Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ιστορία της 8ης Μαρτίου
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στα 1910, η σοσιαλίστρια Κλάρα Ζέτκιν, (διεθνής αγωνιστική φυσιογνωσία του εργατικού και γυναικείου κινήματος), στην Δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη, στην Κοπεγχάγη, πρότεινε η 8η του Μάρτη να ορισθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα». Η πρόταση έγινε δεκτή και από τις 17 χώρες που συμμετείχαν. Τέλος, στα 1977, ο Ο.Η.Ε., όρισε την 8η του Μάρτη, ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη».
Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών.
Αυτό το παγκόσμιο κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα. Αναβαθμίστηκε η θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά, το 1952 με το νόμο 2159, όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.
Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών. Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας. Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση. Οι ακτιβίστριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέθηκαν ελεύθερες μετά από δεκαπέντε μέρες απεργία πείνας.
Η Γυναίκα σήμερα
Παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή της συνήθως από τον σύντροφό της. Η ανισότητα και οι διακρίσεις σε πολλές χώρες θεωρούνται φυσιολογικές.
Στην Ινδία ξεκινούν πριν τη γέννηση, αφού υπολογίζεται ότι ένα κορίτσι χάνεται κάθε λεπτό από έκτρωση, διότι η ινδική κοινωνία τα θεωρεί βάρος.
Στη σχολική ηλικία, ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν κορίτσια που δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε ή να τελειώσουν το δημοτικό μόνο και μόνο επειδή είναι κορίτσια. Στον κόσμο μας ζουν σχεδόν 500 εκατομμύρια γυναίκες που δεν γνωρίζουν γραφή κι ανάγνωση και αποτελούν το 64% του συνόλου των αναλφάβητων ανθρώπων του πλανήτη.
Σε χώρες όπως η Κένυα, η Σομαλία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και το Κουρδιστάν κορίτσια συνήθως 5 με 15 ετών υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή. Υπολογίζεται ότι 129 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο το έχουν υποστεί στις 29 χώρες όπου διαπράττεται αυτή η πανάρχαια και απάνθρωπη πρακτική.
Η βία κατά των γυναικών από τους συντρόφους τους είναι σε ορισμένες χώρες τόσο συνηθισμένη που είναι κοινωνικά αποδεκτή. Παγκοσμίως, η μία από τις δύο γυναίκες που δολοφονήθηκε το 2012, πέθανε από τα χέρια του συντρόφου της.
Η ενδυνάμωση των γυναικών, η εκπαίδευσή τους για τα δικαιώματά τους, η συμμετοχή τους σε συνεταιρισμούς ανάπτυξης εισοδήματος είναι κάποιες από τις λύσεις που εφαρμόζει η ActionAid ώστε η βία κατά των γυναικών να μειωθεί.
Για την ActionAid τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών αποτελούν προτεραιότητα κάθε μέρα. Η ενδυνάμωση και η εκπαίδευση τόσο των ίδιων των κοριτσιών και γυναικών όσο και ολόκληρης της κοινότητας αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε οι γυναίκες να γίνουν οι ίδιες η κινητήρια δύναμη της αλλαγής.
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 2 εικοσιτετράωρα πριν την ιστορική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής
8 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Prorata για το Κόκκινο
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33,5% και η ΝΔ το 25,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 7%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν το ΚΙΔΗΣΟ με 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, η ΔΗΜΑΡ με 0,5% και το ΛΑΟΣ με 0,5%.
Άλλο κόμμα δηλώνει οτι θα ψηφίσει το 3%, ενώ αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7% των ερωτηθέντων.
Στις 10 μονάδες η διαφορά στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis
Προβάδισμα 6% του ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική σε δημοσκόπηση της GPO
Marc: Προβάδισμα 6,2% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.153 νοικοκυριών η εταιρεία Marc για τον ALPHA.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,2% (από 29,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 26% (από 26,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).
