e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Η Δημοτική Κίνηση  Λαϊκή Σσπείρωση ,με αφορμή  πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του “Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου” με την οποία το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείται για αρκετές ώρες μέσα στο Σ/Κ στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για τις ανάγκες διεξαγωγής των εντός έδρας αγώνων των ομάδων της Κ20, Κ17 και Κ15.,καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση του Άλσους Βεϊκου.

 

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Η παρούσα διοίκηση του Δήμου, συνεχίζοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας που πιστά υπηρέτησαν και οι προηγούμενες διοικήσεις, προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην εμπορευματοποίηση του Άλσους Βεϊκού και των εγκαταστάσεων που αυτό περιλαμβάνει.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας για το γήπεδο ποδοσφαίρου, βασιζόμενοι σε φερόμενες δηλώσεις του κ.Δημάρχου, προειδοποιήσαμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με σκοπό την επιβολή “κάρτας εισόδου” (χαράτσι το ονομάσαμε εμείς πιο ξεκάθαρα) σε όποιον θέλει να αθληθεί εντός του σταδίου. Αποκαλύψαμε δηλαδή την προσπάθεια λειτουργίας του γηπέδου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους άθλησης. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει και στο κολυμβητήριο, όπου το δικαίωμα στην κολύμβηση έχει συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΙ έχουν γίνει πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού, ενώ το καλοκαίρι υπήρξε αυθαίρετη και απαράδεκτη απόφαση (τόσο στον τρόπο όσο και στην ουσία), για δέσμευση-ενοικίαση του θεάτρου του Άλσους για τις ανάγκες τηλεοπτικού προγράμματος του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ). Ματαιώνοντας επιπλέον, ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις..

Τελευταία πράξη στο ολοένα και κλιμακoύμενο βάθεμα της εμπορευματοποίησης του Άλσους, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση (κατά πλειοψηφία)του ΔΣ του “Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου” με την οποία το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείται για αρκετές ώρες μέσα στο Σ/Κ στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για τις ανάγκες διεξαγωγής των εντός έδρας αγώνων των ομάδων της Κ20, Κ17 και Κ15. Επιπλέον, όλο και πληθαίνουν οι αναφορές που μας έρχονται από αθλητικά σωματεία, ότι συζητιούνται αντίστοιχες παραχωρήσεις και σε άλλες ομάδες, ενώ με αντίστοιχη απόφαση παραχωρούνται στο τμήμα πόλο της ΑΕΚ, τέσσερις (4) διάδρομοι του κολυμβητηρίου για κάποιες ώρες τις έξι μέρες της εβδομάδας.

Ο Δήμος Γαλατσίου για την παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου δέχεται ως “αντάλλαγμα” την εγκατάσταση της πυροπροστασίας, όπως επίσης και “διευκολύνσεις” στην διαδικασία έκδοσης της άδειας λειτουργίας του σταδίου (όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού). Οι διάδρομοι του κολυμβητηρίου μισθώνονται κανονικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ ΑΕΚ έχει κλείσει πριν την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Με την παραχώρηση στην ΠΑΕ ΑΕΚ, πρακτικά “πατάνε πόδι” στις αθλητικές εγκαταστάσεις οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Σε ένα γήπεδο που κατά γενική ομολογία δεν αρκεί από άποψη χρόνου για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των αθλητικών σωματείων της πόλης μας, η απόφαση παραχώρησης χρόνου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, και σε όποια άλλη ΠΑΕ μπορεί να εμφανιστεί, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στα αθλητικά σωματεία. Για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων της περιοχής τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναζητούν έδρα σε άλλη περιοχή και να επιβαρύνονται έτσι με επιπλέον έξοδα. Ταυτόχρονα, από την στιγμή που έγινε η αρχή για τους αγώνες τα Σ/Κ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα δοθούν αντίστοιχα και ώρες προπονήσεων τις καθημερινές.

Η τελευταία αυτή πράξη στο γήπεδο ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με την πρόθεση(?) της διοίκησης για επιβολή αντιτίμου για την είσοδο στο γήπεδο, αναδεικνύει την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής για λειτουργία του σταδίου ποδοσφαίρου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να αντιταχθούν και να αντιπαλέψουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δομών της περιοχής μας. Πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο και που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν τόσο οι προηγούμενες όσο και η νυν διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου. Πολιτική που έρχεται σε κόντρα με τα συμφέροντα των εργαζομένων και εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων μετατρέποντας όλες τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα σε εμπόρευμα.

Δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την παραχώρηση-ενοικίαση του γηπέδου και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ). 

Διεκδικούμε όλοι οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι στον λαό της περιοχής μας δωρεάν. 

Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της περιοχής, τα οποία προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να συμβάλουν στην αθλητική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. 

