e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι ο τόπος μου" με ανακοίνωσή της καταγγέλλει  την απόφαση  της διοίκησης   του Δήμου να προσυπογράψει τη νέα, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, σύμβαση με την ΕΤΑΔ, με την οποία ο Δήμος,αναμένοντας τον κατάλληλο «επενδυτή».  αναλαμβάνει  τις δαπάνες συντήρησης του χώρου.

 

Προσβλητική η νέα σύμβαση για το ΠΑΛΑΙ 

Χρεοκοπία των επιλογών της Δημοτικής Αρχής 

 

Κάθε άρθρο, κάθε παράγραφος, κάθε πρόταση της νέας σύμβασης «παραχώρησης» του ΠΑΛΑΙ από την ΕΤΑΔ κρύβει και μια προσβολή για τους πολίτες της πόλης.  

Η συμπεριφορά της εταιρείας είναι απόρροια της πολιτικής που συνομολόγησαν αλληλοδιάδοχες  κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, για δέσμευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών. 

Η επιμονή της διοίκησης να παρουσιάσει τη νέα σύμβαση ως «επιτυχία» και «μοναδική επιλογή» μαρτυρά την αποτυχία της και τη διάψευση των επιλογών της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 4 διατάξεις της νέας σύμβασης που το αποδεικνύουν.

1. Είναι ψέμα ότι το ΠΑΛΑΙ παραχωρείται για 5+5 χρόνια στην πόλη μας.

Δεν υπάρχει καμμιά δεσμευτική υποχρέωση της ΕΤΑΔ για παράταση του χρόνου μίσθωσης πέραν των αρχικών πέντε ετών. Δεν προβλέπεται καμμιά προϋπόθεση που αν τηρηθεί από το Δήμο αυτοδίκαια  παρατείνεται η μίσθωση.

2. Είναι ψέμα ότι το ΠΑΛΑΙ παραχωρείται ακόμα και για τα 5 πρώτα χρόνια. 

Η ΕΤΑΔ διατηρεί το δικαίωμα να «πετάξει» έξω τον Δήμο ( άρθρο 2 παράγραφος 1) όταν η ίδια θεωρήσει ότι λόγοι «εθνικού συμφέροντος» επιβάλλουν τη διακοπή της σύμβασης. Επιβάλλει έγγραφη αποδοχή της διάταξης αυτής από τον Δήμο με παραχώρηση της εγκατάστασης μέσα σε τριάντα μέρες.

3. Απαιτεί τη  συνδρομή του Δήμου σε τροποποίηση των χρήσεων του χώρου. 

Με αποικιοκρατική νοοτροπία απαιτεί (άρθρο 5 παράγραφος 2) τη ρητή συγκατάθεση και συνδρομή του Δήμου «στην όποια ενέργεια τυχόν επιχειρηθεί από την εταιρεία για τροποποίηση του πλαισίου επιτρεπομένων χρήσεων της εγκατάστασης». Στην πραγματικότητα απαιτεί την παράδοση και αφοπλισμό από κάθε νόμιμο μέσο, αποτροπής της αλλαγής  των σημερινών χρήσεων  της εγκατάστασης σε χειρότερο πλαίσιο, αν ο μελλοντικός «επενδυτής» το απαιτήσει. Η προσβολή αυτή είναι ταυτόχρονα και δείκτης των προθέσεων της ΕΤΑΔ για το ΠΑΛΑΙ.

4. Φορτώνει τα βάρη των επισκευών από την πρόσφατη θεομηνία στον Δήμο. 

Η ΕΤΑΔ επιχειρεί να φορτώσει το κόστος των επισκευών από τις ζημιές στη στέγη στους πολίτες. Πιέζει ώστε η σύμβαση να υπογραφεί με ημερομηνία έναρξης εκείνη της λήξης της προηγούμενης, ώστε αυτοδίκαια ο Δήμος να χρεωθεί τις δαπάνες. Και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό επιδιώκει ( άρθρο 1, παράγραφος 2) να αποδεχθούμε ανεπιφύλακτα ότι « ο Μισθωτής δεν φέρει καμιά ευθύνη για φανερά ή λανθάνοντα, πραγματικά ή νομικά… ελαττώματα» που « υπάρχουν κατά την σύναψη της παρούσης σύμβασης ή την παράδοση του μισθίου είτε προκύψουν στο μέλλον…». Και παρακάτω απαιτεί από τον δήμο να αποδεχθεί το μίσθωμα 30% επί των καθαρών εσόδων του « ως δίκαιο και εύλογο πλήρως ανταποκρινόμενο στη θέση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται». Ακόμα και αν αυτές οι διατάξεις είναι τυπικές πουθενά στη σύμβαση δεν γίνεται λόγος για την υποχρέωση της ΕΤΑΔ να αποκαταστήσει τις πρόσφατες ζημιές όταν με ευθύνη της δεν είχε παραχωρηθεί ο χώρος στον Δήμο.


