e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, δεν πέρασε το ψήφισμα  της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά της διάταξης  του Υπουργείου Εσωτερικών, που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5-7-2022, συζητήθηκε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά για την άθλια διάταξη που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάργηση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να φιμώσουν όσους αντιδρούν με την κυρίαρχη πολιτική. Όχι μόνο τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και τους μαζικούς φορείς που πολλές φορές παρεμβαίνουν με ανακοινώσεις τους για ζητήματα που αφορούν τον λαό της περιοχής.

Στη συζήτηση αυτή, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε μέσω του κ. Δημάρχου, ότι δεν θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου η εν λόγω διάταξη και ότι θα υπάρχει δυνατότητα να τίθενται προ ημερησίας θέματα όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζουν ότι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την περιοχής μας, συζητούνται βάσει των προ ημερήσιάς θεμάτων που τίθενται.

Η κυβέρνηση τελικά, προσπαθώντας να παγιδέψει τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ψήφισε τη διάταξη με κάποιες τροποποιήσεις, βάζοντας σαφώς εμπόδια στη συζήτηση των προ ημερησίας θεμάτων.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρθεί ομόφωνη απόφαση καταδίκης της εν λόγω διάταξης και να ζητηθεί από την κυβέρνηση η απόσυρσή της.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο ανέφερε :

«Η Κυβέρνηση αρχικά εισηγήθηκε την κατάργηση της δυνατότητας του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για να μην διαταράσσεται δήθεν η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνεχεία η κυβέρνηση προσπάθησε να «παγιδέψει» τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η σχετική διάταξη με τροπολογία. Η διάταξη που τελικά ψηφίστηκε προβλέπει ότι 48 ώρες πριν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα να συμπεριληφθεί κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει αν αυτό θα συμπεριληφθεί ή όχι. Αν γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο, θα συζητείται κανονικά. Αν όχι, θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητήσει τα θέματα αυτά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Και με τη νέα διάταξη παραμένει η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Στην ουσία υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων και παρεμποδίζεται η παρέμβαση των μαζικών φορέων. Τόσο η αρχική ρύθμιση όσο και η τροποποιημένη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου ζητάει την απόσυρση της ισχύουσας διάταξης και να διατηρηθεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων».

Τελικά το ψήφισμα αυτό ήταν αρκετό για να πέσουν οι μάσκες!

Η πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής Μαρκόπουλου (ΝΔ), αφού πρώτα ο κ.Δήμαρχος ανέφερε ότι βελτιώθηκε τελικά η διάταξη, ανακοίνωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία. Μόλις όμως ενημερώθηκαν ότι με τη στάση αυτή της πλειοψηφίας, το ψήφισμα θα περάσει, τελικά το καταψήφισαν! Τόση πρεμούρα για να μην υπάρξει εναντίωση στην προσπάθεια φίμωσης σε όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, στη φωνή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών!

Ενδεικτική όμως ήταν και η στάση των άλλων δυνάμεων, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία, υπερασπίζοντας ουσιαστικά την διάταξη της κυβέρνησης, με εξαίρεση την παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» η οποία υπερψήφισε το ψήφισμα.

Και  η παράταξη «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» του κ.Ζώμπου που πρόσκειται στη ΝΔ.

Και  ς παράταξη «Γαλάτσι του Αύριο» της κ.Ζέρβα (πρώην μέλος ΠΑΣΟΚ, πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ, νυν (?) μέλος ΠΑΣΟΚ).

Και η παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι Από Κοινού», οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας, χωρίς καμία αιτιολόγηση, δεν τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, βάζοντας έτσι κι εκείνοι με τη σειρά τους πλάτη στην αντιλαϊκή, άδικη και αντιδημοκρατική αυτή νομοθετική ρύθμιση!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, αφενός καλούμε το λαό της πόλης μας να βγάλει συμπεράσματα από την στάση της κάθε πολιτικής δύναμης και να μην συμβιβαστεί με την προσπάθεια υποβολής σιγής νεκροταφείου στο δημοτικό συμβούλιο, συνολικά στους λαϊκούς αγώνες. Να συνεχίζει να διεκδικεί και να παρεμβαίνει και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα που τον «καίνε».

