e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι


Η ερώτηση  που κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
, σχετικά με την σύμβαση που προτείνει η ΕΤΑΔ στον Δήμο Γαλατσίου για το ΠΑΛΑΙ  έχει θέμα   :   «Αποικιοκρατικού τύπου και στα όρια της νομιμότητας η σύμβαση «παραχώρησης του Ολυμπιακού Ακινήτου «ΠΑΛΑΙ» από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Γαλατσίου» . 

Μεταξύ άλλων ,ερωτώνται οι υπουργοί ::                                                                          
<<Εξετάζονται άλλα μοντέλα για το μέλλον, όπως π.χ. διαδημοτικό σχήμα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα στηρίζονται στην συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή των τεσσάρων Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής;>>  

Επ αυτού σημειώνεται :                                                                                                                                   

Α.   Τα κρίσιμα χρόνια ,μετά τους ολυμπιακούς αγώνες,  στο Γαλάτσι  λειτουργούσε το  << κίνημα φορέων και πολιτων Γαλατσίου -Ν.Ιωνίας  και Δήμου Αθηναίων για την διάσωση της Ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου -ΠΑΛΑΙ >> που, πέραν άλλων, συνέβαλε ουσιαστικά,  στην μη μετατροπή του ΠΑΛΑΙ  σε εμπορικό κέντρο της κοινοπραξίας  << Χαραγκιώνης  - sonae sierra >>.    

Β. Ιδιαίτερα την περίοδο 2015 – 2017,  με  μεγάλη προσπάθεια του<< κινήματος>>, έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων    Γαλατσίου – Ν.Ιωνίας – Αθηναίων (  και Ε.΄Δημοτικής κοινότητας), γιά την απόδοση  της εγκατάστασης   στην νεολαία της πόλης – περιοχής .  

Γ.   Την ίδια χρονική περίοδο, με  πρωτοβουλίες του<< κινήματος>>, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στην Περιφέρεια Αττικής,   στο γραφείο της αρμόδιας κας Ερμίνας Κυπριανίδου(  αντιπεριφεριάρχης ),   όπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Γαλατσίου( Γ.Μαρκόπουλος ), Ν. Ιωνίας ( Ηρ.Γκότσης ), εξουσιοδοτημένος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας( Α.Βαρελάς ) και   εκπρόσωποι του << κινήματος >> και  της Ο.Μ. Συριζα Γαλατσίου ( Σκούντζος – Χωριανόπουλος)                                                                                                                                   
 
Δ.  Στις εν λόγω συσκέψεις ,είχε συμφωνηθεί ,κανονισμός  (προς κατάρτιση)  λειτουργίας της εγκατάστασης από τους δήμους  , η δε αντιπεριφερειάρχης είχε αναλάβει την  συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και είχε δεσμευτεί ότι η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει  μελέτη  ενεργειακής αναβάθμισης της εγκατάστασης για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος

Ε. Ακολούθησε  σειρά γεγονότων και πράξεων( 2016 -2017) ,όπου Φάνηκε (αποδείχτηκε ) ότι τα μέρη υπέκφευγαν, δεν εννοούσαν – τιμούσαν τα λόγια τους.   
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα :                                                                                      
- Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής στο Δήμο Γαλατσίου με συμμετοχή και εκπροσώπων του κινήματος, με μοναδικό θέμα την παραχώρηση του Παλαι στον Δήμο για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις.
- Πραγματοποίηση  κοινού Δημοτικού Συμβούλιου των δύο  γειτονικών  Δήμων ( Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας), μέσα στο ΠΑΛΑΙ, στις 15/6/16 ,με παρουσία εκπροσώπων  του κινήματος και των Συλλόγων της πόλης – [περιοχής, όπου , παραβρέθηκε και η αντι- περιφερειάρχης που, όμως,   απέφυγε να...εκτεθεί, αρκέστηκε σε ολιγόλεπτες γενικότητες  ( όπως και οι Δήμαρχοι ),πέραν της ανεκπλήρωτης  δήλωσης, ότι ...θα φέρει το θέμα στο << Περιφερειακό Συμβούλιο >>.  
- Πραγματοποιήθηκαν  δύο    << βελούδινες>> καταλήψεις με...μπροστάρη  (!) τον Δήμο, ενώ   δύο σημαντικές αίθουσες της εγκατάστασης  να έχουν παραχωρηθεί στον ΣΚΆΙ).                                                                                                                                                                                   

Η παρουσία Κυπριανίδου- Γκότση   έλυσε με... αριστερό τρόπο, το θέμα ΠΑΛΑΙ επιτυγχάνοντας... κοινωνική ειρήνη στο Γαλάτσι,  με τον Αλαφούζο και τον Μαρκόπουλο και τον...Γκότση  ικανοποιημένους και με το  "Κίνημα Φορέων και Πολιτών " υπονομευμένο. Έτσι φθάσαμε στην υπογραφή  της πρώτης σύμβασης  που έληξε τον Ιανουάριο του 2020.  Γιά την δεύτερη σύμβαση βλέπε  προηγούμενο άρθρο.(κλικ εδώ)

Φαίνεται ότι, η σταδιακά δημιουργούμενη  σχέση  Δούρου – Μαρκόπουλου,  δεν εκτίναξε μόνον  το ποσοστό  του δεύτερου στο 61,34% ,ενώ καθήλωσε  το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ στο 4,38%  , αλλά έριξε και την σκιά της, ώστε το ΠΑΛΑΙ να ξεφύγει από τον αρχικό προορισμό του: << κυψέλη αθλητισμού – πολιτισμού >>.  

