e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

ΔΩΣΤΕ όλη την πολιτική-οικονομική-τραπεζική-επιχειρηματική-συνδικαλιστική-διοικητική-μηντιακή ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ, που επ' ονόματι μιας ψευδεπίγραφης "δημοκρατίας" είναι οι πιο ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ!!! Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δέκα τρεις... Να γίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες και αλληλέγγυα και δυναμικά παντοιοτρόπως να αμυνθούμε! 

Σε εσάς, που φιλότιμα κοπανάτε νυχθημερόν ασταμάτητα τα πληκτρολόγια μπροστά στην εικονική πραγματικότητα, τούτο έχω να πω: Αλλάξτε ή τουλάχιστον περιορίστε τις κακές συνήθειες και γιατί όχι τις ακατάλληλες παρέες ... Αποτοξινωθείτε από τη "συνενοχή", τη ντροπή και την Αδράνεια, Συλλογικοποιηθείτε, Διασυνδεθείτε, Ενωθείτε, Αντισταθείτε!

Πάρτε το χαμπάρι Συμπατριώτες: Ότι είμαστε θύματα της πιο βάρβαρης και ανθρωποκτονικής λεηλασίας όλων των εποχών. Ότι στην Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο, τέχνασμα, πρόφαση και προπαγάνδα ανελέητο πλιάτσικο στην ακίνητη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, στα "ρευστά" και σε οποιαδήποτε ατομικά και δημόσια αγαθά και δικαιώματα από αδίστακτα, συμπλεγματικά και άπληστα ανθρωποειδή, που τρέφονταν στο παρελθόν ως μεγαλοκαρχαρίες ή σαν τσιράκια και τώρα εξαντλούν όλη τη μανία και το μίσος τους πάνω σ ένα σοκαρισμένο γίγαντα. Έναν αποδιοργανωνένο και απογοητευμένο Λαό, που ασχολείται κυριολεκτικά με αποπροσανατολιστικές / διασπαστικές  /ιδεοπολιτικές ιδεοληψίες ("αριστερές", αριστερίστικες, δεξιές, ακροδεξιές, κεντρώες, μεσοδεξιές, μεσοαριστερές, δημοκρατίστικες, εθνικές, ευρωπαϊκές, θρησκευτικές, ποταμίσιες, τελείες κοκ) και μαλακισμένες αυτοκαταστροφικές συνήθειες, όπως εν προκειμένω κατάχρηση των social media. Τα κοινωνικά δίκτυα, που με κανονική χρήση κοινωνικοποιούν και διασκεδάζουν, ενώ όταν ξεπερνούν τα όρια αποκοινωνικοποιούν και κατακερματίζουν τα καλόβολα μη συνειδητοποιημένα θύματα. Τα θύματα, τα οποία πρέπει άμεσα και ποικιλοτρόπως να συνδεθούν, συνεργαστούν και συνασπιστούν σε ένα αρραγές ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, χωρίς κομπλεξικούς σφραγιδοκράτες ηγέτες και αυτόκλητους μάγους, για να σώσουν (τα θύματα) το τομάρι τους στο ερχόμενο οργουελικό (!!!) έτος 2016. Το έτος της ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ, που θα ολοκληρωθεί με χαριστικές βολές ο σχεδιασμένος προ πολλού και εφαρμοζόμενος σταδιακά σαρωτικός Αρμαγεδδώνας σε Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, ΔΕΚΟ, Πλειστηριασμούς κατοικιών, Κατασχέσεις, Εργασιακό ... και μετά "ΤΕΛΟΣ" (η Ελλάδα αποικία και οι Έλληνες άκληροι, παρίες και είλωτες).

Συνεπώς, ξεπεράστε την αδράνεια, τα ταμπού, τα φετίχ, τα θέσφατα, τη ντροπή και την απομόνωση. Βγείτε απ τα καβούκια σας. Σταματήστε να χειραγωγείστε και υποβάλεστε σε πλύση εγκεφάλου, παθητικοποίηση και πολιτική (καταστροφική) υπακοή από τα ΜΜΕ. Απαξιώστε όλα τα πολιτικά ανδρείκελα. Καγηγορήστε και απομονώστε τα κομματόσκυλα. Κάντε πέρα τα μαζοχιστικά δουλοπρεπή άτομα. Σ αυτή την πανεθνική αντίσταση, ενάντια στην επέλαση των λησταρχοσυμμοριών, επειδή λειτουργεί εν τέλει ως ντόμινο καταστροφικά για όλους, να συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις, τα όργανα ασφαλείας, οι συμβολαιογράφοι, οι εφοριακοί κι όλα τα λαϊκά τμήματα των θεσμών, που εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτών των δαιμονισμένων σχεδίων. Γίνετε δυο, γίνετε τρεις, γίνετε χίλιοι δέκα τρεις... Γίνετε εκατοντάδες χιλιάδες αποφασισμένοι ακτιβιστές/αγωνιστές. Να σώσουμε, ρε γαμώτο, την Ελλάδα μας, τις οικογένειές μας, τις περιουσίες μας, την αξιοπρέπειά μας, εμάς τους ίδιους!

Γιατί οι ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ένα ΕΘΝΟΣ ΗΡΩΩΝ με τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ του Κόσμου. Γιατί η ΕΛΛΑΔΑ είναι τόπος αγώνων και θυσιών για το "Ευ Ζην" και όμως τώρα αργοακρωτηριάζεται και αργοδιαλύεται από την πρωτοφανή αδιαφορία των Ελλήνων έναντι της συστημικής υπονόμευσης και κατάκτησης.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ & ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ!!!

 

Του Αθανάσιου Καρανάσιου

 

Πολιτικού Μηχανικού 

Αθήνα, 26/12/2015 

Διαβάστε προηγούμενα του ιδίου

Με το ίδιο πάντα κόλπο, πρώτα δημιουργούν οι ίδιοι τη κρίση και μετά προσφέρουν δήθεν οι ίδιοι τη "λύτρωση" …. 

Ή στη γλώσσα του Όργουελ: "Ο πόλεμος είναι ειρήνη". Οι ξένοι «εταίροι» καταλαμβάνουν τη χώρα μας και με τη "βούλα" 

Αυτό είναι το μαντάτο /φιρμάνι: «Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνά στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας συνοριακής και ακτοφυλακής (EWCG), που θα αποτελείται από 2000 άτομα και θα παρεμβαίνει για την «πρόληψη» καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες «θεωρείται» ελλιπής η φύλαξη των συνόρων. Το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε, ότι οι «αστυνομικοί» της νέας μονάδας, θα μπορούν να μετακινούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ (δηλαδή την Ελλάδα)... χ ω ρ ί ς.. να είναι.. α ν α γ κ α ί ο.. α ί τ η μ α... από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος!»

Για το θέμα αυτό, διαπίστωσα από χρήστες των social media, ακόμα και σπουδασμένων (επαγγελματικά όχι πολιτικά), που "θα έπρεπε" να διαθέτουν ένα «γραμμάριο» παραπάνω κρίσης (φευ), κάποια σχετικά σχόλια: «Επιτέλους! Συγχαρητήρια! Μπράβο! Ανακούφιση! κ.ά.»…. Κι λέω εγώ τώρα: «Μα είναι δυνατόν, μετά την τόση ποσότητα μελάνης που έχει χυθεί για καλό σκοπό εκτός των άλλων και στο διαδίκτυο και στα social media για την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την αφύπνιση, να λέγονται τέτοιες δουλικές χαζομάρες; Είναι δυνατόν, να μη μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει 2000 αστυνομικούς για τη φύλαξη των συνόρων της και να παραδίδει αντ αυτών την εθνική της κυριαρχία;;;»

Κυρίες και κύριοι,

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Οι παγκόσμιες εξουσιαστικές ελίτ, με την έμμεση συνεργασία των ντόπιων συνεργατών τους (πολιτικοί, διεθνιστές, «ανθρωπιστές!» κ.ά), πρώτα δημιουργούν το μείζον πρόβλημα. Ανοίγουν απρόκλητο (ιμπεριαλιστικό) πόλεμο, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Σπέρνουν το θαλνατο, τρομοκρατούν και αποδιοργανώνουν τους αυτόχθονες λαούς και  τους τρέπουν σε φυγή. Πανικόβλητα ή οργανωμένα τυχοδιωκτικά σμήνη μεταναστών, οικονομικών μεταναστών, λαθρομεταναστών, προσφύγων, εμπόρων ναρκωτικών, σωματεμπόρων, δουλεμπόρων και οτιδήποτε «καρυδιάς καρύδι» μετακινούνται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας χαοτικές καταστάσεις στις χώρες «υποδοχής». Με τον τρόπο αυτόν προκαλείται νομοτελειακά ένθεν και ένθεν κρίση. Μετά, εμφανίζονται πάλι οι ίδιοι, που προκάλεσαν τον πόλεμο ένθεν κακείθεν, ως λυτρωτές και συνδράμουν με δήθεν δημοκρατία, δήθεν αλληλεγγύη, δήθεν αποκατάσταση, δήθεν είρήνη, όμως στην πραγματικότητα με ολοκληρωτικά μέτρα κατοχής (βλ. Αφγανιστάν, Γιουκοσλαβία, Λιβυή, Ιράκ, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία κοκ.). Βαφτείτε εσείς μετά τρικολόρε ή με όποια χρώματα εφήμερων σημαιών κάθε φορά, για να τιμήσετε τα άτυχα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, τους Δίδυμους Πύργους, την Ισπανία κ.ά. Τοιουτοτρόπως, επιβάλλονται αναθεωρήσεις συνταγμάτων, απώλειες εθνικής κυριαρχίας και "αντι"τρομοκρατικοί νόμοι κλπ.

