e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (τρόλεϊ, λεωφορεία) και την ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ), ενώ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, θα ακυρωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό, ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από το σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» μέχρι και το αεροδρόμιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίων (capital controls), παρουσιάζει συνοπτικά τα κυριότερα σημεία αυτών, όπως ισχύουν σήμερα.

Επισημαίνεται ότι κατά το διάστημα ισχύος των ως άνω περιορισμών, το Υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις απελευθερώνει σταδιακά σημαντικό αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα η λειτουργία της αγοράς και η καθημερινότητα των πολιτών να έχουν επανέλθει, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλότητα.

• Κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι.) έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε Π.Ι. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

• Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι.

• Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.

• Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).

• Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.

• Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

• Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.

• Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.

• Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

• Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.

• Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

• Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α.

• Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.

• Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Π.Ι., οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.

• Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα.

• Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ' εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι.

Υπενθυμίζουμε ότι για τις δραστηριότητες που δεν ρυθμίζονται ειδικώς, ισχύει η κείμενη νομοθεσία.

Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και συναλλαγών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών έχει συστήσει σε κάθε Π.Ι. Ειδικές Υποεπιτροπές έγκρισης συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Π.Ι.

Θεσπίζονται επίσης διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των Π.Ι. και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ενδεικτικά, το υπουργείο αναφέρει ότι κατά το μήνα Αύγουστο έχουν εγκριθεί μέσω της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και των Υποεπιτροπών των Π.Ι. συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων άγγιξε το 73% της αξίας των αντίστοιχων συναλλαγών του περσινού Αυγούστου, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 85%.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Ως 6 Ιουλίου η «τραπεζική αργία». Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται και με ποιες προϋποθέσεις. Τι ισχύει για προπληρωμένες κάρτες και web banking. Πώς θα κάνουν συναλλαγές με το εξωτερικό οι επιχειρήσεις. Το σχέδιο για την πληρωμή συντάξεων. To απόγευμα θα λειτουργήσουν τα ATM.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Κλειστές λόγω... αναγκαστικής αργίας έως και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες - και το Χρηματιστήριο Αθηνών - σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Τις επόμενες ώρες με κατεβασμένα τα ρολά θα είναι και τα ATMs, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από το απόγευμα, απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθεί το σύστημά τους στην εφαρμογή των capital controls, βάσει των οποίων οι αναλήψεις από τα Αυτόματα Μηχανήματα έχει όριο 60 ευρώ ανά κάρτα!

Η απόφαση όμως προβλέπει ότι από τον περιορισμό εξαιρούνται οι συντάξεις, οι οποίες θα πληρωθούν από τραπεζικά καταστήματα που θα ανοίξουν. Το ποια θα είναι θα ανακοινωθεί από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «το κλείσιμο των τραπεζών μπορεί να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια». Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ξένους επισκέπτες εφόσον έχουν κάρτα ξένης τράπεζας. Θα μπορούν να κάνουν χωρίς όριο αναλήψεις από τα ATMs. Επίσης, προβλέπεται ότι δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για την διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ότι αφορά απαιτήσεις που καθίσταται απαιτητές στο διάστημα αυτό. 

Αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγές) καθώς και οι δικαστικές προθεσμίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα μπορούν να εγκρίνονται κατά τη διάρκεια της αργίας συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για την διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος όπως π.χ. η πληρωμή ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό ή η εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.

Εξαιρούνται οι συντάξεις

Θετική είναι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για τις συντάξεις. Όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου, η οποία πήρε ΦΕΚ στις 2.00 τα ξημερώματα, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς στις συναλλαγές. «Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα υποκαταστήματα που θα λειτουργούν για αυτό το σκοπό».

 

Ξένες τράπεζες στην Ελλάδα

Κλειστά από σήμερα έως και την 6η Ιουλίου θα παραμείνουν και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Επίσης, κλειστό θα παραμείνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

 

Ποιες συναλλαγές θα γίνονται

- Χωρίς περιορισμούς θα γίνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ανάλογα το όριο) για πληρωμή στο εσωτερικό, δηλαδή για πληρωμές με πίστωση λογαριασμού που διατηρείται στην Ελλάδα.

 

- Οι συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται κανονικά αποκλειστικά και μόνο για το ποσό που εμφανίζονταν ως υπόλοιπο στην κάρτα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Δεν θα εκδοθούν νέες προπληρωμένες κάρτες.

 

- Οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή διά της τηλεφωνίας για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας.

 

- Αναλήψεις μετρητών με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό (δηλαδή είναι ξένων τραπεζών) από τα ATMs. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών μπορούν να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Δεν μπορεί να γίνει, πλην των παραπάνω, καμία άλλη τραπεζική συναλλαγή.

Μόνο λογαριασμοί Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών φορέων στην ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται.

Κλειστό το ΧΑ καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 715η /29.6.2015 συνεδρίασή του, αποφάσισε:

 

α) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ' εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

 

β) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ' εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

 

γ) την αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την ως άνω περίοδο,

 

δ) την αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

 

ε) την αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), εγκρίνοντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Πηγή:EURO2day