Αφετέρου, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης, οποιαδήποτε προσπάθεια να μη συζητηθούν θέματα προ ημερησίας διάταξης που τίθενται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από συλλόγους και φορείς της περιοχής μας, θα μας βρουν απέναντι και δεν θα περάσουν.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

Η Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, ψήφισε όχι στην απαλλοτρίωση οικοπέδου που βρισκεται δίπλα στη ΛΑΤΟ και περιβάλλεται από δασική & αναδασωτέα περιοχή  και αναρωτιέται ,ποιο είναι το νόημα της δημιουργιας μιας παιδικής χαράς(στο οικόπεδο αυτό) στο όριο του Δήμου, σε δυσμενές ανάγλυφο εδάφους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με το θέμα της άρσης και επανεπιβολής απαλλοτρίωσης στο ΟΤ.111/99, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη διοίκηση τις ακόλουθες ερωτήσεις για το θέμα αυτό:

1.  Ποιες οι ενέργειές σας ως διοίκηση του δήμου από το 2014 (είτε προς ΣΥΠΟΘΑ, είτε προς δασαρχείο είτε προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία) για να ισχυροποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2011 για απένταξη του ΟΤ111 από το σχέδιο πόλης και επιστροφή του στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε δασική αναδασωτέα;

2.    Στη συνεδρίαση της 26/2/2019, στη συζήτηση σχετικά με το εν λόγω θέμα, κατόπιν ανακοίνωσης της τότε παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή», ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι: «Να θυμίσω στο Σώμα ότι προκειμένου να μην χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος βάλαμε χρήματα και από την στιγμή που βεβαιώσαμε και μιλήσαμε με την αρμόδια επιτροπή, ότι δεν θα χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος, πήραμε τα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. Εκεί λοιπόν που νόμιζα ότι εμείς βάλαμε τα χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση για τον συγκεκριμένο χώρο και ότι θα ήμασταν σε αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες, ξαφνικά είδα να πανηγυρίζουν και να μας αγκαλιάζουν επειδή βάζαμε χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό με θορύβησε, γιατί πως είναι δυνατόν να παίρνεις την περιουσία κάποιου στα όρια της αντικειμενικής αξίας και να πανηγυρίζει. Αυτό μας θορύβησε σαν διοίκηση, το συζητήσαμε και αποσύραμε τα χρήματα για να μην πληρωθούν.»

Ρωτάμε :

Α. Ποιο το σκεπτικό της διοίκησης με αυτή την κίνηση; Τι σκόπευε να κάνει μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα;

Β. Τι άλλαξε από τότε; Είναι η δυνατότητα ένταξης στο Πράσινο Ταμείο; (Θυμίζουμε ότι και τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, είναι χρήματα των φορολογούμενων, δηλαδή του λαού).

3.    Γιατί από όλα τα πιθανά οικόπεδα που υπάρχουν με δυνατότητα αξιοποίησης, βάσει και του καταλόγου που μας είχε εκθέσει η Δημοτική Αρχή πριν από 1,5 χρόνο, όταν επέβαλε το περίφημο «χαράτσι», επιλέγετε το συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (βρίσκεται στα όρια της πόλης, περιβάλλεται από δασική και αναδασωτέα περιοχή) και όχι κάποιο άλλο, το οποίο πιθανά θα μπορούσε να αποσυμφορήσει με καλύτερο τρόπο μία γειτονιά, ως ελεύθερος και κοινόχρηστος χώρος;

4.    Γνωρίζετε αν έληξε στις 31/7 η προθεσμία για ενστάσεις από ιδιώτες στην ανάρτηση των δασικών χαρτών;

5.    Υπάρχουν ενστάσεις για περιοχές που έχουν να κάνουν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν είτε το Δήμο μας, είτε την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων;

Θεωρούμε ότι η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έδωσε καμία ικανοποιητική απάντηση στα πρώτα 3 ερωτήματα. Αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι καμία ενέργεια δεν έκανε για να προωθήσει τη λύση που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011.