Το «Σχέδιο» στοχεύει την πλήρη κατάληψη του πλανήτη από τα απάνθρωπα ανθρωποειδή, χωρίς κανείς να καταλάβει πως θα συμβεί, αν οι άνθρωποι δεν ξυπνήσουν! Η βασική δομή προβλέπει μια παγκόσμια κυβέρνηση, η οποία θα παίρνει τις αποφάσεις στον κόσμο. Αυτή θα ελέγχει μια παγκόσμια κεντρική τράπεζα, το χρήμα (ηλεκτρονικό, όχι ρευστό, γι συτό γενικεύονται οι πιστωτικές κάρτες) και το στρατό (ανθρωποφύλακες, μονάδες καταστολής/καταδυνάστευσης). Όλα τα  άτομα του πληθυσμού θα είναι φακελωμένα (με κάρτα φιλάθλου, πολίτη κοκ) και ενσωματωμένο μικροτσίπ, τα οποία θα συνδέονται με έναν παγκόσμιο υπολογιστή. Για να μη μιλήσουμε για συνθήκες εργασίας, ζωής κσι κοινωνιών. Αυτό το μόρφωμα εξουσίας, στην οποία υπάγεται και η ΕΕ, θα επικρατεί πάνω στα σημερινά εθνικά κράτη, τα οποία σύμφωνα με το ίδιο «Σχέδιο» θα διασπαστούν σε επιμέρους περιφερειακές περιοχές, για να καταστούν τελείως αδύναμα και αποτρέψουν οποιαδήποτε ενωμένη αντίδραση.

Θα είναι, με άλλα λόγια, μια παγκόσμια φασιστική δικτατορία και βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην πραγματοποίησή της, αν δεν αντιδράσουμε συλλογικά, αν δεν υπάρξει μια επανάσταση σκέψης στη μεγάλη μάζα της ανθρωπότητας. Όμως δεν θα υπήρχαν homo εξυπνάκηδες (φασίστες), αν δεν έβρισκαν από κάτω βλάκες, κορόιδα και εθελόδουλους. Γι αυτό ... Διατυπώστε, εκφράστε την αντίθεη, τη διαμαρτυρία, την αντίσταση στον πόλεμο, την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας και την κατοχή! Γι συτό....  Ξυπνήστε ρεεεεεεεε!!!!

 

ΥΓ.: Η φωτογραφία είναι από τις φαβέλες της Λατινικής Αμερικής.... σύντομα και στη γειτονιά σας!

Του Αθανάσιου Καρανάσιου

Πολιτικού Μηχανικού

 

Διαβάστε προηγούμενα του ιδίου

 

Τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν σημαντικές κινήσεις γύρω από το ΠΑΛΑΙ . Αυτό οφείλεται στην αναχώρηση των προσφύγων ,στην θετική  εικόνα που σχημάτισαν για τους χώρους οι  Δημοτικοί παράγοντες και πολίτες ,στα χαμηλότερα του αναμενόμενου νούμερα για το κόστος συντήρησης ,στην απελπιστική έλλειψη χώρων άθλησης που θα ενταθούν με τα έργα που αναμένονται  στο γήπεδο ποδοσφαίρου ……..

Ο Δήμος έδειξε να εγκαταλείπει την πολιτική της ‘’ απόστασης ‘’ και προώθησε διαδικασίες διεκδίκησης. Συγκάλεσε την Διαπαραταξιακή επιτροπή που κατέληξε σε ομόφωνες αποφάσεις. Ακολούθησαν συναντήσεις διαπαραταξιακής με αθλητικούς Συλλόγους , από τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Οικονόμου και τους προέδρους των αθλητικών συλλόγων  έγινε ‘’έλεγχος’’ της καταλληλότητας  των χώρων για άθληση,  έγινε σχετική ουσιώδης  συνάντηση στην Περιφέρεια με τελική κατάληξη  σύσκεψη στο Δημαρχείο των Δημάρχων Γαλατσίου  κ. Γ Μαρκόπουλου , Ν Ιωνίας  κ. Ηρ. Γκότση, του αντιδήμαρχου Αθήνας κ. Βαρελά και της αντιπεριφερειάρχου Β. τομέα κας  Ερμ.  Κυπριανίδου. Τα πράγματα φαίνεται να προχωράνε γύρω από ένα θέμα που λόγω μεγέθους και προβλημάτων είναι εύκολο να μείνει στη μέση ή να πισωγυρίσει.

Αυτό που αναμένονταν  ήταν  η στοίχιση όλων ,σε μία προσπάθεια να κρατηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι  ( θεσμικοί  και μη ) στο δρόμο της  de facto κατάληψης των χώρων ,της  διεκδίκησης, και κυρίως της εξασφάλισης ότι δεν πρόκειται να βγεί η πόλη  ποτέ έξω από το ΠΑΛΑΙ..                                                                                                                                                                                            

Στη κρίσιμη αυτή φάση που αναντίρρητα διεκδικούνται όλοι οι χώροι της εγκατάστασης, που δρομολογούνται διαδικασίες χρηματοδότησης μελέτης χρήσης και ενεργειακής αναβάθμισης γιά την αντιμετώπιση του κόστους συντήρησης ,κάποιοι ,σαν να έχει λυθεί το θέμα, βγήκαν στη ρούγα κραυγάζοντας :                                  

"Δεν θέλουμε τον Γκότση, ούτε το Ε΄ Διαμέρισμα .Μόνος του να το πάρει ο Δήμος Γαλατσίου ….’’ Δεν γνωρίζω που στηρίζουν την άποψή τους- απαίτησή τους. Θεωρούν, άραγε,  ότι ο σημερινός Δήμος έχει την δυνατότητα να κάνει τα απαιτούμενα για να περάσει το ΠΑΛΑΙ στην πόλη και να εξασφαλίσει την παραμονή του ; Η αλλιώς :                                                                                                                                                                                            

Αν κάποιος "μεγάλος" καιροφυλακτεί  να αποτύχουν τα παραπάνω, για να έρθει αυτός να κάνει την δουλειά του ,δηλαδή να περάσει στα χέρια του το ΠΑΛΑΙ ,πότε υπάρχει περίπτωση να πετύχει τα σχέδιά του: Όταν απέναντί του έχει τον Δήμο Γαλατσίου μόνον  η τους Δήμους Γαλατσίου, Ν.Ιωνίας και Αθηναίων με εμπλεκόμενη την  Περιφέρεια Αττικής. Πιστεύουν ότι είναι εύκολο να πισωγυρίσουν όλοι αυτοί, αφού θα έχουν κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα; 

Μήνυμα προς φίλο: Το μήνυμα που μου έστειλες επιστρέφεται ως στερούμενο του ελάχιστου μαζικού ήθους.    

Γαλάτσι  6.12.2015                                          

Του Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

Πώς μεθοδεύουν και ποιοι ωφελούνται από τη χρηματιστηριακή κατρακύλα των τραπεζών

«…Η χοντρή εκκαθάριση, αφορά δύο κατηγορίες παραχωρήσεων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του μνημονιακού σχεδιασμού: [α) αφορούσε την τότε ασφαλιστική μεταρρύθμιση] και β) την εκχώρηση των συστημικών τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds και ντόπια συμφέροντα, που θα σημάνει την απόκτηση του ελέγχου στο σύνολο σχεδόν της ιδιωτικής περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Με δυο λόγια θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Με τα λεφτά του δημοσίου που δόθηκαν στις τράπεζες και θα τα καταπιούν οριστικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που θα τις ελέγχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαό, θα γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου, θα γκρεμίσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης που υπηρετείτε.

»…Αυτό που κάνει (η κυβέρνηση) με τις τράπεζες, δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά στο κόσμο. Και στις ΗΠΑ και στην Ισπανία υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση από το Δημόσιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία τα αντίστοιχα ταμεία πούλησαν με κέρδος.

