e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Νοιώθω χρέος μου έναν  αποχαιρετισμό στο Κώστα Καλεσάκη,που απρόοπτα αρρώστησε  και εξ ίσου απρόοπτα έφυγε από την ζωή και κηδεύθηκε σήμερα Σάββατο. Του χρωστάω  δύο κουβέντες διαφορετικές, γιατί με τον Κώστα εν ζωή δεν χρειαζόταν, επειδή στη παρέα των πολλών μπορούσαμε  να εκφραζόμαστε  με κινήσεις χεριών ,με συσπάσεις χειλιών ,με μορφασμούς ,με γκριμάτσες , σαρκάζοντας και αυτοσαρκαζόμενοι. Αποτέλεσμα ήταν  απολαυστικές  θορυβώδεις συζητήσεις που έβγαζαν γέλιο. 

Δυο νέες δημοσκοπήσεις της Μetron Analysis και της ALCO,δείχνουν συντριπτική υπεροχή του Σύριζα και της παραμονής στο Ευρώ.

Υπέρ του ευρώ τάσσεται το 79%, ενώ μόλις 19% υποστηρίζει τη δραχμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Την ίδια στιγμή, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με το Eurogroup και τους Θεσμούς ενώ 35% διαφωνεί.

Ακόμη, το 47% θεωρεί πως η Κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί την πρόταση των δανειστών και εταίρων μας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και ο δανεισμός της χώρας μας και 35% δηλώνει πως πρέπει να απορρίψει την πρόταση.

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα καταγράφουν τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 45%

ΝΔ: 21,4%

Χρυσή Αυγή: 5,3%

Ποτάμι: 7,4%

ΚΚΕ: 5,2%

ΑΝΕΛ: 3,8%

ΠΑΣΟΚ: 3,5%

 

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 37,2%

ΝΔ: 17,7%

Χρυσή Αυγή: 4,4%

Ποτάμι: 6,1%

ΚΚΕ: 4,3%

ΑΝΕΛ: 3,2%

ΠΑΣΟΚ: 2,9%

 

Διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών οι πολίτες - Συμφωνία θέλει το 50% των ερωτηθέντων ακόμα και αν θιγούν οι κόκκινες γραμμές - Μειώνεται από τις 15 μονάδες η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου- Πόσο δημοφιλείς είναι στους πολίτες, Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς

Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία;  Θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν αυτό έχει κόστος; Εμφανίζονται διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών; 

 

Δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό του newsit.gr, απαντά σε φλέγοντα ερωτήματα. 

Πιο αναλυτικά:

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου – παρότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο – η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco μειώνεται από τις 15 στις 11 μονάδες. Το Ποτάμι κρατά τις δυνάμεις του όπως και το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή υποχωρεί και ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο εκπροσώπησης στην Βουλή. 

 

ΣΥΡΙΖΑ 31,3%

ΝΔ 20,4%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,8%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 5,2%

ΚΚΕ 4,5%

ΑΝΕΛ 3,2%

ΠΑΣΟΚ 3,5%

 

Πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 45% ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία ακόμα κι αν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Οι πολίτες δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι θέλουν πάση θυσία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 74%) δεν θέλει να ακούει για άλλο νόμισμα παρά μόνο για το ευρώ.

Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα και όταν οι πολίτες ερωτώνται τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Οι μισοί ζητούν υποχώρηση και ένα ποσοστό 41% ζητάει να αντισταθούμε,δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό εκείνων που θέλει πρόωρες εκλογές αφού φτάνει το 37%.

Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία, θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν αυτό έχει κόστος, εμφανίζονται διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών, με πλειοψηφία εκείνους που δεν τις επιθυμούν και διψούν για την επίτευξη συμφωνίας. 

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σε καλό δρόμο η κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται. Το ποσοστό αυτό είναι 47%. 

Τα δυο πρόσωπα που κρίνονται για την στάση τους στις καταιγιστικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. 

 

Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

 

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αξιολογούν θετικά την συμπεριφορά του παρά τις επικρίσεις που δέχεται. Θετικά τον αξιολογεί το 46% και αρνητικά το 39%.

 

Η δημοσκόπηση έγινε στις 3 και 4 Ιουνίου από την εταιρεία Alco για το Newsit σε 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα  με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας  ξεκινούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία για την περίοδο  2015 - 2016.Με την ίδια εγκύκλιο δόθηκαν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις εγγραφές αυτές.

Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται παιδιά πρώτης νηπιακής ηλικίας (νήπια) και δεύτερης νηπιακής ηλικίας (προνήπια). Για το σχολικό έτος 2015 – 2016, νήπια θεωρούνται όσα παιδιά έχουν γεννηθεί το έτος 2010 (από 1-1-2010 έως 31-12-2010) και προνήπια όσα έχουν γεννηθεί το έτος 2011 (από 1-1-2011 έως 31-12-2011).

Για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο απαιτούνται:

α. Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης. Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο πιστοποιητικό γέννησης.

β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του Παιδιού ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο Α.Δ.Υ.Μ.

δ. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα, κάποιος λογαριασμός (τηλεφώνο/ ΔΕΗ/ ΕΥΔΑΠ) ή άλλο στοιχείο κατά την κρίση του/της προϊσταμένου/νης του νηπιαγωγείου από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου.

δ. Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

 

Για την εγγραφή στην Α' τάξη απαιτούνται:

α. Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, το οποίο εκδίδεται το τελευταίο πριν από την εγγραφή τρίμηνο και στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης.

β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.(Λογαριασμός ΔΕΗ/ ΕΥΔΑΠ/ τηλεφώνου)

ε. Βεβαίωση Παρακολούθησης Νηπιαγωγείου