Πρότεινε και ψήφισε στις 22-6-2018 την άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο εν λόγω τμήμα του  Ο.Τ. 111/99, απόφαση την οποία τώρα επικαιροποίησε με σύμβαση με το «Πράσινο Ταμείο», η οποία περιλαμβάνει ποσό άνω των 700.000€ στους φερόμενους ιδιοκτήτες κληρονόμους Σπυρόπουλου κλπ. Ονομάτισε μάλιστα την περίπτωση αυτού του οικοπέδου «την πιο ώριμη περίπτωση επανεπιβολής απαλλοτρίωσης».

Η δημοτική αρχή συσκοτίζει την πραγματικότητα γιατί η «ωρίμανση» και ειδικότερα η επιλογή των προτεραιοτήτων για τις διάφορες εκτάσεις, είναι δική της επιλογή και η Υπηρεσία δουλεύει βάσει των εντολών της. Η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης είναι αποκλειστικά επιλογή της, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες εκτάσεις που μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν από τον Δήμο.

Αλήθεια, ποιο είναι το νόημα της επιλογής μιας παιδικής χαράς στο όριο του Δήμου, σε δυσμενές ανάγλυφο εδάφους, δίπλα και ανάμεσα σε αναμφισβήτητη δασική αναδασωτέα έκταση και την εκτός σχεδίου περιοχή και όχι μέσα σε κάποια άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή που ασφυκτιά;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, θεωρούμε το «τμήμα του Ο.Τ. 111/99» πίσω από το 16ο Δημ. Σχολείο δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση. Η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 που εκλέχτηκε καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του Δ.Σ. του 2011 η οποία επιχειρούσε ακριβώς να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

Την πρόταση της διοίκησης υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» και «Γαλάτσι του Αύριο», ενώ η παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» ψήφισε λευκό. Η παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» καταψήφισε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση,  συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω καταψήφισε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και θα συνεχίσει να ενημερώνει τον λαό του Γαλατσίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην απεμπολήσουν καμία δημόσια δασική έκταση, ανεξάρτητα από αποφάσεις, και να βρεθούν πιο αποφασιστικά στο πλάι μας, σε αυτή την κατεύθυνση. Κανένα «τετελεσμένο» δεν παγιώνεται. Η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να επαναφέρει πολλά, αν όχι όλα, από όσα έχασε και ο λαός του Γαλατσίου τις τελευταίες δεκαετίες και στους τομείς του Περιβάλλοντος, των Δημόσιων Κοινόχρηστων Χώρων και συνολικά της Δημόσιας λαϊκής περιουσίας.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕς ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

 

H δημοτική παράταξη «Γαλάτσι από κοινού» με ανακοίνωσή της ,χαρακτηρίζει  προεκλογική φιέστα υποκρισίας , την Γιορτή ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Γαλάτσι,..

Φιέστες υποκρισίας στο Γαλάτσι

Ο δήμαρχος Μαρκόπουλος με Άδωνι, Πατούλη και Σκρέκα, γιορτάζουν την ανακύκλωση που δεν κάνουν

 

Το Γαλάτσι δεν έχει κανένα λόγο να ‘γιορτάζει’ την ανακύκλωση. Έχει, αντίθετα, πολλούς λόγους να αγωνιά και να θυμώνει για την δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, Γιώργου Μαρκόπουλου:

 

·        Πληρώνει από τα μεγαλύτερα πρόστιμα επειδή ΔΕΝ κάνει ανακύκλωση.