»…Εμείς δεν πρόκειται, φυσικά, να αφήσουμε ούτε τις τράπεζες που έχει πληρώσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός στα χέρια εκείνων που θέλουν να τον ελέγχουν στο διηνεκές με τα δικά του χρήματα. Αλλά ούτε και τους υπεύθυνους, απλώς στα χέρια της λαϊκής περιφρόνησης. Δηλώνουμε από τώρα ότι με κάθε ευθύνη, με σεβασμό στο Σύνταγμα, στους νόμους στην ελληνική Δικαιοσύνη, ότι ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι και ακλόνητοι. Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων».

Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, στις 30 Μάρτη 2014, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, της εποχής εκείνης, που αφορούσε μεταξύ άλλων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με εκείνη τη 2η ανακεφαλαιοποίηση παραδόθηκαν οι τράπεζες μερικώς στους ιδιώτες, κύρια η Eurobank. Oι τιμές των μετοχών για την αύξηση του κεφαλαίου ήταν σημαντικά μικρότερες από εκείνες που είχε καταβάλει το ΤΧΣ1, δηλαδή ο ελληνικός λαός, ένα χρόνο πριν. Αποτέλεσμα η δραστική μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες και η άμεση καταγραφή ζημιών τότε, της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

Αν αυτή η υπόθεση ήταν σκάνδαλο για τον κ. Τσίπρα φανταστείτε πώς θα έπρεπε να θεωρεί την 3η ανακεφαλαιοποίηση, που πραγματοποιείται από τη δική του κυβέρνηση, αν ληφθούν μάλιστα υπ’ όψιν τα ακόλουθα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι αυτή είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη:

Οι ξένοι επενδυτές θα βάλουν στις αυξήσεις κεφαλαίου το ποσό των 4 δισ. ευρώ και θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών. Μόνο τα δάνεια των τραπεζών ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού τους σε 350 δισ. ευρώ (διπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας). Βάζουν, δηλαδή, υπό τον πλήρη έλεγχό τους το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Στην πράξη, θα ελέγχουν μέσω των εγγυήσεων για τα δάνεια ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακινήτων (εγγυήσεις για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια), των επιχειρήσεων (που βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις) και της αγροτικής γης που ήταν όλη υποθηκευμένη στην Αγροτική Τράπεζα και τώρα έχει περάσει στα «χέρια» της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Δημόσιο που μέσω του ΤΧΣ έδωσε 40,2 δισ. ευρώ το 2012 για την 1η ανακεφαλαιοποίηση, δεν πήρε ποτέ τον έλεγχο των τραπεζών. Τώρα θα δει τα ποσοστά συμμετοχής του να πέφτουν γύρω στο 33%, από περίπου 60% που είναι κατά μέσο όρο σήμερα, με μόλις 4-5 δισ. ευρώ που θα βάλουν οι επενδυτές (π.χ. στην Alpha από 66,2% σήμερα θα πέσει στο 20%, στη Eurobank από 35,4% σήμερα στο 6%, στην Εθνική από 52,7% στο 40% και στην Πειραιώς από 66,9% στο 25%).

Το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έχει αναλάβει στην 3η ανακεφαλαιοποίηση να καταβάλει όλο το υπόλοιπο ποσό που δεν θα καλυφθεί από τους ιδιώτες μέχρι το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή, και παραπάνω χρήματα θα βάλει ο λαός και ο έλεγχος θα ανήκει σε αυτούς που θα βάλουν πολύ λιγότερα. Το «τέχνασμα» είναι απλό. Οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν με κοινές μετά ψήφου μετοχές, ενώ το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μόνο κατά 25% με μετοχές. Το υπόλοιπο 75% θα είναι με ομολογίες με δυνατότητα να μετατραπούν σε μετοχές στο μέλλον…

Οι κερδοσκόποι έχουν κίνητρο για να αυξήσουν το ποσοστό τους (με αντίστοιχη μείωση του ΤΧΣ) να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη η τιμή αγοράς των νέων μετοχών. Έτσι, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα στρες τεστ των τραπεζών και τον προσδιορισμό των αναγκών τους σε κεφάλαια την 31/10/2015, που ήταν αρκετά «καλύτερα» από αυτά που περίμενε η αγορά, οι τιμές των μετοχών αντί να ανεβούν, όπως θα ήταν το φυσιολογικό, αφού είχαν «καλύτερα» αποτελέσματα, ξεκίνησαν την κατρακύλα. Από τη Δευτέρα, 2/11/2015, έως και την Πέμπτη, 12/11/2015, οι τιμές των 4 συστημικών τραπεζών υποχώρησαν σε 8 συνεδριάσεις κατά 47,3%(!). Η συνολική αξία των 4 τραπεζών, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, στις 12/11/2015, ήταν μόλις 3 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα νούμερα η αξία των μετοχών που έχει σήμερα το ΤΧΣ ανέρχεται σε 1,76 δισ. ευρώ. Έτσι, ενώ επένδυσε 40,2 δισ. ευρώ το 2013 στις τράπεζες, έχει χάσει σήμερα πάνω από το 95,6%(!) των χρημάτων του λαού.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο, κανείς από τους αρμόδιους (κυβέρνηση, βουλευτές, δικαιοσύνη, επιτροπή κεφαλαιαγοράς, Τράπεζα της Ελλάδος) δεν κάνει καμία κουβέντα γι’ αυτό το σκάνδαλο που εκτυλίσσεται καθημερινά. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες μικροεπενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, λόγω των capital controls, οι πωλήσεις είναι προφανές ότι γίνονται από τα funds που ελέγχουν μεγάλα πακέτα μετοχών. Συνεπώς «παίζουν» μόνοι τους ελέγχοντας-χειραγωγώντας τις τιμές και τις σπρώχνουν όλο και πιο κάτω για να βγουν περισσότερο κερδισμένοι με τη νέα αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει σε ελάχιστη τιμή. Δείτε ενδεικτικά τιμές στις 12/11/2015: Alpha 0,077 ευρώ, Πειραιώς 0,047 ευρώ, Eurobank 0,026 ευρώ και Εθνική 0,39 ευρώ.

Σημαντική υπηρεσία στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα

Τα παραπάνω συμβαίνουν στην Ελλάδα, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής μνημονίων. Κάθε κυβέρνηση που διαδέχεται την προηγούμενη αποδεικνύεται περισσότερο μνημονιακή και αντιλαϊκή -όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει και την πολιτική που εφαρμόζει- από τους προκατόχους της. Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα προσφέρει σημαντικό έργο στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα-κατεστημένο. Υλοποιεί, με το μανδύα της Αριστεράς, αποφάσεις των δανειστών που κανείς άλλος από το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν θα τολμούσε όχι να εφαρμόσει αλλά ούτε να τις εξαγγείλει. Με αυτά τα «έργα» η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν: α) την κεντρο-αριστερή μνημονιακή τους μετάλλαξη, β) ότι αποτελούν, πλέον, οργανικό μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος και γ) ότι είναι απόλυτα αποδεκτοί από τους δανειστές-κατακτητές αφού «στο τέλος» (των «σκληρών διαπραγματεύσεων») εκτελούν τις εντολές τους. Έτσι, για να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, η γνωστή «ατάκα» του Ιταλού μεγαλοβιομήχανου Τζιοβάνι Ανιέλι όταν, σχολιάζοντας τα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας, πριν από δύο περίπου δεκαετίες, είχε πει: «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».

Αν αυτά είχαν συμβεί με άλλη κυβέρνηση, ο Τσίπρας και οι συν αυτώ θα «χάλαγαν τον κόσμο» για το σκάνδαλο και θα ζητούσαν ελέγχους για το πώς διαμορφώθηκαν τόσο χαμηλά οι τιμές… και πώς παραδίδεται η ελληνική οικονομία στους ξένους. Τώρα όμως που αυτοί είναι στη «Διοίκηση», προφανώς, όλα γίνονται σωστά και κυρίως «ενάρετα».

«Οι υπεύθυνοι θα κάτσουν στο σκαμνί»

Συνεπώς, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο σκάνδαλο που όμοιό του σε μέγεθος και ωμότητα δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στη χώρα. Στην πράξη, με αντίτιμο 4 δισ. ευρώ παραδίδεται όλη η ελληνική οικονομία στους ξένους να τη διαχειριστούν κατά την κρίση τους.

Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που είπε ο Τσίπρας στις 30/3/2014, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα επειδή ο λαός δεν ξεχνά: «Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα, εις βάρος των Ελλήνων».

