του, ένα έχω να πω ότι αν όντως ήταν τόσο εύκολο θα είχε γίνει πράξη εδώ και 60 χρόνια τώρα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Από το 2014 που αναλάβαμε ήταν στις προτεραιότητές μας η φωταγώγηση του μνημείου, το οποίο είναι μεγίστης ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για όλη την Αττική. Ξεκινήσαμε λοιπόν με όνειρο τη φωταγώγηση, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ‘πολεμήσαμε’ τη γραφειοκρατία, ήρθαμε σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και 4 χρόνια μετά, δηλαδή το 2018 ήμασταν ακόμα στο μηδέν. Ωστόσο υπήρξε ένας άνθρωπος μέσα από την ομάδα που δεν εγκατέλειψε τον σκοπό αυτό. Με υπομονή, επιμονή και προσήλωσή κατάφερε να έχει η Ομορφοκκλησιά απόψε όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, κ. Μάνο Ελευθερίου και τον ευχαριστώ πολύ για όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα τον δικαίωσε». 

Στην εκδήλωση μίλησε συνοπτικά για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, γνωστό ως Ομορφοκκλησιά, η προϊσταμένη του Tμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Eφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Νίκη Βασιλικού και η κα. Κοραλία Μαργέλη αναφέρθηκε αναλυτικά στην  πορεία και στο έργο του αείμνηστου τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη. 

Συγκίνηση προκάλεσε η επίσημη καλεσμένη στην εκδήλωση, η σύζυγος του αείμνηστου τραγουδιστή, κα. Ουρανία Ξυλούρη, η οποία μίλησε για το έργο του συζύγου της και παρέλαβε τιμής ένεκεν ένα αναμνηστικό δώρο από τον Δήμαρχο Γαλατσίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Παντελής Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαλατσίου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Γαλατσίου και πλήθος κόσμου.

Τελειώνοντας το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, ο λυράρης Γιάννης Κακουδάκης τραγούδησε και μια επιτυχημένη μαντινάδα στον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο:

Εις το Γαλάτσι ο δήμαρχος

όσο κι αν πεις αξίξει,

που μ' εκδηλώσεις όμορφες

την πόλη μας στολίζει...

 

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος εγκαινιάζει τη φωταγώγηση της Ομορφοκκλησιάς.


Ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου θα παρουσιάσει την εκδήλωση και στον προαύλιο χώρο του μνημείου θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από το επταμελές συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής 
"ΕΜΜΕΛΛΟΝ", υπό την επιμέλεια του Ελευθέριου Μαυρομάτη.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Το μνημείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 18:00 έως τις 19:00.