 

·        Ρίχνει τα κλαδέματα όπου βρει, κατά προτίμηση στη ΛΑΤΟ ανάμικτα με μπάζα και σαμπρέλες, επειδή όπως μας δήλωσε κατ’ επανάληψη ο δήμαρχος, και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό συμφέρει περισσότερο από το να βάζει βενζίνη και να τα πηγαίνει στο εργοστάσιο της ΕΜΑΚ για να γίνουν κομπόστ.

 

·         Έφερε τους καφέ κάδους για οργανικά απόβλητα, αλλά οι υπηρεσίες του συμβουλεύουν τους δημότες να ρίχνουν εκεί τα σύμμικτα, μιας και «πήραμε τους καφέ κάδους επειδή μας τελείωσαν οι πράσινοι»!

 

·         Δεν έχει κάνει ποτέ ούτε έχει προγραμματίσει καμία καμπάνια προς τους κατοίκους για το τι εστί ανακύκλωση και πώς γίνεται η διαλογή στην πηγή.

 

·         Διαιωνίζει ανενδοίαστα την πληγή του παράνομου πάρκινγκ απορριμματοφόρων και της ρύπανσης που αυτό δημιουργεί σε όλη την περιοχή της δασικής-αναδασωτέας έκτασης του λόφου Κόκκου, αφού πρώτα το μετέτρεψε «κατόπιν ενεργειών του» όπως υπερηφανεύεται, σε ΣΜΑ, με νυχτερινή τροπολογία παραμονή Πρωτοχρονιάς.

 

Αλλά, βέβαια, όλ’ αυτά είναι προφανώς σε πλήρη αρμονία με τα έργα και τις ημέρες των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα συνεορτάσουν μαζί του, των κ.κ. Σκρέκα, Γεωργιάδη και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, μέρες πούναι ενώ καίγεται η μισή Αττική και εισπνέουμε τους καπνούς των επιτυχιών τους.

 

Όλοι αυτοί, έρχονται στην πόλη μας να καμαρώσουν τις λαμπρές τους επιδόσεις στη δασοπυρόσβεση και την πρόληψη, ενώ ο κ. Πατούλης θα έχει, ίσως, την ευκαιρία να μας μιλήσει και για τα οφέλη της καύσης των απορριμμάτων, με φόντο τις πυρκαγιές που ολοένα περικυκλώνουν τη Φυλή.

 

Και για κερασάκι στην τούρτα, όλοι αυτοί οι «άριστοι» θα μοιράσουν στο τέλος και 3 ηλεκτρικά ποδήλατα, 3 smart watches και 3 action cameras, γυάλινες χάντρες στους ιθαγενείς, ως «ανταποδοτικά οφέλη» της συνεχιζόμενης εξαθλίωσης. 

 

Καλούμε τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας να μην συμμετάσχουν σ’ αυτή την απύθμενη κοροϊδία εις βάρος τους, χάριν μιας ακόμη προεκλογικής φιέστας του δημάρχου με τους κυβερνητικούς ομοϊδεάτες του.

 

 

ΥΓ. Καλούμε και τους/ις εθελοντές/ριες που με πάθος και ανιδιοτέλεια προσπαθούν να περιθάλψουν τα εγκατελειμένα πυρόπληκτα ζωάκια στη ΛΑΤΟ, να ρίξουν μια ματιά και στις τρύπες του λατομείου παραδίπλα, να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το φυσιολατρικό έργο και τον αγώνα προστασίας του περιβάλλοντος που διεξάγεται απ’ αυτή τη δημοτική αρχή σ’ αυτή την πόλη.

21 Ιουλίου 2022

 

 

  

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

  Αγγέλικα Σαπουνά

 Χωριανόπουλος Νίκος[e-galatsi]

Τελικά δεν παρευρέθηκαν στην γιορτή οι υπουργοί Σκρέκας, Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης  Πατούλης