 

 

(1) ΤΧΣ – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ταμείο που ίδρυσε το κράτος με τα χρήματα των φορολογούμενων, για να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, χωρίς να έχει εξουσία επ” αυτού. Με το νέο νόμο Τσίπρα περί ανακεφαλαιοποίησης έχει περάσει στην πράξη στον ολοκληρωτικό έλεγχο των δανειστών.

 

 

* Toυ  Παύλου Δερμενάκη ( M.Sc. οικονομολόγος-ερευνητής)

Αγαπητοί φίλοι  και φίλες,

Στην  σημερινή ( 22.11.15 ) έκδοση της εφημερίδας ’ Εποχή ‘’ διαβάζουμε :

"Σε ομόφωνη απόφασή της η Νομαρχιακή επιτροπή νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την θέση της για την δημιουργία μητροπολιτικού  πάρκου και δήλωσε την αντίθεσή της με ……..τα μεγάλα οικονομικά Και ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και να τσιμεντοποιήσουν τον δημόσιο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο και την πολιτική σκοπιμότητα …..για την τοποθέτηση στο νέο Δ.Σ. της μνημονιακών προσώπων που έχουν υπηρετήσει  πιστά και τυφλά το προηγούμενο νεοφιλελεύθερο καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας  και  του ΠΑΣΟΚ."    

Εδώ και τώρα ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ!

Βιώνουμε ακραίες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις. Ζούμε τον πιο βάρβαρο σιωπηλό και παράλληλα τρομοκρατικό πόλεμο. Η Ελληνική κοινωνία μαστίζεται από ανεργία σε ποσοστό 70% (και όχι 27,7% όπως κοροϊδεύουν τα "επίσημα" φερέφωνα της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας), ενώ στην πολιτική και μεγαλοεπιχειρηματική σκακιέρα κυριαρχούν το απροκάλυπτο ψέμα, η ανεξέλεγκτη διαφθορά, η αντικοινωνική ανηθικότητα, η νοσηρή απληστία, η διαρκής απάτη και η άγρια απανθρωπιά!

Από το 2010 και μετά, γίνεται η πιο φρικαλέα καταναγκαστική αναδιανομή (αρπαγή)  κάθε μορφής πλούτου. Με πρωτόγνωρο (δήθεν δημοκρατικό κοινοβουλευτικό), όμως στην πραγματικότητα αδίστακτο και φασιστικό τρόπο δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία (δημόσια και ιδιωτικά) της πλειονότητας του Ελληνικού Λαού και μοιράζονται ως πολεμική λεία στις πολυεθνικές, στις τράπεζες, τα μμε, στην υπερεθνική και ντόπια επιχειρηματική ελίτ και τέλος στο πρόσχαρο πολιτικό προσωπικό και τα εξαπτέρυγά του (δημόσιοι υπάλληλοι, εταιρείες συμβούλων, μέλη οργάνων, διοικητικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικών κ.ά.).

Σύμφωνα με το σχέδιο, όταν τελειώσει αυτή η καταστροφική λεηλασία, αρπαχτούν ΟΛΑ και "θεσμοθετηθεί" και στο τυπικά προτεκτοράτο Ελλάδα ένας σύγχρονος εργασιακός -  κοινωνικός - φεουδαρχικός μεσαίωνας -σαρώνοντας/εξουδετερώνοντας σταδιακά τη μια κλαδική-κοινωνική τάξη μετά την άλλη, αποδεκατίζοντας βιολογικά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και εκδιώκοντας στη μετανάστευση το πιο παραγωγικό επιστημονικό κεφάλαιο-, θα παύσουν πλέον να έχουν σημασία οι οικονομικίστικοι αεριτζίδικοι αριθμοί της απάτης (κλασματικό αποθεματικό, μόχλευση, φωτοτυπικό ή νουμερίστικο ηλεκτρονικό χρήμα από το  τίποτα, ΑΕΠ, έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δάνεια κοκ). Τότε δεν θα υπάρχει απολύτως τίποτα που να θυμίζει Ελλάδα... Τότε θα υπάρχουν μόνο φεουδάρχες, γκαουλάιτερς, κομαντατούρες, όργανα επιτήρησης/καταστολής, ΕΟΖ,  κινεζοποιημένα ανθρωποκτονικά εργοστάσια, δυστυχείς παρίες, αθρόες μάζες από απελπισμένους κατοίκους,  ναρκομανείς, αλκοολικούς, πόρνες, υπηρέτες, ρακένδυτους. εξαθλιωμένους και οτιδήποτε αναξιοπρεπές, τρισάθλιο και απάνθρωπο μπορεί να φανταστεί ένας πνευματικά υγιής εγκέφαλος ...

Για όλους τους παραπάνω λόγους και όσους ευλόγως παραλείπονται, λόγω περιορισμού χώρου και χρόνου, πρέπει σύμπασα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ άμεσα να αλλάξει κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά και  "modus operandi".... για να σταματήσει την εν τέλει καταστροφική πορεία της. Για όλους μα για όλους, είναι θέμα χρόνου, να έρθουν όλα "τούμπα" και να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους ... Τα λόγια (βλ. συνημμένη φωτογραφία) του επικεφαλής αργότερα των Ευαγγελικών Εκκλησιών Μάρτιν Νιμέλερ (Martin Niemöller), που κατέληξε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Νσζί του 3ου Ράιχ είναι χαρακτηριστικά και αφυπνιστικά.

Κατά συνέπεια, εδώ και τώρα στο "παρά πέντε", είναι επιτακτική ανάγκη, ως απομονωμένοι  μαζάνθρωποι να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του ανυποψίαστου ή πονηρού θεατή και ως Υπερήφανος Ελληνικός Λαός να συνειδητοποιήσουμε την περιγραφείσα τραγωδία, ώστε να αναπτύξουμε επιτέλους ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και αποκαταστήσουμε την επισφαλή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.... Ή μαζί θα αντισταθούμε ή ένας-ένας θα πέφτουμε! Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει (Tertium non Datur)! (*)

Του Αθανάσιου Καρανάσιου,

16/11/2015

(*) Η αλλαγή όμως της καταστροφικής πορείας δεν επιτυγχάνεται από ή με αυτόκλητους επαγγελματίες πολιτικούς ή αλλοτριωμένους τυχοδιωκτικούς "βολευτάδες", αντικοινωνικές ομάδες συμφερόντων, κστάπτυστους γραικύλους, κολάσιμους προδότες, νοσηρούς εξουσιομανείς, άγρια "αρπακτικά", εξωνημένα φερέφωνα, ιδιοτελείς αργόσχολους, διαχρονικούς σφραγιδοκράτες,   περιχαρακωμένους άλαλους δημοσιοθεσίτες, έρποντες "χαμαιλέοντες", ιδεοληπτικές "στρουθοκαμήλους" και χαζοχαρούμενους, αδαείς, αποπολιτικοποιημένους. αποπροσανατολισμένους, χειραγωγημένους και αδρανοποιημένους πολίτες.

 

Διαβάστε προηγούμενα του ιδίου

 

ΟΙ εξωτερικοί εχθροί της Ελλάδας είναι γνωστοί. Αυτοί, από μια άποψη δρουν σύμφωνα με το αιωνίως εφαρμοσμένο “modus operandi” της επέκτασης των συμφερόντων τους. Εμείς όμως οι Έλληνες-θύματα-πειραματόζωα τι κάνουμε;

Πέντε κυρίως γεγονότα με προβλημάτισαν αρνητικά αυτή την εβδομάδα: Πρώτο, το έντονο επεισόδιο με τους αυταρχικούς – φασιστικούς … γ ρ α φ ε ι ο κ ρ ά τ ε ς.. μιας Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομία) για προσωπικό επαγγελματικό θέμα μου.Δεύτερο, η.. μ η.. κ α θ ο λ ι κ ή.. σ υ μ μ ε τ ο χ ή.. δοκιμαζόμενων πολιτών στη …δ ι α δ ή λ ω σ η / π ο ρ ε ί α.. της Πέμπτης για το ασφαλιστικό. Τρίτο, η… μ α ζ ι κ ή ..α δ ι α φ ο ρ ί α  συναδέλφων (για ατομικά, κλαδικά και συλλογικά  θέματα), ώστε  να παρευρεθούν στη συνάντηση με τον κ. Ρ ω μ α ν ι ά, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και χρήση ένδικων μέσων προς απόκρουση των “α ν τ ι α σ φ α λ ι σ τ ι κ ώ ν” μνημονιακών νομοθετημάτων και τη διαχρονική κατασπατάληση των αποθεματικών σε βάρος  όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Τέταρτο, η (εκνευριστική) τηλεφωνική συζήτηση που είχα με συγγενή μου που αυτοαποκαλείται “Έλληνας” και ζει στην Αμερική, ο οποίος επέμενε στη συνέχιση-ολοκλήρωση του “μ ν η μ ο ν ί ω ν” της τρόικας, για το “καλό” της χώρας... Πέμπτο, η αντιπαράθεσή μου με υψηλόβαθμο αρμόδιο τοπικό διοικητικό όργανο για την -κατ εμένα- υποκριτική “ανθρωπιστική” φιλοξενία, η οποία εκτός των άλλων είναι επιβλαβής και για τους ίδιους τους λαθρομετανάστες-μετανάστες-πρόσφυγες (η προπαγάνδα της ν.τ.π. “παίζει” παραπλανητικά ανέκαθεν με τις λέξεις για ευνόητους λόγους), γιατί δημιουργεί απατηλές ψευδαισθήσεις για την ευρωπαϊκή γη της Επαγγελίας και αποχωρώντας από τις πατρίδες τους, κάνουν το έργο των ιμπεριαλιστών/πολυεθνικών/αποικιοκρατών ευκολότερο.. .

