e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας και στο Γαλάτσι καταγγέλλουν τη νέα δολοφονική επίθεση από ομάδα φασιστοειδών σε εργαζόμενο μετανάστατη τα ξημερώματα της Κυριακής, στην λεωφόρο Ηρακλείου και Τράλλεων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η θρασυδειλία και το μίσος των χρυσαυγιτών που στρέφεται κατά ταλαιπωρημένων ανθρώπων, εργατών -Ελλήνων και μεταναστών- την ίδια στιγμή που κάνουν πλάτες σε αφεντικά και μεγάλα συμφέροντα, οι οποίοι θέλουν εργάτες-σύγχρονους δούλους.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Όχι μόνο για την κωλυσιεργία της δίκης, αλλά και γιατί συμμορίες φασιστών δρουν ανενόχλητοι σε περιοχές, όπως τον Ασπρόπυργο και σε άλλες περιοχές. Στις τελευταίες επιθέσεις έρχεται να προστεθεί και η δολοφονική επίθεση, τα ξημερώματα της Τετάρτης 11/10 στον Πειραιά, σε κλιμάκιο αφισοκολλητών της ΠΕΝΕΝ, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός από τους αφισοκολλητές. Πρέπει άμεσα, η κυβέρνηση,  να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες της επίθεσης και τους εγκληματίες καθοδηγητές τους της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Στόχος τους δεν είναι μόνο οι μετανάστες. Στόχος τους είναι το οργανωμένο εργατικό κίνημα και κάθε εργαζόμενος που τολμά να σηκώσει κεφάλι.

Κάθε νεολαίος της περιοχής μας, πόσο μάλλον των γειτονιών της Ριζούπολης και της Λαμπρινής που ιδρύθηκαν από πρόσφυγες, κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, κάθε μετανάστης, χρειάζεται να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες και να απομονώσει αποφασιστικά τη Χρυσή Αυγή και όσους τους θρέφουν.

 12/10/2017

Κομματικές Οργανώσεις 5ου Διαμερίσματος Αθήνας
Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου

 

 

 

Σε επτά μέρες λήγει η προθεσμία την οποία έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και άλλους φορείς του Δημοσίου) για να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στόχος, όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του ΓΛΚ, είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη σύναψη βραχυχρονίων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν στο Capital.gr πως τα  ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ ανέρχονται κοντά στα 2,4 - 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 1,8 -1,9 δισ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμούς στις συστημικές τράπεζες.

Μάλιστα,το ΓΛΚ, στην εγκύκλιο που έστειλε προς όλα τα Υπουργεία τα οποία εποπτεύουν φορείς (όπως πχ το Υπ. Εσωτερικών το οποίο εποπτεύει τους Δήμους και τις Περιφέρειες) προειδοποιεί πως  "η μη συμμόρφωση των υπόχρεων φορέων με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περί μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ, επισύρει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις για τα αρμόδια όργανά τους".

Κύκλοι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρουν στο Capital.gr πως οι "κυρώσεις" τις οποίες θα μπορούσαν να υποστούν όσοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες αρνηθούν να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ είναι ακόμα και να τεθούν σε αργία από την αρμόδια επιτροπή πειθαρχικών διώξεων στην οποία συμμετέχει ένας δικαστικός, ένας εκπρόσωπος της κατά τόπους Αποκεντρωμένης διοίκησης και ένας εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης.

Πέραν της ανάγκης εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας περί υποχρεωτικής μεταφοράς των πλεοναζόντων κεφαλαίων και ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ (προκειμένου να συναφθούν ρέπος), το ΓΛΚ επισημαίνει πως η ονομαστική ετήσια καθαρή απόδοση που δίνει η ΤτΕ ανέρχεται σε 3,15% (σ.σ. δηλαδή πάνω από το επιτόκιο περίπου 0,5%-1%  που δίνουν οι συστημικές τράπεζες).

Με απόφασή της, όμως,  η ΚΕΔΕ "αρνείται να εφαρμόσει της αποφάσεις  του Κεντρικού Κράτους που δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της", χαρακτηρίζοντας "αυθαίρετες" και "χωρίς δημοκρατικό διάλογο" τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.  Παράλληλα, η ΚΕΔΕ θεωρεί "επιβεβλημένη την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  του 2015", η οποία -υπενθυμίζεται - επικαιροποιούσε παλιότερη διάταξη (σ.σ προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) περί υποχρεωτικής μεταφοράς των πλεοναζόντων κεφαλαίων των δημοσίων φορέων στην ΤτΕ.

Κορυφαία στελέχη της ΚΕΔΕ αναφέρουν πως είναι προτιμότερο να κατατεθούν τα πλεονάζοντα  κεφάλαια των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο δίνει επιτόκιο 2,25%.

Με άλλα λόγια, το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών είναι μεν χαμηλότερο από εκείνο της ΤτΕ (3,15%), αλλά αρκετά υψηλότερο από το επιτόκιο των συστημικών τραπεζών (γύρω στο 1%). Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως από τη στιγμή που ένας Δήμος ζητήσει μέρος των διαθεσίμων του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μπορεί να τα λάβει αυθημερόν.

Αντίθετα, αν ένας Δήμος ζητήσει μέρος των διαθεσίμων του από την Τράπεζα της Ελλάδας,  μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 15 -20 ημέρες μέχρι να τα λάβει.

Εξάλλου,  οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως για να αναλάβει μία συστημική τράπεζα να μεσολαβήσει μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και ενός Δήμου προκειμένου να λάβει ο φορέας αυτός τα διαθέσιμα που αιτείται, ζητά και μία ορισμένη προμήθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο Capital.gr

 

Δύσκολη ημέρα σήμερα για τος μετακινήσεις στην Αθήνα, αφού οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη (21/09/2017) από τις 11:00 – 17:00. Σκοπός της είναι να διαμαρτυρηθούν για την «απαξίωση των συγκοινωνιών».