Διεκδικούμε επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την συντήρηση και λειτουργία του ΠΑΛΑΙ ως χώρος άθλησης και δημιουργίας για τον λαό και την νεολαία του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών. Και όχι για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών – καναλαρχών. Εξάλλου, γνωρίζοντας πλέον η Δημοτική Αρχή το κόστος των λειτουργικών αναγκών του ΠΑΛΑΙ, μπορεί πλέον να διεκδικήσει συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το κράτος.

 

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Χάρης Βουρδουμπάς

 

Με Δελτίο Τύπου,ο Σύριζα Γαλατσίου, επιτίθεται στην Δημοτική Αρχή,για την απόφασή της να παραχωρήσει το Άλσος Βέϊκου στον ΣΚΑΙ, για την πραγματοποίηση του τελικού του  τηλεοπτικού παιχνιδιού Survivor 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 

Η πρόσφατη ενέργεια της δημοτικής αρχής της πόλης μας να παραχωρήσει το Άλσος με το υπαίθριο θέατρο, από 29.6 έως 6.7, στον ΣΚΑΪ/Σερβάιβορ εκτοπίζοντας προγραμματισμένες από καιρό εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του Συλλόγου «Δράση για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αποτελεί άλλο ένα δείγμα της νοοτροπίας, της ιεράρχησης αξιών και του τρόπου λειτουργίας του δημάρχου και της παράταξής του.

Στη συνέχεια των όσων έπραξε με το Παλαί, το “X-Factor”, τα λοιπά τηλεοπτικά σόου και τα ιδιωτικά πρωταθλήματα, με αγνόηση ομόφωνων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων -και του παρόντος του Γαλατσίου, προχωρεί τώρα στη νέα εκμίσθωση:

• φιλοξενώντας ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν, που μόνο τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό δεν υπηρετεί

• προτάσσοντας το συγκεκριμένο τηλεοπτικό αντιπαιδαγωγικό «θέαμα», έναντι συλλογικών πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης

• αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο και τους θιγόμενους φορείς.

Η επίκληση του, όχι σημαντικού, οφέλους και η εκ των υστέρων πρόταση για άλλες ημερομηνίες των «εκτοπιζόμενων» απλώς χειροτερεύει την εικόνα για το πώς αξιολογεί η δημοτική αρχή τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Πρέπει επιτέλους ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να σεβαστούν τις αξίες αυτές και τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ενεργούς, της πόλης μας. 

   Γαλάτσι 14/7/2017

 

Δ. Σκούντζος                 Ν. Χωριανόπουλος

Συντονιστής                 Αναπλ. Συντονιστής

 

  

 

Η Δημοτική παράταξη Γαλατσίου "Λαϊκή Συσπείρωση" προειδοποιεί ,ότι θα βρεθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ή πρόθεση του Δήμου,να επιβάλλει  κάρτα εισόδου – ΧΑΡΑΤΣΙ στο ανακαινισμένο πλέον γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στο Άλσος Βέϊκου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΥΤΕ  ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν από ότι φαίνεται, μετά από 1 χρόνο, οι εργασίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στο Άλσος Βεϊκου. Εργασίες φυσικά που έγιναν με χρήματα των φορολογούμενων, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γαλατσιώτικος λαός που πληρώνει και μέσω της φορολογίας και μέσω των δημοτικών τελών. Βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή για να δούμε πότε θα ανοίξει πάλι για το κοινό και τα αθλητικά σωματεία.

Πριν καλά καλά γίνει και πάλι το γήπεδο, μαζί με τον καινούριο στίβο, διαθέσιμο στο κοινό και στα αθλητικά σωματεία, η δημοτική αρχή φέρεται να δηλώνει «δεξία και αριστερά»ότι θα επιβληθεί πλέον κάρτα εισόδου – ΧΑΡΑΤΣΙ το λέμε εμείς πιο ξεκάθαρα – η οποία θα έχει (αρχικά)μια συμβολική τιμή της τάξης των 5 ή 10 ή 20 ευρώ τον χρόνο. Το χαράτσι αυτό, λένε, θα επιβληθεί για την ανάγκη συντήρησης του χώρου, της προστασίας του και του ελέγχου πρόσβασης στον συγκεκριμένο χώρο.

Δεν μας αιφνιδιάζει η λογική και της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Υπερασπίζονται σθεναρά εξάλλου, όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις, την λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στον Δήμο. Λένε ξεκάθαρα στο λαό και την νεολαία της περιοχής ότι αν θέλεις να αθληθείς, θα πρέπει να πληρώσεις.