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται, ό,τι πολλοί εξ ημών έχουμε και στο παρελθόν διαπιστώσει: 

Ότι η συντεχνία των …μ α ν δ α ρ ί ν ω ν.. δ η μ ο σ ί ω ν.. υ π α λ λ ή λ ω ν –με την κάλυψη της τρόικας και της πολιτικής νομενκλατούρας- δεν άλλαξε στο παραμικρό την αυταρχική συμπεριφορά της απέναντι στον πολίτη. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικές ηγεσίες και οι νεοαποικιοκράτες δεν ενδιαφέρονται για την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη της χώρας, τουναντίον κόπτονται για την άλωσή της. Η αντιαναπτυξιακή δημόσια διοίκηση συντελεί σ αυτή. 

Ότι, η κρίση που βιώνουμε σήμερα τραυματικά, είναι βαθιά διαχρονική, καθολική και αγκαλιάζει κυριάρχους και κυριαρχούμενους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της απέραντης μικροαστικής θάλασσας και της κρατικοδίαιτης ιντελιγκένσιας, που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, ούτε επιθυμεί να αντισταθεί, που όχι μόνο δεν παρήγαγε ένα πρότυπο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση, αλλά τουναντίον συνέβαλλε στην ανάπτυξη και συντήρηση της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Ότι, ο “αγνός” λαός, δεν είναι, τόσο “αγνός” στο σύνολό του και κυρίως δεν είναι ενιαίος. Αποτελείται από τάξεις και στρώματα, περιλαμβάνει τμήματα ολόκληρα που είναι “φιλομνημονιακά” έως εθελόδουλα, όπως επί τουρκοκρατίας “Σφάξε με αγά μου να αγιάσω” ή με την ανήθικη πολιτική συμπεριφορά “Να πεθάνει η Ελλάδα για να ζήσουμε εμείς” ή με την ηλίθια/κολάσιμη “Αδιαφορία” για τα κοινά.

Η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και ιδιότυπη πολιτικοστρατιωτική ομηρία που επέβαλε το διεθνές νεοταξικό διευθυντήριο και εκτελούν οι κυβερνήσεις υποτέλειας, συνεπικορούμενες από έναν εσμό "δώσε και μένα μπάρμπα" πρόθυμων, από κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ελάσσονα (ανοιχτά ή συγκαλυμμένα) μνημονιακά κόμματα, το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των κρατικοδίαιτων παρατρεχάμενων της διοίκησης, που αποτελούν το υπηρετικό προσωπικό του κυρίαρχου συστημικού συγκροτήματος, υπό την συνειδητή ή συγκεχυμένη συνεργασία/αδιαφορία/ανοχή της πλειονότητας του λαού.

Απομένει λοιπόν, εμείς οι μειοψηφίες, που έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι διαδραματίζεται μια καταλυτική εθνοκτονία και γενοκτονία (*) του Ελληνισμού και μια σταδιακή και τυπική πλέον προτεκτορατοποίηση της Ελλάδας ...να συνεχίσουμε τον ανένδοτο και δυναμικό αγώνα μας, εναντίον των εξωτερικών εχθρών και των ντόπιων συνεργατών τους, οπλισμένοι με περισσότερη εμπειρία, με μεγαλύτερο πείσμα και με επιλεγμένους συντρόφους!

(*) Ο όρος “γ ε ν ο κ τ ο ν ί α” αναφέρεται στην εξολόθρευση μιας φυλετικής μειονότητας. Η “ε θ ν ο κ τ ο ν ί α” είναι η συστηματική καταστροφή των “τ ρ ό π ω ν .. ζ ω ή ς” και “σ κ έ ψ η ς” των ανθρώπων διαφορετικών από εκείνους που ηγούνται αυτής της διαδικασίας καταστροφής. Συμπερασματικά, η γενοκτονία δολοφονεί ανθρώπους σωματικά, ενώ η εθνοκτονία τους σκοτώνει πνευματικά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το ζήτημα του θανάτου …

Γαλάτσι, 24/10/2015

Του Αθανάσιου Καρανάσιου

 

Πολιτικού Μηχανικού

Διαβάστε προηγούμενα του ιδίου

Tης Κατερίνας Αρβανιτάκη

Έπεσε -αρκετά καθυστερημένα- στα χέρια μου η «Γραμμή» του Οκτωβρίου, όπου εκτίθενται οι απόψεις των «παραγόντων» της πόλης για την υπόθεση της φιλοξενίας των προσφύγων στο Παλαί. Και έχω μείνει κατάπληκτη (μπορεί και απόπληκτη) από το μέγεθος της δηλητηριώδους υποκρισίας που αναδίδεται από τις δηλώσεις πλείστων εξ αυτών, καθώς, ακολουθώντας την πεπατημένη των τηλε-καννιβάλων, υποβάλλουν το ρατσισμό και την ανθρωποφοβία στους Γαλατσιώτες και τους τη χρεώνουν κιόλας!  

Αφού λοιπόν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μ. Ελευθερίου δηλώσει ρητά (μεταξύ άλλων) ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής, οι πρόσφυγες «είναι άνθρωποι πολύ καθαροί», λειτουργεί πολύ καλά οργανωμένο φαρμακείο με επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα, καθώς επίσης και καθημερινά ιατρεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους γιατρούς του Κόσμου, και το Νοσοκομείο Παίδων εμβολιάζει τα παιδιά,

Αρχίζει η «πασαρέλα» των «επωνύμων», που όλοι ξεκινούν εκφράζοντας τη βαθιά … φιλανθρωπία τους, για να συνεχίσουν:

Σύμφωνα με το «κοινό αίσθημα» «σ’ όλη την πόλη η αίσθηση διαφωνίας υπερβαίνει το 70%, … οι συμπολίτες μας νοιώθουν ανασφάλεια για την καθημερινότητά τους σε όλα τα επίπεδα και την ποιότητα ζωής τους» (Αυτό σαφώς προκύπτει από τις ατελείωτες προσφορές σε είδη και εθελοντική εργασία τόσων συμπολιτών μας), επισημαίνει η Ε. Ζέρβα-Γκουρτζιάν-Ιστορικές Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (όπως υπογράφει) και εγκαλεί το Δήμαρχο γιατί δεν «καλεί σε κάποια κινητοποίηση για να ισχυροποιήσει την αντίθεσή του». 

«Με αγωνία και αγανάκτηση όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας» εγκαλεί το Δήμαρχο και η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου-Δημοκρατική Συνεργασία Πολιτών/Κ. Ζώμπος, Ι. Μανιάτης, Α. Μπούρας, Α. Παναγιωτακοπούλου, Γ. Κιτσίνη. Και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν υποδέχεται τους δυστυχισμένους αυτούς σε … αξιοπρεπείς χώρους με υποδομές (ωϊμέ! και δεν διαθέτει σάουνα και ινστιτούτο αισθητικής το άθλιο Παλαί!) «μακριά απ’ το κέντρο της πόλης» (σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα όρη στα βουνά; Στα ξερονήσια; Στον Καιάδα;) Η διαμονή των προσφύγων δημιουργεί στους πολίτες «αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, αλλά και ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ στο να επισκεφθούν το όμορφο Άλσος!» Γιατί έχουν αφεθεί να κινούνται ελεύθεροι στην πόλη, στο Άλσος και με τις συγκοινωνίες (ενώ θα έπρεπε να συλλαμβάνονται και να κρατούνται σιδηροδέσμιοι), άρα «μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία, μεταδοτικά νοσήματα και άλλοι κίνδυνοι»

Για την έλλειψη υποδομών θρηνεί και ο Ν. Μαγκανάρης-επικεφαλής «Γαλάτσι Νέα Αρχή». Και θεωρεί ότι δεν είναι σωστή πολιτική αντιμετώπιση ν’ αδειάσουν η Βικτωρίας και οι άλλες πλατείες της πρωτεύουσας και να μεταφέρεται το «πρόβλημα» στο Γαλάτσι και το Ελληνικό. (Προφανώς ήταν πολύ πιο άνετα οι πρόσφυγες στο ύπαιθρο των πλατειών, εκτεθειμένοι στους καιρούς, χωρίς νερό και τουαλέτες, πράγμα που απογειώνει και το βιοτικό επίπεδο των εκεί περιοίκων!)