 

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη

 

 

 

 

Γράφει : Ίκαρος Πετρόπουλος                      

Απουσίασε ο Δήμαρχος!   

Δεν διακρίναμε την παρουσία του Δήμαρχου Γαλατσίου ,έστω εκπροσώπου του,  στην τηλεδιάσκεψη  του περιφερειάρχη Αττικής  κ .Γ .Πατούλη  με τους Δήμαρχους Αττικής.  Γιατί άραγε;
Κι όμως τα θέματα ήταν αμέσου ενδιαφέροντος ,γιατί επηρεάζουν  την ποιότητα ζωής των  κατοίκων στο λεκανοπέδιο. ( Αντιμετώπιση πανδημίας -  στήριξη του επιχειρείν -  διαχείριση απορριμμάτων – πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -  υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ). Διαβάσαμε την παρουσία 46  Δημάρχων.Γιατί άραγε απουσίασε ο Δήμαρχος που είναι και εκλεγμένος πρόεδρος στην ΠΕΔΑ;

Ομπάμα δικαιώνει Βαρουφάκη! 

Κυκλοφορεί το βιβλίο του,  επί οκταετία, πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα   << γη της επαγγελίας >>.Αναφερόμενος στην Ελλάδα  μιλάει για την πολιτική των ισχυρών της Ευρώπης, στα χρόνια της κρίσης – μνημονίων,  τονίζοντας     ότι οι ηγέτες  των μεγάλων ευρωπαικών χωρών  << δεν ανέφεραν ότι οι Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες  ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές  της Ελλάδας>> και ότι κύριο μέλημά τους ήταν    να σώσουν  τις δικές τους τράπεζες και την  οικονομία τους. Όταν  ο τότε ΥΠΕΘΟ  Γιάνης Βαρουφάκης, γνώστης της ευαίσθητης αυτής πλευράς της Ευρώπης, υπεδείκνυε ανάλογη εθνική πολιτική, μήπως είχε δίκιο; 

Ελλάς – Γαλλία: συμμαχία!

Μπορεί η Αρμενία να βρίσκεται μακριά  από την χώρα μας ,όμως τα αισθήματα των Ελλήνων, από παλιά, ήταν θερμά για την χώρα αυτή.Η πρόσφατη ήττα της,  από το Αζερμπαιζάν, γύρω από το Ναγκόρνο  Καραμπάχ που  συντελέστηκε με την  στρατιωτική στήριξη – επέμβαση  της Τουρκίας και το  << πούλημα >> από τον Πούτιν , παρά την συμφωνία  που  είχαν οι δύο χώρες  ( Ρωσία – Αρμενία ), δεν έσπειρε απογοήτευση μόνον  στους εν Ελλάδι Ρωσόφιλους . Προκάλεσε και  βαθύ προβληματισμό στους Έλληνες ,για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα  σήμερα που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας  βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.. Με δεδομένο ότι το συμφέρον και λιγότερο η ηθική καθορίζει τις σχέσεις των χωρών , η Ελλάδα, επειδή  αργεί η ώρα  που θα σταθεί στα πόδια της με   πολιτική απεξάρτησης από ξένες δυνάμεις,  οφείλει να ρίξει την ματιά της στην Γαλία και στον Μακρόν.                                                                                                                                                 
Η κόντρα Μακρόν -  ΕρΝτογάν,  δεν ανάγεται μόνον  σε θέματα δημοκρατίας και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο . Εκτείνεται σε σειρά ζητημάτων  όπου θίγονται τα Γαλλικά συμφέροντα απέναντι  στον άξονα Μόσχας – Άγκυρας,που δημιουργείται  σταδιακά   στην Συρία,  στην  Λιβύη, στην Αρμενία, στην Αφρική ( Νίγηρας – Τσαντ -Μαυριτανία), όπου  η Τουρκία ανοίγει πρεσβείες και  εγκαθιστά στρατιωτικές βάσεις και η Ρωσία εξοπλίζει και εκπαιδεύει το  στρατιωτικό προσωπικό.                                                 
Στη σημερινή συγκυρία η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αγνοήσει τις Τουρκικές απειλές σε βάρος της ακεραιότητάς της ,συνάπτοντας προσφερόμενη συμφωνία οικονομικής - στρατιωτικής  συνεργασίας  με την Γαλλία .

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου

 

     Γιατί δεν κατέβηκες στις Δημοτικές εκλογές;

     Αντίο....Βασίλη Αποστολίδη

 

 

Του Ίκαρου Πετρόοπουλου

 

<< Θα τολμούσαν  να προτείνουν τέτοιους όρους, αν είχαν απέναντί τους, όχι έναν άνθρωπο( τον Δήμαρχο ), αλλά  μία πόλη και τους ενεργούς πολίτες της ;>>

 Την παραμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (3/11/20) , η σύμβαση παραχώρησης του ΠΑΛΑΙ από την  ΕΤΑΔ  στον Δήμο Γαλατσίου είχε γίνει γνωστή. Με άρθρο μου είχα ζητήσει  από την αντιπολίτευση να καταψηφίσει την σύμβαση  και τους ταπεινωτικούς όρους της, όχι μόνον για την αξιοπρέπεια της πόλης, αλλά και για το  << αύριο >> της. Tην χαρακτήρισα <<λεόντεια>>.Έγραψα, πέραν άλλων, :
<<Ούτε οι αποικιοκράτες δεν υπέβαλαν τέτοιους  ταπεινωτικούς όρους στους υπηκόους τους>>