Τρίτο κόμμα έρχεται Το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%. Εκτός Βουλής σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,2% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 2,5% των ερωτηθέντων, άκυρο-λευκό και αποχή επέλεξαν το 1,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,1%.
Public Issue: 5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ Για την εφημερίδα Αυγή
Προβάδισμα πέντε μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Public Issue που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πρώτο κόμμα παίρνει 144 έδρες Στην εκτίμηση της πολιτικής επιρροής των κομμάτων η Public Issue δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 35% και στη Ν.Δ. 30% (και τα δύο κόμματα έχουν υποχώρηση από 0,5% το καθένα σε σχέση με τη μέτρηση της περασμένης εβδομάδας). Για την τρίτη θέση μάχονται τέσσερα κόμματα, με το Ποτάμι να έχει το πλεονέκτημα.
Συγκεκριμένα, το Ποτάμι έχει 7%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 6% και το ΠΑΣΟΚ 5,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται ότι περνούν το όριο του 3%, καθώς λαμβάνουν 3,5%. Αντίθετα, το ΚΙΔΗΣΟ (με 2,5%), ο ΛΑΟΣ (με 2%) και η ΔΗΜ.ΑΡ. (με 0,5%) δεν υπερβαίνουν το όριο. Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν συνολικά 1,5%.
Με βάση αυτά τα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε στη Βουλή 144 έδρες, η Ν.Δ. 80, το Ποτάμι 19, η Χρυσή Αυγή 17, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9.
Επισημαίνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 18%, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική προέλευσή της, από την οποία συναρτάται σε σημαντικό βαθμό και η πολιτική επιρροή των κομμάτων.
Με βάση την ψήφο των αναποφάσιστων στις βουλευτικές εκλογές του 2012, οι σημερινοί αναποφάσιστοι είναι: Ν.Δ. 26%, χωρίς γνώμη 23%, λευκό - άκυρο - αποχή 16%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6%, ΔΗΜ.ΑΡ. 4%, ΚΚΕ 2%, Χρυσή Αυγή 1%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα κατανέμεται το εναπομείναν 5%.
www.dikaiologitika.gr
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Rass, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στην εφημερίδα «Επένδυση».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,3% και η ΝΔ 26,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.
Άλλο κόμμα 5,5%. Λευκό ή άκυρο 1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 8,2% του δείγματος.
Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-21 Ιανουαρίου 2015.
Ρεκόρ παράστασης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά - στο 5,3% η διαφορά
Ποσοστό που φτάνει το 36% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι 30,7% που επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα Παραπολιτικά η παράσταση νίκης φτάνει το 81% για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που «υπερβαίνει κάθε ιστορικό προηγούμενο».
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ 36%
Νέα Δημοκρατία 30,7%
Ποτάμι 7,2%
Χρυσή Αυγή 5,4%
ΚΚΕ 4,9%
ΑΝΕΛ 4,2%
ΠΑΣΟΚ 4%
ΚΙΔΗΣΟ 1,6%
ΛΑΟΣ 1,2%
Αλλο Κόμμα 4,8%
Ακυρο/Λευκό 2,6%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 9,1% (Αναποφάσιστοι 8,1%, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 1%), ενώ ένα 6,1% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.
Τρείς νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την νίκη του Σύριζα και το στοίχημα πλέον μπαίνει στην αυτοδυναμία ή μη.
1)Στο 4% καταγράφει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δημοσκόπηση της Pulse για το Action24
Η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα έχει ως εξής:
Η διαφορά με αναγωγή στην δημοσκόπηση της Pulse είναι της τάξης των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων,
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 4,9% στην Πρόθεση Ψήφου και κατά 5,2% στην Αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Ποντίκι
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και επτακομματική Βουλή αναδεικνύει η έρευνα της RASS για το iefimerida.gr
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης, αφού σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (ποσοστό 86,2%) πιστεύουν ότι στις εκλογές θα κόψει πρώτος το νήμα.