Ο κ. Γ. Τράπαλης βλέπει στην απόφαση του υπουργείου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο Παλαί «ως κίνηση εχθρική για την τοπική κοινωνία» και «καταιγίδα»! (Προφανώς οι πρόσφυγες είναι μια τρομερή απειλή, την οποία εξαπέλυσε το υπουργείο εναντίον του Γαλατσίου σ΄ έναν ακήρυχτο πόλεμο!)  Και εξηγείται βεβαίως παρακάτω διευκρινίζοντας ότι υπάρχει «όχι αδικαιολόγητος φόβος» (sic) σε πολλούς κατοίκους για τη δημόσια υγεία και τις συνθήκες υγιεινής όλου αυτού του πληθυσμού (τώρα κατάλαβα: το όπλο είναι βιολογικό!), αλλά και κίνδυνοι να «εισχωρήσουν σε όλο αυτό τον κόσμο οι πανταχού παρόντες παράνομοι κάθε είδους». Άσε που ζητάει να υπάρξει «ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά»! (Κρίνει ότι χρειάζονται πιο εξειδικευμένη μέριμνα οι γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες; Αν όχι, αντιλαμβάνομαι ότι τα γυναικόπαιδα του Γαλατσίου διατρέχουμε κινδύνους από τους πρόσφυγες. Τι είδους κινδύνους; Αν το εξειδικεύσω περισσότερο θα γίνω χυδαία και δε θέλω. Πάντως άλλη εκδοχή δεν υπάρχει!) Κατά τα άλλα «κατανοεί εκείνους που φωνάζουν να φύγουν οι παράνομοι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ από το Γαλάτσι» (Μήπως είμαι κουφή; Έκανε δημόσια διαμαρτυρία η Χρυσή Αυγή στην πόλη;).  «Δε φταίνε αυτοί, αλλά τα … μέσα μαζικής αποχαύνωσης» !!!!

Η ίδια η έγκριτη εφημερίδα «μάγκες μου», τολμά να πει ότι «οι μετανάστες» (δεν πρόκειται για μετανάστες κυρίες και κύριοι! Πρόσφυγες πολέμου είναι! Όπως οι δικοί μας, του ’22!), «δεν έπρεπε να έρθουν στο Παλαί χωρίς κατάλληλες συνθήκες διαμονής (κι αυτή διαμαρτύρεται για την έλλειψη πισίνας, κομμωτηρίου και solarium φαντάζομαι). Τους έστειλαν εδώ για να τους ξεφορτωθούν από κάπου αλλού» !!! «Εγώ δε λέω να τους διώξουμε δια της βίας! (δια της μη βίας όμως;) Αφού ήρθαν, να τους φερθούμε τέλεια … όμως μη μας το πάνε για μόνιμη εγκατάσταση»!

Μοναδική δική τους «συμβολή» στο «πρόβλημα», το ρατσιστικό παραλήρημα, οι απειλητικές προειδοποιήσεις όπως: «η φιλάνθρωπη διάθεση των πολιτών δεν είναι ανεξάντλητη» (Μαγκανάρης) (θα εξεγερθούν να τους λυντσάρουν; Πώς το φαντάζεσαι;) και οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση που «τους μεταφέρει οπουδήποτε προκειμένου ν’ αποφύγει τα τοπικά προβλήματα και αντιδράσεις» (Μ. Πρωτονοτάριος)

Αρκετοί μάλιστα με θράσος αναρωτιούνται γιατί οι προσφορές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για τους Έλληνες-θύματα της κρίσης. Το κρεσέντο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Β. Χαρισάκη, που ισχυριζόμενος ότι «ο τρόπος ζωής των κατοίκων μας άλλαξε, ο φόβος κυριαρχεί, η ανασφάλεια, ο θυμός, η καχυποψία και η αναστάτωση των οικογενειών έχουν εμφανή αποτελέσματα», κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» να μετεγκατασταθούν άμεσα οι μετανάστες και να χρησιμοποιηθεί ο χώρος «για τους εκατοντάδες Έλληνες άστεγους»

Μετά από όλα αυτά τι θα είχε να προσθέσει η ΧΑ; 

Και μια υποσημείωση για κάποιες αριστερές απόψεις, που δεν έχουν βεβαίως σχέση με το ρατσισμό:

Η αλληλεγγύη, σύντροφοι, είναι ένα πράμα που εκδηλώνεται με έργα. Ο καυγάς για την ιδεολογική της οριοθέτηση από τη φιλανθρωπία δεν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια σε κανέναν πρόσφυγα. Κι επίσης δεν είναι «χρέος του κράτους». Είναι κοινωνική υπόθεση. Αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Λέσβου, των άλλων νησιών και χιλιάδες άλλοι κανονικοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ που μοιράζονται με τους πρόσφυγες το (υλικό) ΥΣΤΕΡΗΜΑ τους και το (ηθικό και ψυχικό τους) ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ. Με όλη την αδιαφορία των υπεύθυνων σφαγέων στην πλάτη τους!

Και που δεν έχουν -ευτυχώς- αυτιά για μικρόψυχες σειρήνες σαν κι αυτές που κρώζουν καλλιεργώντας το μίσος και την ανθρωποφαγία.

 

Όποιος/α θέλει πραγματικά να κάνει κάτι, ας πάει στο Παλαί να προσφέρει ένα χαμόγελο, ένα χέρι βοήθειας στους εθελοντές που ξημεροβραδιάζονται και ξεροσταλιάζουν κι ας διεκδικήσει με όποιον τρόπο μπορεί να μη μετατρέψει η «πολιτισμένη Ευρώπη» τον τόπο μας σε μόνιμο νεκροταφείο κυνηγημένων και κολαστήριο ψυχών, ντόπιων και ξένων, όπως προσπαθεί να κάνει, αφού ρημάζει και τους δικούς τους και το δικό μας τόπο!

Οι άλλοι ας λουφάξουν στη γωνιά τους, γιατί ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!

 

Κατερίνα Αρβανιτάκη

Γαλάτσι, 26 Οκτωβρίου 2015

 

 

Έγινε στις 20.10.15 στο Δημαρχείο. Δεν  ήταν στο βαθμό που έπρεπε μαζική, ήταν όμως συγκέντρωση  αντιπροσωπευτική και  καθοριστική για την τύχη του ΠΑΛΑΙ. Παραβρέθηκε για διάστημα και ο Δήμαρχος  κ .Γ. Μαρκόπουλος. Στη συγκέντρωση διαμορφώθηκαν  οι θέσεις της  " Κίνησης φορέων και πολιτών…" στη βάση έγγραφης εισήγησης που μοιράσθηκε σε όλους που πήραν μέρος ( υποβλήθηκαν ήδη στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο ( A.Π..34108/21.10.15).                                    

Η ευθύνη για τις  περαιτέρω άμεσες  ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί ,επί τέλους, στη πόλη μας το ΠΑΛΑΙ, στην σημερινή  μοναδική ιστορική ευκαιρία, ανήκει πλέον στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άποψή μας είναι ότι ολιγωρία και αποφυγή ανάληψης ευθύνης δεν θα είναι άμοιρη συνεπειών και ψαλιδίσματος φιλοδοξιών.

Σήμερα δεν συζητάμε, όπως τόσες φορές, για κινήσεις και επαφές που θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάναμε ,για να προωθήσουμε ένα βήμα την υπόθεση του ΠΑΛΑΙ. Σήμερα δεν συναντάμε τις Διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για να διακριβώσουμε τις προθέσεις  τους, όπως κάναμε πριν ένα μήνα περίπου, όταν προωθούσαμε ( θα επιμείνουμε)  την μελέτη χρήσης του. Σήμερα ζητάμε από τον Δήμαρχο της πόλης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αντιληφθεί την μοναδική ευνοική συγκυρία,  να τεθεί επικεφαλής της πόλης  και να απαιτήσουμε και να διασφαλίσουμε  εκείνο που η πόλη – περιοχή δικαιούται. Είναι όντως ιστορική στιγμή . Μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και συνεπώς,  άλλες, πολύ πιο προωθημένες ,είναι οι διεκδικήσεις μας.                                                                                                          

Σήμερα επιβεβαιώθηκε και κάτι άλλο :Πόσο απαραίτητο είναι ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο ( π.χ. σε χειμωνιάτικο σεισμό ) που, σε αντίθεση με άλλους Δήμους , μόνο το Γαλάτσι, εκτός ΠΑΛΑΙ, δεν έχει. 