Θα πει κάποιος, αφού δεν είναι και πολύ μεγάλο το ποσό αυτό, γιατί διαμαρτύρεστε? Ειδικά αν μέσα από αυτά τα έσοδα «προστατευτεί» το γήπεδο. Αρχικά να πούμε ότι για μια οικογένεια ανέργων, όχι, δεν είναι είναι λίγα αυτά τα χρήματα. Η επιβολή αυτού του μέτρου θα είναι αιτία για να μην μπορεί να αθληθεί στο εν λόγω γήπεδο ένας άνεργος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να θυμίσουμε εδώ, ότι είναι πολλά τα παραδείγματα εμπορευματοποίησης και επιβολής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων σε μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, που ξεκίνησαν από αντίστοιχα.. «συμβολικά» ποσά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι όταν παραχωρήθηκαν υποχρεωτικά από το κράτος στου δήμους, αρχικά δεν υπήρχαν τροφεία αλλά χρηματοδοντούνταν από το κράτος. Λίγο αργότερα όμως, όταν το κράτος «αποχωρούσε» σταδιακά από αυτή του την ευθύνη, τα τροφεία που τότε αποφασίστηκαν και επιβλήθηκαν ήταν εξίσου συμβολικά, της τάξης των 500 δραχμών (1,5€ σήμερα). Και αυτό για να καμφθούν οι αντιδράσεις των γονιών. Όλοι γνωρίζουμε, πόσο «συμβολικό» πόσο είναι σήμερα τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, αν δεν καταφέρεις να συμμετάσχεις στο ΕΣΠΑ. Εμφανής νομίζουμε η ομοιότητα με την περίπτωση της «κάρτας εισόδου» για το γήπεδο.

Αλήθεια, τα αθλητικά σωματεία που απασχολούν εκατοντάδες παιδιά, θα εξαιρεθούν από το χαράτσι εισόδου? Και αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα θα γίνεται αυτό? Μήπως οι ανάγκες αργότερα «επιβάλλουν» να πληρώνουν και εκείνα κάτι αντίστοιχα «συμβολικό»? Αναρωτιόμαστε..

Όσον αφορά, το επιχείρημα για την προστασία και την συντήρηση του γηπέδου να πούμε τα εξής :

 Για την συντήρηση, όπως και για την ανακατασκευή του γηπέδου πληρώνει εκατομμύρια € κάθε χρόνο ο λαός του Γαλατσίου, με τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, όπως αναφέραμε και νωρίτερα. 

Για το ζήτημα της προστασίας, από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος προς τους αθλούμενους, να φέρουν αθλητική περιβολή για παράδειγμα, αθλητικά παπούτσια κλπ. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιβληθεί χαράτσι? Ή μήπως θα πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερους εργαζόμενους (φύλακες κλπ) το Άλσος Βεϊκου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά? Αναρωτιόμαστε και πάλι..

Μετά το κολυμβητήριο λοιπόν, όπου βουτάει όποιος έχει να πληρώσει, έρχεται η σειρά του γηπέδου ποδοσφαίρου για όποιον θέλει να τρέξει ή να παίξει στο γήπεδο 5x5. Έρχεται και η σειρά όποιου έχει θέα το σπίτι του, αν κρίνουμε από το παράδειγμα των συμπολιτών μας που το σπίτι τους «βλέπει» στην πλατεία Ηνιόχου και καλούνται να πληρώσουν σε χαράτσια δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Και την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή προχωράει ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τόσο του ΠΑΛΑΙ όσο και τους Άλσους Βεϊκου. Αφενός παραδίδοντας δημόσιους χώρους και υποδομές στο βωμό της κερδοφορίας μεγαλοεπιχειρηματιών και αφετέρου εμπορευματοποιώντας τον ίδιο τον πολιτισμό μέσα από show που προβάλλουν αξίες του τύπου «ο θάνατός σου, η ζωή μου» που στοχεύουν σε εμάς, δηλαδή αυτούς που δίνουν αληθινή μάχη επιβίωσης στην καθημερινότητά τους. Έτσι μέτα από τα «ποιοτικά» talent shows του μεγαλοκαναλάρχη  κ.Αλαφούζου που φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο ΠΑΛΑΙ, σειρά πήρε από ότι μαθαίνουμε από τον τοπικό τύπο και ένα άλλο «ποιοτικό» τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΣΚΑΙ. Το Survivor, για το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες πολιτιστικών φορέων, θα δεσμευτούν χώροι του Άλσους, μεταξύ αυτών και το θεατράκι, για μία εβδομάδα, αναβάλλοντας (ή μήπως τελικά ακυρώνοντας?) οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είχε προγραμματιστεί για εκείνες τις μέρες, γεγονός απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας αφενός να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα για τον ρόλο τόσο της σημερινής διοίκησης του Δήμου όσο και οποιασδήποτε (προηγούμενης ή επόμενης) κινείται στο ίδιο επίπεδο. Αυτό της εφαρμογής δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο. Αφετέρου, τους καλεί σε πάλη για το δικαίωμα της πρόσβασης σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, το δικαίωμα για να μπορεί ο λαός και η νεολαία της πόλης μας να αθλούνται δωρεάν, σε ποιοτικές εγκαταστάσεις, με μέτρα προστασίας της υγείας κλπ. Πάλη που πρέπει να στρέφεται ενάντια τόσο στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ΠΑΛΑΙ και του Άλσους Βεϊκού, όσο και της πολιτικής που τις προωθεί.


ΟΣΟΙ «ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ» ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

Λαϊκή Συπείρωση Γαλατσίου