e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η εποχή  που το Γαλάτσι από Κοινότητα γινόταν Δήμος....πριν η άσφαλτος αντικαταστήσει το χώμα στους δρόμους της γειτονιάς και οι φωνές των ανθρώπων αντικατασταθούν από τα κλάξον  και το βουητό των αυτοκινήτων. 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ...ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-2024963
Λεωφόρος Γαλατσίου 82 - ΣΤΑΣΗ ΛΙΝΑΡΑ

Επιτέλους... μετά 2 χρόνια περιορισμών ετοιμαζόσαστε   για την Πασχαλινή έξοδο στο χωριό ή οι ανάγκες θα σας κρατήσουν κι εφέτος στο Γαλάτσι;

Όπως και να ‘ναι όμως …μια πασχαλινή επίσκεψη στο φούρνο Μαρέτση είναι must.

Σίγουρα στο πορτ μπαγκάζ ή μέσα στο αυτοκίνητο θα υπάρχει  λίγο χώρος για τις λιχουδιές του Στέλιου, το αισθησιακό άρωμα των οποίων θα σας συνοδεύσει σε όλη την διαδρομή του ταξιδιού σας.

 

 

Γιατί στο Φούρνο  της γειτονιάς μας, τα κουλουράκια ,τα  τσουρέκια (και vegan εφέτος) κι ένα σωρό άλλες λιχουδιές   για το Πασχα, δημιουργούνται με το πάθος και την αγάπη του Στέλιου, για την παράδοση και τα αγνά υλικά.

Και για εσάς όμως που δεν θα φύγετε …έχει ο Θεός(ο Στέλιος)

Το  Πάσχα στο Γαλάτσι…μπορεί να μην συνοδεύεται από το όμορφο φυσικό περιβάλλον του χωριού ,σίγουρα όμως η μυρωδιά και η  γεύση από το Φούρνο Μαρέτση  μας φέρνουν πιο κοντά  σε ένα παραδοσιακό Πάσχα.

Μια παράδοση που έρχεται από το  1984, τότε που κάποιες γειτονιές στο Γαλάτσι …μύριζαν ακόμα χωριό.

Σίγουρα ,αρκεί μια τυχαία επίσκεψη ,μια ματιά στη βιτρίνα και το άρωμα από τις λιχουδιές …για να σας κάνουν  fans του Στέλιου.

Και αφού και φέτος  το Πάσχα  θα μείνουμε στο Γαλάτσι, μια καλή ιδέα για το τραπέζι της Κυριακής θα ήταν να στείλουμε ,όπως κάναμε παλιά , το ταψάκι  με το αρνί στον φούρνο της γειτονιάς μας …O Στέλιος, από νωρίς το πρωί έως τις 1:30 το μεσημέρι , θα αναλάβει να  μας το ψήσει με τρόπο, που θα μας κάνει να γλείφουμε τα δάχτυλά μας.


 

Το Πάσχα όμως δεν τελειώνει στο αρνάκι.Προφανώς αργά το απόγευμα ,θα θέλαμε ν’ αλλάξουμε γεύση και να δοκιμάσουμε κάτι το γλυκό και σιροπιαστό. Και γι αυτό έχει προβλέψει ο Στέλιος...Μια ματιά  μονάχα φτάνει  , στο κανταϊφι-γαλακτομπούρεκο ή το γαλακτομπούρεκογια να γεμίσει χαρά και γλύκα η ψυχή μας και να κάνει πάρτυ ο ουρανίσκος μας.,  

  

 

 

 

 

 

Τι κάνει μια Δευτέρα τον χρόνο να ξεχωρίζει;

Ποιοι είναι οι Πρωταγωνιστές αυτής της Δευτέρας?

Μα φυσικά, η Λαγάνα και ο Χαρταετός!

Η "Λαγάνα του Στέλιου “, που κάθε Καθαρά Δευτέρα είναι η πρωταγωνίστρια στον Φούρνο Μαρέτση..

Η «πρωταγωνίστρια» βγαίνει  στις 6 το πρωί…με τους θεατές να έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στο «Φούρνο» για να την δουν...

Περιμένουν υπομονετικά στη σειρά και  στριμωγμένοι, για να την απολαύσουν…να την ακουμπήσουν.

Το άγχος εντείνεται λίγο πριν το άνοιγμα της αυλαίας. Βλέπετε έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία της εορταστική παράσταση.

Με το άνοιγμα της αυλαίας  και την εμφάνιση της Λαγάνας, όλοι όρθιοι και εντυπωσιασμένοι για μια ακόμα φορά από την εμφάνισή της ,ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Γιατί η μαγεία της Σαρακοστιανής παράστασης, ξεκινάει από τα "καμαρίνια", εκεί που γίνονται οι ετοιμασίες. Ο παραγωγός ο Στέλιος, έχει φροντίσει για την παραμικρή λεπτομέρεια. Μια άψογη εμφάνιση και αγνά  ποιοτικά  υλικά, που δίνουν ένα ελκυστικό άρωμα, μια ξεχωριστή γεύση.

Η πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας, «η Λαγάνα του Στέλιου » θα αποζημιώσει κι φέτος με το παραπάνω …τους φανατικούς και απαιτητικούς θαυμαστές της.

Και επειδή  την  Καθαρά Δευτέρα ,δεν ξεχνάμε και τον  συμπρωταγωνιστή ...τον Χαρταετό , θα προσφέρουμε  έναν στους μικρούς μας φίλους, με την ευχή να πετάξει τόσο ψηλά ...όσο τα όνειρά τους, σ’ έναν ουρανό  όπου ο άνεμος της Αγάπης και της Ειρήνης, θα διώχνει τα μαύρα σύννεφα του πολέμου και του μίσους.

 

Tηλέφωνο κρατήσεων: 210-2024963
Λεωφόρος Γαλατσίου 82 - ΣΤΑΣΗ ΛΙΝΑΡΑ

 

Δυο λόγια για την Λαγάνα

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”.

Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίου του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο .

Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται κατά το έθιμο πάντα την Καθαρά  Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Το όνομα “Καθαρά” (Καθαρά Δευτέρα) προήλθε από μια συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να καθαρίζουν σχολαστικά με αλισίβα δηλαδή ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν αχρησιμοποίητα μέχρι να λήξει η νηστεία της Σαρακοστής. Για τις νοικοκυρές ήταν η μέρα της κάθαρσης. Επίσης κατά την ημέρα αυτή ξεχύνονταν όλοι οικογενειακώς  έξω στην ύπαιθρο και έστρωναν πετσέτες κάτω στη γη  τρώγοντας  νηστίσιμα φαγητά όπως  λαγάνες,  λαχανικά, χαλβά, ελιές  και ταραμά.

 Η κυρά Σαρακοστή

 

Ένα έθιμο που τείνει να χαθεί είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα μιας γυναίκας «κυρά Σαρακοστή». Η κυρά Σαρακοστή έχει ένα σταυρό στο κεφάλι ή στο στήθος, αλλά δεν έχει στόμα θέλοντας να δείξει ότι νηστεύει. Έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής και επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.