Μπορεί, βέβαια  να προβληθούν επιφυλάξεις σχετικά με τα θέματα Διοίκησης, διαχείρισης, κόστους λειτουργίας  της εγκατάστασης. Η απάντηση σε αυτά  είναι μία: Αν,  προυπόθεση της ύπαρξης των κινημάτων και προβολής κοινωνικά πειστικών διεκδικήσεων,  ήταν οι άρτιες  οικονομοτεχνικά μελέτες ,τότε δεν θα υπήρχαν κινήματα. Δεν θα υπήρχε το μοναδικό " Άλσος Βέικου" ,που δεν μας δόθηκε από κανέναν και μάλιστα μετά από μελέτη.  Ο Βασιλης Παπαδιονυσίου και οι ενεργοί πολίτες το κατάκτησαν μόνοι τους. 14 ολόκληρα χρόνια ζητάμε να δοθεί  το ΠΑΛΑΙ στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ,μετά την ’’αποκάλυψη" του πόσο εύκολο, και φθηνό,  ήταν το άνοιγμα και η λειτουργία της εγκατάστασης  εμείς λέμε στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο :

Α. Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο  να αποφασίσουν και να δηλώσουν με  κατηγορηματικό τρόπο  στη πολιτεία ( και στο ΤΑΙΠΕΔ ) ότι, μετά την αναχώρηση του όγκου των προσφύγων, οι  χώροι  που τώρα εξυπηρετούνται, θα τεθούν στη διάθεση της ασφυκτιούσας  νεολαίας της περιοχής  . Προς επιβεβαίωση της απόφασής τους ο Δήμος αναλαμβάνει αρμοδιότητες κεντρικής πύλης εισόδου.  Οι πολίτες – εθελοντές  νοιώθουν πλέον το ΠΑΛΑΙ δικό τους και κανένας δεν φεύγει ειρηνικά από το ‘’σπίτι’’ του.

Β.   Nα απαιτήσει ο Δήμος, παράλληλα με  την   επαγγελματική παρουσία του κράτους , πόρους και εξοπλισμό, που θα  παραμείνει( ο εξοπλισμός ) για την άθληση και πολιτισμό της νεολαίας. Προβλέπονται σχετικά κονδύλια. Ενδεικτικά, στον αύλειο χώρο και στους προσφερόμενους  εσωτερικούς χώρους να τοποθετηθούν μπασκέτες, γκολπόστ, φιλέδες κ.λ.π.    

                                                                                               

Γενικά  ζητάμε από την πολιτεία, τώρα, με υπαρκτά   προσφυγικά χρήματα, να καταστήσει λειτουργικό το ΠΑΛΑΙ, να φτιαχθούν και οι υπόλοιποι χώροι,  γιά να εξασφαλισθεί η συντήρησή του για προβλεπτό διάστημα, όπως έγινε π.χ. για τον Ελαιώνα.

Γ.   Στο σκοπό αυτό βοηθάει μία συναυλία στην μεγάλη αίθουσα – στάδιο,  ενδεικτική ότι διεκδικούμε το ΠΑΛΑΙ στο σύνολό του.. Μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία του Δήμου, από την πολιτεία. (Υπουργός κ. Μουζάλας). Ευκαιρία είναι να δώσουμε στην συναυλία αυτή πανελλαδικό – πανανθρώπινο περιεχόμενο ,όχι μόνο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ,αλλά και ειρηνικής πολιτιστικής   συνύπαρξης λαών με διαφορετικό θρήσκευμα, πολιτισμό, κ,λ,π. Δικαιούται το  δικό μας λαικό ΠΑΛΑΙ,να αναδειχθεί σε πρότυπο κέντρο  προστασίας της ανθρώπινης προσωπικότητας- αξιοπρέπειας και βέβαια σε αυτό συνέβαλλαν τα μέγιστα εθελοντές αλλά και άνθρωποι ευθύνης του Δήμου.                                                                                       

Έχουμε την αίσθηση ότι, αν τα άλλα  ‘’ κέντρα υποδοχής’’ στα νησιά και στον Eλαιώνα και στο Ελληνικό μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως εδώ, τότε η Ελλάδα, από αυτό το, πέραν των δυνάμεών της πρόβλημα ,έχει και όφελος  . Ο Σύριος, ο Αφγανός – ο Ιρανός, ο Ιρακινός, που πλήρης αισθημάτων συνεχίζει το αβέβαιο, ματωμένο ταξίδι του  προς την Ευρώπη με το τσαντάκι στον ώμο του, με την ξηρά τροφή του, που απλόχερα  του προσέφερε το ‘’ΠΑΛΑΙ’’, γίνεται αντικειμενικά πρεσβευτής μας στο κόσμο. Είναι νέα παιδιά και κάπου θα ριζώσουν. Αυτά τα ρεύματα προσφύγων επικοινωνούν, αφηγούνται διαμορφώνουν συμπάθειες…..Και η χώρα μας την χρειάζεται αυτή την συμπάθεια.                                                        

Όπως με τον ΑΜΙΡ,τον  Ιρανό μεσόκοπο καλλιτέχνη,που μετά από  ένδεκα χρόνια παραμονής  στην Ελλάδα, τώρα δουλεύει στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας  και την προηγούμενη Κυριακή, με άδεια από την δουλειά του, ήλθε στο  ‘’ Αμπάριζα’’΄και μας  πρόβαλε μία ταινία – ντοκυμανταίρ  που ο ίδιος, με δικά του έξοδα, έφτιαξε. Μία ταινία που μυρίζει αποκλειστικά άρωμα Ελληνικό.                                                                                                                                          

Δ. Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής, ας μην ασχολείται τόσο με τον Μελισσανίδη και τα σχέδιά του. Ας  κάνει το ελάχιστο, όπως άλλωστε υποσχόταν, εντάσσοντας το ΠΑΛΑΙ στην απόφαση ενεργειακής αναβάθμισης ,όπως έχει λάβει για ανάλογες εγκαταστάσεις. 

Ε. Όσο δε για τις  δηλώσεις ,’’περί συμφωνίας με  ΑΕΚ’’ ,που με ύποπτη σπουδή επανέρχεται ο κ. Κοντονής ,το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε ,στον φύσει και θέσει αναρμόδιο Υφυπουργό, είναι ότι, χωρίς την σύμφωνη γνώμη Δήμου,φορέων και πολιτών, καμία πρόταση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, και ότι ο ρόλος του ‘’ λαγού ‘’δεν ταιριάζει σε Υφυπουργό!. Οπωσδήποτε επ αυτού τον λόγο έχουν οι συνοδοιπόροι για το ΠΑΛΑΙ φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να ακούσουμε τον αυστηρό, αιρετικό  λόγο τους.Επιβάλλεται. 

Του  Ίκαρου  Πετρόπουλου 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

 

 

Προχθές  βράδυ Παρασκευής, στο Δημοτικό Συμβούλιο ,μία ακόμη απογοήτευση : Διαβάστηκε μία τεκμηριωμένη επιστολή που έκφραζε μεγάλο μέρος της πόλης         ( συλλογικότητες και πολίτες μεγάλου φάσματος) που,  σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση, οι άρχοντες της πόλης ΄΄ την γράψανε’’ μεγαλοπρεπώς ! Εδώ είναι Γαλάτσι που κουμαντάρουν τη πόλη κατά πως έχουν μάθει από τους μέντορές τους !                                                                                  

Ελάχιστη η καμία αναφορά σε αυτά που  σοβαροί άνθρωποι της πόλης, μετά από μελέτη , εκτιμούσαν και πρότειναν στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΠΑΛΑΙ που ζει μεγάλες στιγμές  που όμως σηματοδοτούν το  ‘’ όλα η τίποτα’’.  Κάτι… εμπιστευτικά μισόλογα ,κι αυτά στο διάδρομο όμως  ‘’ μακράν του θέματος και των επιταγών της στιγμής ‘’. 

Χθες βράδυ Σάββατο,  από τις 8μμ έως τις 11 μμ, στον  ζηλευτό άρτια εξοπλισμένο  Δημοτικό κινηματογράφο  ‘’ Νέα Ελβετία ‘’του Δήμου Βύρωνα ( Τι παράπονο όταν συγκρίνεις τις υποδομές της πόλης σου με  αυτά που βλέπεις αλλού ), παρακολούθησα συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες  που οργάνωσαν το ΠΑΔΟΠ ( Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης ) και ο σύνδεσμος ’’Μπάιρον’’ υπό την αιγίδα  του Δήμου Βύρωνα.