Υπάρχει ένα συμπέρασμα 

Η απόφαση  της διοίκησης να προσυπογράψει τη νέα, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, σύμβαση με την ΕΤΑΔ μαρτυρά τη χρεοκοπία της λογικής του «αν τρυπώσουμε δεν θα μας βγάλουν ποτέ έξω» που διακήρυττε η διοίκηση από την προηγούμενη παραχώρηση. Αποδείχθηκε ότι η ΕΤΑΔ παραχωρεί το χώρο και φορτώνει  τις δαπάνες συντήρησης του στον Δήμο αναμένοντας τον κατάλληλο «επενδυτή».

Μαρτυρά τη χρεοκοπία της επιλογής της διοίκησης να παρουσιαστεί ενώπιον της ΕΤΑΔ όχι ως μια πόλη που διεκδικεί όσα της ανήκουν, αλλά ως «αξιόπιστος επιχειρηματίας ικανός να παρουσιάσει ένα αποδοτικό επιχειρηματικό σχέδιο». Η ΕΤΑΔ διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τον επιχειρηματία που θα της προσφέρει περισσότερα.

Χρεοκόπησε η πολιτική αξιοποίησης του χώρου με επιχειρηματικά κριτήρια. Τελικά τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και το διάστημα που θα διαρκέσει η νέα παραχώρηση, το ΠΑΛΑΙ  λυμαίνονται τηλεοπτικά κανάλια και επιχειρηματίες του θεάματος ενώ τα παιδιά της πόλης συνεχίζουν να γυμνάζονται σε ανοικτούς χώρους.   

Τελικά η πόλη βρίσκεται σε χειρότερη θέση έναντι της ΕΤΑΔ μετά την απόφαση της διοίκησης. Το αίτημα για ΠΑΛΑΙ χώρος πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους παραμένει ανεκπλήρωτο και επίκαιρο. 

 

 Σπύρος Παναγιώτου 

 

 Γαλάτσι ο Τόπος μου

 

 

 

Η  Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!” ,με ανακοίνωσή της ,εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για  την επιβολή του ειδικού τέλους  0,50 €/µ² , με  σκοπό την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

 

Νέος “ΕΝΦΙΑ” εν μέσω lockdown στο Γαλάτσι

«Θα αντέξουν οι Γαλατσιώτες να πληρωνουν ένα νέο δημοτικό φόρο; Είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να ψηφίζετε για 8 χρόνια ένα νέο χαράτσι;» επισημανε ο επικεφαλής της παράταξης “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!” κ. Κώστας Ζώμπος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

«Την στιγμή που η χώρα μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown και θα έπρεπε να αναζητούμε τρόπους ελάφρυνσης των δημοτών, εσείς επιθυμείτε να φέρετε έναν ακόμα “ΕΝΦΙΑ” μόνο στους Γαλατσιώτες». Κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 0,50 €/τ.μ. επί 8 χρόνια.

Ως παράταξη “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!” προτείναμε να γίνει μείωση σε ολους τους φόρους και τα τέλη για τα νοικοκυριά της πολης και συγκεκριμένα  μείωση των δημοτικών τελών 6%.


Για την παράταξη “Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!”

 

Κώστας Ζώμπος

Ασπασία Παναγιωτακοπούλου 

Σοφία Λεπίδα-Ντάγλα 

Γεωργία Κιτσίνη 

Χριστίνα Μπούρα 

Πέτρος Μαγκανάρης

 

 

Με αφορμή τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το κλείσιμο της εστίασης από 3 Νοεμβρίου ,η "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" ζητά  από τον Δήμο μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες του χώρου..

 

ΠΡΟΣ : 

Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Τον κ. Δήμαρχο Γαλατσίου

Τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους

 

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 

Σε συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεών μας τον τελευταίο χρόνο, και ενώ έχουμε μπει σε νέα οξύτερη φάση της πανδημίας, με την εστίαση να κλείνει από σήμερα 3/11 βάσει αποφάσεων της κυβέρνησης, επαναφέρουμε προτάσεις ανακούφισης για τους ΕΒΕ του Δήμου μας, ενόψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα Δημοτικά Τέλη και ζητάμε την εφαρμογή τους με προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ:

 

• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής  είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις   λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή   έχουν δρομολογηθεί για   χρέη   προς τους δήμους για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες. 

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ   μέχρι   το   τέλος   του   χρόνου. 

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/6/2021

• Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

Τέλος, οφείλουμε να αναδείξουμε, ότι βάσει των εισηγήσεων για τα Δημοτικά Τέλη 2021, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για τους επαγγελματίες που βάλλονται από τη πανδημία αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα, όπως υποσχόταν η δημοτική αρχή το καλοκαίρι, όταν μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων, καταψήφιζαν μεμονωμένα αιτήματα επαγγελματιών για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος