Ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου ή Ομορφοκκλησιά όπως είναι γνωστός, λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του, γιορτάζει εφέτος την Τετάρτη 23 Απριλίου
Η Ομορφοκκλησιά παραμένει κλειστή όλο το χρόνο εκτός από την ημέρα που γιορτάζει ο Αγ. Γεώργιος.
Εφέτος για όσους θέλουν να την επισκεφτούν, θα είναι ανοιχτή, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Απιλίου 2025.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Γεωργίου:
α) Τρίτη, 22 Απριλίου 2025, 10:00 π.μ.: μεταφορά των ιερών σκευών και των αναγκαίων για την πανήγυρη αντικειμένων.
β) Τρίτη, 22 Απριλίου 2025, 18:00-21:00: Πανηγυρικός Εσπερινός
γ) Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025, 07:30-11:00: Θεία Λειτουργία
δ) Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025, 18:00-20:00: Μεθέορτος Εσπερινός
Την Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, το μνημείο θα παραμείνει ανοιχτό όλη την ημέρα.
Λίγα λόγια για την Ομορφοκκλησιά
Η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου (Σταυροειδής εγγεγραμμένος, τέλη 12ου αιώνα), η οποία είναι χτισμένη με τα υλικά πρωτοχριστιανικού ναού, η εκκλησιά στης οποίας την τοιχοποιία κάποιες λίθοι, θραύσματα και σπαράγματα είναι μέλη αρχαιοελληνικού κτιρίου, που λεηλατημένο κείτεται δίπλα! Γύρω από τον ναό εξάλλου, έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου υπήρχε και το αρχαίο νεκροταφείο του αρχαίου Δήμου Βατής. Ο Δήμος Βατής ανήκε στην Αιγηίδα φυλή περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Άστεως γύρω από τα αφιλόξενα τότε Τουρκοβούνια .
Ο ναός βρίσκεται στο Γαλάτσι, στη λεωφόρο Βεΐκου. Είναι γνωστός με την ονομασία Ομορφοκκλησιά λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του.
Πρόκειται για έναν δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά. Έτσι, στην ανατολική της όψη προβάλλουν δύο αψίδες, των Ιερών του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου. Ο τρούλος του ναού είναι αθηναϊκός και το σύστημα τοιχοδομίας πλινθοπερίκλειστο.
Ο Ορλάνδος χρονολόγησε το μνημείο στο τρίτο τέταρτο του 12ου αι., ακριβώς όπως και ο Megaw το 1931. Ο καθηγητής Μπούρας το τοποθετεί στον ίδιο αιώνα, με μια οψιμότερη απόκλιση, που ίσως δικαιολογεί τα νεοφανή δυτικά στοιχεία επίδρασης που εμφανίζονται τόσο στο παρεκκλήσιο όσο και στον κυρίως ναό. Θεωρεί δε ότι ο κυρίως ναός είναι σύγχρονος με το παρεκκλήσιο.
Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες, εξαιρετικό δείγμα τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες καλύπτουν με αρμονική πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Βέβαια, ο χρόνος, οι βαρβαρότητες των ανθρώπων, αλλά και ο φανατισμός των αλλόδοξων έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος τους, ιδιαίτερα στα χαμηλά και ευκολότερα προσβάσιμα μέρη. Το ίδιο σημαντικό για τις τοιχογραφίες του είναι και το παρεκκλήσιο.
Μερικές από τις τοιχογραφίες είναι: στο νάρθηκα του ναού, όπου διακρίνονται σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται η εκκλησία. Στον κυρίως ναό, άγιοι, ασκητές, οι κορυφαίοι των Αποστόλων Πέτρος και Παύλος, Ιεράρχες, η Παναγία με αρχαγγέλους, ο Παλαιός των Ημερών, ο Ματθαίος από τους ευαγγελιστές (ο μόνος που διατηρείται άθικτος), Προφήτες, και βέβαια ο Παντοκράτωρ του τρούλου. Ο κομψός ναός του Αγ. Γεωργίου κατέστη γνωστός όχι μόνο στον χώρο των βυζαντινολόγων αλλά και των ζωγράφων, κυρίως από την παράσταση στον τρούλο του Παντοκράτορα, που διασώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά τις κακουχίες που υπέστη στη διαδρομή των αιώνων.
Ο Φώτης Κόντογλου, αντιγράφει, σε αρκετούς Ναούς που αγιογραφεί, τη μορφή του και είναι αυτή η μορφή που προτείνει στο βιβλίο του ΕΚΦΡΑΣΗ, ως κατ' εξοχήν αποδίδουσα τον Παντοκράτορα. Προφανώς, έργο περίφημου ζωγράφου της εποχής, έχει, κατά παράδοξο τρόπο εκπληκτικές ομοιότητες με ένα έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως ΕΙ Greco - προσωνύμιο της διαβίωσης και της καλλιτεχνικής του καριέρας στο Τολέδο της Ισπανίας. Πρόκειται για τον πίνακα "ο Ιππότης με το ξίφος" καθώς επίσης και άλλα έργα του κρητικού στην καταγωγή ζωγράφου (1541-1614). Επισημαίνονται τα κοινά εικονογραφικά στοιχεία των δύο παραστάσεων και γίνεται διερεύνηση κατά πόσον οι ομοιότητες αυτών έχουν κοινή προέλευση - δηλ. απ' τον κορμό της Βυζαντινής εικονογραφίας. Ακόμα, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά για μια πιθανή άφιξη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στην Ομορφοκκλησιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού της μετανάστευσης του από την Κρήτη στη Βενετία - και ακολούθως στην Ισπανία - το καλοκαίρι του 1566 ή την άνοιξη του 1567.