Αφιερώνω στους "αρνητές ",τους οχυρωμένους πίσω από το κατ αυτούς …δυσβάστακτο " κόστος συντήρησης’’ τα βασικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης:        

Ξεκίνημα με κόρη πρόσφυγα ( κ .Μ. Μαμά ) που μίλησε τέλεια Ελληνικά . Ακολούθησε  Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και Δ. Σύμβουλος ( Ελευθερία Κοσμοπούλου ).   Στη συνέχεια ανεβαίνει ο Δήμαρχος κ .Γρ. Κατωπόδης που χαιρετάει και ευχαριστεί τον κόσμο, ενώ δεν παραλείπει να καταδικάσει την αναλγησία την εχθρότητα και το ρατσισμό ,να θυμηθεί τους ξεριζωμένους της Μ. Ασίας που έχτισαν τον ‘’Βύρωνα’’, και να δηλώσει ότι ‘’ θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες’’.                                                                                                                                                

Τον διαδέχεται ο Πάνος Τρυγάζης που αναφέρθηκε στο ‘’πλοίο της ειρήνης’’ που κατέπλευσε στον Πειραιά από την Ιαπωνία με 1.000.000 yen που παραδόθηκαν στους   "Γιατρούς του κόσμου ", όπως και ότι πληθαίνουν οι πινακίδες " welcome refugee’’ που σηκώνονται στα γήπεδα των Γερμανικών ομάδων.                                    Ανέφερε ακόμη ότι 4,6 δις δολάρια δαπανώνται ημερησίως για στρατιωτικές δαπάνες και ότι το 1923 η Ελλάδα των πέντε ( 5 ) εκατομμυρίων κατοίκων  δέχθηκε 1.5 εκ πρόσφυγες ,όταν η σημερινή Ευρώπη αρνείται να δεχθεί 600.000 πρόσφυγες ,στήνοντας φράχτες . Κατέληξε λέγοντας  ότι  ‘’ κανένας δεν θέλει να αφήσει τον τόπο του’’.                                                                          

Ακολούθησε βίντεο πέντε λεπτών της  " Ύπατης αρμοστίας του ΟΗΕ "  και μήνυμα του  "Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης "

Ακολούθησε ο Ν.Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του και ενδιάμεσα παρενέβαινε  ο καταπληκτικός αφηγητής, ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης, αποδίδοντας με συγκλονιστικό τρόπο αποσπάσματα από Αλ.Παπαδιαμάντη.                                                                                  

Για να εμπεδωθεί μέσα από το όντως οργισμένο αυτό  κείμενο, το κλίμα της εκδήλωσης  παραθέτω τα τραγούδια που ακούστηκαν από τον εξαίρετο Ν.Ανδρουλάκη και τραγουδήθηκαν από τον κόσμο :

 • ‘’ Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα ‘’,
 • ’’Σαν μετανάστης στη δική σου γη’’(… όλα γύρω ξένα, όλα γύρω πετρωμένα…)
 • ’’Στης Ανατολής τα μέρη’’ ( ιστορία του Κεμάλ ).
 • ’’Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία’’
 • ’’Πίσω από το Θησείο πέφτουν τα φεγγάρια’’( Ηλία Κατσούλη ) ,
 • ’’Φεγγάρι μάγια μούκανες’’
 • ’ ’Δυό γυιούς είχες μανούλα μου’’  
 • ’’Κάποιο σαββατόβραδο στη Καισαριανή’’,
 • ’’Ξημέρωμα σε γνώρισα στο δειλινό σε βρήκα’’,
 • ’’βρέχει στη φτωχογειτονιά’’ , ’’Ομορφη πόλη’’
 • ‘’Στα περιβόλια μες τους κήπους’’  
 • ‘’ Χίλια μύρια κύματα’’
 • ’’Στα κακοτράχαλα τα βουνά’’ ‘’.                        
 • Το πανηγυρικό τέλος δόθηκε με το’’’Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα’’, μεσα σε ατμόσφαιρα υψηλών απαιτήσεων.                                                                                                                            

Ήμουν εκεί στον Βύρωνα. Φανταζόμουνα . όμως, ότι όλα τούτα γίνονταν εδώ στο Γαλάτσι, στην μεγάλη  αίθουσα -στάδιο στο ΠΑΛΑΙ, κατά πως πρότειναν σοβαροί άνθρωποι της πόλης του Γαλατσίου, που δεν αξιώθηκαν απάντησης !!.

 Tου Ίκαρου Πετρόπουλου

 

Διαβάστε περισσότερα του ιδίου 

 

 

Οδηγώ. Πάνω στην πεζογέφυρα στέκονται τρεις νεαροί, του ενός το φουλάρι ανεμίζει στον άνεμο, ζωντανό, γαλάζιο, κουβεντιάζουν αμέριμνοι, κοιτάζοντας κάτω την κίνηση των αυτοκινήτων, όπως ίσως λίγο πιο πριν κοίταζαν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα να περνούν κάτω από το σπίτι τους ή τα πολεμικά αεροπλάνα να σκίζουν τον αέρα ακριβώς από πάνω τους. Μια οικογένεια στέκεται στη στάση, κάτι τρώνε, στη μοναδική ίσως στιγμή ηρεμίας μετά από τόσες μέρες. Η μάνα αποστεωμένη σηκώνει το βλέμμα της για να συναντήσει το δικό μου, της χαμογελώ. Βουρκώνει. Τώρα όλοι τους θα βρίσκονται κάπου μακριά, ίσως το παιδί της να κρατά αγκαλιά ένα από τα λούτρινα των παιδιών μου που με μεγάλη χαρά χάρισαν στα παιδάκια που έρχονται από τη χωρά με τον πόλεμο. Προσπαθώ να φανταστώ τι θα έκανα εγώ για τις κόρες μου αν ήμουν στη θέση τους. Αδυνατώ. Προχωρούν, φεύγουν, παλεύουν για αυτό που νομίζουν πως θα είναι καλύτερο.

Στέκομαι. Σε έναν προθάλαμο χειρουργείου περιμένοντας τα νέα, ευελπιστώντας πως όλα θα έχουν πάει καλά. Έπειτα κάτι μικρό πάει στραβά. Κι άλλο ένα. Κι ύστερα κι άλλο. Κυματοθραύστης να σταματήσω τα κύματα, να τα φέρω όλα στη θέση τους στο μέτρο του δυνατού. Να κάνω εγώ το καλύτερο που μπορώ. Προσδοκώ πως όλα κάποια στιγμή θα φτιάξουν. 

Κάθομαι. Η συνοικιακή καλοφτιαγμένη καφετέρια, που τείνει να γίνει στέκι. Με δυο όψιμους φίλους, μετράμε τα γεράματά μας ή αυτό που θέλουμε να λέμε έτσι. Τσακώνονται και πάλι για τα πολιτικά. Τους ακούω σιωπηλή και σκέφτομαι τι ονειρεύτηκε ο καθένας από τη ζωή του, τι πέτυχε, τι έχασε, τι περιμένει, πως διαχειρίζεται τα απωθημένα του. Μαζί και τα δικά μου. Ακόμα και αυτός ο ανούσιος τσακωμός τους έχει πλάκα. Είναι η ρουτίνα μας, που μας δείχνει πως κι αυτή τη βδομάδα βρεθήκαμε στις θέσεις μας γεροί. Ίσως κάποιοι πιο σιωπηλοί από τους άλλους, αλλά πάντως εκεί. Κάθε Πέμπτη συμφωνούμε να παίζουμε από κοινού ένα δελτίο τζόκερ. Πάλι προσδοκούμε. Ονειρευόμαστε ο καθένας μας τι θα κάναμε αν κερδίζαμε. Βάζουμε άλλη μια ρουτίνα, σαν ασφαλιστική δικλείδα ανάμεσά μας. Σαν να είναι και αυτό που θα μας φέρνει στη θέση μας, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στο ίδιο τραπέζι. 

Βλέπω. Την κόρη μου να χοροπηδάει στο τραμπολίνο. Δε σκέφτομαι. Την αφήνω με το αθώο γέλιο της να θεραπεύσει την κούρασή μου. Με τα άλματά της να μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να εφαρμόζω την απόφαση που πήρα.  Η προσωπική επανάσταση, όπως είπε και η φιλενάδα μου.

Δεν υπάρχουν παραμύθια. Είναι όλα ψέματα. Κι οι Χιονάτες, κι οι Σταχτοπούτες, κι οι Πεντάμορφες. Είναι οι προσδοκίες μας. Αυτοί οι στόχοι που βάζουμε και τελικά δεν καταφέρνουμε. Τα όνειρα που δεν πέτυχαν. Κι αφήνουν το χνάρι τους να μας σημαδεύει. 

Της Ειρήνης Χατζούδη

 

 

Διαβάστε προηγούμενα άρθρα της ιδίας