Ακόμα, στον κυρίως ναό αναπτύσσονται συνθέσεις όπως η Μεταμόρφωση, η Έγερση του Λαζάρου, η Βαϊοφόρος κ.ά. Συνθέσεις ωστόσο υπάρχουν και στο παρεκκλήσιο, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Φιλοξενία του Αβραάμ ή ο Αναπεσών κ.ά.
Και τα τρία μέρη της Ομορφοκκλησιάς (νάρθηκας, ναός και παρεκκλήσιο) έχουν ζωγραφιστεί από ομάδες ζωγράφων που η καθεμιά ερμηνεύει στα μέτρα της ρεύματα της μεγάλης σύγχρονης τέχνης.
"Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει η Όμορφη Εκκλησιά είναι η απόδειξη, ότι στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, η μεγάλη τέχνη έβρισκε δρόμους να φθάσει και σε ταπεινές επαρχίες, όπου υπήρχαν άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να την υιοθετήσουν...είναι σημάδια κάποιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ευρωστίας και αναγέννησης που καλλιεργείτο - αυτό είναι το σημαντικότερο - όχι από τους μεγάλους άρχοντες, εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς, αλλά από τον απλό λαό..."
Δείτε εδώ(http://www.byzantineathens.com) περισσότερες πληροφορίες ,φωτογραφίες και αγιογραφίες του ναού
«Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι ενός ανθρώπου που προσπαθούσε να μείνει ζωντανός»…μία σπουδή πάνω στη ζωή και το θάνατο.`
Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο του Μανώλη Χατζηνάκη, που παρουσίασε η ΔΡΑΣΗ σε εκδήλωση στο ΚΑΜΙΝΙ την Τετάρτη 2 Απριλίου. Το έργο συμπληρωμένο, με ήδη έτοιμα κομμάτια , θα εκδοθεί σε βιβλίο και θα κατακτήσει θέση κοντά στους μεγάλους ποιητές μας.
Το κοινό που τίμησε την ΔΡΑΣΗ και τον Μανώλη Χατζηνάκη γέμισε από νωρίς ασφυκτικά την αίθουσα .
Η όλη , σύνθετη εκδήλωση , ήταν μία ανωτέρου επιπέδου αναζήτηση του περιεχομένου, της αποστολής , και της ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα από την ζωή και τον θάνατο.
Οι άνθρωποι που μίλησαν για ένα καθαρά φιλοσοφικό θέμα ήταν καταξιωμένα στην κοινωνία πρόσωπα. Την ξεχωριστή, ο καθένας στο τομέα του θέση ,την έχει κατακτήσει , μόνο με την αξία του, τη συμπεριφορά του και το λόγο του.
Χαιρέτησαν:
Μάνος Ελευθερίου, Φιλόλογος, πρόεδρος της μονομετοχικής ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Γαλατσίου,
Κρινιώ Τσούτσια, πρόεδρος του διοργανωτή φορέα (ΔΡΑΣΗ) ,
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος , πρόεδρος Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (μήνυμα)
Τοποθετήθηκαν :
Μανώλης Χατζηνάκης , Τα δύο αποσπάσματα του έργου που απήγγειλε συγκλονιστικά ο ίδιος ο δημιουργός -ποιητής << όσα με κράτησαν ζωντανό ως εδώ >> και ιδιαίτερα το απόσπασμα<< απολογία >> καθήλωσαν το κοινό,
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ακαδημαικός, καθηγητής γλωσσολογίας,
Δημήτρης Παπαχρήστος ,συγγραφέας, ποιητής, << η φωνή του πολυτεχνείου >>,
Γιώργος Μαργαρίτης Ομότιμος καθηγητής Αριστοτέλειου πανεπιστημίου,
Ηλίας Ανδριόπουλος , συνθέτης- μουσικός,
Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος -συγγραφέας,
Γιώργος Σταματόπουλος , δημοσιογράφος .
Απήγγειλαν αποσπάσματα:
Ρένα Πετροπούλου ,
Αναστασία Βούλγαρη,
Κώστας Ζωγραφόπουλος ,
Νατάσα Παπαδοπούλου ,
Ηλίας Ανδριόπουλος,
Ελένη Ηλία
Φάνη Πολέμη.
Μουσική συνοδεία : Αρετή Κοκκίνου
Τραγούδια :Νατάσα Παπαδοπούλου
Παρά το βάρος του θέματος , η ποιότητα και η ειλικρίνεια με την οποία τοποθετήθηκαν οι εισηγητές, όπως και η εμπειρία τους στο βήμα ,κράτησαν, μέχρι τέλους, αμείωτο το ενδιαφέρον των πολυπληθών προσελθόντων.
Το Δ.Σ. της ΔΡΑΣΗΣ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτή την πρωτοβουλία της που , πέραν των επώνυμων , την τίμησαν με την αθρόα προσέλευσή τους απλοί καθημερινοί άνθρωποι της πόλης – περιοχής.
Δεν είναι συνηθισμένο, τόσοι σπουδαίοι διακεκριμένοι και εξέχοντες άνθρωποι να έρχονται στον Δήμο μας και, από κοινού,, να επιβραβεύουν με την παρουσία τους τον δημιουργό Μανώλη Χατζηνάκη, αλλά και τη ΔΡΑΣΗ .
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ίκαρος Πετρόπουλος.
3/4/25 Το Διοικητικό Συμβούλιο
Υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες, αφού καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενόψει αντιπυρικής περιόδου 2025, ,να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση πραγματοποίησης καθαρισμού οικοπέδου, στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://akatharista.apps.gov.gr, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.) έως το τέλος Απριλίου 2025.
Πρόστιμα και κυρώσεις
Σε περίπτωση μη καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
–> Πρόστιμο 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (ελάχιστο 200 ευρώ)
–> Η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Για τη μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Επικοινωνία
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6944223749